Prva liga Telekom Slovenije

FOTO in VIDEO: Ljubljana ima prvake, Olimpija z lepo zmago zaključila zgodovinsko sezono in dvignila pokal

Ljubljana, 21. 05. 2016 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Nogometaši ljubljanske Olimpije so se z zmago poslovili od šampionske sezone, v kateri so osvojili svoj prvi naslov po povratku iz nižjih lig (3:0). Za konec je padla Krka, zadetke za končnih šest točk prednosti pred Mariborom pa so prispevali Miha Zajc, Blessing Eleke in Antonio Delamea Mlinar.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Olimpija - Krka
    12:23
    Vrhunci tekme Olimpija - Krka
  • Slavje v Stožicah po zadnji tekmi sezone s Krko
    08:40
    Slavje v Stožicah po zadnji tekmi sezone s Krko
  • Koreografija navijačev Olimpije pred tekmo s Krko
    01:00
    Koreografija navijačev Olimpije pred tekmo s Krko
  • Špalir za nogometaše Olimpije pred tekmo s Krko
    01:59
    Špalir za nogometaše Olimpije pred tekmo s Krko
  • Vzdušje v Stožicah pred tekmo Olimpije in Krke
    00:52
    Vzdušje v Stožicah pred tekmo Olimpije in Krke
  • Iz 24UR: Olimpija slavi naslov
    01:57
    Iz 24UR: Olimpija slavi naslov
  • Iz 24UR: Noro vzdušje v Stožicah
    01:01
    Iz 24UR: Noro vzdušje v Stožicah
  • Iz 24UR: Dan v znamenju zelene barve
    02:33
    Iz 24UR: Dan v znamenju zelene barve
  • Iz 24UR: Šampionsko slavje v Ljubljani
    02:26
    Iz 24UR: Šampionsko slavje v Ljubljani
  • Iz 24UR: Navijači po žvižgu vdrli na zelenico
    02:36
    Iz 24UR: Navijači po žvižgu vdrli na zelenico
Zelo sem srečen, da smo lahko izpolnili to, kar smo obljubili. Da lahko vidimo tako lepo sliko z navijači, ki slavijo ... Vsi so zaslužni, ne le Milan Mandarić, vsi skupaj. Zelo sem srečen zaradi tega. Ovacije gledalcev ob prihodu na zelenico? Zelo sem ponosen. Nič ni lepšega od tega. Milan Mandarić, predsednik Olimpije za Kanal A

Zadnje dejanje sezone je bilo po dolgih letih še kako sladko za nogometaše in navijače Olimpije. Ti so se v Stožicah zbrali za tekmo zadnjega, 36. kroga Prve lige Telekom Slovenije, zeleno-beli pa so prvo zvezdico po povratku iz nižjih lig in prvo kakšnega ljubljanskega kluba po 21 letih potrdili že prejšnji teden v Velenju. Tudi zato je bilo v Stožicah vse v znamenju slavja, ki se bo po dvigu pokala s tribun in zelenice preneslo na Kongresni trg. V taboru Olimpije so se nadejali, da se bo ob severni ljubljanski obvoznici zbralo kar okoli 16 tisoč navijačev, torej približno 1500 privržencev več kot na večnem derbiju proti Mariboru - to bi bil tudi rekord za slovensko Prvo ligo, a številka ni bila tako visoka. Po številnih kadrovskih pretresih v naporni sezoni je predsednik zmajev Milan Mandarić tudi dan pred tekmo poskrbel za prevetritev kadra, a tokrat je zgolj podaljšal pogodbo trenerju Rodolfu Vanoliju, ki se je pred domače navijače vrnil prvič po hudih kritikah zaradi izgubljenega večnega derbija z Mariborom. Italijanski strateg je sestavil močno postavo, v kateri je Antonio Delamea Mlinar zamenjal huje poškodovanega Nemanjo Mitrovića, sicer pa bodo proti Krki začeli vsi "stalni osumljenci". Krka je v Stožice prišla kot že potrjena članica 2. SNL, Miloš Kostić in varovanci pa bodo želeli dolenjskim navijačem pripraviti vsaj nekaj veselja ob zadnjem dejanju sezone. V skladu s tradicijo so krkaši Ljubljančanom pripravili tudi špalir, skozi katerega je kot zadnji stopil predsednik Milan Mandarić.

