Prva liga Telekom Slovenije

FOTO in VIDEO: Ljubljanska zelenica polna vijolic, Maribor prepričljivo dobil derbi št. 2 in zdaj zaostaja le za točko

Ljubljana, 15. 10. 2016 18.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Večni derbiji ostajajo v domeni Maribora, ki je tako kot v minulih treh sezonah pokvaril večer ljubljanskim navijačem in vnovič slavil v Stožicah (1:3). Tokrat je odločilni zadetek prispeval Aleks Pihler, potem ko so vijoličasti povedli prek Milivoja Novakovića. Prvi poraz Luke Elsnerja v zmajevem gnezdu ublažil Rok Kronaveter.

Več videovsebin
  • izjava Luke Elsnerja po večnem derbiju
    00:59
    izjava Luke Elsnerja po večnem derbiju
  • Izjava Darka Milaniča po večnem derbiju
    00:40
    Izjava Darka Milaniča po večnem derbiju
  • Vrhunci tekme Olimpija - Maribor
    12:27
    Vrhunci tekme Olimpija - Maribor
  • Iz 24UR: Večni derbi
    03:03
    Iz 24UR: Večni derbi
  • Iz 24UR: Zelena ali vijoličasta? Olimpija ali Maribor?
    01:28
    Iz 24UR: Zelena ali vijoličasta? Olimpija ali Maribor?
  • Iz 24UR: Olimpija izgubila proti Mariboru
    01:59
    Iz 24UR: Olimpija izgubila proti Mariboru
Zagotovo mi nismo bili na ravni, ki smo si jo želeli, vsaj od 20. minute naprej ne. V trenutkih, ko smo želeli imeti pobudo, sploh v tem drugem polčasu, smo enostavno izpustili reči iz svojih rok. Pri nas ni bilo možno začutiti, da bi jih lahko 90 minut stiskali zgoraj in v vsakem trenutku, ko smo malce sprostili ta pritisk, so bili Mariborčani nevarni. Zagotovo so nam zadali udarce takrat, ko je bilo idealno zanje, mi pa smo se poskušali pobrati in bili proti koncu v tej situaciji ... Enostavno bi morali v teh dominantnih trenutkih morali izkoristiti več situacij, da bi se lahko tekma obrnila nam v prid. Luka Elsner, trener Olimpije za Kanal A

S štirimi točkami prednosti se je Olimpija podala v drugi večni derbi sezone, trener Luka Elsner pa je ob svojem debitantskem nastopu na derbijih ekipo postavil v pričakovano podobo, z vročim vratarjem Rokom Vodiškom na golu, v konici napada pa sta prednost pred Etienom Velikonjo spet dobila Leon Benko oziroma Blessing Eleke. Kapetanu Darijanu Matiću sta na sredini igrišča družbo delala reprezentanta Miha Zajc in Rok Kronaveter, ki je prav v Stožicah odločil kvalifikacijski obračun s Slovaki. Pri gostih Darko Milanič niti na klop ni uvrstil nekdanjih reprezentantov Aleša Mertlja in Mitje Vilerja, reprezentančni pridih tekmi pa je od prve minute dajal Milivoje Novaković. Milanič mu je priključil junaka številnih derbijev Marcosa Tavaresa, od prvega sodniškega žvižga pa so se poleg nekdanjega ljubljenca navijačev Olimpije Dareta Vršiča v boj podali tudi Marwan Kabha, Aleks Pihler in Sintayehu Sallalich. Mladi reprezentant in eden najboljših posameznikov prvega dela sezone Denis Šme se je iz osrčja obrambe preselil na desni bok. Mariborčan v taboru Olimpije Kronaveter je pred prvim sodnikovim žvižgom v dar dobil prestižno uro, s katero so v taboru zeleno-belih prepoznali prispevek uradno izbranega najboljšega posameznika šampionske sezone. Derbi se je pred skorajda povsem polnimi tribunami, vnovič je bilo sicer precej prostih mest zaradi varnostnih con, lahko začel. Tudi s koreografijo ljubljanskih navijačev, ki so se lotili pritožb Štajercev glede sodniških odločitev in jih primerjali z objokanim risanim junakom Kalimerom.

