Prva liga Telekom Slovenije

KOMENTAR: Maribor unovčil vse svoje prednosti in izkoristil težave konkurence

Ljubljana, 11. 12. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tomaž Lukač, komentator nogometa na POP TV in Kanalu A
Komentarji
27

Naslov jesenskega prvaka si je spet priboril Maribor, Olimpija je na zadnjih tekmah popustila, a je še v igri za končno zmago, Domžale so se prebile na mesto, ki jim ga namenja nogometna javnost, moštva, ki sledijo, so zelo izenačena, Ankaran Hrvatine so mnogi že odpisali, Krško, Aluminij in Triglav se želijo izogniti predzadnjemu mestu, ki ob koncu sezone pelje v kvalifikacije za obstanek.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Marcos Tavares - slovenska nogometna legenda
    02:40
    Iz 24UR: Marcos Tavares - slovenska nogometna legenda
  • Iz 24UR: Pregled jesenskega dela PLTS
    02:20
    Iz 24UR: Pregled jesenskega dela PLTS
  • Darko Milanič po predčasnem zaključku jesenskega dela PLTS
    05:09
    Darko Milanič po predčasnem zaključku jesenskega dela PLTS
  • Pogovor z Markom Šulerjem po zaključku jesenskega dela PLTS
    02:26
    Pogovor z Markom Šulerjem po zaključku jesenskega dela PLTS
  • Pogovor z Jasminom Handanovićem po zaključku jesenskega dela PLTS
    01:55
    Pogovor z Jasminom Handanovićem po zaključku jesenskega dela PLTS
  • Pogovor z Martinom Milcem po zaključku jesenskega dela PLTS
    02:44
    Pogovor z Martinom Milcem po zaključku jesenskega dela PLTS
  • Pogovor s kapetanom Olimpije Brankom Ilićem
    04:37
    Pogovor s kapetanom Olimpije Brankom Ilićem

To so glavni poudarki slovenske nogometne jeseni, ki se je zaradi snežnih padavin končala teden dni prej, kot je bilo načrtovano.

Tomaž Lukač, komentator nogometa na POP TV in Kanalu A.
Tomaž Lukač, komentator nogometa na POP TV in Kanalu A. FOTO: POP TV

Po 18. odigranih krogih večjih presenečenj praktično ni, čeprav je bilo pričakovati, da bo Olimpija zaradi napornega ritma Maribora vendarle v boljšem položaju. Toda Mariborčani so spet izkoristili vse prednosti, ki jih premorejo v primerjavi s konkurenco. Predvsem so vnovič dokazali, da so najbolj tekmovalno moštvo, da imajo največ izkušenj, da jih krasita taktična disciplina in potrpežljivost, ko je treba tudi predrznost in neomajna vera v vse, kar počnejo. Vse poteze so skrbno premišljene, njihove ideje imajo rep in glavo, širok in izkušen igralski kader pa je – kakor se je izkazalo – za trenutne razmere v slovenskem nogometu bolj pomemben kot moštvo z 'okrepitvami po okrepitvah', kakršnega ima Olimpija. Pri Ljubljančanih so nekatere zveneče okrepitve pogosto obsedele na klopi ali bile celo na tribunah. Zeleno-beli so v zadnjem obdobju popustili, učinkovitost je bila skromna, trener Igor Bišćan pa kljub temu prav dosti ni menjal oziroma je vztrajal s sistemom, ki je njegovo ekipo dolgo držal na vrhu lestvice. Kar se sistema in prilagodljivosti razmeram tiče, je Darko Milanič reagiral povsem drugače. Tudi od tod razlika, ki je sicer majhna, a moramo vedeti, da naj bi bili Mariborčani v nadaljevanju še bolj zanesljivi, saj se bodo posvečali izključno državnemu prvenstvu.

Maribor ima na vrhu tri točke prednosti pred Olimpijo.
Maribor ima na vrhu tri točke prednosti pred Olimpijo. FOTO: AP

Za opazovalce je najpomembneje, da prvenstvo ni odločeno in bo boj za lovoriko neizprosen. Pričakovati je bilo, da bi se lahko vanj vključili tudi Domžalčani, ki pa so morali plačati davek na odlične evropske predstave, po katerih so padli v krizo, iz katere so se pobrali šele prejšnji mesec in v zadnjem jesenskem krogu prišli na mesto, ki jim ga mnogi pripisujejo. Vseeno pa ostajajo daleč za vodilnim dvojcem, ki se zanje zdi nedosegljiv.