Pred očmi selektorja Srečka Katanca je po premiernem vpoklicu v člansko reprezentanco tekmo začel tudi Rok Kronaveter, ki mu motiva ni manjkalo. "Čakanja je konec, čas je za novo ero," so na velikem transparentu s podobami junakov sezone nogometašem sporočili Green Dragons, po celotnem stadionu se je izrisala tudi koreografija. Sredi glasnega navijanja in ob prvih pirotehničnih vložkih bi lahko Krka hitro šokirala domače občinstvo, po podaji iz kota je žogo proti svojim vratom preusmeril Dejan Kelhar, a je Nejca Vidmarja rešil okvir vrat. Olimpija je odgovorila v peti minuti, Blessing Eleke je lepo sprejel dolgo diagonalno podajo in stekel v kazenski prostor, kjer je nato močno streljal z levico, a zadel zunanji del mreže. Eleke je bil najnevarnejši v prvih minutah in Miroslav Radović ga je ob izteku desete minute poskušal zaposliti z globinsko žogo, a je bil hitrejši Miodrag Mitrović. Radović je že nekaj minut kasneje lepo preigraval v kazenskem prostoru in padel, žoga pa je prišla do Elekeja, ki je po obratu zadel Mattea Boccaccinija, okroglo usnje pa je Mitrović le s pogledom pospremil čez svojo prečko. Morda je bilo po izvrstni sezoni, ki jo je odigral v zeleno-belem dresu, kar primerno, da je prvi zadetek na tekmi prispeval Miha Zajc. Obetavni reprezentant je s prekrasno miniaturo opravil z enim od novomeških branilcev in žogo pospravil pod Mitrovića za 1:0. Po tem, ko so gostje neuspešno zahtevali igro z roko, so domači zdivjali v protinapad, ki ga je v 30. minuti s slabim strelom z razdalje zaključil Eleke. Boccaccini je dobro igro Krke kronal z nevarnim poskusom, ki pa v 38. minuti ni pretirano preizkusil dobro postavljenega Vidmarja. Je pa Boccaccini na drugi strani v prodoru ustavil Radovića, ki je padel v 16-metrskem prostoru, a Andrej Žnidaršič ni zapiskal.

Blessing Eleke je bil med najbolj razpoloženimi v prvem polčasu.
Blessing Eleke je bil med najbolj razpoloženimi v prvem polčasu. FOTO: Miro Majcen
Slavje se bo po tekmi preselilo na Kongresni trg, kamor bo nogometaše Olimpije prepeljal odprt avtobus. V središču Ljubljane bosta na odru navijače zabavala Peter Lovšin in Magnifico. Prihod nogometašev je napovedan ob 21. uri.

Najlepšo priložnost je imel razpoloženi Eleke v 43. minuti, ko mu je Kronaveter pripravil vse potrebno za zadetek, a je Nigerijec meril v Mitrovića, ki mu je zaprl kot. Afričan je v naslednjem napadu z ostro podajo na drugo vratnico iskal Matica Finka, ki je bil za las prekratek. Najdražji napadalec v zgodovini kluba je nato le dočakal svoj trenutek, potem ko ga je v 44. minuti z idealno podajo v prostor našel Radović, Eleke pa je natančno meril prek Mitrovića za podvojitev vodstva. V zadnjem napadu Krke v prvem polčasu je bil spet na mestu Vidmar. Nadaljevanje so Novomeščani začeli s svežimi močmi, vstopila sta Kabiru Mohammed in Miha Kostanjšek, krkaši pa so začeli podjetno in Vidmar je strel pod prečko Maria Brkljače prisebno preusmeril prek vrat. Vidmar je malce nezanesljivo posredoval po podaji s strani v 50. minuti, ko je trčil z Delameo Mlinarjem, Kostanjšek pa ni uspel izkoristiti ponujenega ob hitrem posredovanju Kelharja. Na drugi strani je Eleke po novi podaji Radovića prodrl prek Mitrovića, ki je Afričanu spet pravočasno zaprl kot in ustavil njegov strel. Na mestu je bil dolenjski čuvaj mreže tudi po samostojni akciji Kronavetra, ki si je pripravil strel na robu kazenskega prostora, a poskus ni bil dovolj silovit. Vanoli je v 65. minuti opravil prvo menjavo, zaslužene ovacije pa je po odhodu z zelenice (nanjo je pritekel Aljaž Krefl) po zelo dobri sezoni dobil Fink. Krefl se je nemudoma znašel v izjemni priložnosti, potem ko je Radović izjemno preigraval in nato malce srečno spravil žogo do rezervista, ki pa je s kakšnega metra grdo zgrešil. Lepo je z roba kazenskega prostora Olimpije nato meril Kostanjšek, a je njegov zavit strel zgrešil daljšo vratnico Vidmarja, ki bi bil verjetno na žogi. Ljubljanski vratar je lahko le s pogledom pospremil tudi poskus Welbecka z razdalje.

Vidmar je moral prisebno posredovati tudi v 76. minuti, ko je v slogu Mitrovića pravočasno zaprl Welbecka in njegov strel odbil v kot. Slabe štiri minute kasneje je Vanoli ovacije ponudil tudi Zajcu, ki ga je zamenjal z Ricardom Alvesem. Do konca tekme je bil nevaren še Kronaveter, ki je s podobnega položaja kot nekaj minut prej poskusil presenetiti Mitrovića, ki pa je strel z desnico uspel ustaviti. Po kotu, ki je sledil, je bil nevaren še Delamea Mlinar, čigar poskus z glavo pa ni bil natančen. Kronaveter je bil še vedno v boju za naslov prvega strelca prvenstva z Jeanom-Philippom Mendyjem, a po predložku v sredino z enim od branilcem na hrbtu z glavo ni uspel poslati žoge pod prečko Krke. Novomeščani bi v napadu lahko zabili morda zaslužen zadetek, toda po nesporazumu med Vidmarjem in Alvesem se Welbecku ni uspelo bolje odzvati. Kazen je prišla hitro, po predložku Kronavetra s prostega strela je z glavo zadel Delamea Mlinar.  Krka je imela še eno priložnost, toda po lepi akciji je Filip Dangubić v matni situaciji že premagal Vidmarja, a ne tudi vratnice. Za piko na i je Vanoli iz igre potegnil še kapetana Matića, ki se je po nekaj sekundah ob zadnjem sodnikovem žvižgu lahko pridružil slavju. Na zelenico je nemudoma priteklo več sto navijačev, s katerimi so nogometaši začeli slaviti že pred podelitvijo pokala na tribuni. Tam jih je poleg Mandarića pričakal tudi župan Zoran Janković, zabava pa naj bi se na Kongresnem trgu in v središču mesta nasploh nadaljevala še dolgo v noč.