Olimpija je uvodoma pritisnila na zadnjo vrsto Maribora, toda Andražu Kirmu in Zajcu ni uspelo resneje ustreliti proti vratom Jasmina Handanovića. Ta je moral biti na mestu ob izteku četrte minute, ko si je Benko lepo ustavil visoko žogo Matića in ob Marku Šulerju udaril iz obrata, a preblizu nekdanjemu reprezentančnemu vratarju Slovenije. Maribor je odgovoril z dvema nevarnima predložkoma Vršiča s prostega strela oziroma iz kota, obakrat so bili branilci zeleno-belih na mestu. Ostre proteste je moral glavni sodnik Matej Jug poslušati po dosojenem prekršku nad Benkom v enajsti minuti, s hrbta je na polovici Olimpije nad Hrvata štartal Kabha in dobil rumeni karton, zaradi ugovarjanja pa tudi Tavares. Športni direktor Maribora Zlatko Zahović, ki je bil kot na vseh "pomembnejših" tekmah spet na klopi svojega moštva, je že z nogami na igrišču prav tako povedal nekaj krepkih sodniški ekipi. Po dolgem času brez pravega strela je Benko z volejem v 19. minuti z volejem s precejšnje razdalje poskusil proti Handanoviću, ki je le pospremil žogo z zelenice. Handanović ni najbolje posredoval po ostri žogi s strani Aljaža Krefla, na žogo je na robu kazenskega prostora v 20. minuti skočil Denis Klinar, toda streljal zelo slabo. Podobno kot Zajc, ki je z glavo s sicer res ogromne razdalje zgolj podal v roke Handanoviću.

Štajerci slavijo po vodilnem zadetku Novakovića.
Štajerci slavijo po vodilnem zadetku Novakovića. FOTO: Miro Majcen
Fantastična tekma z naše strani. Na začetku smo imeli malce težav, a nato, ko smo ujeli pravi ritem ... Fantazija! Odlično smo odigrali, jih pritiskali zgoraj in odigrali vrhunsko tekmo. Kako lahko ta zmaga vpliva na potek prvenstva? To je izredno pomembna zmaga, to je jasno, odigrali smo dobro in to nam bo dalo zagon. To je deveta tekma v nizu, prvenstvo je še dolgo in je treba delat. Darko Milanič, trener Maribora za Kanal A

Dih je navijačem na stadionu in pred televizijskimi sprejemniki zastal v 22. minuti, ko je Tavares nenadoma prišel do strela z roba kazenskega prostora in z močnejšo levico silovito meril v prečko nemočnega Vodiška. To so bile najprepričljivejše minute gostov na tekmi, a terenske premoči v naslednjih napadih Štajerci niso uspeli spremeniti v še kakšno priložnost. Pihler je poskusil z razdalje v 31. minuti, a je Vodišek pravilno ocenil, da mu ni potrebno posredovati. Gostujoča pobuda je dobitno kombinacijo dočakala v 35. minuti, ko je Tavares sprejel dolgo diagonalno podajo in nato z izvrstnim predložkom našel kolega iz konice napada Novakovića, ki je izza hrbta ušel Kelharju in natančno meril z glavo v daljši kot. Štajerski navijači so vodstvo proslavili z revijo pirotehnike, ki je za nekaj minut prekinila derbi. Ko se je tekma le nadaljevala, je imel Maribor še eno zrelo priložnost, a jo je z nenevarnim strelom z razdalje v 44. minuti zapravil Sallalich. V kar sedmih minutah sodniškega dodatka prvega polčasa je Olimpija poskusila na odmor oditi s sladkim zadetkom v zadnjih trenutkih, a se mu ni približala. Kabha je imel po prekršku nad Matićem sicer veliko sreče, da ni dobil drugega rumenega kartona, Kronaveter pa je z lepim prostim strelom "nokavtiral" Novakovića, ki je v živem zidu morda rešil celo zadetek. Polčas se je končal z lepim volejem Zajca z okoli 20 metrov, ki je za kakšen meter zgrešil cilj. Drugi polčas se je začel silovito po zamenjavi Eleke-Julius Wobay je bilo takoj vroče pred domačimi vrati, kjer naj bi Antonio Delamea Mlinar po ostri žogi s strani igral z roko, a Jug ni zapiskal.

