Prva liga Telekom Slovenije

VIDEO: Benko zadel za minimalno zmago in poslal Aluminij v dodatne kvalifikacije, Gorica potrdila naslov podprvaka

Ljubljana, Dravograd, Koper, Ptuj, 27. 05. 2017 18.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Ž.L./J.K.
Komentarji
10

V zadnjem krogu Prve lige Telekom Slovenije je bilo odigranih vseh pet tekem naenkrat. Najbolj napeto pa je bilo v boju za drugo mesto in v boju za obstanek. Olimpija je v Stožicah premagala Aluminij z 1:0, a vseeno osvojila tretje mesto, Kidričani pa bodo igrali dodatne kvalifikacije za obstanek. Gorica pa je z minimalno zmago na primorskem derbiju (1:0) potrdila naslov podprvaka za letošnjo sezono.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Olimpija - Aluminij
    03:05
    Vrhunci tekme Olimpija - Aluminij
  • Vrhunci tekme Domžale - Celje
    03:47
    Vrhunci tekme Domžale - Celje
  • Vrhunci tekme Koper - Gorica
    01:15
    Vrhunci tekme Koper - Gorica
Leon Benko (desno) je prispeval edini zadetek v Ljubljani.
Leon Benko (desno) je prispeval edini zadetek v Ljubljani. FOTO: Damjan Žibert

Olimpija se je z zmago poslovila od svojih privržencev, a to ni bilo dovolj, da bi osvojila drugo mesto v državnem prvenstvu. Zmagala je namreč tudi Gorica, ki je sicer zbrala enako število točk, a imela boljše razmerje v medsebojnih tekmah. Ljubljančani tudi tokrat niso navdušili, če so v prvem polčasu še pokazali nekaj želje in kakovosti, to ne velja za drugega, ko bi lahko gosti, ki so potrebovali točke, da bi se izognili dodatnim kvalifikacijam za obstanek v ligi, prav lahko tudi izenačili. Tekma se je začela s pritiskom Ljubljančanov, že drugi minuti bi jih lahko v vodstvo popeljal Kingsley Boateng, a je streljal čez gol. Sledili so številni poskusi gostiteljev (Issah Abass, Danijel Miškić), toda mreža je mirovala do 39. minute, takrat jo je s svojim desetim golom v prvenstvu zatresel Hrvat Leon Benko, potem ko je bilo že videti, da so gosti umirili napade tekmecev. V prvem polčasu bi za hladen tuš v Stožicah lahko poskrbel Francesco Tahiraj, vendar je streljal mimo gola. Isti igralec je nekajkrat ogrozil ljubljanska vrata tudi v drugem delu, v katerem so bili gosti nevarnejši, a tudi neučinkoviti. Najlepšo priložnost je zapravil prav Tahiraj, z odlično obrambo mu je v 59. minuti veselje preprečil vratar Rok Vodišek.

Zadnji primorski derbi sezon se je odvil na koprski Bonifiki. Gostje so pričeli tekmo z bolj ali manj vsemi razpoložljivimi igralci, manjkali so le poškodovani, Koprčani pa so v tekmo krenili v izrazito pomlajeni zasedbi, s kopico mladincev na igrišču in na klopi, a tekma je bila pomembna predvsem za Goričane, ki so se z Olimpijo, to so doma ugnali prejšnji teden, posredno potegovali za drugo mesto na prvenstveni razpredelnici in ga po zaslugi Donatusa Edafeja tudi obdržali. Uvodni del tekme ni ponujal večjih razburjenj. Do 21. minute so Koprčani zabeležili neuspešna poskusa aktivnega Matica Paljka in povratnika v prvo enajsterico Luke Vekića, ki je streljal z glavo. V istem obdobju sta za goste priložnosti zapravila Tine Kavčič ter Rifet Kapić. V vseh primerih pa, gostujoča št. 1 Grega Sorčan na eni oziroma mladi Koprčan Nick Bičič na drugi strani, nista imela težav ostati nepremagana. Gostje so napadali, zadetka pa ni bilo niti v 25. minuti po poskusu nevarnega Dejana Žigona, mimo gola pa je v 29. minuti sprožil tudi Uroš Celcer, ki se je v moštvo vrnil po počitku na zadnji tekmi z Olimpijo. Malce pred koncem prvega polčasa, v 43. minuti, je po podaji z leve strani, z glavo poskusil še Andrija Filipović, žoga pa je kak meter mimo Bičičevih vrat končala v golavtu. V uvodu drugega dela so pobudo prevzeli gostje, koprski vratar pa vseeno ni imel težjega dela. Omeniti velja soliden strel Bedeja Osujija z dvajsetih metrov v 61. minuti, Bičiču pa ni bilo treba posredovati. Dvajset minut pred koncem je po samostojni akciji in preigravanju Matej Pučko z desne strani streljal v zunanji del mreže. Pretežno mlada domača ekipa je sredi drugega polčasa v celoti vzpostavila ravnotežje, toda do zadetka so vseeno prišli gostje. V 77. minuti je sam pred vratarja Bičiča pritekel Osuji, a je mladi domači vratar odlično posredoval, v nadaljevanju akcije pa je po podaji Osujija do žoge prišel rezervist Edafe, ki je sedem minut pred tem vstopil v igro, in iz bližine dosegel zadetek za Goričane. Menjava goriškega stratega Mirana Srebrniča se je tako še kako obrestovala. V 90. minuti so imeli domači možnost izenačiti, Vekić pa je močno streljal, a mimo Sorčanovih vrat. V izrazito korektni tekmi je tako ostalo pri minimalnih 0:1 za izkušenejše goste.

