Prva liga Telekom Slovenije

Prvi naslov že v zeleno-belih vitrinah: nogometaš sezone bo nekdo od zmajev, Vidmar nared do Rudarja

Ljubljana, 13. 05. 2016 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Medtem, ko navijači Olimpije po zmagi v Celju odštevajo ure do že odločilne tekme v boju za naslov, dobre novice prihajajo tudi od drugod. Vratar Nejc Vidmar bo nared za sobotno gostovanje v Velenju (prenos ob 16.35 na Kanalu A in VOYO), igralec sezone po izboru sindikata SPINS pa bo gotovo zeleno-bel.

Vidmar (levo) na fotografiji s fizioterapevtom Klemenom Pavliničem po koncu tekme v Celju.
Vidmar (levo) na fotografiji s fizioterapevtom Klemenom Pavliničem po koncu tekme v Celju. FOTO: NK Olimpija Ljubljana

Na seznamu kandidatov za nagrado najboljšega nogometaša sezone, ki ga je objavil Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS), so namreč kar trije nogometaši vodilne Olimpije. Ljubljanski klub je po zmagi v Celju s porazom Maribora proti Rudarju le še korak od potrditve prvega državnega naslova, ki ga v prestolnici niso slavili že kar 21 let. Prvi naslov je torej že oddan zmajem, saj se bodo za naziv najboljšega v sezoni 2015/16 pomerili nekdanji napadalec kluba in še vedno prvi strelec tekmovanja Andraž Šporar, trenutno drugi strelec PLTS Rok Kronaveter in Miha Zajc, ki si je s predstavami v tej sezoni priigral tudi vpoklic v državno člansko reprezentanco. SPINS bo ob glasovih svojih članov, profesionalnih nogometašev, sestavil tudi najboljšo enajsterico sezone in prvič podelil tudi nagrado najboljši nogometašici. Kandidatke so Manja Rogan, Tjaša Tibaut (obe Teleing Pomurje Beltinci) in Zala Gomboc (Rudar Škale).

Za naslov mladega nogometaša do 23 let se bodo potegovali Šporar, Zajc in Gregor Bajde (Maribor). Največ kandidatov za najboljše igralce na posameznih igralnih položajih prihaja iz Olimpije, vodilne ekipe prvenstva. Med vratarji so nominirani Nejc Vidmar (Olimpija), Gregor Sorčan (Gorica) in Matic Kotnik (Celje), branilci Petar Stojanović, Marko Šuler (oba Maribor), Matic Fink, Dejan Kelhar, Nemanja Mitrović (vsi Olimpija), Nejc Skubic, Dejan Trajkovski (oba Domžale) in Toni Datković (Luka Koper), zvezni igralci Kronaveter, Zajc, Darijan Matić (vsi Olimpija), Blaž Vrhovec (Celje), Dino Hotić (Krško), Agim Ibraimi (Maribor), napadalci Gregor Bajde, Marcos Tavares, Jean-Philippe Mendy (vsi Maribor), Blessing Eleke (Olimpija) ter nekdanja člana Olimpije Ezekiel Henty in Andraž Šporar.

Bojan Prašnikar je spregovoril o problematiki slovenskega nogometa. Prva liga je v evropskem vrhu po številu odpuščenih trenerjev.
Bojan Prašnikar je spregovoril o problematiki slovenskega nogometa. Prva liga je v evropskem vrhu po številu odpuščenih trenerjev. FOTO: Damjan Žibert

Predsednik Spinsa Dejan Stefanović je napovedal, da bodo naslednje leto izvedli tudi glasovanje za najboljšega trenerja ter mesečne izbore po osmih slovenskih regijah, ko bodo predstavljeni nogometaši meseca. Nekdanji selektor slovenske reprezentance in nogometaš Bojan Prašnikar je ob robu predstavitve prireditve in nominirancev napovedal ustanovitev posebne sindikalne sekcije za trenerje. "Trenerji so ena najpomembnejših sestavin nogometne igre in so skupaj z igralci najbolj izpostavljeni pritiskom. V slovenski ligi imamo kar precej problemov, tako s statusi igralcev, igralk in trenerjev, ki so dejansko nedefinirani. Pri tem mislim tudi na nogometašice, ki v Sloveniji postajajo vse pomembnejše in s tem skušamo slediti razvoju, ki je v svetu podprt s strani Mednarodne nogometne zveze Fife in Evropske nogometne zveze Uefe," je uvodoma dejal Prašnikar. 

"Trener sem 43 let in v vsem tem času nam ni uspelo vzpostaviti sindikalne ureditve, da bi imeli trenerji svojo zaslombo in podporo in s tem enakopraven položaj. Toliko neurejenih zadev, kot v zadnjem času, v slovenskem nogometu še nikoli nismo imeli, saj se dnevno dogajajo škandalozne zadeve, na primer z navijači, in več se pogovarjamo o njih, kot o dogodkih na igrišču, zaradi katerih gledalci sploh pridejo na stadione. Zato smo se odločili za pobudo, da bi imel znotraj Spinsa svoj prostor tudi za sindikalno delo trenerjev. Vse manj je dobrih slovenskih nogometašev in vse več tujcev dvomljive kvalitete. Imamo zelo malo poklicnih trenerjev v klubih, veliko več je samostojnih podjetnikov, tudi sam sem bil dve desetletji," je pojasnil Prašnikar.

