Prva liga Telekom Slovenije

Kdo je v prednosti pred večnim derbijem? Mariborčani stavijo na Ljudski vrt, Olimpija pa na sproščenost

Maribor, 04. 03. 2016 21.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.J./T.Z./T.V./T.Š.
Komentarji
84

Maribor in Olimpija se bosta znova udarila na največji klubski nogometni tekmi v slovenskem prvenstvu. Za vijolice bo derbi ključnega pomena, saj je poraz zanje v boju za naslov lahko že usoden. In kdo ima več možnosti v Ljudskem vrtu? Nekatere zanimive odgovore sta "ponudila" novinarja 24UR Božidar Bulat in Tadej Vidrih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kdo ima več možnosti za zmago na derbiju?
    03:03
    Iz 24UR: Kdo ima več možnosti za zmago na derbiju?
  • Pogovor novinarja Božidarja Bulata z Miho Zajcem pred derbijem
    04:16
    Pogovor novinarja Božidarja Bulata z Miho Zajcem pred derbijem
  • Pogovor z Milivojem Novakovićem pred derbijem z Olimpijo
    05:17
    Pogovor z Milivojem Novakovićem pred derbijem z Olimpijo

Olimpija ima po 23 prvenstvenih krogih pred Mariborom velikih točk prednosti, svoj naskok pa želi še povečati. Željo po zmagi imajo seveda tudi serijski prvaki. Pri vijoličastih so (zato) zamenjali trenerja. Kar malce presenetljivo je nekaj dni po porazu proti ekipi Celja iz Maribora odjeknila novica, da Krunoslav Jurčić ni več trener prve ekipe. Sredi tedna so kot novega prestolonaslednika na klopi državnih prvakov ustoličili starega znanca Darka Milaniča, ki bo vodil moštvo na večnem derbiju, ki ga boste lahko spremljali tudi na VOYO in Kanalu A, s prenosom pa začnemo ob 20. uri.

Darko Milanič se je vrnil na mariborsko klop
Darko Milanič se je vrnil na mariborsko klop FOTO: NK Maribor
Zimo so bolj kot za odhode pod Kalvarijo izkoristili za okrepitve. Odšel je zgolj desni bočni branilec Petar Stojanović. Prišli pa so Denis Šme, Matej Palčič, Amar Rahmanović, Valon Ahmedi in kot zadnji Milivoje Novaković. Prav slednji je dvignil veliko prahu. Rojeni Ljubljančan, ki je bil član Olimpije v mlajših selekcijah je namesto 'svojega' kluba izbral največjega tekmeca Maribor. Navijači zeleno-belih so ga že pred koncem prvenstva videli kot zamenjavo za Andraža Šporarja. Zgodil se je preobrat.

Zlatko Zahovič je 36-letnega napadalca prepričal, da se pridruži njegovi zgodbi, ki jo piše v štajerski prestolnici. To je med privrženci zmajev sprožilo nezadovoljstvo in zgražanje. Navijaška skupina Green Dragons je na svojem facebook profilu objavila telefonsko številko Novakovića in ob tem sarkastično zapisali: "Zaželite Milivoju Novakoviću vso srečo v novem klubu." Ni ostalo samo pri tem, z grafiti usmerjenimi proti slovenskim reprezentančnim napadalcem so popisali blok staršev Nove.

Bolj mirno derbi pričakujejo zeleno-beli, ki so spomladanski del začeli z zmago proti Luki Koper, medtem ko je Maribor doživel razočaranje in poraz na tekmi s Celjem, kar pomeni, da ima Olimpija šest točk naskoka pred Mariborčani. Ta poraz je tudi odnesel trenerja Krunoslava Jurčića. Hitro ga je zamenjal Darko Milanič, ki se je tako po dveh letih in pol vrnil v klub, s katerim je že v preteklosti osvajal lovorike.
Nova okrepitev štajerskega napada je v intervjuju za našo televizijo razkrila nekatere zanimivosti pred večnim derbijem z vodilnim klubom PLTS. Več v video prispevku. "Pri meni čustva ne bodo igrala neke pomembne vloge. Večina nogometne kariere sem preživel v tujini. Sem profesionalec in to je moja služba in zaradi tega se maksimalno trudim. Tako sem delal že celo življenje tako bom tudi sedaj za NK Maribor,"  je pred derbijem dejal Ljubljančan, ki bo nogometno kariero nadaljeval v vijoličastem dresu. "Če bo treba, bom prevzel nase odgovornost in pritisk, da razbremenim druge igralce. To bo moja naloga, ker vidim, da bolj težko kdo drug prevzame odgovornost v ekipi. Eden bo moral udariti po stolu in prebuditi ekipo. Vemo, kaj so navajeni v klubu in da se igra za prvaka," je med drugim še dejal slovenski reprezentant.

