Prva liga Telekom Slovenije

Avstralski novinec v vrstah Olimpije poln hvale na račun Bišćana: Imamo odličnega trenerja

Belek, 09. 02. 2018 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Olimpija je na zadnji prijateljski tekmi v sklopu priprav na spomladanski del sezone remizirala z ruskim prvoligašem Rostovom (3:3). Preizkušnja v turškem Beleku je bila tista, na kateri je trener Igor Bišćan ponudil prve minute v zeleno-belem dresu Avstralcu Jasonu Davidsonu, ki se je predstavil v pogovoru za klubsko spletno stran.

"Prišel sem v poznih jutranjih urah. Prvi dan je bil dolg. Ko sem se naspal, sem spoznal nove soigralce in trenerje, kasneje pa sem že odigral prve minute v dresu Olimpije. Klub je zelo organiziran, vsi so prijazni in govorijo angleško. Sprejet sem odlično, tako da sem zelo zadovoljen," je besede Jasona Davidsona prenesla uradna spletna stran ljubljanskega prvoligaša.

Avstralec se je drugouvrščeni ekipi Prve lige Telekom Slovenije pridružil kot posojen nogometaš iz vrst Rijeke, ki jo vodi nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek, Davidson pa je razkril, da je pričakoval, da si ga želi Igor Bišćan v pogonu videti že nemudoma po prihodu na priprave. Sprva je dobil približno 30 minut.

Davidson je v daljšem pogovoru spregovoril
Davidson je v daljšem pogovoru spregovoril FOTO: NK Olimpija Ljubljana

"Preden sem podpisal, sem vedel, da trener želi, da bi igral. Pot je bila dolga, nisem spal in bil sem utrujen, ampak bilo je dobro, da sem dobil priložnost. Prvi polčas s klopi sem spremljal zelo zavzeto, saj želim hitro sprejeti trenerjeve smernice in taktiko. Prej, ko se navadiš na nove soigralce, nov način dela, boljše je. Zato sem zadovoljen, da sem že prvi dan dobil priložnost na igrišču," je priznal Davidson, ki se je opisal kot "napadalno usmerjen" branilec, ki lahko "teče ves dan".

Zelo sem ponosen, ker sem del reprezentance
"Od vedno me odlikuje dobra pripravljenost. Imam dobro levo nogo, znam podati pred gol. Hočem pomagati moštvu pri doseganju golov," je nadaljeval Davidson, ki se želi z dobrimi predstavami ohraniti tudi v kadru avstralske izbrane vrste. "Vsak nogometaš na svetu sanja igrati za svojo reprezentanco," pravi novinec v zmajevem gnezdu: 

Issah Abass (desno) je z dvema goloma prispeval levji delež na zadnji tekmi z Rostovom (3:3).
Issah Abass (desno) je z dvema goloma prispeval levji delež na zadnji tekmi z Rostovom (3:3). FOTO: Miro Majcen

"To je nekaj, na kar sem zelo ponosen. Da sem igral na svetovnem prvenstvu, je nekaj posebnega. O tem vsak sanja, meni pa je dejansko uspelo. Leta 2015 je Avstralija prvič v zgodovini osvojila lovoriko (azijski naslov, op. a.), jaz sem bil del tega moštva, kar je bila fantastična izkušnja. Tega nikoli ne bom pozabil.  V Olimpiji bi rad igral dobro, rad bi pomagal moštvu in si s tem priboril mesto v reprezentanci za svetovno prvenstvo, ki bo letos v Rusiji."

Bišćanov klic mu je dal dober občutek
Po štirih mesecih na Reki mu je zmanjkalo potrpljenja in v Olimpijo je prišel v želji, da bi dobil več priložnosti. Klic trenerja Bišćana je bil pomemben, priznava, hrvaškega stratega pa seveda dobro pozna zaradi igranja pri Liverpoolu, kjer je Zagrebčan na sredini igrišča igral skupaj z legendo avstralskega nogometa Harryjem Kewellom

"Dobil sem nekaj ponudb, med drugim Olimpijino, zato sem možnosti dobro preučil. Povprašal sem veliko igralcev in dobil same pozitivne odgovore o klubu, o trenerju, o mestu... Igor Bišćan me je poklical pred prihodom in tudi zaradi tega sem dobil dober občutek. To je bila velika in pomembna odločitev, a mislim, da sem se odločil prav," je dodal branilec, čigar oče Alana Davidson je za Avstralijo vknjižil 79 nastopov na enakem položaju na zelenici.

Bišćan (na fotografiji) med enim od treningov v Turčiji.
Bišćan (na fotografiji) med enim od treningov v Turčiji. FOTO: NK Olimpija Ljubljana

Zelo pomembno je, da trener govori angleško
"Takoj, ko sem slišal, da se klub zanima zame, sem se pozanimal. Videl sem, da imamo čudovit stadion, odlične navijače in dobrega trenerja. Vsi, s katerimi sem se pogovarjal o Olimpiji, so mi povedali zgolj pozitivne stvari. Klub je organiziran, je največji v Sloveniji in bori se za naslov prvaka. Komaj čakam, da si nadenem zeleno-beli dres," je o razlogih za selitev v Ljubljano še povedal Davidson. 

"Če se spominjam Biščana? Seveda. Osvojil je ligo prvakov, ob tem pa igral z avstralsko legendo Harryjem Kewellom! Veliko nekdanjih igralcev se vrže v trenerske vode, vsem pa ne uspe ravno najboljše. Ampak glede na to, kaj sem videl, imamo odličnega trenerja. Zame je zelo pomembno, da govori angleško in da sestanki potekajo v angleškem jeziku. Tako da ne bom imel niti najmanjše težave s prilagajanjem in razumevanjem na njegov slog nogometa."

Otroci imajo lahko samo dva potna lista
Kot po veliko Avstralcih se tudi po žilah novega člana Olimpije pretaka kri z vsega sveta: Grčije, Japonske, Anglije in Škotske, na družinskih kosilih pa ne manjka niti balkanskega pridiha, saj je ženin oče Srb, mama pa Hrvatica.

"Avstralija je zelo multikulturna država. Predniki moje mame prihajajo iz Grčije, zato imam tudi grški potni list. Očetove korenine izhajajo iz Japonske, Anglije in Škotske. Ženin oče prihaja iz Srbije, mama pa s Hrvaške. Vsem pa je skupno to, da smo odrasli v Avstraliji. Najini otroci imajo torej pestro izbiro pri odločanju za potni list. A lahko imajo samo dva, tako da ne bo spet tako hudo (smeh)," je še povedal simpatični Davidson.

"Sporočilo navijačem? Komaj čakam, da zaigram pred njimi. Igralci, trenerji in ostali delavci so me sprejeli odlično, zgolj upam lahko, da se bom tako dobro razumel tudi z navijači. Moj cilj je, da Olimpiji v tej sezoni pomagam do dveh lovorik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.