Prva liga Telekom Slovenije

KOMENTAR: Zelena ali vijol'čna pomlad?

Ljubljana, 26. 02. 2016 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tomaž Lukač
Komentarji
93

Pred nami je ena najbolj pričakovanih nogometnih pomladi pri nas. Že lep čas nismo bili priče tako zanimivemu in izenačenemu prvenstvu, kakršnega imamo po dobri polovici odigranih tekem. Ne le, da sta prvo in drugouvrščena ekipa vsega 3 točke narazen, za nameček sta to večna rivala iz Ljubljane in Maribora, ki že tako tesni borbi dodajata še nekaj več.

Olimpija in Maribor bosta bila trd boj za naslov slovenskega prvaka.
Olimpija in Maribor bosta bila trd boj za naslov slovenskega prvaka. FOTO: Damjan Žibert

Pa vendar se tudi spomladanski del prvenstva ne bo vrtel le okrog zeleno-belih iz prestolnice in 13-kratnih prvakov s Štajerske. Prvenstvo se ne bo osvajalo na obeh derbijih, temveč na tekmah z ostalimi neugodnimi nasprotniki.

Olimpija je po fantastičnem uvodu v sezono in suvereni zmagi na derbiju v Ljudskem vrtu stvari trdno držala v svojih rokah in zasledovalcem ni pustila blizu vse do zadnjih nekaj krogov jesenskega dela prvenstva, kjer je zapravila velik del prednosti. Ravno zato je zimski premor za zmaje prišel ob pravem času. Poslovili so se glavni akterji Olimpijinega preporoda: trener Marijan Pušnik, Andraž Šporar, Ezequiel Henty, a vodilni možje z izjemo zamenjave na trenerskem stolčku, kamor je sedel Marko Nikolić, pri nakupih niso skoparili.

Med zimskim prestopnim rokom so v Stožice prišle številne obetavne okrepitve, drugi strelec lige Blessing Eleke se je v prestolnico preselil iz Gorice, dres kluba, za katerega mu bije srce, je oblekel tudi redni gost severne tribune na stadionu v Stožicah, Nejc Vidmar, ki se je zmajem pridružil iz Domžal, poleg Wobaya in Miroslav Radovića pa je v zadnjih dneh pred pričetkom spomladanskega dela tekmovanja v 'zmajevo gnezdo' prišel tudi izkušeni srbski vezist Danko Lazović. Olimpija je torej pripeljala nogometaše, ki so z novim strategom na čelu sposobni zakrpati vrzel, ki je zazijala po odhodu prej omenjenih junakov jesenskega dela, vprašanje pa je, ali bo to dovolj, da Ljubljančani ukrotijo aktualne prvake iz Ljudskega vrta ...

Navijači Olimpije pričakujejo uspešno nadaljevanje moštva potem ko so zimski del sezone končali na prvem mestu lestvice.
Navijači Olimpije pričakujejo uspešno nadaljevanje moštva potem ko so zimski del sezone končali na prvem mestu lestvice. FOTO: Damjan Žibert

Maribor je v prvem delu tekmovanja razočaral. Udeleženci lanske izvedbe lige prvakov po izpadu iz Evrope nikakor niso ujeli pravega ritma in so si po debaklu na prvem derbiju sezone začeli nabirati zaostanek za Olimpijo, ki pa so ga le uspeli zmanjšati pred nadaljevanjem prvenstva. Tako kot v taboru vodilne ekipe lige je tudi pri vijoličastih med zimskim prestopnim rokom prišlo do številnih sprememb. Takoj po koncu sezone so prvaki odslovili Daliborja Volaša, na posodo k Rijeki je odšel Aleš Mejač, v smeri naših južnih sosedov je romal Petar Stojanović, hkrati pa so za pomoč Krškemu v boju za obstanek Posavcem posodili nogometaše, ki so se kalili v mariborski B ekipi.