Goričani so bili najboljša ekipa spomladanskega dela in so zasluženo osvojili naslov podprvaka.
Goričani so bili najboljša ekipa spomladanskega dela in so zasluženo osvojili naslov podprvaka. FOTO: Aljoša Kravanja

Za slovo od prvoligaške sezone ‒ Domžalčane v sredo čaka še zadnje dejanje, finale pokala proti Olimpiji ‒ so se nogometaši Domžal še zadnjič kot začasni gostitelji na Ptuju pomerili s sosedi na lestvici Celjani. A dvoboj četrtega in petega moštva ni več mogel vplivati na zamenjavo vrstnega reda med ekipama, saj so Celjani zaostajali štiri točke, lahko pa bi Domžalčani ob ugodnem razpletu na drugih tekmah prišli še do drugega mesta. Nazadnje so se morali zadovoljiti s stanjem pred tekmo, saj so visoko izgubili. Bolje so začeli "domači", za Domžale sta prva poskušala Veljko Batrović in Elvis Bratanović, toda nista bila uspešna pri zaključnih strelih. Podobno je bilo v 23. minuti, ko so Domžalčani izvedli lepo akcijo, žoga je prišla do Batrovića; ta je meril s kakšnih 13 metrov, toda vratar Celja Matjaž Rozman je strel ubranil. Celjski vratar se je moral spet izkazati pet minut pozneje. Vnovič je bil podajalec povratnik po dolgotrajni poškodbi Juninho, ki je našel Bratanovića, njegov strel s kakšnih 16 metrov pa je ukrotil Rozman, v nadaljevanju akcije pa je bil neuspešen še Batrović. Celjani v prve pol ure niso bili posebej nevarni, potem pa so udarili. Matej Podlogar je poslal predložek z leve strani, v domžalski obrambi sta bila neodločna Rok Elsner in Kristjan Matošević, njuno napako pa je izkoristil Dalibor Volaš in žogo poslal v mrežo. Isti igralec je imel novo priložnost dve minuti pozneje, a ni bil tako uspešen, zato pa je strelsko delo končal tik pred koncem prvega polčasa. Hiter celjski protinapad je vodil Tadej Vidmajer, potem pa v akcijo poslal Volaša, ki je še drugič v 15 minutah premagal vratarja Matoševića. Takoj na začetku drugega dela so nogometaši Domžal znižali; akcijo je spet začel Juninho, podal do Jureta Matjašiča, ki je prodrl v kazenski prostor in streljal, vratar Rozman pa je žogo odbil, toda le do Ožbolta, ki je znižal.

