Prva liga Telekom Slovenije

KOMENTAR Tomaža Lukača: Imamo marsikaj, kar krasi največje

Ljubljana, 13. 12. 2016 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tomaž Lukač
Komentarji
26

Končan je še en vznemirljiv jesenski del slovenskega državnega prvenstva. Naš nogomet v domovini dobiva vse večjo veljavo in – kar smo pred prejšnjo sezono močno pogrešali – publiciteto! Govorilo se je o kvalifikacijah za uvrstitev v evropska tekmovanja, o izvolitvi Aleksandra Čeferina na vrh Uefe, posledično o volitvah za predsednika NZS, o reprezentanci in o domačem prvenstvu. O ligi, ki je bila dolgo časa neupravičeno zapostavljena…

Tudi to jesen so nogometaši slovenskih prvoligašev prikazali kopico všečnih predstav, ki občinstva niso pustile ravnodušnega. Res, da se je največ govorilo in iskrilo okrog obeh velikanov Maribora in Olimpije, a so svoje dodali tudi ostali. V prvi vrsti ne gre prezreti učinka Domžal. Ob Kamniški Bistrici lahko žalujejo za zapravljenim v predzadnjih krogih. V primeru uspeha proti Radomljam in Krškemu bi bili Domžalčani tik za petami najboljšima. Po odhodu trenerja Luke Elsnerja so Domžale pod taktirko Simona Rožmana zaigrale celo učinkoviteje. Rožman je ohranil ali nadgradil agresivnost, njegovi varovanci so dosegali še več zadetkov in takšna ekipa, sicer tudi najučinkovitejša v ligi, si nedvomno zasluži vsaj tretji položaj na lestvici.

Domžale so najučinkovitejša ekipa v prvi ligi.
Domžale so najučinkovitejša ekipa v prvi ligi. FOTO: Aljoša Kravanja

Vodilna Maribor in Olimpija sta pokazala največ, a ne toliko, kot so pričakovali navijači, ki bi si želeli že pred novim letom prednost, ki bi omogočala spokojno pomlad. Toda zadeve niso tako preproste… Dejstvo je, da sta večna rivala tudi v tej sezoni izenačena, ampak hkrati je treba doumeti, da tudi konkurenca ne zaostaja toliko, da najbogatejšima ne bi bila sposobna odščipniti kakšne točke ali ju celo premagati.

Vodilna Maribor in Olimpija sta pokazala največ, a ne toliko, kot so pričakovali navijači, ki bi si želeli že pred novim letom prednost, ki bi omogočala spokojno pomlad. Toda zadeve niso tako preproste…

Najboljši primer sta Aluminij in Krško. Novinci iz Kidričevega so dvakrat presenetili 'vijoličaste', Krško pa je spet – podobno kot v prejšnjem prvenstvu – prav v zadnjem krogu šokiralo Olimpijo. Naključje? Najbrž ne. 'Manjši' so proti 'večjim' vselej dodatno nabrušeni, favoriti so – ko imajo za seboj slabo izkušnjo – na naslednji preizkušnji bolj plahi, nesamozavestni. To pa kaže, da razlike med slovensko elito vendarle niso tolikšne, kot bi želeli nekateri prikazati. V Ljubljani in Mariboru se lahko še tako tolčejo po prsih, a v kolikor na prav vsakem dvoboju niso popolnoma osredotočeni in v pravi formi, zaidejo v težave.

Maribor in Olimpija sta na prvem in drugem mestu lestvice.
Maribor in Olimpija sta na prvem in drugem mestu lestvice. FOTO: Miro Majcen

Oboji so jih imeli že poleti. V Ljudskem vrtu so jih prebrodili brez menjave trenerja in zadeli v polno, v Stožicah so ukrepali, 'ukrepali' in spet ukrepali… Že v prejšnji sezoni je odšel športni direktor Ranko Stojić, okrepitve so prihajale v vodstvenih strukturah z Nenadom Protego na čelu, odslovili so trenerja Rodolfa Vanolija, prišel je Elsner, odšel Protega, prišel Stojić… Milan Mandarić se je ob prihodu v Ljubljano zdel preudaren možakar, ampak zdi se, da želi na hitro doseči odmeven rezultat in hkrati še lepo zaslužiti s prodajo katerega izmed nogometašev. Če mu bo uspelo doseči vse hkrati, se mu velja globoko prikloniti!

Vizija Maribora je povsem drugačna, bistveno več so menjali v igralskem kadru, ampak tudi za Štajerci ni idealnih 21 krogov. Prav na koncu so s porazom v Domžalah pokvarili vtis, ne glede na to, da pa se je pod Pohorjem že prej šušljalo o tem, da Zlatko Zahović že sestavlja okrepljeno ekipo za prihajajočo pomlad. Mariborčani niti pomisliti nočejo, da bi vnovič prepustili naslov prvaka Olimpiji, zato že lep čas sestavljajo pomladansko strategijo.

