Prva liga Telekom Slovenije

FOTO in VIDEO: Rudar razgalil Olimpijo sredi Ljubljane, prvaki po prvem porazu v sezoni nič več vodilni

Ljubljana, 14. 08. 2016 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Olimpija ni izkoristila spodrsljaja Maribora in državni prvaki so s porazom proti velenjskemu Rudarju v Stožicah predali vrh lestvice Domžalam (0:2). Za prvo "ničlo" branilcev naslova v novi sezoni sta poskrbela Anže Pišek in Jean-Claude Billong. Pred prvim zadetkom gostov veliko protestov zaradi odločitve glavnega sodnika.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Olimpija - Rudar Velenje
    03:36
    Vrhunci tekme Olimpija - Rudar Velenje
  • Izjava Darijana Matića po porazu z Rudarjem v Ljubljani
    00:39
    Izjava Darijana Matića po porazu z Rudarjem v Ljubljani

Olimpija je morala na prvi tekmi po večnem derbiju v Mariboru odgovoriti izzivu Domžal. Rumeni so prevzeli vodstvo na lestvici in ob spodrsljaju vijoličastih rivalov v Novi Gorici se je zmajem ponujala lepa priložnost, da proti velenjskemu Rudarju v domačih Stožicah pobegnejo na že zares lepo prednost na vrhu. Rudar je bil v zadnji sezoni srečen nasprotnik na odločilni tekmi za naslov v Velenju, toda novo zmago proti nasprotniku iz Šaleške doline so morali varovanci Rodolfa Vanolija loviti brez poškodovanega reprezentanta Mihe Zajca, ki si je na zadnjem treningu pred obračunom v Stožicah načel stopalo. Vanoli je postavo brez strelca izenačujočega zadetka iz Ljudskega vrta tako sestavil tudi z novincem Danijelom Miškićem, ki je ob svojem debiju tako navdušil prav na stoženski zelenici na tekmi s Krškim. V osrčju obrambe je zaigral Antonio Delamea Mlinar, na levem boku je priložnost dobil še Aljaž Krefl, obsedel je dolgoletni slovenski reprezentant Andraž Kirm. Velenjski strateg Slobodan Krčmarević je imel veliko težav s poškodbami, slab teden pred tekmo je po prestopu v Belgijo ostal še brez pomembnega vezista Maria Babića. Krčmarević je od prve minute zaupal nekdanjima zmajema Davidu Kašniku in Damjanu Trifkoviću, v napadu pa je bil za zadetke zadolžen izkušeni hrvaški strelec Bojan Vručina. Ljubljanski navijači kljub točkovni uspešnosti zeleno-belih spet niso nagradili s preveč številčnim obiskom na največjem slovenskem stadionu, kjer je Olimpija začela podjetno in Blessing Eleke je v tretji minuti ogrel dlani Mateja Radana po ostri podaji Denisa Klinarja z boka, toda poskus Nigerijca po lepem ustavljanju žoge in strelu po tleh je bil s slabih 16 metrov prešibak.

Rudar je odgovoril odločno in po tem, ko so Ljubljančani uspeli blokirati poskus Trifkovića, je moral Dejan Kelhar v peti minuti pred Aleksandrom Šeligo izbiti še nevarno podajo Mitje Lotriča. Radan je po dvoboju z Elekejem ob lovljenju visoke žoge nerodno padel prek soigralca Kašnika, a po krajšem zdravniškem posredovanju je nekdanji član Maribora v enajsti minuti pokazal, da bo lahko nadaljeval s tekmo. Dominik Glavina je v 13. minuti nanizal nekaj domačih branilcev in njegovo močno podajo pred vrata z roba kazenskega prostora je v svojo mrežo pospravil nekdo od domačih, a so sodniki ocenili, da je Glavini žoga že prej ušla čez črto. V 18. minuti je po globinski podaji Kelharju in Kenanu Bajriću ušel Lotrič, ki je po preboju v 16-metrski prostor s strani meril visoko prek vrat. Tri minute kasneje so nogometaši Olimpije silovito protestirali pri glavnemu sodniku Slavku Vinčiču, toda Mariborčan po prostem strelu Kronavetra ni zapiskal za najstrožjo kazen. Trifković je nespretno z glavo žogo izbil kar v lastno roko, toda igra se je nadaljevala in Vinčič je pustil prednost tudi po visoki žogi pred vrata Olimpije, kjer je po trku z dvema nasprotnikoma obležal Klinar, "mrtvo" žogo pa je ob vratnico za vodstvo pospravil Anže Pišek. Žvižgi s tribun niso zalegli, obveljala je sodnikova in zmaji so se morali kot že nekajkrat v tej sezoni vračati po zaostanku. 