Od četrtega mesta naprej je precejšnja gneča

Četrtouvrščeni Rudar je dolgo veljal za najprijetnejše presenečenje jeseni, sploh če vemo, s koliko finančnimi težavami se ukvarjajo v Šaleški dolini. Ampak prav zaradi pomanjkanja denarja je zmanjkalo tudi prave volje ob koncu tekmovanja. Vseeno Velenjčanov nikakor ne gre odpisati. Konkurenčna naj bi bila vsaj še Celje in Gorica. To sta kluba, ki morda še utegneta ogrožati tretjeuvrščene Domžale. Celjani so se dvigovali, Novogoričani padali. Pri prvih je bilo jasno, da bodo rezultati slej ko prej prišli, trener Dušan Kosič je verjel v moštvo in obratno. V Gorici pa se je 'vrtnicam' v sklepnem delu polsezone tako rekoč vse obrnilo proti njim, za nameček jim je nekajkrat primanjkovalo tudi sreče, bentili so zaradi nekaterih sodniških odločitev … Zima jim bo prišla še kako prav, da se zberejo in v pomlad krenejo bolje razpoloženi.

Velenjčani so pod vodstvom trenerja Marijana Pušnika naredili korak naprej.
Velenjčani so pod vodstvom trenerja Marijana Pušnika naredili korak naprej. FOTO: Aljoša Kravanja

Boj za obstanek bo sila zanimiv. Na srečo Aluminija, Krškega in Triglava je v ligi tudi Ankaran Hrvatini. Obstanek Primorcev v prvi ligi bi bil pravi čudež, saj so v vseh pogledih v primerjavi z ostalimi v izgubljenem položaju. Zato se bodo prej omenjene tri ekipe med seboj borile, da bi se izognile predzadnjemu mestu, ki pelje v kvalifikacije za obstanek med elito. Gre za izenačene ekipe, med katerimi bi moral biti kranjski adut domač igralski kader, čeprav ni izključeno, da bodo tako v Kidričevem kot v Krškem tvegali z novimi nakupi v želji, da bi se obdržali na želenih položajih. Deja vu! Vseeno upam, da so se vendarle kaj naučili iz primerov propadlih klubov v številnih nogometnih okoljih v Sloveniji.

Premor pred pomladjo bo dolg in odločilen za razplet prvenstva, uvodni krogi prihodnje leto pa bržkone ključni za izhodišča pred zadnjo četrtino. Vnovič bomo dobili dokaz, kako pomembna je preudarnost vodilnih mož klubov in njihova vizija. Torej je jasno, kako se morajo odzvati tisti, ki niso v položajih, kakršne bi si želeli oziroma so si zamislili pred začetkom prvenstva.  

V medsebojnih tekmah je bil Maribor boljši v prvenstvu, Olimpija pa v pokalu.
V medsebojnih tekmah je bil Maribor boljši v prvenstvu, Olimpija pa v pokalu. FOTO: Damjan Žibert
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