"Zakaj pa ne. Veselim se pri vsakem zadetku. S tem nimam problemov. Veselil sem se zadetkov na reprezentančnih tekmah in v klubih. V tem ne vidim problema, kdor ga ima, pa naj ga ima," je dejal Novagol in potrdil, da v primeru zadetka v mrežo Vidmarja ne bo skrival veselja.

Navijači Olimpije so Novakoviću jasno napisali, da v Ljubljani ni več dobrodošel
Navijači Olimpije so Novakoviću jasno napisali, da v Ljubljani ni več dobrodošel FOTO: Damjan Žibert

Olimpija se je po zamenjavi vodstva dvignila kot feniks iz pepela in na podlagi jesenskega dela že požela prve uspehe z rekordnima prestopoma Andraža Šporarja in Ezekiela Hentyja. V zimskem prestopnem roku so zeleno-beli podrli še en rekord. In sicer glede odškodnine znotraj PLTS. Nigerijski napadalec Blessing Eleke se je iz Nove Gorice v Ljubljano preselil za kar 800 tisoč evrov, poleg njega pa so denar porabili tudi za gorečega navijača zmajev vratarja Nejca Skubica. Brez odškodnine pa so se v Stožice preselili še Julius Wobay, Miroslav Radović in Danko Lazović, ki pa še vedno ni prejel vseh  papirjev iz Kitajske za registracijo in bo po vsej verjetnosti sobotni obračun spremljal iz tribune.

Derbi, ki ga bo komentiral Tomaž Lukač, bomo od 20. ure naprej prenašali na Kanalu A in VOYO. Gosta studia, vodil ga bo Tomaž Klemenčič, bosta Brane Oblak in Jože Prelogar.
Poleg dodobra premešane igralske zasedbe so pri Ljubljančanih zamenjali še glavnega trenerja. Marijana Pušnika je nasledil Marko Nikolić, ki je že vknjižil prvo zmago v prvenstvu proti Kopru. "To je tekma, ki prinaša največje zanimanje v slovenskem nogometu, kar je dobro za nogomet. Vse spoštovanje izrekam rivalom, glede na zadnjih deset let, tako v Evropi kot doma. Na to tekmo se pripravljamo kot na vsako drugo, prinaša tri točke, navijači prihajajo v velikem številu. Pred sabo vidim le en cilj, naslov prvaka, tako da moramo zbirati točke, tudi na večnem derbiju," pred večnim derbijem pravi trener Olimpije Nikolić.

Marko Nikolić in Denis Klinar
Marko Nikolić in Denis Klinar FOTO: NK Olimpija Ljubljana
Tekmeca se namerava lotiti tudi taktično. "Pripravljeni bomo na pravi način, tako taktično kot fizično in psihološko. Ko to vse seštejemo, dobimo Olimpijo, ki zna igrati derbi. Igrali ga bomo tako, da bomo zmagali. Vse vstopnice za naš sektor so razprodane že nekaj dni, verjetno bi prišlo še več navijačev, če bi lahko, tako da bomo imeli podporo na stadionu, na zelenico bomo prišli borbeni, vse v želji, da dosežemo dober rezultat," je povedal 36-letni ljubljanski strateg.

