Prva liga Telekom Slovenije

VIDEO: Direktor Zahović vrača udarec: Nismo ga vzeli zato, da bi ga vzeli Olimpiji, mene zanima samo Maribor

Maribor, Ljubljana, 13. 02. 2018 14.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nogometni klub Maribor je danes predstavil novo okrepitev moštva. Iz vrst ljubljanske Olimpije se je čez Trojane preselil Romun Alexandru Cretu. Petindvajsetletni vezist je z Mariborčani podpisal pogodbo za tri leta, odkupna klavzula pa je vijoličaste stala 100.000 evrov.

Zlatko Zahović znova skrbi, da na slovenski nogometni tržnici ni dolgočasno.
Zlatko Zahović znova skrbi, da na slovenski nogometni tržnici ni dolgočasno. FOTO: Damjan Žibert
Pri ljubljanski Olimpiji so sicer zanikali prestop, saj naj bi klubski dokument, ki je predpogoj za kasnejšo morebitno prodajo, dovoljeval le prodajo v tujino, ker Olimpija ne želi igralcev prodajati v konkurenčne klube. Športni direktor Maribora Zlatko Zahovič je vse navedeno ovrgel in igralca predstavil na uradni novinarski konferenci, kjer sta si segla v roko, Alexandru Cretu pa je že poziral tudi z novim vijoličastim dresom, nosil bo številko 8. "Okrepili smo se z novim igralcem, znancem z naših zelenic, Alexandrujem Cretujem, ki bo konkurenca na sredini igrišča. Po odhodu Marwana Kabhe smo bili 'tanki' na tej poziciji, zato smo osvežili moštvo in dobili kar smo želeli," je uvodoma dejal športni direktor vijoličastih. 
Nismo ga vzeli zato, da bi ga vzeli Olimpiji. Mene zanima samo Maribor, vodimo na lestvici, smo odvisni sami od sebe, ne želimo slabiti ljubljanske ekipe. Zlatko Zahović, športni direktor NK Maribor

S pravnega vidika je vse po predpisih
Čeprav naj Olimpija Mariboru ne bi prodajala igralcev, ima športni direktor uradni dokument Olimpije, da lahko igralec odide kamorkoli proti plačilu odškodnine. "Mi smo odškodnino plačali, ki ne velja samo za tujino. Naša pravna služba je dokumente pregledala in Maribor ima eno boljših pravnih služb v Evropi, to mi verjemite, zato ne vidim težav," je povedal prvi mož ekipe pod Kalvarijo. "Ima dobro pogodbo za tri leta, ki se še zvišuje, če pridemo v ligo prvakov, tako da motivov za dobre igre je dovolj. Plačali smo odkupno klavzulo, potem ko smo se dobili z njegovim predstavnikom," je povedal Zahovič, ki je dosegel soglasje tudi z navijaško skupino Viole. Slednji namreč sprva niso podpirali prihoda igralca iz ljubljanskega kluba: "To je bil prvi del stavka, drugi del je bil, razen če bo potrebno. Zdaj je potrebno, zato se tudi oni strinjajo."

Alexandru Cretu je že poziral z vijoličastim dresom, čeprav pri Olimpijo zanikajo, da je do prestopa prišlo.
Alexandru Cretu je že poziral z vijoličastim dresom, čeprav pri Olimpijo zanikajo, da je do prestopa prišlo. FOTO: NK Maribor

Mene ne zanima Olimpija, zanima me zgolj Maribor
"Vse skupaj je prišlo zelo nepričakovano, dogovorili smo se, da si igralcev ne bomo jemali. A bil nam je ponujen, proti plačilu, to je čisto druga situacija. Vse nas je presenetilo, da nam je bil ponujen. Dolgo smo ga imeli smo ga na radarju, z veseljem smo ga vzeli, stvari so jasne," je zaplet komentiral Zahovič in zaključil: "Če bi bil jaz športni direktor Olimpije, bi se posul s pepelom, priznal napako. Cretu je odličen igralec in je tukaj zato, ker ga rabimo. Nismo ga vzeli zato, da bi ga vzeli Olimpiji. Mene zanima samo Maribor, vodimo na lestvici, smo odvisni sami od sebe, ne želimo slabiti ljubljanske ekipe." Čeprav zaplet verjetno še ni končan, pa je Cretu, ki v Olimpiji zadnje pol leta ni dobival priložnosti, s prestopom izredno zadovoljen, računa, da bi si z dobrimi igrami v vijoličastem dresu priboril tudi nastope v članski romunski reprezentanci, doslej je igral le za mlajše selekcije.

