Prva liga Telekom Slovenije

VIDEO: Celjani po več kot štirih letih dobili domači derbi in se dvignili z dna

Celje, 22. 11. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
J.K./N.P.
Komentarji
0

Zadetek Tilna Klemenčiča je odločil lokalni derbi med Celjem in velenjskim Rudarjem, ki na dvorišču bližnjih sosedov ni izgubil več kot štiri leta (1:0). Grofje so tako prišli do krvavo potrebnih točk in napredovali z zadnjega mesta na lestvici, Rudar ostaja sedmi.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Celje - Rudar Velenje
    02:44
    Vrhunci tekme Celje - Rudar Velenje
  • Trener Celja Iztok Kapušin po zmagi na lokalnem derbiju
    00:19
    Trener Celja Iztok Kapušin po zmagi na lokalnem derbiju
  • Trener Rudarja Jernej Javornik po porazu v Celju
    00:46
    Trener Rudarja Jernej Javornik po porazu v Celju

Celjani so lokalni obračun začeli oslabljeni, poleg Marka Krajcerja in Danijela Miškića je manjkal tudi Valon Ahmedi, trener zadnjeuvrščene ekipe Prve lige Telekom Slovenije Iztok Kapušin pa je bil morda tudi zato prisiljen od prve minute nameniti priložnost napadalcu Ivan Firerju, čeprav se je občasni reprezentant šele dobro vrnil v pogon. Sosedski derbi, ki ga "knapi" v gosteh niso izgubili že štiri leta, je moral Jernej Javornik začeti brez Senada Jahića, od prve minute pa je tako kot pred reprezentančnim premorom spet začel izkušeni strelec Mate Eterović. Zaspan začetek dvoboja sta prekinila poskusa na obeh straneh – v deseti minuti je najprej Matic Kotnik zlahka ujel žogo pod svojo prečko po strelu v visokem loku Leona Črnčiča, po dobrem protinapadu Celjanov pa podaja Marka Pajača v sredini ni našla naslovnika, kasnejši strel z roba kazenskega prostora Blaža Vrhovca pa je na svoji bližnji vratnici ustavil Matej Radan.

Z dobrim izletom je Radan v 19. minuti preprečil večje težave daleč izven svojih vrat, minuto kasneje pa je nevarno poskušal še najnevarnejši mož zadnjih kol iz celjskih vrst, hrvaški vezist Pajač, ki je z levico po tleh močno meril mimo daljše vratnice. Še bolj vroče je bilo v 24. minuti, ko je po podaji s strani Ramón Soria z nekaj metrov za las zgrešil žogo, ki jo je bilo potrebno le še pospraviti v mrežo. Rumeni so po slabe pol ure igre izpeljali novo lepo akcijo, po kateri je padel Firer, toda glavni sodnik Matej Jug ni zapiskal za najstrožjo kazen. Grofje so zasluženo povedli v enem naslednjih napadov, ko je po prostem strelu Vrhovca z leve strani žoga prišla do Tilna Klemenčiča, ki je umirjeno meril na drugo vratnico in ukanil Radana s svojega novega položaja na zelenici. Velenjčani so bili ob domačem pritisku v težavah, toda pred polčasom bi kmalu izenačili, če ne bi Soria podaje Damjana Trifkovića izbil tik pred Eterovićem, ki bi težje zgrešil kot zadel. Pripravljenost Radana je pred koncem polčasa preizkusil še Enes Đurković, čigar poskus z roba kazenskega prostora je švignil mimo desne vratnice nekdanjega člana Maribora.

Jernej Javornik
Jernej Javornik FOTO: Miro Majcen

Drugi polčas je Rudar odprl veliko bolje in po novi lepi podaji Trifkovića se je izpadla celjska obramba v 49. minuti rešila z izbijanjem v kot. Rešitve ne bi bilo tri minute kasneje, ko se je Eterović lepo zagradil sredi kazenskega prostora in odložil žogo Črnčiču, a je slednjega z neposredne bližine dobro zaprl Kotnik in rešil gotov zadetek. Prav nič ni mogel na drugi strani storiti Radan, potem ko si je v 60. minuti na robu kazenskega prostora strel pripravil Đurković, njegov prekrasen poskus pa je zletel skorajda točno v stičišče vratnice in prečke, nato pa končal v rokah pomirjenega gostujočega vratarja. Takoj je bilo spet nevarno tudi na drugi strani, kjer je Kotnik s prisebnim posredovanjem stekel iz gola in z glave odnesel žogo enemu izmed gostov, ki so ga v posredovanje vnovič prisilili že čez nekaj sekund – Mario Babić je s prostega strela meril le za kakšne pol metra nenatančno.

Gostujoči trener Javornik je reagiral prvi in v iskanju gola, ki bi preprečil enga redkih porazov v Celju v zadnjih letih, je namesto Jake Ihbeisheha v igro v 65. minuti poslal Milana Kocića, kmalu pa še Luko Prašnikarja. Gol sezone bi bržkone uspel Sorii, če bi po prostem strelu in podaji s peto Firerja zadel s "škarjicami", toda španskemu branilcu se je spektakularen strel v 70. minuti precej ponesrečil. Milan Spremo si je pet minut kasneje lepo ustavil visoko žogo in prodrl v kazenski prostor, njegov poskus z levico pa je Radan pričakal z lepo obrambo ob svoji vratnici. Mario Babić je v 83. minuti kar dvakrat preizkusil Kotnika, ki je njegov prvi strel ubranil, nezbrana celjska obramba pa je enemu od dveh bratov ponudila še eno priložnost, a je njegov poskus v zadnjem hipu blokiral junak tekme Klemenčič. "Knapi" so v zadnjih minutah remi iskali tudi z Damirjem Grgićem na zelenici, toda popolna ofenziva ni obrodila sadov v podobi kakšne resnejše priložnosti. Celjani so se s tremi točkami dvignili z dna in domači derbi z bližnjimi sosedi dobili prvič po marcu 2011.

Prva liga Telekom Slovenije, izidi 18. kroga:

Celje – Rudar Velenje 1:0 (1:0)
Klemenčič 33.

Luka Koper – Zavrč 3:1 (2:1)
Vekić 4., Štulac 59., 82.; Golubar 67.

Prestavljeno:
Krško – Domžale

Prestavljena tekma 15. kroga:
Olimpija Ljubljana – Maribor 2:2 (1:2)
Šporar 26., 90.; Bajde 7., Stojanović 21.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.