Zagotovo bodo povsod trdo garali, osredotočeni bomo spet na najboljše, zlasti zato, ker nas že v uvodnem krogu 25. februarja čaka večni derbi. Takrat v Mariboru. Dotlej ogrejte dlani in pripravite grla!

Veliko se je govorilo tudi o ostalih klubih. O Radomljah, kot nedostojnih tekmecih vseh ostalih, pa so 'mlinarji' tik pred koncem jeseni onemogočili prav 'prijateljske' sosede iz Domžal. O Aluminiju, ki tudi naj ne bi sodil v prvo ligo, a se ni dal ter dvakrat presenetil Maribor in je trenutno daleč pred Radomljani. O Rudarju, katerega novi vodilni naj bi se ukvarjali s sumljivimi posli. Podobne govorice so spremljale tudi sveže ukrajinske vlagatelje v Celju, kjer so si privoščili celo odsloviti nadvse uspešnega trenerja Roberta Pevnika, ki je nizal zmage, njegov naslednik Igor Jovičević, sicer ukrajinska želja, pa je v devetih krogih zbral le 8 točk! Ti isti Ukrajinci, ki so se zasidrali v Celju, so med drugim želeli tudi v Novo Gorico, kjer pa so jih gladko zavrnili.

Maribor je osvojil naslov jesenskega prvaka.
Maribor je osvojil naslov jesenskega prvaka. FOTO: Miro Majcen
In zato se Nova Gorica še naprej loči od marsikaterega slovenskega nogometnega okolja. Ena neprijetna izkušnja jih je spametovala, obenem pa se zavedajo svojega obetavnega okolja, ki je dalo že toliko nogometnih asov… Podobno kot koprsko. Toda na Obali so kar nekoliko izgubili kompas, bolj kot z nogometnimi so se (morali) ukvarjali z ostalimi stvarmi, ki ponekod sodijo zraven, povsod pač ne. Vsaj v tekmovalnem smislu pa je Koper v mirnih vodah, v najtežjem položaju, če se dotaknemo vseh, ki so še nad devetim mestom, ki pelje v kvalifikacije za obstanek v ligi, pa so Krčani. A Krško je spet čvrsta ekipa, ki je postala dobra zmes redkih izkušenih, solidnih tujcev in mladih domačih fantov. Vsi skupaj znajo presenetiti tudi najboljše!

Če potegnem črto: jesenski del prvoligaškega prvenstva nas ni pustil ravnodušnih. V ospredju sta bila dva derbija, spominjali se bomo atraktivnih potez in nekaterih prekrasnih zadetkov, tribune so bile tako rekoč povsod spet bolj polne kot prejšnja leta… Kaj sploh še hočemo? Napredek je očiten, zato se bližamo bolj cenjenim ligam. Premoremo kar nekaj stvari, s katerimi se kitijo v bolj uveljavljenih prvenstvih. Na to moramo biti ponosni, sploh če vemo, da v našem nogometu še vedno kroži bistveno manj denarja, kot marsikje drugje v državah, ki so z nami primerljive v številnih ostalih pogledih.

Do konca februarja se bodo po skoraj enomesečnem trenažnem premoru moštva pripravljala na naslednjo pomlad. Zagotovo bodo povsod trdo garali, osredotočeni bomo spet na najboljše, zlasti zato, ker nas že v uvodnem krogu 25. februarja čaka večni derbi. Takrat v Mariboru. Dotlej ogrejte dlani in pripravite grla!