Rudar je povedel po zaslugi natančnega strela Anžeta Piška, medtem ko so Ljubljančani neuspešno zahtevali prekršek.
Rudar je povedel po zaslugi natančnega strela Anžeta Piška, medtem ko so Ljubljančani neuspešno zahtevali prekršek. FOTO: Miro Majcen

Visok pritisk gostov na zadnjo vrsto državnih prvakov je slednjim onemogočal grajenje akcij in "knapi" so brez večjih težav držali prav nič nezasluženo prednost. Ta bi lahko bila še višja, če se ne bi v 40. minuti izvrstno vrnil Krefl in v zadnjem hipu preprečil strel Lotriču po še enem pobegu po desnem boku. Podobno prisebno je ravnal tudi Senad Jahić, ko se je ob Etienu Velikonji sicer sam spravil v težavo s slabo oceno leta žoge, a nato ustavil Primorca v kazenskem prostoru. Vroče je bilo pred vrati zeleno-belih do konca polčasa še v 44. minuti, ko je Delamea Mlinar po še eni izvrstni akciji Lotriča posredoval še pravočasno pred strelom Vručine. Streljal je tudi Kašnik, nekdanji kapetan Olimpije je po prostem strelu Vručine ostal precej osamljen enajst metrov od vrat, toda zgrešil z glavo. Moštvi sta drugih 45 minut začeli nespremenjeni in Olimpija je hitro pokazala, da ne namerava izgubljati časa v iskanju izenačujočega zadetka. Kronaveter je precej s strani s prostega strela v 50. minuti poskušal presenetiti Radana, ki je njegov strel pod prečko uspel preusmeriti prek svojih vrat. Resen udarec za Rudar je sledil v 53. minuti, ko je po nerodnem pristanku na zelenici s poškodbo kolena obležal kapetan Kašnik, ki je potreboval menjavo. Kar nekaj sreče je imel tri minute kasneje Lotrič, ki je z rumenim kartonom s hrbta ustavil prodor Krefla, a jo je ob glasnih protestih s tribun odnesel brez kazni. 

Kronaveter je bil naslednji, ki je zapretil pred vrati gostov, toda v dvoboju dveh Štajercev je bil po strelu z glavo najboljšega strelca in igralca lanske sezone uspešnejši gostujoči čuvaj mreže. Vanoli je za zadnje pol ure v igro poslal Kirma, ki je zamenjal Krefla. A nemudoma je bil spet Rudar tisti, ki je bil nevaren, Pišek je v 61. minuti izvrstno meril "na prvo" s precejšnje razdalje, Šeliga pa je v polnem iztegu žogo, ki verjetno ne bi zadela vrat, izbil. Bolj po napakah gostov kot po lastnemu navdihu je Olimpija v 68. minuti le prišla v pravo priložnost, podajo Kirma je Jean-Claude Billong na robu kazenskega prostora namestil za strel Darijanu Matiću, ki pa je žogo poslal mimo leve Radanove vratnice. Sledile so morda najboljše minute domačih na tekmi, a brez končnega produkta v podobi kakšne zrelejše priložnosti. Delamea Mlinar je po kotu v 73. minuti sicer prišel do strela z glavo, ki pa je bil spet nenevaren za Radana. Veliko bolj vroče je bilo po kotu v 74. minuti, zatresla se je tudi vratnica, ki jo je z nekaj metrov zatresel Eleke. Radan je po naslednjem kotu za nameček še "zaplaval", Delamea Mlinar pa je meril mimo praznih vrat. Vanoli je poskusil še z Juliusom Wobayem in pritisk na vrata Rudarja se je nadaljeval. Eleke se po vnovični podaji iz kota ni uspel bolje znajti pred vrati, kjer je morda celo preprečil zadetek po strelu Miškića. Krčmarevićev odgovor za zadnjih nekaj minut je bil John Mary, ki je v Velenju tako zablestel z dvema zadetkoma že na svojem debiju. Toda še pred kakšno priložnostjo za Kamerunca bi lahko spet zadela Olimpija, Velikonja pa je z ugodnega položaja slabo meril z volejem.

