Obramba Olimpije med najbolj neprebojnimi v Evropi, znotraj prve stoterice tudi Maribor in Domžale

Da si predstave vodilne Olimpije v tej sezoni zaslužijo pohvale, priča tudi analiza uglednega observatorija Mednarodnega središča za športne študije (CIES). Švicarji so Ljubljančane postavili na vrh lestvice klubov, ki so svojim nasprotnikom v dosedanjem poteku prvenstva dovolili najmanj strelov.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Obrambno trdnost Olimpije bo v petek preizkušal državni prvak Maribor, ki bo po polomu na četrtfinalni tekmi Pokala Slovenije v Stožicah (0:3) poskušal zaceliti rane na ligaškem derbiju v Ljudskem vrtu. V petek ob 20.00 samo na Kanalu A!

Nogometni observatorij je del Mednarodnega središča za športne študije (CIES) v švicarskem Neuchatelu, v tokratni tedenski objavi pa so analizirali podatke iz 35 evropskih državnih tekmovanj. Švicarji so želeli z analizo podatkov ugotoviti, katera evropska obramba je, vsaj statistično, najtežje prebojna, izkazalo pa se je, da je na samem vrhu vodilno moštvo slovenske Prve lige Telekom Slovenije, ljubljanska Olimpija. V družbi stotih klubov so zmaji nasprotnikom dovolili najmanj strelov in prehiteli tudi slovita imena evropskega nogometa. Najbolj se je zeleno-belim, ko gre za predstavnike najmočnejših lig, približal Manchester City na devetem mestu, sicer jih med prvih sto le dvanajst, ki nastopajo v elitnih Premier League (Anglija in Wales), Primeri Division (Španija), 1. Bundesligi (Nemčija), Serie A (Italija) in Ligue 1 (Francija). "Razlog za to je v glavnem bolj odprt slog igre," trdijo pri CIES.

Nik Kapun, Dario Čanađija

(Foto: Aljoša Kravanja)

Olimpija je po njihovih podatkih nasprotnikom v svojem kazenskem prostoru dovolila 3,2 strela na tekmo, kar je najmanj v Evropi, prva zasledovalka zeleno-belih je beograjska Crvena zvezda (3,25), sledita pa Ludogorec Razgrad (Bolgarija/3,27) in Šahtar Doneck (Ukrajina/3,33), medtem ko si portugalska rivala Benfica in Porto delita peto mesto (3,36). Za madridskim Realom, ki je na 50. mestu (4,82), sta se zvrstila še slovenska predstavnika Maribor (54./4,87) in Domžale (74./5,20). Ostali velikani med najboljšo stoterico sta 13. Celtic in Napoli (3,67), 22. Paris Saint-Germain (3,92), 35. Bayern München (4,45), 38. Juventus (4,58), 40. Liverpool (4,73), ki si to mesto deli s hrvaškima Rijeko in Hajdukom, ter 83. Borussia Dortmund (5,27). 

Zelo visoko so se Ljubljančani uvrstili tudi ob uporabi druge spremenljivke, skupnega števila dovoljenih strelov na tekmo (6,47), v čemer ekipo Igorja Bišćana denimo prekašajo Manchester City (5,91), zagrebški Dinamo (5,93), grška PAOK Solun (6,20) in AEK Atene (6,10) ter še nekateri drugi. Maribor in Domžale do sedaj za primerjavo dovolila po 11,6 in 9,53 strela na tekmo. Vsekakor lepe pohvale za slovenska moštva in predvsem Olimpijo, ki je po razočaranju v kvalifikacijah za Ligo Evropa obrnila nov list in pod vodstvom trenerja Bišćana še ne pozna poraza na prvenstvenih in pokalnih dvobojih. Najstandardnejša v ljubljanski obrambi sta Branko Ilić in Kenan Bajrić, ki sta odigrala vse minute v prvenstvu, zeleno-belim pa se zaenkrat ne pozna niti negotovost v vratarskih vrstah, kjer Roka Vodiška in dlje časa poškodovanega Nejca Vidmarja zaenkrat več kot uspešno nadomešča Aljaž Ivačič. Seveda pa bo vsak trener opozoril, da se dobra obramba začne že v vezni vrsti in napadu ... 

PLTS 16. krog pasica

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 60
Optimisty 15.11.2017 18:21:17
Realno prejšnjo tekmo Olimpija zasluženo dobila v petek bo tekma drugačna saj je prvenstvena.. Ce bo Olimpija igrala tako kot prejšnji teden fix zmagamo. Ole Ole. Sallaalalalala olimpijaaa
apodgraj 16.11.2017 08:12:52
Obramba Olimpije najbolj neproboja v Evropi . Za naše razmere ta podatek zagotvo drži Takšno obrambi , ki jo ima Oplimpija, bi vsaka malo bolj kakovostno evropsko ekipa nasuli ,kar ducat golov. Ne vem kako lahko primerjaš prvo katergornike ali drugo katergornike s trete razrednimi ekipami . Kdo je dela to analizo
Več komentarjev