degenos
11. 12. 2017 19.27
-2
Maribor ne bo prvak .....do konca je še 18 kol...hehehe..veliko še!!
MaunelNeuer
11. 12. 2017 22.23
+2
ma tui če zaj 5 let ne bo prvak, še vedno bo uspešnejši od olimpije...ane btw še 18 kol ja še veliko tekem da seoddalji za lepo prednost..ane sicer pa tui za lansko sezono so kvakal da ne bo prvak...in kdo je bil na koncu prvak? hehe
nejmarsaks
11. 12. 2017 12.10
-5
od kar sta v ekipi klinar pa štajerc je šloo samo navzdol....na klopi pa brkić,savić,tomić,cretu(ta še tam ni...velka škoda)
snorki123
11. 12. 2017 12.46
+6
MaunelNeuer
11. 12. 2017 15.50
+3
strah....kdo je izločil MB iz pokala? vsi omenjeni na klopi?
snorki123
11. 12. 2017 16.15
mb je sam sebe izločil iz pokala drugače pa issah in predvsem kapun na prvi tekmi. savič,brkič,cretu niso čisto nič igrali.
MaunelNeuer
11. 12. 2017 19.07
snorki123
11. 12. 2017 19.10
+1
Maribor tiste tekme ni vzel resno in izpad je bil povsem logičen.
MaunelNeuer
11. 12. 2017 22.22
+1
snorki123
12. 12. 2017 08.53
+1
Tudi prekrškov niso delali in igrali so slabo zelo slabo. Videlo se je da jim nekaj manjka.
MaunelNeuer
24. 12. 2017 14.51
snorki123
11. 12. 2017 11.34
+3
Prestopni rok bo zelo zanimiv ja. Se mi pa osebno zdi da je premor veliko veliko predolg in se izgubi veliko na kvaliteti. Grem stavit da bomo Februarja videli veliko bolj slabši nogomet kot zdaj. Drugače pa je moje videnje sledeče: Maribor je zdaj v prednosti ker ne bo več lige prvakov in posledično ne bo verjetno veliko rotacij in psihološko bo Mb v boljšem stanju. Mb je klub ligi prvakov zmagoval in nam zelo utežil delo in zdaj bo samo še težje. Govori se da naj bi bil Kramarič na izhodnih vratih tako da bomo videli. Bo pa zanimivo kakšne okrepitve oz. če sploh bodo kakšne okrepitve pri Mariboru glede na to da zdaj imajo kar dobro uigrano ekipo in bi bilo kar tvegano spremeniti veliko stvari. Pričakujem da bo mogoče prišel kaki novi igralec ampak ta bo ekipa približno enaka. Je pa resna težava v mb da njihovi najboljši igralci (Handanovič,Vršič,Tavares,Šuler ki se mimogrede spogleduje s koncem kariere,Viler) niso ravno mladi so kar v letih v nogometnem smislu. In glede na to da me Maribor izgubil kar veliko upov iz akademije(Žan Celcar in tako naprej) je to kar velik problem. Tudi ko Maribor promovira igralce v prvo ekipo se velikokrat zgodi da eno tekmo igrajo z člani potem pa spet v U21 in podobno. Teh potez jaz osebno ne razumem. Ko je bila tekma Spartak-Maribor ni bilo Kramariča nikjer. In na tisti tekmi bi prišel zelo prav ker je zelo prodoren igralec. Je pa maribor zaradi izkušenj in uigranosti vsaj zame malo v prednosti pred nami. Pričakujem pa da mb ne bo imel veliko spodrsljajov. Zdaj pa da grem na mojo ljubo Olimpijo. Začeli smo odlično nasprotniki so padali kot po tekočem traku in smo bili kar presenečeni vsaj jaz ker sem se bal da bo izpad proti vassi pustil posledice na ekipi. Na srečo jih ni in smo igrali dobro zelo dobro. Se pa točno vidi da isti igralci ista formacija 4-2-3-1 ne deluje več. Nasprotniki točno vejo kakšna bo postava kdo bo v napadu kdo je nevaren in podobno. Prebrali so nas kot knjigo in sistem ne deluje več. Biščan je dober trener odličen trener zelo umirjen in se tega zaveda. Moramo pa vedeti da je biščan mlad trener ki nima izkušenj. Pred olimpijo je vodil samo Rudeš ki ga je popeljal v prvo ligo ampak to je bila samo eno sezona. Biščan se uči in napake se bodo dogajale absolutno se bodo ampak sčasoma bo dobil izkušnje in bo postal še boljši. Zato mu ne zamerim napak da vztraja z klinarjem npr. medtem ko Stefan Savič,boateng,Cretu,Brkič sedijo na klopi. Upam da zdaj ko bodo oddelali priprave da bo ugotovil da klinar ni za olimpijo in dal priložnost drugim. Velika Škoda bi bila če ne bi. Je pa priznal da rabimo igralca ki naredi potezo več ker trenutno nimamo take vrste igralca. Issah se je čisto ohladil in je preveč sebičen. Čanadija je zadnje tekme padel v formi kapun je postal neviden Alves se je tudi