Seveda pa je bil Zlatko Zahovič skupaj s sodelavci dejaven pri nakupih. Že pred koncem jesenskega dela tekmovanja sta zvestobo vijoličastim obljubila Amar Rahmanovič in Matej Palčič, sledil jima je Denis Šme, Mariborčan je postal tudi mladi albanski reprezentant Valon Ahmedi. Prvaki so se okrepili tudi v obrambi- prišel je Defendi, za 'bombo' prestopnega roka pa je poskrbel Milivoje Novaković, ki se je namesto matični Olimpiji pridružil večnim rivalom s Štajerske. Maribor ima tako nedvomno kakovost in moč, da še vnovič dvigne trofejo za najboljšega v državi, vprašanje pa je, ali bo ekipa prenesla pritisk, s katerim se v prvenstvu še ni spopadla: vendarle je drugače, če se za lovoriko poteguješ z Olimpijo kot s katerim izmed ostalih tekmecev.

Domžalčani so zimski del sezone končali na tretjem mestu lestvice.
Domžalčani so zimski del sezone končali na tretjem mestu lestvice. FOTO: Miro Majcen

Domžale trenutno zasedajo mesto, na katerem so prvenstvo končali lani, seveda so cilji pri ambicioznem strategu rumeno-modrih Luki Elsnerju višji, kljub temu pa bi se Domžale ob koncu prvenstva zadovoljile tudi z morebitnim tretjim mestom, sploh če upoštevamo dejstvo, da sta pred njimi le največja kluba v državi. Klub iz kraja ob Kamniški Bistrici oziroma trener ekipe je med zimskim premorom poskrbel za to, da so za omenjenega slovenskega prvoligaša slišali tudi tuji mediji, pa ne zaradi kakšnega odmevnega dosežka, temveč zaradi oglasa, ki ga je objavil na spletu. V njem je iskal morebitno okrepitev za svojo ekipo.

Nekdanje prvake sta sicer pozimi zapustila pomembna člena ekipe Nejc Vidmar in Nejc Skubic, nadomestiti ju bosta skušala Samir Masimov in Filip Janković. Domžalčani so opravili tudi uspešne priprave v Turčiji in so na nadaljevanje sezone maksimalno pripravljeni. Najverjetnege gre za ekipo, ki bo najbolj mešala štrene vodilnemu dvojcu ter morda celo s kakšnim presenečenjem na dvoboju z omenjenima nasprotnikom odločila boj za naslov prvaka, hkrati pa se bodo rumeno-modri tudi sami borili za vnovične evropske kvalifikacije.

Mariborčani pričakujejo, da bodo na koncu sezone na lestvici pred velikim ljubljanskim rivalom.
Mariborčani pričakujejo, da bodo na koncu sezone na lestvici pred velikim ljubljanskim rivalom. FOTO: Miro Majcen

Najprijetnejše presenečenje jesenskega dela prvenstva je nedvomno predstavnik z zahoda države. Gorica je jeseni presenetljivo dolgo držala najugodnejši položaj v ligi in mešala štrene favoritom za naslov. Blessing Eleke je pod taktirko Mirana Sreberniča deloval odlično in bil glavni "krivec" za odličen uvod Novogoričanov v novo sezono. Primorci pomlad pričakujejo na 4. mestu, a dejstvo, da je odšel prvi zvezdnik ekipe, malce spremeni položaj. Praznino, ki jo je za seboj pustil Nigerijec, bosta skušala nadomestiti Miran Burgič in Marko Nunčič. Goričani so priprave na nadaljevanje tekmovanja oddelali zelo dobro in tako napovedali boj za vsako točko, ki bi jim utegnila prinesti  3. mesto in nastope v kvalifikacijah za ligo Evropa.

Nadvse zanimiv bo tudi boj za obstanek. Že samo dejstvo, da so ekipe od 6. do 10. mesta zgoščene v 4 točkah razlike, napoveduje razburljiv obračun za preživetje med elito. Koper se je z novim vodstvom podal v boj za pobeg iz nevarnega območja, Celjani so, potem ko so bili v večjem delu jeseni bodisi na zadnjem bodisi na predzadnjem mestu, zdaj šesti, a z opombo, da jih do zadnjega mesta ločijo vsega 4 točke. Deveti je obubožani Rudar, ki kar ne najde poti iz finančne krize, odšla sta Senad Jahič in Matic Žitko, govori pa se o prihodu ukrajinskih vlagateljev, ki bi utegnili rešiti šaleške težave. Novomeška Krka je kljub težavam v prvenstvu dobro oddelala priprave, ekipi se je pridružil izkušeni Luka Majcen, ki bo skrbel za zadetke v konici napada.

