Prva liga Telekom Slovenije

Gorica sezono začela s poletno predstavo in zmago nad Aluminijem, Domžale do zmage nad sosedi

Nova Gorica/Domžale, 17. 07. 2016 19.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nogometaši Gorice so v prvem krogu Prve lige Telekom Slovenije 2016/17 premagali zasedbo Aluminija z 2:0. Strelca zadetkov sta bila Sandi Arčon in Tine Kavčič. Nogometaši Domžal so na sosedskem derbiju prav tako z 2:0 ugnali zasedbo Radomelj. Strelca sta bila Slobodan Vuk in Juninho.

Arčon je zabil prvi novogoriški gol v sezoni 2016/17.
Arčon je zabil prvi novogoriški gol v sezoni 2016/17. FOTO: Aljoša Kravanja

Prvo priložnost na tekmi v Novi Gorici so imeli gostje iz Kidričevega. Z leve strani je poskusil Lovro Bizjak, a je strel 22-letnega napadalca zaustavil novogoriški vratar Grega Sorčan. Sledil je odgovor Gorice v 13. minuti, ko se je sam pred vratarjem Aluminija znašel Miran Burgič, ga že preigral, a se zaustavil, potem ko je stranski sodnik dvignil zastavico, češ da je bil v prepovedanem položaju. Počasni posnetek pa je razkril, da je bilo zelo tesno, Burgič pa najverjetneje celo ni bil v prepovedanem položaju. Sledilo je obdobje gostov: Po dobre četrt ure igre so imeli nogometaši Aluminija kar dve priložnosti, a se je prvič z obrambo izkazal Sorčan, drugič pa so gostje zgrešili prazna vrata. Še najbliže zadetku je bil nekaj minut zatem Robert Kurež, ki je sprožil z desne strani, po odboju od branilca Matije Bobna pa je žoga le za las švignila mimo leve Sorčanove vratnice. Gorica je neučinkovitost gostov kaznovala v 31. minuti tekme, ko je za gol poskrbel Sandi Arčon. Novogoriška enajstica je odbitek z močnim strelom pospravil mimo treh branilcev in vratarja za vodstvo Gorice z 1:0. Prav Arčon je v 37. minuti lepo zaposlil Tilna Nagodeta, a se je po strelu mladega novogoriškega napadalca z obrambo izkazal vratar aluminija Luka Janžekovič, tako da je po koncu prvega polčasa pisalo 1:0 za Gorico.

Drugi polčas so dobro otvorili Novogoričani – že v 47. minuti je Burgič po izvajanju kota zatresel prečko s strelom z desnico iz neposredne bližine. Kar ni uspelo Burgiču, pa je le tri minute kasneje osrednjemu branilcu Gorice Tinetu Kavčiču, ki je po podaji s prostega strela z glavo po malce nespretnem posredovanju premagal gostujočega čuvaja mreže Janžekoviča. Burgič še naprej ni našel poti v mrežo gostov, potem ko je v 61. minuti tekme že preigral vratarja Janžekovića, nato pa zgrešil prazna vrata in stresel le okvir vrat Aluminija. Po fantastični akciji Gorice je novo 'smrtno' priložnost dvajset minut pred iztekom rednega dela zapravil Miha Gregorič. Ta je pred vrati Aluminija zgrešil celo žogo, ki bi jo praktično moral le preusmeriti za hrbet že premaganega Janžekoviča. V 78. minuti tekme je sledil eden redkih nevarnejših poskusov gostov – Denis Vezjak je sprožil s kakšnih 24 metrov, a je bil Sorčan zbran in žogo brez večjih težav uspel ujeti. Gostje so okvir vrat Gorice stresli v 84. minuti, ko je Sorčan že bil premagan, a je Matic Vrbanec žogo poslal v levo vratnico Sorčana. Rezervist Gianluca Franciosi bi po podaji s kota skorajda zabil še tretji gol v mrežo Aluminija, a se je z obrambo izkazal vratar Janžekovič. Tekma se je tako končala z zmago Gorice z 2:0. 

Vuk je načel mrežo sosedov, delo je dokončal Juninho.
Vuk je načel mrežo sosedov, delo je dokončal Juninho. FOTO: Miro Majcen

Domžalčani so pred domačim uvodom že okusili evropskega. V Belorusiji so na gostovanju prišli do neodločenega izida v kvalifikacijah za evropsko ligo, ki jim na široko odpira vrata za napredovanje in obračun z West Hamom. Za domači uvod pa so domžalski nogometaši gostili sosede iz Radomelj, ki so se po enoletnem premoru spet vrnili med prvoligaše. Doslej sta ekipi v prvi ligi igrali štirikrat, Radomljani pa še niso zmagali. Začetek je bil po domžalskih željah. Prvi so zapretili, a so po prostem strelu domačih gostje žogo odbili. Vendar so morali že v četrti minuti ponjo v mrežo. Slobodan Vuk je začel protinapad, pred kazenskim prostorom podal Luki Volariču, ki je streljal proti vratom tekmecev. Vratar Aljaž Ivačič se je sicer izkazal in žogo odbil, toda le do Vuka, ta pa ni imel težkega dela, ko je žogo porinil v mrežo.

Nekaj minut zatem sta kombinacijo izvedla Marko Alvir in Volarič, ta se je znašel pred vratarjem Ivačičem. Skušal je podati do Vuka, vendar so gostje žogo odbili, drugi strel Alvirja pa je vratar Ivačič odbil v kot. V 18. minuti so prvič zapretili gostje. Dušan Stoiljković je podal pred vrata, kjer je žogo sicer v mrežo spravil Žužek, vendar je sodnik pred tem že dosodil prekršek gostujočega nogometaša Luke Cerarja, tako da zadetek ni obveljal. Premoč Domžalčanov sta pozneje potrdila še Amadej Vetrih, ki je meril prek vrat, ter Juninho, ki je podajo Vuka spremenil v močan strel, žoga pa še šla mimo vratnice.

Podobno je bilo nadaljevanje; Domžalčani so imeli premoč, za razliko od prvega dela pa so jo kmalu kronali z novim golom. Prvo priložnost je Vuk sicer zapravil, toda Juninho je v 56. minuti po prodoru Jureta Balkovca in podaji Jana Repasa natančno meril in premagal Ivačiča. Trdno vodstvo je zadovoljilo domače nogometaše, ki pa so občasno še nevarneje napadali, najlepšo priložnost za povišanje vodstva je imel Vuk v 76. minuti, ko je šla žoga po strelu s kakšnih 18 metrov tik ob vratnici. Radomlje so imele dve polpriložnosti ob koncu tekme, ob eni je po strelu Marka Kovjenića posredoval vratar Golubović, drugič pa po kotu gostje niso prišli do zaključnega strela. V naslednjem krogu bodo Domžalčani 24. julija gostovali v Krškem, Radomlje bodo dan prej gostile Olimpijo.

Prva liga Telekom Slovenije, 1. krog:

Gorica - Aluminij 2:0 (1:0)
Arčon 31., Kavčič 50.

Domžale - Radomlje 2:0 (1:0)
Vuk 5., Juninho 56. 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mungos2
17. 07. 2016 21.23
+1
Bravo Domžale !!!
taurus111
17. 07. 2016 21.13
+14
Bravo Gorica, ki se je lani po zaslugi nogometnih zanesenjakov pobrala iz taljansko- makaronarskega pepela. Bravo Srebrnič domač trener, bravo igralci domače šole, bravo mladi,ki so brez medijskega pompa pokazali znanje in srce !
MaunelNeuer
17. 07. 2016 20.34
+9