Toda navijači za južnim golom so lahko vseeno že kmalu proslavljali drugi zadetek, ko je Delamea Mlinar predal žogo Vršiču, podaje z leve pa ni uspelo izbiti Dejanu Kelharju in Tavares je za vnovične pirotehnične salve zaposlil Pihlerja, ki je meril pod Vodiškom in 0:2. Elsner je reagiral s še drugo menjavo, Matića je zamenjal Danijel Miškić. Vijoličasti so imeli priložnost za morda že usodni udarec v 57. minuti, ko je razpoloženi Tavares spet uspel zadržati diagonalno podajo, žogo pa je Brazilec nato poslal pred vrata Olimpije, kjer je bil od Pihlerja hitrejši Vodišek. Olimpija je imela eno lepših priložnosti za dosego zadetka priključka že v naslednjem napadu, Wobay je po lepem prodoru Kirma v padcu z glavo meril nekaj metrov mimo daljše vratnice Handanovića. Sredi polčasa je Olimpija, ki je še naprej prevladovala v posesti žoge, vzpostavila najdaljše obdobje pritiska proti vratom 13-kratnih prvakov. A ti so bili še naprej konkretnejši in Pihlerju je Vodišek dobesedno s konicami prstov v 69. minuti preprečil zadetek po imenitnem strelu z okoli 20 metrov. Elsner je svojo zadnjo potezo storil v 73. minuti, ko je nekdanji član Maribora Velikonja dobil priložnost namesto Kirma. Tri minute kasneje je imel 0:3 na nogi kapetan gostov Tavares, ki je po še eni napaki zadnje vrste zeleno-belih pomeril z roba kazenskega prostora in ni zadel cilja. Miškić je po grdem štartu Erika Janže obležal in v 83. minuti odšepal z zelenice, kamor je namesto Vršiča ob silovitih žvižgih pritekel Blaž Vrhovec. Zajc je po predložku Klinarja prišel do strela v 85. minuti, a precej s strani ni niti malo ogrozil Handanovića. A nato se je začela drama: Kronaveter je po tem, ko je Benko na robu prepovedanega položaja uspel zadržati žogo, slednjo silovito poslal mimo Handanovića. Štajerci so zahtevali reakcijo sodnikov, a piska niso dočakali.

Tokratno gostovanje v Stožicah se je za nogometaše Maribora začelo malce drugače od pričakovanj, saj je avtobus vijoličastih iz neznanih razlogov pred vhodom v garaže največjega slovenskega stadiona stal več kot 20 minut. Pomočnik gostujočega trenerja Saša Gajser za Kanal A ni želel komentirati opazk, da je šlo za provokacijo domačinov.

Nalet Olimpije je želel Milanič zadržati z menjavo Tavares-Luka Zahović in od kakšnega silovitega iskanja zadetka s strani domačih na začetku petih minut sodnikovega dodatka ni bilo ne duha ne sluha. Sallalich bi lahko na začetku 92. minute derbi odločil po pobegu v kazenski prostor, a streljal slabo in tudi ni podal samemu Zahoviću. Ta je vseeno dočakal svoj trenutek in nadaljeval z izjemnim strelskim nizom, ko je Kabha pobegnil po desnem boku in uporabil "diverzijo" Sallalicha, ki je bil v prepovedanem položaju, nato pa je Izraelec zaposlil sina športnega direktorja gostov, ki je zadel v padcu in slavil skupaj z Violami. Maribor po drugem derbiju v 13. krogu le še za točko zaostaja za starimi rivali. 

Prva liga Telekom Slovenije, 13. krog:

Olimpija Ljubljana ‒ Maribor 1:3 (0:1)
Kronaveter 86.; Novaković 35., Pihler 50., Zahović 90.

Postavi:

Olimpija: Vodišek; Klinar, Kelhar, Delamea Mlinar, Krefl; Matić (od 53. Miškić), Zajc, Kronaveter; Kirm (od 73. Velikonja), Benko, Eleke (od 46. Wobay). Na klopi: Brljak; Zarifović, Bajrić, Alves.