Na zadnjem mestu je pozitivna popestritev našega državnega prvenstva Krško, ki pa utegne v spomladanskem delu sezone ubežati izpadu iz lige s pomočjo prvakov iz Maribora, ki so ekipi s stadiona Matije Gubca posodili nogometaše vijoličaste B-ekipe. Edino moštvo, ki je ujeto v sredini lestvice, je Zavrč. Pred Celjem ima 7 točk prednosti, hkrati pa za Gorico zaostaja za 5 točk. Haložani bodo morali v drugem delu tekmovanja krepko stopiti na plin, če želijo ujeti najprej Gorico, potem pa morebiti še evropsko vozovnico.

Albert Riera je ena od zvenečih okrepitev Kopra.
Albert Riera je ena od zvenečih okrepitev Kopra. FOTO: Reuters
Vprašanj, ki se zastavljajo pred uvodnimi dvoboji v slovenski nogometni pomladi, je ogromno. Vsa so bolj ali manj povezana z vodilnim dvojcem, vsaj ko govorimo o širši javnosti. Prvič smo pri nas dočakali ogorčen boj velikih tekmecev že med prestopnim rokom. Le-ta je bil najbolj pester doslej. Mariborska mojstrovina z Novakovičem je zasenčila vse ostale prihode in odhode. Res, da je Olimpija navijače navduševala z izjemnimi okrepitvami, toda 'Novagol' je najžlahtneša začimba zime. Zime, ki se končno poslavlja.

Prihaja pa pomlad, nov slovenski nogometni razcvet, tekme, ki nam bodo spet ponujale nešteto tem za popestritev srkanja jutranjih kavic. Le eden pa bo konec maja z veseljem nazdravil s šampanjcem. Olimpija? Maribor? Domžale? Četrtega kandidata, realno gledano, ni. Že tretji med prej naštetimi bi z osvojitvijo naslova prvaka pripravil veliko presenečenje ...