Olimpija je nizala nevarne akcije, a zdelo se je, da bo Rudar lahko strla le kakšna izjemna poteza posameznika. Na to so navijači zeleno-belih čakali zaman, za nameček pa je Rudar do konca tekme še povišal vodstvo. Eden najboljših na zelenici Billong je po podaji iz kota v 82. minuti neoviran zadel z glavo in dobil zasluženo nagrado za izvrstno predstavo ter poskrbel, da se je enoletna zmagovita suša Rudarja na obračunih z Olimpijo končala. Piko na i poraznemu večeru je pritisnil Klinar, ki je z drugim rumenim kartonom moral z zelenice in soigralce pustil na cedilu pred derbijem naslednjega kroga proti vodilnim Domžalam. Do konca tekme bi lahko Velikonja znižal izid, zadel je blok po lepem obratu v kazenskem prostoru, Mary pa je za las zgrešil s strelom na daljšo vratnico, ki ga je lahko Šeliga le pospremil s pogledom. Kot tudi prodor Maryja, ki je ušel Kelharju in prodrl pred gol, nato pa z malo prostora za strel precej s strani meril v vratnico.

Prva liga Telekom Slovenije, 5. krog:

Olimpija Ljubljana ‒ Rudar Velenje 0:2 (0:1)
Pišek 23., Billong 82.
RK: Klinar 89./Olimpija

Postavi:

Olimpija: Šeliga; Klinar, Kelhar, Delamea Mlinar, Bajrić (od 76. Wobay), Krefl (od 61. Kirm), Matić, Miškić, Kronaveter; Velikonja, Eleke. Na klopi: Brljak; Zarifović, Vukčević, Alves, Novak.

Rudar: Radan; Jahić, Mužek, Billong, Kašnik (od 55. Grgić), Pišek, Babić, Trifković, Glavina (od 77. Mary), Vručina, Lotrič (od 63. Markovski). Na klopi: Malnar; Acman, Tolimir, Krcić.