Mariborčani (na fotografiji branilec Mitja Viler) hrabrijo navijače pred zadnjima krogoma.
Mariborčani (na fotografiji branilec Mitja Viler) hrabrijo navijače pred zadnjima krogoma. FOTO: Miro Majcen

Podobno je menil trener in prav tako nekdanji nogometaš Oliver Bogatinov, ki je dodal, da imajo "slovenski trenerji podobno znanje, ko tisti v tujini, vendar povsem neurejen pravni status". Stefanović je napovedal, da se bodo borili za uvedbo delavnega razmerja tako za nogometaše kot tudi za trenerje. Dodal je, da so imeli oteženo delo za sklic volilne skupščine Spinsa, ki bo pred torkovo slovesnostjo, "ker so nekateri klubi oteževali sindikalno delo". Stefanovič je tudi potrdil, da bo ponovno kandidiral za predsednika Spinsa.

Dodaten razlog za zadovoljstvo pri Olimpiji je pred predzadnjim krogom prvenstva tudi zdravstveno stanje vratarja Vidmarja. Kandidat za mesto v najboljši postavi sezone bo po močnem udarcu, ki ga je prejel ob zmagi v Celju (3:1), nared za najpomembnejšo tekmo v novejši zgodovini kluba, je poročala spletna stran Olimpije. Težave imata tudi Aljaž Krefl (koleno) in Mitrović, ki je zaradi Ahilove tetive že v prvem polčasu zapustil celjsko zelenico. "Naša zdravniška služba se kot vedno na vso moč trudi, da bosta nogometaša nared za sobotni obračun na Stadionu ob jezeru," poroča nkolimpija.com. Zeleno-belim do naslova, ki bi ga gotovo osvojili z zmago nad Rudarjem, gotovo ne bo mogel pomagati Nik Kapun zaradi vnetja Ahilove tetive. "Vsi ostali fantje pa so nared za tekmo, ki bi že lahko prinesla veliko slavje naše Olimpije," še sporočajo zmaji.

Maribor bo ob isti uri gostoval v Novem mestu pri Krki (prenos ob 16.45 na POP TV), v taboru serijskih državnih prvakov pa še niso povsem ovrgli misli na novo zvezdico, ki bi bila po naporni sezoni in napeti bitki z Ljubljančani še toliko slajša. "Ni še vse odločeno. Imamo pa tudi upanje, prvenstvo traja do 21. maja," je klubska spletna stran citirala kapetana Marcosa Tavaresa. "Ne bomo se predali. Trudili se bomo do zadnjega trenutka in potem bo znano, kdo je prvak. Doživeli in prestali smo že marsikaj. S trenerjem smo se pogovorili o tem, katere napake je treba odpraviti. Določene zadeve moramo boljše narediti in storiti vse, da premagamo Krko."

Pasica nogomet je doma na Kanalu A
Pasica nogomet je doma na Kanalu A FOTO:
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aki10
13. 05. 2016 18.03
+1
MaunelNeuer
13. 05. 2016 18.29
haha 1 sezona vam je ukakla pagovoriš o dominanci
User792410
13. 05. 2016 15.43
+5
Rok Kronaveter je zagotovo tisti Olimpijin igralec, ki bi si najbolj zaslužil naziv nogometaš sezone in to ne le zaradi golov, ki jih je dosegel in verjetno še bo katerega, ampak zaradi njegovega celotnega prispevka !
probeg
13. 05. 2016 18.12
+2
MaunelNeuer
13. 05. 2016 18.30
-2
je mogo prit Mariborčan da so žabci prvaki
POVEMRESNICO
13. 05. 2016 15.06
-3
Lahko da bo to tudi EDINI naslov leto, kdo bi vedel?
janezdollar
13. 05. 2016 14.02
-12
Objektivno gledano...Olimpija ne bo prvak zaradi tega, ker so tako dobri...ampak enostavno zaradi tega, ker je Maribor letos tako zelo slab...verjetno najslabši v zadnjih 15. letih...
Eastman
13. 05. 2016 14.37
+8
Si hotel napisat: Maribor je bil vsa ta leta državni prvak samo zato, ker so bili vsi drugi slabi in ne zato ker bi bil dober.
seronja80
13. 05. 2016 16.08
+4
Maribor je serijsko osvajal prvenstva, ker konkurence praktično ni imel! Največja konkurenca čez vsa ta leta so bil Gorica, Domžale, Koper in Olimpija tiste dve tri sezone, predno so šli v 5 ligo.
Najvecji
13. 05. 2016 17.45
+0
mita1
13. 05. 2016 13.36
+5
Boste kaj objavili koliko je dobil Rudarjev golman za svoje poteze v sredo ?
BOZICEKSLO
13. 05. 2016 13.22
+18
Kronaveter nogometas sezone.
kameltrajbar
13. 05. 2016 13.36
+0