Tomaž Lukač je komentator prvoligaških tekem na Kanalu A.
Tomaž Lukač je komentator prvoligaških tekem na Kanalu A. FOTO: POP TV
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sodelujem
13. 12. 2016 19.19
+2
Spoštovani,mislim, se opravičujem--- moral bi biti rumeni karton, z prekrškom,statistika---prenosa pa ni .! To je lukač.....
Rudar
13. 12. 2016 18.33
+4
Predlagam, da tekme Olimpije in Maribora sodiji sodniki iz tujine. Kar se je letos dogajalo je za kriminalko.
degenos
13. 12. 2016 18.57
+0
pol nej pa tut tekme aluminija pa Maribora....??
degenos
13. 12. 2016 18.23
+0
najlepše je pogledat na lestvico ..... Domžale samo 7 točk zaostajamo za aktualnimi prvaki .....
Mungos2
13. 12. 2016 17.39
-1
Na dveh od petih slik je Tavareš. Pa verjamete, da je v slovenski ligi dosti lepših in boljših nogometašev !!! Pa še simpatičen ni !!
drofel 1
13. 12. 2016 17.30
+5
Kanal A in njihov komentator Lukač, sta na nogometni sceni 1.SNL cca 2 leti. Pred tem ni bilo nekega govora, kaj šele slike.... nič od nič (nekaj je bilo na SLO 2) Sedaj, ko imamo pa prenose 1. SNL , ligo prvako in LE, se pa nekateri norčujete od Lukača in kanala A. Vsi tisti kauč komentatorji pojdite in si oglejte katero tekmo v naši lepi Sloveniji (če je možnost tudi LP),potem pa pluvajte vse vprek.
degenos
13. 12. 2016 17.36
+0
drofel 1
13. 12. 2016 18.10
+0
Ni zaušnica. To je resnic. Kje so tisti časi , ko smo hodili na tekme Olimpije, ko je igrala z Mariborom,Zvezdo, Partizanom,Hajdukom, Dinamom....Takrat ni bili prenosov na TV. Bili so preko radia. Igralo se je pa veliko lepše kot sedaj. Bila je neka inteligenca, prefinjenost...Danes pa vse na moč (žoga lahko gre,igralec ne sme). Je pa nogomet ostal v nekih okvirjih tako, da je še vedno zanimiv. IN PRAV JE TAKO!!!!!
SENCA2X
13. 12. 2016 20.34
+2
drofel,točno tako,tudi jaz pogrešam te čase,je pa tudi res,da je združenje takratne prve lige žrtvovalo NK MB za grehe,ki so jih imeli vsi jugo klubi. Pa LP
saturnsky23 saturnsky23
13. 12. 2016 16.15
+0
Tomaž Lukač. Odličen komentator, eden najboljših. Lahko smo zelo zadovoljni tudi z drugomi, ne pa RTVjevcimi. Milovanovič in Stare, kot da bi jih negdo potegnil iz doma za ostarele,popolnoma inferniorna. Vseeno Stare ima prebliske, ko je v Planici in se ga tam nakroka. Prav temu je namenjena Planica, kakšni skoki!
tedoVV2HCmedo
13. 12. 2016 17.03
+1
Ti tudi hodiš vsak dan na Kranjčevo ulico, a ne?
degenos
13. 12. 2016 17.18
+1
BR2
13. 12. 2016 15.42
+3
Če g.Lukač pove, da sta Real in Reka edina še neporažena v vseh Evropskih ligah, bi moral pogledati še Nemško ligo, ali pa biti vsaj tiho.
tedoVV2HCmedo
13. 12. 2016 16.59
+2
bondjanez
13. 12. 2016 18.23
+1
SENCA2X
13. 12. 2016 20.38
+4
tedoVV2HCmedo
13. 12. 2016 15.37
+1
"Naš nogomet v domovini dobiva vse večjo veljavo in – kar smo pred prejšnjo sezono močno pogrešali – publiciteto! Govorilo se je o kvalifikacijah za uvrstitev v evropska tekmovanja, o izvolitvi Aleksandra Čeferina na vrh Uefe, posledično o volitvah za predsednika NZS, o reprezentanci in o domačem prvenstvu. O ligi, ki je bila dolgo časa neupravičeno zapostavljena…" Kakšno kvazi pisanje. Vse te stvari (veljava, publiciteta...) so vaši izdelki, mi ljudje se temu skoraj nič ne posvečamo.
rambek
13. 12. 2016 14.50
+1
zelo slabo potrebne bodo še okrepitve!!!!!!
degenos
13. 12. 2016 14.17
-4
važno je da domžale čedalje bolj dominiramo ......tale lukač pa zmeri pristransko komentira ...očitno navija za toteke
Barca17 1
13. 12. 2016 16.10
+4
ti pa kot vedno brez možganov komentiraš ...
buzerantos
13. 12. 2016 16.43
+0
Mene Lukac sploh ne moti, pravzaprav mi je celo ok. Dobro komentira. Za nas slovence bi pa tako lahko Messi in Ronaldo komentirala pa se njim bi rekli da nimata pojma in da sta pristranska
degenos
13. 12. 2016 16.53
-1
ha ha...spet sm enga spravu v pat položaj
User792410
13. 12. 2016 13.38
+3
Imamo skoraj vse kar krasi največje, manjka pa nam skoraj vse kar imajo največji!
Chelsea1991
13. 12. 2016 13.24
+3
daj ne bluzite no a sedaj hočete reči da odkar prenašate to našo ligo je ta oh in ah in sploh odlična a pred 2 letoma ko še niste imeli licence pa niti 1x ni bilo nobenih člankov o slo ligi mogoče 1x na teden kakšen rezultat v enem stavku hahahaha
Chelsea1991
13. 12. 2016 13.26
+0
obisk na stadionih je isto slab kvaliteta nogometa je isto slaba finance klubov so isto slabe kot je bilo 2+ leti nazaj tako da v čem je že napredek a v tem da ogromno ljudi gleda derbi maribor-olimpija haha sedaj pa naslednji krog prenašajte tekmo aluminij-krško pa boste videli kakšna bo gledanost par 10 ljudi bo gledalo
tedoVV2HCmedo
13. 12. 2016 17.06
+2
Proplus je tv sponzor nogometne lige, zato morajo tukaj na veliko lagati, kako so vse tekme v naši ligi izredno dobre, kvalitetne, da je velika gledanost, zanimanje in tako naprej. Ko bodo prenosi enkrat spet na nacionalki, se tam ne bo pisalo tako tabloidarsko.