A se Domžalčani niso dolgo veselili možnosti za dosego preobrata; njihovi tekmeci so namreč čez 12 minut spet pokazali zelo dobro učinkovitost, saj so izpeljali novo nevarno akcijo in spet zadeli, v vlogi podajalca je bil Tomislav Barišić, pred vrati pa je bil osamljeni Nino Pungaršek. Njegov strel v zgornji desni kot vrat tekmecev je ob nemočnem vratarju Matoševiću poskrbel za visoko prednost 3:1. Matjašič in Ožbolt sta imela še dve polpriložnosti za Domžale, ki pa sta ostali neizkoriščeni. Zato pa so bili neusmiljeni Celjani, ki so v 74. minuti tudi dokončno odločili tekmo. V protinapadu je Lovro Cvek na desni strani našel Luko Belića, ta je dokončal akcijo in z natančnim strelom v spodnji del gola Domžal še četrtič premagal Matoševića. V končnici tekme so Domžalčani povsem popustili, gostje pa so bili blizu še kakšnemu golu. V 82. minuti je Volaš izkoristil napako obrambe, žoga pa je končala tik ob vratnici. Celjani so sezono nazadnje končali z visoko zmago s 4:1, Domžalčanom pa ostajajo evropski boji, ki so si jih zagotovili že pred današnjo tekmo.

Velenjčani obstali
Velenjski nogometaši so po lastnih najavah igrali tekmo leta, saj so ob Krškem in Aluminiju sodili v krog ekip, ki so se skušale izogniti kvalifikacijam z Roltek Dobom za igranje v prvoligaški konkurenci v novi sezoni. Vsaj na papirju se knapi niso imeli česa bati, saj so imeli točkovno prednost pred tekmecema, obenem pa so Krčani danes gostovali pri prvakih v Mariboru, ekipa iz Kidričevega pa v Ljubljani pri Olimpiji. Za nameček so rudarji doma gostili Radomlje, ki se po enoletni avanturi vračajo med drugoligaše. Slaba stran za domače je bilo tokrat le dejstvo, da obstanka med prvoligaši niso potrjevali pred domačimi ljubitelji nogometa, saj so morali zaradi prenove dela domačega Stadiona ob jezeru gostiti tekmo v Dravogradu. Na koncu sta Velenjčanom prvoligaški status zagotovila tudi favorizirana Maribor in Olimpija, ki sta v boju za obstanek premagala neposredna tekmeca knapov Aluminij in Krško. Sama tekma se je končala z enakim izidom, kot se je začela, zaznamovali pa so jo predvsem številni rumeni kartoni. Na koncu so si lahko oddahnili vsi. Nogometaši in navijači Velenja, ki jih čakajo priprave na sezono 2017/18, pa tudi igralci Radomelj, ki so v 36 nastopih v najmočnejšem slovenskem tekmovanju dosegli vsega eno zmago in potrdili, da po kakovosti še ne sodijo med najboljše.

Izidi 36. kroga:

Domžale ‒ Celje 1:4 (0:2)
Ožbolt 47.; Volaš 30., 44., Pungaršek 54., Belić 76.

FC Koper ‒ Gorica 0:1 (0:0)
Edafe 77.

Olimpija Ljubljana ‒ Aluminij 1:0 (1:0)
Benko 39.

Rudar Velenje ‒ Radomlje 0:0

Maribor ‒ Krško 1:0 (1:0)
Hotić 45.
.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rudar
28. 05. 2017 20.00
+1
Goricaaaaaa !!!!!!
degenos
28. 05. 2017 21.51
Thomasb
27. 05. 2017 20.28
+4
polom domžal proti štajercem
degenos
27. 05. 2017 21.21
-4
smo pa četrti ....kolk jih je za nami še ..hehe
degenos
28. 05. 2017 08.55
-3
raj celje vpraši zakaj ni nč veselja ob njihovi zmagi .hehehe
degenos
27. 05. 2017 19.23
-4
tooooooooo------končno konec ....zdej pa resnica pride na dan okol 1 julija !!
walter2
27. 05. 2017 20.50
+2
Kaj je blebetalo si zadnja dva meseca napovedoval mesto podprvaka Domžalam!
degenos
27. 05. 2017 21.19
-4
ja pa ni ratal ..pa kaj ..so pa četrti ...totki so tut napovedoval dve lovoriki...pa so se pod nosom obrisal za eno...ane tko je to
maxmoritz
27. 05. 2017 22.45
+3
interpederator... raje komentiraj vaš uspeh danes....
degenos
28. 05. 2017 08.55
-3