Cretu vesel, da je v Mariboru
"Za začetek bi se rad zahvalil za podporo celemu klubu, sem zelo vesel, da sem tukaj. Rad bi osvojil naslov prvaka, rad bi dobro treniral in da bo vse dobro. Ne želim komentirati, zakaj v prvem delu prvenstva nisem igral za Olimpijo, to je zdaj za mano. Maribor je velik slovenski klub, velik evropski klub, želim vse najboljše za klub in ekipo. Sem profesionalni igralec, ne dosežem veliko golov, ko pa ga, ga rad proslavim. Borim se za navijače in za vse v tem klubu." Cretu se bo Mariborčanom na igrišču pridružil že na sredinih pripravah v Moravskih Toplicah.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rudar
14. 02. 2018 15.26
+1
Spet Maribor in Olimpija. Pa kaj res nimate kej drugega pisat.
maske-so-padle
13. 02. 2018 22.50
-2
tega Cretuja bi vam dali tudi za dva jurja, če ste pa že navalili pa naj bo sto
gosenica111
13. 02. 2018 21.40
-2
štajerci pejte domu k nimate za burek
šmajser1
13. 02. 2018 22.28
+3
..kak ne, ce smo pa za enega bivsega "zabara" dali 100 jurjov...
d66d66
13. 02. 2018 19.15
+3
Še enkrat: VILERJA SE REŠITE! Za 60% manj izgubljenih žog oz. napačnih podaj
RayManzarek
13. 02. 2018 20.19
+3
Vsi bi se ga rešili, vključno z menoj. Ko pa je odločilne gole v kvalif. piknil, pa smo mu vsi ploskali, vključno z menoj. Najverjetneje vsi skupaj ne vemo, kaj bi z njim. Imeli bi ga tako, da ga ne bi imeli oz. nekaj takega.
degenos
13. 02. 2018 20.55
+0
po sreči je zadel vse...........to ni znanje
šmajser1
13. 02. 2018 22.30
+1
Viler je dal veliko Mb....zadnje leto, mogoce dve igra toplo hladno...v zadnjem casu pa je bilo vedno vec slabih tekem...jaz osebno ga ne bi imel v 1.postavi...zaenkrat ne
degenos
13. 02. 2018 18.59
-1
cretu je slab igralc .je čisto vun ritma za špilat !¨ samo en gol slabo
BožidarBa?narr
14. 02. 2018 12.40
Heheh pa ravno cretu je tisti zadnji ki je zadel proti olimpijji
BožidarBa?narr
14. 02. 2018 12.40
RayManzarek
13. 02. 2018 18.52
+1
V Ekipi so objavili pogodbo in aneks, ki jih je imel Cretu z FC Olimpijo. Ker mi "firbec" ni dal miru, sem se danes dobil na kavi s prijateljem, ki dela v eni močnejših odvet. pisarn v SLO in predvsem, prijatelj je tudi podiplomsko doštudiral v Angliji. Ker se oba rada pogovarjava o nogometu, ga povprašam po mnenju glede Cretu-a in pove, da je mnenja, da bo Cretu ostal v MB in da on osebno ne vidi zadržkov. Predvsem izpostavi, da v pogodbi in aneksu piše (v ANG), da ob plačilu 100k prestopi v drugi klub - beri: v drugi klub. Ni govora o drugi klub, ki ni pod okriljem NZS (oz.: National Association). Pove tudi, da pravila ITC pri vsem tem ne igrata vloge, ker le ta opredeljujeta prestope iz ene države v drugo (from one association in to another one). Predvsem pa je bil ITC sprejet zaradi prestopov iz EU v države izven EU (USA) in obratno. Znotraj EU pa je vse v "duhu" Bossmanovega zakona, ki ne omejuje delo znotraj meja EU. Rok za izdajo ITC "dovolila" pa 7 dni, toliko ima OL časa, da preko elek. vpisa "sprosti" igralca po pogojih ITC. Povedal mi je tudi, da je veliko pogodb igralcev iz Anglije javno dostopnih (sploh 2., 3. liga - ki so tudi profesionalne) in omejitev