ohladil. Edino kronaveter dejasnko igra in obramba drži čeprav je Ililč tudi malo padel po mojem mnenju. Pričakujem pa odhode slediečih:Vodišek,Miškič,Benko, (rad bi rekel Klinar ampak bo verjetno ostal). Bomo videli prestopni rok bo zelo zanimiv. Ok zdaj na domžale: Domžalam se vidi da jim je evropa pustila posledice. Šele zdaj počasi prihajajo v formo imajo pa odlične igralce, igro, trenerja. Problem pa je pri domžalah da vedno padejo v 2 polovici sezone. Spet bodo veliko prodali Balkovec bo šel in še kakšen in potem bodo prieljali nove igralce ki pa se ne bodo uigrali. In ciklus se ponavlja. Rince and repeat. Če bi domžale imele visoke cilje bi zadržale npr Balkovca in podobno. Razumem da morajo prodajati ampak ne vidim jaz osebno domžal da bi se borile za prvaka. Preprosto ne držijo tempa in rezultatov. So pa odlična ekipa in zelo dobro organiziran klub. Celje. Celje ima problem kot skoraj vsi klubi. Celje je motivirano hočejo igrati proti Olimpiji in Mariboru in igrajo odlično. Ne najdejo pa motivacije za manjše tekme in npr. proti krško izgubljajo točke. In ravno tukaj bi moralo celje zmagovati. Imajo odlično ekipo (Rudi Požeg Vancaš, Lupeta, Juhrman posojena žinko in kelhar sta tudi o
snorki123
11. 12. 2017 11.37
+1
dlična) mogoče celo najboljšo izmed ekip na sredini. Za moje pojme imajo odličen štadion in je res žalostno da pride samo 400 ljudi na tekmo. Celje je le Celje in si zasluži več. Bo pa zanimivo videti priprave in kaj bo naredil dušan kosič. Z njegovo vrnitvijo so zadeli v Polno. Rudar. Rudar je bil kar veliko presenečenje in da so bili nekaj časa. Vsi vemo da finančno ima klub kar dosti težav zato so prisiljeni prodajati. Njihov najboljši igralec je Mary in verjetno bodo kar veliko iztržili za njega. Je pa klub kot je Rudar odličen za Marjana Pušnika ker ni preveč pritiska. Igrajo dobro lep nogomet in so možni se boriti za zgornji del. Bo pa zelo velika izguba marya. Gorica. Gorica je nedvomno klub s tradicijo. Imajo lokalno podporo navijači so terror boys pridno hodijo na tekme in navijajo kar je zelo lepo videti. Gorica je trenutno malo v krizi rezultatsko. Imajo odlično ekipo (Kapič,nabuweze,Gregroič,Sorčan) ampak spet ista zgodba prisiljeni so v prodajo. Pred 3 leti je bila prihodnost kluba zelo negotova in če takrat ne bi ostali v prvi ligi (zanimivo igrali so proti aluminiju v tekmi za obstanek oziroma napredek v prvo ligo) verjetno ne bi bilo gorice več kar je kar depresivno ko pomislim na to. Hvalabogu se je Gorica pobrala imajo tudi Haria Arčona ki se res vidi da dela v prid kluba in verjamem da je prihodnost svetla. Lepo je tudi da zaupajo Sreberniču ker je trenutno najdaljši trener v plts ki je obstal na klopi. Je pa zanimivo da je priznal da je bil pred začetkom sezone v pogovorih za trenerja olimpije. Zanimivo bi bilo videti kako bi se to izšlo. Krško. Krško je zelo lepa zgodba v slovenskem fuzbalu. Majhno zasavsko mesto med Novim Mestom in Mariborom ki ima odličen klub. Krško ima podporo navijačev tekme so dobro obiskane in je prav fajn slišati navijanje od navijačev in nuklear boysov. Vsi fantje so skoraj domačani in to tudi pripomore h obisku stadijon Matija Gubca (Nisem se zmotil tako se pravilno napiše). Skrbič in Mujan sta padla v formi imajo pa odlično zgodbo dobre igralce in podporo mesta. Nekaj kar bi Celje krvavo potrebovalo. Zato pa bodo na koncu obstali v ligi. Ker navijači verjamejo v njih. Aluminij. Kaj reči o Aluminiju? Obisk ni ravno najboljši je pa aluminij zelo spesifičen klub. zelo neugoden je za igrati sploh sosedski derbi Maribor-Aluminij. Imajo dobro ekipo problem je ker ne uspejo povezati rezultatov. Tahiraj,Mesec,Verbanec,Škoflek,Janzekovič super igralci. Slobodan Grubor poskuša glede na kader ki ga ima igrati dober napadalen gledljiv nogomet ampak rezultati terpijo. Mislim da bo Aluminij na koncu na 9 mestu ampak bo ostal v ligi. Triglav. Povedal bom en primer ki je možen samo v Sloveniji. Športni direktor je trener ko so v 2 ligi. Uvrstijo se v prvo ligo pride n