KOMENTARJI (381)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BOSON
15. 08. 2016 14.28
+2
Mungoss mi je zelo žal ampak mislim, da boste pozimi ostali brez trenerja
Mungos2
15. 08. 2016 14.55
+0
Elsner ni tako nor, da bi šel v Bežigrad05 !!!! Luka je, za razliko od ostalih v Bežigradu05, karakter !!! Žal ne morete dobiti vsega, za kar se vam dvigne !!!
CURVANORD Zanetti
15. 08. 2016 15.40
+0
V Olimpijo ne bo sel morda v Italijo ali pa ko srecko sam odstopi prevzame on njegovo mesto
buenos1
15. 08. 2016 17.48
+3
ni pa tud tolk nor, da bi ostal v domžalah, ki bodo ( oziroma so že) premajhna zanj
Barca17 1
15. 08. 2016 21.45
-3
preberi si članek o elsnerju na siolu ...
Shyni
15. 08. 2016 14.04
+1
Čeprav navijam za olimpijo in živim v Ljubljani bom rekel bravo rudar saj sem velenjčan
MaunelNeuer
15. 08. 2016 16.54
kolko je takih kot ti ki živijo v žabalandu pa se imajo kr za žabare čeprou izvirajo iz drugje ;)
buenos1
15. 08. 2016 17.49
+0
al pa takih, ki živijo v gorici, so iz koroške, in se imajo za viole...poznaš kakega? :-D
MaunelNeuer
15. 08. 2016 18.38
kdo se ima za Violo a si ušvajsan? fotr je pač s Koroške živim pa v Gorici ti pa ziher nisi pravi žabar ;)
buenos1
15. 08. 2016 19.23
čistokrvni...je pa res, da poslovno veliko potujem in poznam veliko mest skoraj kot svoj žep...tudi mesto vrtnic. Ušvajsan? he he, prvič slišal to besedo...a boš reku, da si rojen v šempetru?
MaunelNeuer
16. 08. 2016 12.50
to misliš ti da si čistokrvni prvič čuješ to besedo? hja vse je 1x prvič in ja rojen sem v Šempetru, če ne verjameš prleti do Gorice ti pokažem roj.knjigo ;) še kaj?
buenos1
16. 08. 2016 13.41
čistokrvni, garant...ne hvala, to mi zadostuje :-)
MaunelNeuer
17. 08. 2016 14.22
idiu3krasne
15. 08. 2016 13.21
-2
Kaj je sudija kriv....kak to...a ni on roka pravice...
Mungos2
15. 08. 2016 11.52
+3
To pa je novica, ki jo novinarji nočete dati na naslovnico. Če bi pa Bežigrad05 slučajno zmagal, bi viseli ma naslovnici ves teden !
idiu3krasne
15. 08. 2016 13.18
+1
I.G.I.
15. 08. 2016 11.43
+3
Včeraj se je lepo videlo, da je Zajc pol ekipe, na sredini preprosto žoga ni stekla, zadaj pa smo imeli ogromno luknjo, drugi polčas se je končno ekipa zbudila in če bi v tistem naletu zabili, bi nakoncu zmagali, ampak žoga žal ni hotela v gol.
Mungos2
15. 08. 2016 11.52
-3
Chaparral M
15. 08. 2016 10.55
+0
Uau, kako dolg članek, ko je v igri Olimpija. Kot bi šlo za finale LP. Kako "lep" pogled na prazne tribune .....
User513426
15. 08. 2016 10.52
zgubil so zato ker minirajo trenerja. že v MB so hotel pa se jim ni izšlo so pa rekl bomo pa doma to nardil. isto ko MB lansko leto. hehe
MaunelNeuer
15. 08. 2016 14.19
-1
dajno
15. 08. 2016 10.31
+3
Proti Domžalam s tako igro... Bi stavil na 3:1 za Domžale.
User513426
15. 08. 2016 10.53
si optimist. tak rezultat bo edino če jim ne bodo hotel totalno ponižat.
MacekMuri75A
15. 08. 2016 10.20
+6
Sem navijač Olimpije. Kaj potrebuje še Mandarič, da nažene Vanoli-ja ? Kar se tiče Maribora lahko vidijo, da tudi Olimpijo kdaj oškodujejo na domači tekmi (ne dogaja se samo njim). Gremo dalje. Še vedno je +2. Domžalčani bodo slej ali prej padli ( kot se to zgodi vsako leto proti koncu novembra) ter še bolj očitno spomladi.
tedoVV2HCmedo
15. 08. 2016 10.34
+0
Vanoli je morda uporaben, ampak ne v Sloveniji, ker skoraj nihče od nogometašev v naši ligi ne zna govoriti kaj drugega kot hrvaško ali srbsko.
Mungos2
15. 08. 2016 11.50
-2
mogerad
15. 08. 2016 12.08
+1
domžalski trener vanollija lahko pošlje po sladoled
MaunelNeuer
15. 08. 2016 16.55
Mungos2
15. 08. 2016 10.16
+5
Čestitke Rudarju !
VSEMOGO?NI1
15. 08. 2016 10.05
+9
Jaz pa navijače olimpije razumem. vem kako se počutijo. ne pozabimo da kaj se dogaja sedaj olimpiji se je 2 dni nazaj nam ENAKO. - je pa res. olimpija se je norčevala iz nas mi se sedaj iz njih, usodo pa imamo enako. ekipo ima dobro maribor in olimpija(razen par posameznikov tu in tam). vsi imamo trenerja ki .......