prestopa znotraj istega ligaškega tekmovanja mora biti eksplicitno navedena. Sam termin ITC pa ne posega v to razmerje prestopa znotraj iste lige. ITC izključno določa pravila na področju prestopov iz ene nacionalne organizacije v drugo (npr. iz PLTS "NZS" v npr. Bundesligo "DFB"). Za konec še doda, da je pogodba in aneks sestavljen izjemno "neprofesionalno" in "amatersko". Če koga zanima kaj je ITC, naj gre na stran od FIFA in si celotni dokument prebere. Jaz sem si ga in kot "nepravnik" bi si ga tolmačil kot mi ga je "orisal" moj prijatelj.
RayManzarek
13. 02. 2018 18.52
+2
Pa še to sem pozabil napisati, da mi je prijatelj tudi povedal, da razsojanje o veljavnosti pod pogoji ITC ni v pristojnosti nacionalnih zvez (NZS) in ker je prestop bil realiziran znotraj prestopnega roka, je edina možnost, da se pogodba MB/Cretu izpodbija s tožbo na SLO sodišču, tukaj pa bi, po njegovem mnenju, OL izgubila, ker je celotna kupnina bila pravilno (direktno) nakazana za "prestop v drugi klub". V vsakem primeru me pa res zanima argumentacija in ukrepi s strani OL. osebno menim, da ne bodo naredili nič in da bo vsaj ena oseba pri OL odpuščena.
RayManzarek
13. 02. 2018 18.52
+1
Pa še to (sem si sproti delal zapiske v telefon in zdaj sprotno malo pišem tukaj na 24k). Ne v pogodbi in ne v aneksu ni navedeno sodišče, pristojno za morebitne spore!!! Prijatelj pove, da je to indikator, da je dokumente najverjetneje sestavljal nekdo, ki ni pravnik in da to pomeni (če sta to edina dokumenta), da bi v primeru tožbe Cretu (NK MB) zahteval pristojnost v tujini - najverjetneje v Angliji (neke vrste nevtralna pristojnost) ali pa bolj verjetno kar v Romuniji.
RayManzarek
13. 02. 2018 18.53
+2
Pod črto bi dodal, da so se pri OL pogodbe s Cretujem lotili "polovičarsko - šalabajzersko".
degenos
13. 02. 2018 17.19
-3
hehehehe------kako so trotki prepričani v svojo zmago prvenstva ??'
ROMELS
13. 02. 2018 17.06
+3
pred dvemi leti sem pokomentiral, kako bi maribor poleg kabhke rabil še enega dobrega vezista, npr. romuna krecuja. No sedaj je tu,škoda je le,da je menda odšel izraelec.
degenos
13. 02. 2018 18.45
-1
penintheass
13. 02. 2018 16.42
-9
Umazane igre mariborskega ZiZića. Posteno ne znajo zmagat. Sami poiskat igralcev tudi ne. Dolgocas. Brez ideje. Brez vizije. Krast zba vsak in prelagat s kupcka na kupcek. Kdaj boste pa spet kaj ustvarili gospod ZiZić? Vas vsako jutro prevec glava boli?
Mali Zwerg
13. 02. 2018 17.16
+4
ustvarjamo vsak dan, vsak mesec, vsako leto. Žal ne bom živel še 50 let da bi videl kako koliščarji še vedno niste nič dosegli
JURIF2
13. 02. 2018 17.23
+2
Majstore...daj poslušaj kaj je rekel Zaho. Kdo ga je vkradel? Ponujen je bil in so ga vzeli. Kaj tukaj ni jasno? Ti si pravi gustek res. Mogoče pa se treba zahvalit Biščanu, da je svojega sonarodonjaka tišal v enajsterico, Cretu pa je klop grel. Vsak igralec rad igra, ne pa, da sedi na klopi in jo greje.
degenos
13. 02. 2018 17.27
-5
penintheass
13. 02. 2018 17.30
+1
Ti pa slovensko bolj slabo razumes. Ob tem pa govorim o vsesplosni in edini taktiki totel
penintheass
13. 02. 2018 17.31
Mali Zwerg
13. 02. 2018 17.46
+1
