Prva liga Telekom Slovenije

INFOGRAFIKA: Na derbiju se obeta toča golov, zgodovina na strani Maribora

Ljubljana, 18. 11. 2015 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Denis Oštir
Komentarji
0

Če bi se zgodovina nogometnih dvobojev vedno ponavljala, bi na sobotnem derbiju med Olimpijo in Mariborom statistično moral slaviti Maribor, na tekmi bi padli skoraj trije goli, soditi pa bi jo moral eden naših najboljših sodnikov Damir Skomina.

Vse od ustanovitve samostojne prve lige sta se Maribor in Olimpija pod različnimi imeni udarila že 66-krat, statistika medsebojnih obračunov pa je izrazito na strani Maribora. Ne samo, da so zmagali na kar polovici medsebojnih dvobojev, mrežo zmajev so za Bežigradomm, v Ljudskem vrtu in v Stožicah doslej zatresli kar 105-krat. V povprečju so vedno zadeli nasprotnikov gol.

Infografika Olimpija Maribor - 1
Infografika Olimpija Maribor - 1 FOTO: Infografika Olimpija Maribor

In tudi sicer lahko v Stožicah pričakujemo točo golov. Na derbijih jih je v povprečju doslej padlo 2,76. Le na osmih tekmah, to je vsega 12 odstotihv medsebojnih obračunov, gledalci niso videli niti enega gola. Najvišjo zmago je zabeležila Olimpija, ki je leta 2003 mrežo Maribora zatresla kar šestkrat na eni tekmi. Kljub na koncu sedmim golom pa to ni derbi z največ zadetki. Še gol več je padel v remiju leta 1998. Trend števila zabitih golov na derbijih sicer počasi pada.

Infografika Olimpija Maribor - 2
Infografika Olimpija Maribor - 2 FOTO: Infografika Olimpija Maribor

Skozi čas je imel Maribor vseskozi prevlado na medsebojnih dvobojih moštev. Olimpija je le dvakrat v vsej skoraj 25-letni zgodovini dobila dva derbija zapored. Maribor celo štiri in dvakrat po tri. Zanimivo je na kar 15 obračunih moštvoma sodil Damir Skomina. 

Infografika Olimpija Maribor - 3
Infografika Olimpija Maribor - 3 FOTO: Infografika Olimpija Maribor

Smola igralcev Olimpije je tudi, da morajo tekme igrati v Stožicah, kjer imajo na tekmah z Mariborom zelo slabe rezultate. Če bi igrali še na starem igrišču za Bežigradom bi bila statistika bolj na njihovi strani. Na njem so namreč z Mariborom v medsebojnih dvobojih povsem poravnani. Vsak ima po 8 zmag in porazov, 4-krat pa so se razšli brez zmagovalca.

Olimpiji sicer v zadnjih dvobojih z Mariborom kaže bolje od zgodovinskih podatkov. Še vedno svež je namreč spomin na rezultatsko sušo na derbijih med letoma 2009 in 2011. Takrat namreč proti Mariboru niso zmagali skupaj neverjetnih 750 dni oziroma 12 tekem.

Infografika Olimpija Maribor - 4
Infografika Olimpija Maribor - 4 FOTO: Infografika Olimpija Maribor

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.