Slikar.Bojan
15. 08. 2016 10.16
+0
@EnKlubEnČast...od kdaj te imajo navijače?...totih 5 drekonsov so navijači?...prosim, da ne primerjaš NK Maribor z umetnim klubom, ker NK Mariboru ne sežejo niti do mezinca na nogi... (((:
Maribor?anPikaSem
15. 08. 2016 10.30
+1
Maddox
15. 08. 2016 11.38
-1
Alexey-x
15. 08. 2016 09.50
+4
AAAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHA....OLIMPIJA,OLIMPIJA....KAJ STE PREMALO PODMAZALI SODNIKE????...HAHAHHAHAHA
AlternativeFacts
15. 08. 2016 10.00
-3
Jap Maribor je tokrat bolj podmazal sodnika, ali pa je bil ta mariborski sodnik samo bolj lokal patrijot izvedbe....
AlternativeFacts
15. 08. 2016 10.36
-2
Karma šele prihaja, samo ne potem spet jokat kako vas kradejo.... :))
Maribor?anPikaSem
15. 08. 2016 10.45
+1
kemuri
15. 08. 2016 09.45
+5
Ejej zeleni, še boste vi jokali za Pušnikom..no, sicer pa, jokali boste tudi ko boste spoznali da vas je Mandarić lepo nat....
AlternativeFacts
15. 08. 2016 09.49
-6
Pušnika ma daj prosim, ne vsakega zabavljača kovat v zvezde. Nima on kaj ponudit' Olimpiji, razen zabavljaških vložkov.....Edini ki je kolikor toliko vreden je Kek.
?enka
15. 08. 2016 09.52
+4
Za lovorike je treba garati, kot je NK Maribor počel kar nekaj zadnjih let, zdaj je malo v krizi ampak se bo dvignil. Ljubljančani pa bi radi vse na silo in čez noč, naduti ste in arogantni do neba in mislite, da se da vse kupit v Sparu. To je to. Sanje so sanje, realnost pa realnost.
zlati70
15. 08. 2016 09.43
+3
drugač je pa vanoli odličen strateg za izpad iz lige..očitno mandarić nima več apetitov olimpiji ko je že vse kar je blo ok prodal
VSEMOGO?NI1
15. 08. 2016 09.58
+2
zajčeka pa kronavetra še ima ki pa bosta verjetno v naslednje prestopu odšla
AlternativeFacts
15. 08. 2016 09.41
-2
Tale tekma je zrela za kriminaliste....Najprej sodnik s svojimi nepristranskimi, upam da so mu pri mariboru vsaj kakšno buteljko dali, potem pa še olimpijin igralec, ki je pri 2 golu bežal od žoge, namesto da bi šel na žogo....Pa take poštene lige nimajo niti v Zimbabveju.....
zlati70
15. 08. 2016 09.44
+0
AlternativeFacts
15. 08. 2016 09.45
+0
Ti je zgleda nisi gledal, ali pa imaš sindrom toteka.....
zlati70
15. 08. 2016 09.52
+1
včeraj je bilo intiligentno sojenje, olimija maribr pa je bila očitna kraja sodnikov ( itak so bili vsi na IĆ in vemo kam spadajo )
AlternativeFacts
15. 08. 2016 09.57
-4
ja zelo inteligentno sojenje mariborskega sodnika......nedosojena očitna roka in s tem penal, nedosojeni očitni prekrški, prvi gol je plod takega inteligentnega sojenja, nedosojen očiten rdeči karton, ups pardon, dosojen je bil Olimpiji, za prekršek ki niti ne spada pod rubriko rumeni karton, Rudarjev nadobudnež, ki je dejansko bil zadnji v liniji pa je fasal opomin, namesto rdečega...Jap očiten sindrom toteka, ni druge.....
Maribor?anPikaSem
15. 08. 2016 10.34
+1
lebowski..kaj boli ker ni blo vasega MVP-ja kajtazovica?
BožidarMacur
15. 08. 2016 09.38
Vanoli odhaja vrtat luknje v makarončke
Principat
15. 08. 2016 09.36
+1
kako da je een in edini avtohtoni slovenski priimek , vse ostalo , no dobro
kemuri
15. 08. 2016 09.46
donato
15. 08. 2016 09.34
-1
Uboga Olimpija, saj ne spada v prvo ligo, ampak v tretjo. To je velika sramota za ljubljanski nogomet. KDO JIH SPLOH FINANSIRA ZA TAKO SLABO PRIKAZANO IGRO? ALI RES NE ZNAJO IGRATI?
Maribor?anPikaSem
15. 08. 2016 10.36
+0
mandarinar haha...kmalu bo dojel in spiiiiii*** na lepše...še infarkt ga bo tam v močvirju
mogerad
15. 08. 2016 09.25
+4
kaj bo šele proti domžalam. domžale so za eno stopnjo nad rudarjem. ubranitev naslova je kot da bi slovenija bpostala svetovni prvak na naslednjem prvenstvu
dark horse
15. 08. 2016 09.23
+11
Še bolj me veseli da so izgubili zaradi nadute reklame za tekmo. Olimpija proti outsiderju so govorili :D
zlati70
15. 08. 2016 09.34
+5