tvoji komentarji prikazujejo bedo in neumnost tega mesta z nazivom prestolnica, hvala bogu vas je bog kaznoval z županom, ki je na vašem nivoju, tajkun, posiljevalec
degenos
13. 02. 2018 18.03
-1
JURIF2
13. 02. 2018 18.14
+1
degenos...pravi nick imaš. Ko pa je dal gol Mariboru pa ste ga nosili po rokah ob Ljubljanici. Zdaj pa je smet? Res ste čudni ljudje tam ob Ljubljanici. Pravi gusteki :)
CURVANORD Zanetti
13. 02. 2018 18.29
-1
Prvo jim razlozi pomem besede”gusteki” katera sola je to itd
truckersaso
13. 02. 2018 16.31
+3
Pomoje hoče vizo za v Avstrijo,kje boš lažje do nje prišel!!!
CIGU MIGU
13. 02. 2018 16.22
-3
zaho poslušaj strokovnjaka,ti moraš kupiti samo kronavetra in je maribor zmagovalec vsega in povsod...pika
lusma00
13. 02. 2018 16.47
+1
Kje si bil prej strokovnjak ko ste ga imeli pred nosom pa ni noben hotel ulagati v njega
BožidarBa?narr
13. 02. 2018 16.16
+1
Pred meseci je Zlatko reku da če ga bomo hoteli ga bomo dobili. In imamo ga. Odličen igralec.
popaj33
13. 02. 2018 16.16
-2
Pa glih letos ko bo OLIMPIJA PRVAK !! 😂
Norbert
13. 02. 2018 16.31
+7
lusma00
13. 02. 2018 16.37
-1
Hehehehe se en pretirani samozavestnez...raje recimo tako kot je rekel Zdenko Verdenik...žoga je okrogla,pustimo se presenetiti
Mali Zwerg
13. 02. 2018 16.13
+2
Dobrodošel Cretu, tudi če bi imel v pogodbi napisano, da sme samo v tujino ni pomembno, ker si prišel v evropski klub NK Maribor. Za žabarje je to tujina, sanje.
lusma00
13. 02. 2018 16.20
-2
Hahahaha zavrti si malo te vaše kvarzi evropske tekme nazaj pa boš videl da imate več sreče kot pametni
sport5
13. 02. 2018 16.56
+4
Razumi že enkrat,da sreče ki se ponavlja,ponavlja,ponavlja......NI !!!!!
Mali Zwerg
13. 02. 2018 17.13
+0
lusma 00, vi pa žal nimate sreče, pameti pa splo ne.
lusma00
13. 02. 2018 17.13
Pa to sem hotel povedati tvojemu somišljeniku...sreča je opoteca
tedoVV2HCmedo
13. 02. 2018 16.11
-3
So ga nabavili, ko je bil že konec zimskega prestopnega obdobja?
Thomasb
13. 02. 2018 16.04
+1
zelena barva pomeni nezrelost
lusma00
13. 02. 2018 16.10
-1
BožidarBa?narr
13. 02. 2018 16.17
+1
Ej lusman če jest res poznam tvojo mamo potem jo poveašaj zakaj ima vilolcne lase
truckersaso
13. 02. 2018 16.29
-1
Božidar ti raj svojo zrihtaj da nebo fehtala prek tednika!!!
lusma00
13. 02. 2018 16.30
+0
Boži najprej ti vprašaj svojo mamo zakaj te ni naučila vsaj toliko da bi bil lahko pol pismen da bi te ljudje razumeli...Drugače ima pa moja mama naravno človeško barvo las tvoja je pa po tebi sodece zelo ne naravna. .Se pravi gnilo vijolična
Thomasb
13. 02. 2018 16.04
+5
če hočeš biti prvak moraš biti vijoličast ne zelen
truckersaso
13. 02. 2018 16.29
-4
degenos
13. 02. 2018 17.19
-2
CURVANORD Zanetti
13. 02. 2018 15.58
+1
Aki10, kaj pa sedaj?
revolution17
13. 02. 2018 16.05
+2
DirtySanchez
13. 02. 2018 15.49
+2
Bravo Zaho samo tako naprej !
glej ovega
13. 02. 2018 15.44
+0
Ja 99% igralcev bi takoj podpisalo za najvecji klub v Slo..vseeno iz katerega kluba pridejo pri nas so dobri igralci vedno dobrodosli..tako da.. Cretu viola!! Lp
degenos
13. 02. 2018 17.20
+2
od kdaj je pa cretu dober igralec po vašem ?????
slash77
14. 02. 2018 11.50