Nogometni vikend na Kanalu A in VOYO:
Sobota ob 20.00:
Maribor – Olimpija

Nedelja ob 16.35:
Domžale – Gorica

Maribor - Olimpija
Maribor - Olimpija FOTO:
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

glej ovega
05. 03. 2016 13.41
če Mb zgubi upam da Zahovič spakira.. lp
kameltrajbar
05. 03. 2016 17.55
aki10
05. 03. 2016 12.38
+1
OLIMPIJA LJUBLJANA!!!
Mariborrrrrrrrr
04. 03. 2016 21.52
-4
Ajde maribor pa novagol pa da vsaj enkrat zadene pa da ftihnejo vsi nevosclivci
CrackMilko
05. 03. 2016 11.39
+0
rambek
04. 03. 2016 21.16
+0
Trzna vrednost je vecja. Ampakn stem da ima Maribor celo 3 igralce vec na spisku kot Olimpija.
rambek
04. 03. 2016 21.11
-3
Mb sepa v obramvo kot olimpija. Tezava obojih obramba. Olimpija ima boljsi napad kot Maribot. Slednji pa je boljsi na sredini.
CURVANORD Zanetti
04. 03. 2016 21.10
-1
Maribor mora nujno zmagat!!!!
kameltrajbar
05. 03. 2016 17.56
..ne paničari...2 mesto je odlično za štajerce...:)))
JOSEPH HAYDN
04. 03. 2016 20.28
+7
Novakovića je sam gobec pred tekmo kaj če bi energijo raje posvetu v treniranje bo bolši učink
Mariborrrrrrrrr
04. 03. 2016 21.53
-8
mali grizli
05. 03. 2016 11.32
Jaka 3.3.
04. 03. 2016 20.07
+2
darko glavni pod klopjo Mb
drimtim
04. 03. 2016 17.44
+1
Tekma kot tekma za olimpijo,tudi poraz ni usoden.od mb pa lahko pricakujemo marsikaj ker zdaj gre zares.A zdaj se naj olimpija boji veteranskih napadalcev,ob postenem sojenju bo z lahkoto odsla domov neporazena.
Maximus
04. 03. 2016 16.06
+10
Bodo popadali s stolov in spali naprej. Oni so bli u ligi prvakov, ne boš ti zdej njim pamet solil. Čisto po Slovensko, svoje smo dosegli, lako čemo d.o.o. Evropo smo vidli, miljone zaslužli, razdelili in sfrčkali, doma pa menda ni treba znat fuzbala igrat da si prvak, pridemo na igrišče in valjda se nas bodo tok ustrašli da bodo goli kar sami padali. Bilo je nekoč na Štajerskem...pa prošlo. Suma sumarum je pa takale. Če boste letos prvaki, vam to sploh prvič tudi priznam, ker je letos prvič v naši zgodovini v igri klub ki je vreden bitke za prvaka.
šmajser1
04. 03. 2016 16.11
-3
Si pa en..hehe a mislis, da smo se vsa leta sprehodli skozi prvenstvo? Res da je bilo lazje kot letos...a smo pol po nakljucju igrali v ligi evropa in lp? Hehe si pa res en....
Maximus
04. 03. 2016 16.23
+2
hehe js mislim samo to, da bomo letos videli, če so to res prvaki, ali pa so se dejansko šlepali vsa ta leta. Kar pa se Evropa tiče. Liga Evropa? Oprosti ne poznam. Bili so prišli v ligo prvakov, zaslužili res lepo vsoto denarja, in naslednje leto, ko bi morali vendar pokazati kašen napredek, glede na to da so pokasirali slabih 10 milijonov, pognejo kot prvošolčki. Suma ponovno zate... Bili so v ligi prvakov, udeležba in par točk jim je tako odlično dela, da so si zamislili počivat na lvorikah kako leto, dve pet. Si ti vse skupaj videl drugače? Potem si bržkone subjektivni navijač Maribora.
šmajser1
04. 03. 2016 17.36
-2
Ti pa si se bolj, ko oni zgoraj.... V glavnem ko bojo tvoji kvakarji dosegli toliko kot Maribor se lahko naprej pogovarjama...torej mam naslednjih petnajst let mir pred tabo! Ce pa ti stvar gledas tako si pa sigurno mrznez Maribora oz Velikega Zahota...pa ne reci, da nires, ker ti ne verjamem...MARIBOR SAMPION