snorki123
11. 12. 2017 11.38
+1
ov trener ker Športni direktor hoče bit samo Športni direktor. Klub pade v rezultatsko krizo Direktor ki je pripeljal trenerja mu da nogo. In spet postavi sam sebe za trenerja......................dame in gospodje dobrodošli v Sloveniji. Samo tukaj je to možno in zato obožujem to našo divjo ligo in naš fuzbal. tončija so kar izigrali lepo ja. Trigalv ima podporo doma kar je lepo. Imajo Poplatnika ki je 2 strelec lige 9 golov (velja pa omeniti da jih je 5 zadel iz penala) je odličen in Triglav se zdaj rezultatsko pobira. Mislim da bodo ostali v ligi. In Zdaj sem najboljše prihranil za konec. Ankaran. Oh ankaran moj.............ljubi Ankaran. Kaj naj rečem sploh? Vodstvo ni bilo pripravljeno za prvo ligo sploh ne. Vem da jih je Popovič izigral in da niso krivi da morajo igrati v Dravogradu ampak vseeno. Ta krog in prejšni krog ni bilo delavcev da bi očistili igrišče. Zato 2 tekmi zamujajo. Ko je bila tekma Ankaran-Celje ni bilo pobiralcev žog.....................ne hecam se.....smrtno resen sem. Prišel je šele v 29 minuti tekme. Kako naj sploh človek reagira na to prosim lepo? 1 POBIRALEC ŽOGE SAMO EN............V 29 MINUTI DO TAKRAT PA NIČ???. Igralci nimajo kakovsoti razen meledje. Kam je izginil grški golman? To so vprašanja ki jih ne bomo nikoli vedeli. Je pa ankaran moj glavni favorit za izpad. In Upam da nekoč pridejo v ligi in začnejo znova. Tako kot se spodobi. Tako to je bila moja analiza do zdaj se opravičujem ker je bil tako dolg ampak sem res hotel napisati to kar mislim in vidim še moja napoved končna kdo bo kje; 1-Maribor 2-Olimpija 3-Rudar 4-Domžale 5-Celje 6-Gorica 7-Krško 8.Triglav 9-Aluminij 10-Ankaran pokalni prvak-Olmpija in če je kdo slučajno vse to prebral: Iskreno hvala(:
šmajser1
11. 12. 2017 13.15
+4
Snorki dobro si to povzel....v glavnem jaz pricakujem napeto do konca med nami in vami...ceprav glede na pretekla leta(ce to kaj steje) smo v majhni prednosti...nevem. Bi pa naj prisli dva trije novi igralci k nam...bomo vidli...
snorki123
11. 12. 2017 13.52
+1
Ja tudi jaz mislim da bo napeto. Vam dajem majhno prednost glede na izkušnje ampak šmajso sploh ne morem napovedati kdo bo prvak res ne morem tudi če bi hotel. Bo pa malo bolj znano po prestopnem roku in nekaj prvih tekem. Lansko sezono smo bili v tem času izenačeni potem pa saj veš...............smo popolno odpovedali. Smo izgubili derby in potem je bilo konec vsega. Samo upam in verjamem da bomo letos bolje kadrovali in če bomo na začetku 2 polovice sezone zmagali par tekem zapored verjamem da bo potem boj do konca in da bo odločal 36. krog. Vprašanje samo komu v prid..............................
šmajser1
11. 12. 2017 14.00
+4
Pri vas ce ostane jedro ekipe ste dovolj dobri...konkurencni! Le da ne bo odhodov! Mi pa rabimo okrepitve nujno, leta so tu...hehe
snorki123
11. 12. 2017 14.17
+1
Baje da ste se že okrepili z novim golmanom. Na ekipi piše da je
snorki123
11. 12. 2017 14.20
+1
baje da ste se že okrepili z novim golanom. Na strani ekpie piše da je golman Kenan Pirić podpisal za Maribor bo pa ostal v Zrinjskemu do konca sezone in prišel šele naslednjo sezono v Maribor. Piše pa to bo tudi kmalu potrjen prihod Marijana Ćavarja. Zanimivo.
šmajser1
11. 12. 2017 14.47
nogometjemrtev
11. 12. 2017 14.51
snorki samo en popravek zaradi novega sistema izpadeta 9 in10 ekipa lige 8 pa gre v kval
nogometjemrtev
11. 12. 2017 14.53
snorki 8 ekipa gre v kval 9 in deseta pa izpade nov sistem
snorki123
11. 12. 2017 15.42
oprosti miha ampak mislim da se motiš. Še v tem članku piše tako. 10 mesto je izpad 9 pa playoff. Plts bo imela še vedno naprej 10 klubov zato bo sistem še vedno enak.
glej ovega
11. 12. 2017 17.51
+1
bravo snorki...vedno ko preberem tvoje komentarje so realni..lp iz MB
MaunelNeuer
11. 12. 2017 22.30
res je, degenči in še kdo naj se zgledujejo po njem
Thomasb
11. 12. 2017 10.20
+1
vijolice cvetijo pomladi
snorki123
11. 12. 2017 13.53