Prva liga Telekom Slovenije, 36. krog:

Olimpija Ljubljana ‒ Krka 3:0 (2:0)
Zajc 23., Eleke 44., Delamea Mlinar 87.

Postavi:

Olimpija: Vidmar; Kelhar, Zarifović, Delamea Mlinar; Fink (od 65. Krefl), Klinar, Matić (od 90. Bajrić), Zajc (od 80. Alves), Kronaveter; Radović, Eleke. 

Krka: Mitrović; Bogdan, Brkljača, Ejup, Novak (od 46. Kabiru), Fuček, Dežmar (od 46. Kostanjšek), Marotti, Boccaccini (od 78. Dangubić), Welbeck, Majcen.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (289)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

*sweet*
22. 05. 2016 20.56
-1
Admin brišeš ko napišem ubi žabara a ko žabar napiše umrl je Maribor ti tega ne brišeš.Fino pristranskost pa taka.Dvojna merila.
*sweet*
22. 05. 2016 19.58
+0
Malo vas je malo vas je..Veste kaj...
deathbite
26. 05. 2016 12.40
*sweet*
22. 05. 2016 19.57
+0
VIJOLČNA JE LJUBEZEN VEČNA SRCA NAŠA SREČNA GREMO MARIBOR!!!!!!!!
*sweet*
22. 05. 2016 19.57
+0
ORGIJE OLIMPIJE NA POP TV!!!
*sweet*
22. 05. 2016 19.56
-1
Spet orgije Olimpije na POP TV v oddaji 24UR..Ko je Maribor prvak pet minut in adijo.
PredsednikPepe
22. 05. 2016 18.37
+5
Sicer ni športno, ampak Mariboru privoščim poraz zaradi njihove domišljavosti in zaničevanja nasprotnikov. Posebno pa to velja še za Zahoviča. Žal.
MaunelNeuer
22. 05. 2016 13.30
-6
čestitke močvirnikom ampak kak se repenčijo naj se raje zamislijo po kolkem cajtu so osvojili naslov
LeichyL
22. 05. 2016 14.18
+2
Zamislte se vi kaj ste po tolkem casu nardil narobe da ste naslov zgubli. Naslednje leto spet v boj pa naj najboljsi zmaga. Letos smo bli to mi 😁
mikpiki191
22. 05. 2016 11.12
+6
čestitke iz Maribora za naslov,bravo OLIMPIJA
LeichyL
22. 05. 2016 09.20
+0
probeg
22. 05. 2016 09.16
+0
RTVjeZAKON
22. 05. 2016 09.11
+1
dugi159
22. 05. 2016 09.08
+1
legendafuzbala
22. 05. 2016 08.30
+1
CastrumFF
21. 05. 2016 22.58
+0
Smo jaci. Ni kaj!!!
AvstrijcisoklaliSlovence
21. 05. 2016 22.17
-1
KOT ZIVINO: Slovenci smo lacni in zmeraj manj nas je ampak z nogometom nismo nikoli lacni. Super.
MaunelNeuer
22. 05. 2016 13.28
1. Avstrijcev ni so Nemci, 2.zamenji nick ker niso edini ki so nas klali
avtosijaj
21. 05. 2016 22.08
+1
Olimpija si je zasluzila svoj prvi naslov pa kakor je komu prav ali ne tudi v Angliji je prisel cas,da mali osvojijo prvenstvo,casi se spreminjajo
kor22
21. 05. 2016 22.17
-5
ja tud mali morjo gdaj pa gdaj kaj osvojit da ni preveč dolgočasno
hrvat_Ante
21. 05. 2016 22.21
+3
BOZICEKSLO
21. 05. 2016 21.50
-8
vsa slovenija je z vami
MaunelNeuer
22. 05. 2016 13.28
-1
Mother-fucker
21. 05. 2016 21.44
+19
Vsi zeleni ??? Islamizacija dobro napreduje.
Martin Riggs
21. 05. 2016 22.06
+0
kr postavte. Takšnih ko navijate za Dinamo zagreb se sramujemo.
BOZICEKSLO
21. 05. 2016 21.32
-2
Maffia
21. 05. 2016 21.30
+13
Jaz vam privoscim! Lp iz stajerske!