Maribor: Handanović; Janža, Defendi, Šuler, Šme; Sallalich, Kabha, Pihler, Vršič (od 84. Vrhovec); Tavares (od 87. Zahović), Novaković. Na klopi: Obradović; Palčič, Mezga, Bohar, Omoregie.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (353)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ultras1988lj
16. 10. 2016 22.45
-2
katastrofalno obnašanje viol!!!
CURVANORD Zanetti
17. 10. 2016 08.24
+3
Je napisala oseba ki pici ultras sceno,al je to zgolj vzdevek in sploh ves kaj pomeni biti Ultras?????
dajno
16. 10. 2016 22.41
Najbolje da vse tekme MB z lj igra v stožicah, uspeh zagotovljen
Ivy Zar 1
16. 10. 2016 22.17
-3
na koncu bomo šteli mrtve...zaenkrat smo še vedno prvi...
glej ovega
16. 10. 2016 20.30
+1
Vanoli in Elsner sta Amatera za Pušnika...prev tako naš Milanič proti Jurčiču..ampak vseeno naš Milanič nekak vozi zadevo..medtem ko pri žabicah igrajo kolo sreče..lp
dajno
16. 10. 2016 22.38
+1
saturnsky23 saturnsky23
16. 10. 2016 19.42
-2
Ma kaj se vam ni zdelo, da je Tavariš nekaj srnknil, da tak ni ko je normalen?.
*sweet*
16. 10. 2016 18.34
+12
24 UR JA JAZ SEM VIDEL IGRACE.In ne mi spet z takmi samo Viole krive GD pa nič.Še slabši so.
*sweet*
16. 10. 2016 18.32
+6
ŠULER JE DOBRO POVEDAL!!!
*sweet*
16. 10. 2016 18.31
+4
Elsner je naredil dve napaki.Ne izkušeni vratar in od prve minute bi moral dati v igro izdajalca Velikonjo.Po tekmi tudi Elsner to z Velikonjo tudi povedal.
*sweet*
16. 10. 2016 18.29
+4
ŽABARI KDO JE ZDAJ KALIMERO???VI SAMO VI!!!ITISTI NAPISI GD-jov NA TRIBUNI.A RESNICA BOLI.VEM JA!!!!
*sweet*
16. 10. 2016 18.26
+4
Tudi Jug je bil za Olimpijo.Toliko grdih prekrškov je bilo nad Mariborskimi igralci pa nič.Naš pa ga je samo dotaknil pa kr rumen krton.Pa ne vem koliko prostih strelov za Olimpijo samo da bi gol za Olimpijo. Tudi simuliranje je Jug pustil.Novakovič odrine igralca z roko v njegova prsa on pa se prime za nos.
dajno
16. 10. 2016 22.39
+1
*sweet*
16. 10. 2016 18.20
+3
ZAJC PA MATIĆ PAMETNA Z KOMENTAREJI. MANDI PA KDO SE BO BORIL ZA DRUGO MESTO PO TEJ TEKMI? VI IN SAMO VI!!!! NO KAJTAZOVIĆ NO PARTY.ČEPREV JUG TUDI NI BIL ČISTO FER.
*sweet*
16. 10. 2016 18.18
+3
BELA LJUBLJANA PROPADA TAM NI VEČ BEŽIGRADA TAM JE SAMO MARIBOR ŠAMPION!!!!
*sweet*
16. 10. 2016 18.17
+3
GREMO V LJUBLJANO DA JIM SPET NADEVAMO ŠTIRI ALI PET..
LUNA666
16. 10. 2016 18.01
+0
Pred golom olimpije pa roka slabo sojenje tega severa al juga
Widzew&V89Maribor
16. 10. 2016 16.15
+1
PIROMANI!!!!!!
mare.florida
16. 10. 2016 13.49
-3
To je bila res blamaža Olimpije...sramotna igra in lahko je igralce sram,da so na tak način razočarali dragonse.Vsa čast GD o vijolcah pa samo ena beseda- SRAMOTA!!! Res ne razumem Lj policistov,da jih pustijo na tribuni.V MB bi sigurno izpraznili tribuno če bi Dragonsi metali bakle na teren.
sp9s
16. 10. 2016 13.36
+3
anti trump medij mi ne pusti niti komentirat
aki10
16. 10. 2016 12.30
+6
Po prespani noči lahk sam čestitam Mariboru na zasluženi zmagi. Naši so odigral vrjetn najslabšo tekmo kar so lahk v tej sezoni. Vse razen prvih 10-15 min. je bilo nič od nič in potem ne moreš pričakovati pozitivnega rezultata, sploh po takih napakah, ki jih je delala obramba. Zatajili so igralci od katerih se je največ pričakovalo (Eleke, Zajc, Krona, Benko...). Pač tko je, včeraj smo bli slabi in zasluženo zgubil. Res bi pa pohvalu Dragonse, tako navijanje vseh 90 minut, ne glede na rezultat, res svaka čast! Viole pa sramota, sramota... Mi pa ni jasn kako jih policija tolerira v Stožicah vedno?! Če bi Dragonsi delal v LV to kar so Viole včeraj bi po hitrem postopku bla tribuna spraznjena, da ne omenjam zaradi kakšnih banalnih zadev so nam parkrat znal že vlak obrnt nazaj proti LJ... Na konc koncev, še enkrat čestitke Mariboru, našim pa sporočam: Glave gor fantje in borbite naprej! Bitka je izgubljena, vojna nikakor! Še vedno smo prvi in pričakujem novo serijo zmag! FORZA ZMAJI!
CURVANORD Zanetti
16. 10. 2016 13.37
+1
Res se vedno ste prvi a pozabljas da tri pike si je Elsner takrat nesel v olimpijo:-)
fifipifi
16. 10. 2016 12.29
+0
Čestitke Mariboru, zaslužena zmaga, zadnji gol ni bil ok a ni spremenil nič. Gremo naprej, še smo prvi, prvenstvo se bo spet odločalo na majhnih tekmah. Samo za navijanje in komentarje smo pa mi boljši. To je dejstvo. Tu se pa vi dejte kaj naučit.
buzerantos
17. 10. 2016 08.48
3 Gol Maribora je regularen ! Pojma nimas. v Tem primeru je Kabha podal sam sebi. Pa penal cisti za MB, nedosojen seveda...
macek_garfield
16. 10. 2016 11.45
-1
oooo habarji ooooo res je vasa llolimpija ena velika sala o kateri pojete ha ha ha, kje si danes kakica akica pa to, kako si kaj prijatelj zelelelnko a cisto pozelellelelenel pa to habarji roke gor pa to