probeg
04. 03. 2016 18.07
+1
šmajser1
04. 03. 2016 18.52
-2
Realno povedano probeg! Sem realist in optimist!Ce nekdo rece, da vse kar je Mb dosego ni nic vredno oz po nekem nakljucju in se kaj....potem laze in je faus! A ni to resnica?
Ivy Zar 1
04. 03. 2016 20.33
+1
delim mnenje...naj bo prvak tisti, ki si to zasluži...upam, da bo to Olimpija...če bo pa to Maribor, kapo dol...
šmajser1
04. 03. 2016 20.52
-1
Ivy se strinjam....naj zmaga boljsi!Jaz verjamem, da bo to MARIBOR.
rambek
04. 03. 2016 15.44
+1
Slovenski klubski nogomet se je spremenil. Mnogo na bolje. Upam, da bodo se kaksni vlagatelji v drugih klubih in ne salo v Olimpiji, Zavrcu ter Kopru. Nujno alkohol na tekmah itn.. Dalo bi se zasluzit se in se.
cocowski
04. 03. 2016 15.36
-1
ajmo dedek zbudi jih da ne bo prehitro konec
probeg
04. 03. 2016 18.06
-1
saj že prišel je med nas, stari dobri dedek mraz
Doktor333
04. 03. 2016 15.21
+1
To bo pravi derbi...po dolgem času bom imel kaj gledat! Gremo naši 😉
buenos1
04. 03. 2016 16.09
+6
daj napiši, kateri so to "naši"... da vem, a ti dat + al -... :-)
buenos1
04. 03. 2016 16.10
+2
daj napiši, kateri so to "naši"... da vem, a ti dat + al -... :-)
Smeljo
04. 03. 2016 14.56
+7
Reku je po stolu a mislu je po mizi sam k ne zna cist slovensko hahaha
laryah
04. 03. 2016 21.53
hahahaha, verjetno je res mislil po mizi...
strukl008
04. 03. 2016 14.28
-2
Nemski in slovenski derbi, skoda ker ju ne bom mogel gledati
Jaka 3.3.
04. 03. 2016 14.28
+1
Olimpija je angažirala Novakoviča, da od znotraj uničuje Maribor...
tedo9GWTSmedo
04. 03. 2016 14.10
+11
Ena moja teorija: Klub, ki bo izgubil na tej tekmi, bo v enem tednu nagnal trenerja. Je to možno?
probeg
04. 03. 2016 16.31
+5
ne ni možno, vsaj kar se tiče olimpije ne
buzerantos
04. 03. 2016 14.09
-7
Zanimivo kako so zabarji oz ljubljanski najstniki prepricani, da bo Olimpija zmagala... zgleda je to glavna tema med glavnim odmorom v srednji soli. Drugace pa malo vec spostovanja prosim do NK MB ! Olimpija niti blizu dosezkov Maribora ni, tako da... Olimpija ne dela drugega razen slabega vtisa. In v soboto....bo Olimpija zgubila z lahkoto 3:0
buzerantos
04. 03. 2016 14.11
-4
In se dodatek, da smo stajerci brezposelni pijanci... hm, mogoce res, ampak vecjih, da ne recem kaj kot v LJ nisem videl ! Ljubljancani oz Jugosi ste rak rana Slovenije, brezjajcni prepotentni luzerji in nic druga.
Jaka 3.3.
04. 03. 2016 14.25
+8
ha,ha. potem štajerke ne bi hodile v Lj, pač pa bi bilo obratno
rambek
04. 03. 2016 14.52
+1
To je farsa. V nogometu se vse obrne si ali pa te ni.
?emaludin Peraji?
04. 03. 2016 13.38
+4
To je mislu mizo sam ne zna Slovensko govort tale GovNaković
lenoritis86
04. 03. 2016 14.47
-1
CastrumFF
04. 03. 2016 13.05
+6
V Mariboru imajo samo alkohol in brezposelnost.Ni cudno da je tam najvisja stopnja samoumorov!
pomlad14
04. 03. 2016 13.09
+2
Po tvojem nazivu lahko razberem, da nisi daleč od tega kar si napisal.
CastrumFF
04. 03. 2016 13.24
+2
buzerantos
04. 03. 2016 14.05
+1