Pasica nogomet je doma na Kanalu A
Pasica nogomet je doma na Kanalu A FOTO:
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BR2
29. 02. 2016 16.03
+1
KAKŠNA POMLAD BO VPRAŠAJTE SODNIKE
BOSON
27. 02. 2016 11.34
+0
vijol'čna pomlad
John Vu
27. 02. 2016 10.10
+3
Da opomnim vse tako ZVESTE navijače Olimpije Citiram...... ......Medtem ko je za člansko ekipo denarja več kot dovolj in ko je to dejansko nekaj,nad čimer smo lahko po dolgih letih brez večjih pripomb oz. si vodilni za narejeno zaslužijo celo zajeten hribček pohval,so glede na prihajajoče tekme s Koprom v klubu naredili toliko,da so srede okoli 15. ure v predprodaji prodali manj kot petdeset vstopnic DA 50! Saj ni res,pa je,bi lahko rekli No pa da vas slišim kak izgovor imate na to dragi ljubljančani???? Pa ne z izgovorom da boste na dan tekme vse nadoknadili....ja eni bodo odšli po kosilu na stadion gledat komedijo ker po TV tak ni nič več čemer bi se lahko smejali !
matej1111
26. 02. 2016 20.39
-4
Na koncu bo rumena. :))))))))))))))
BOSON
27. 02. 2016 13.10
+2
pametancovjek
29. 02. 2016 09.29
vsako leto je pomlad zelena tut ce mb zmaga ze narava ti pove sam letos bo pa olimpija slavila titulo stajerci bojo pa tretji
glej ovega
26. 02. 2016 18.29
+0
ve se kdo vsako pomlad raztura ;) Viiijooolčna je ljubezen večna...srca naša srečna..gremo maribooorrrr!!!!!!
BOSON
26. 02. 2016 19.21
-1
Naslov članka pa fenomenalen....bo sonce zjutraj vzšlo ali zašlo?
šmajser1
26. 02. 2016 18.27
+1
VIJOLCNA, JE LJUBEZEN VECNA, SRCA NASA SRECNA, GREMO MARIBOR....NAJLJUBSI, SI MI NA TEM SVETU, NAJBOLJSI NA PLANETU, GREMO MARIBOR.....SAMPIOOOOOOONIII....JAZ LJUBIM MARIBOR VIJOLCNI.....ZVESTOBA DO GROBA!
probeg
26. 02. 2016 17.50
+3
messi007
26. 02. 2016 16.15
+0
psv01
26. 02. 2016 15.13
+1
Ma kakšen Čmaribor?? Olimpija bo vse deklasirala....vsiii za šaampionneee zeleneee...Ponos Slovenijee..
bovin
26. 02. 2016 15.36
+3
GDO VSI TISTIH 150 NAVIJAČEV Z ČISTILKAMI IN REDARJI VRED BODO MORALI PA BIT RES GLANI FK OLIMPIJA 2005 SRBSKI PONOS LJUBLJANE .
BožidarMacur
26. 02. 2016 15.48
+0
Vi se boste z domŽALami še mocno borili za 3 mesto
ivan.z Doba
26. 02. 2016 18.50
+1
bovin, še dobro da v Mb igrajo sami "Slovenci". Začenši z direktorjem peZ Zde tom.
ivan.z Doba
26. 02. 2016 18.52
+1
Očitno so se Srbi ustavili pri bovinovi mamici. No takrat še ni bila mamica.....In mali je postal srbofob.
glej ovega
26. 02. 2016 20.28
+2
če bi bla olimpija ponos Slovenije pol bi 90% prebivalstva za Dinamo navijalo :D cela štajerska sovraži žabare...vrjetno pri gorencih dolencih in primorcih ni nič drugače ;)
POVEMRESNICO
26. 02. 2016 14.41
+7
Prvak bo Maribor, sigurno. Olimpija bo lahko srečna, če bo druga. MARIBOR ŠAMPION.
buenos1
26. 02. 2016 13.42
+2
kakorkoli, po mojem bo ena najbolj napetih sezon v zadnjih 15-ih letih...in na koncu slavje zelenih :-)
BožidarMacur
26. 02. 2016 13.45
-5
car2314
26. 02. 2016 13.58
+1
buzerantos
26. 02. 2016 14.02
-1
jamica, na koncu bodo spet zelenkoti jokali...
buenos1
26. 02. 2016 14.11
+3
BožidarMacur
26. 02. 2016 15.41
-3
Tezava je v tem da pišeš o prvaku zelene barva ki ni malo možno glede na vse menvaje v klubu ki sonse zgodile od jeseni! Success res je jokali bodo saj jih bo razcvet vijolic na lestvici in na zelenicah predobro prebudil
buenos1
26. 02. 2016 18.38
-1
BOSON
26. 02. 2016 19.14
+2
vprašaj mamico ali se imena mesecev pišejo z veliko začetnico...upam da nista oba nepismena
buenos1
26. 02. 2016 19.38
-1
tiskarski škrat, nisem jiti opazil...pac tipkam na telefonu...mamica moja je pa že dolgo pokojna, tako da jo vprasam ob kaki drugi priliki...pa se mi niti ne da it brat tvojih komentarjev, no, verjetno so pravopisno neoporečni...Perhane...a to se piše z veliko?
BOSON
26. 02. 2016 19.46
+1
in v naslednjem komentarju spet, 'škrat' namreč. ccc...toliko o pismenosti
buenos1
26. 02. 2016 21.08
-3
pred škrat ne stoji vejica. Verjetno si spregledal. A ne pišete srbi cccc in ne samo ccc?
buenos1
26. 02. 2016 21.41
-2
to pa lahko brišeš...in to upravičeno :-)
BOSON
27. 02. 2016 09.29
+1
buenos1
27. 02. 2016 09.57
-1
trotek, nehaj...pač ti slovnica ne leži...bodi priden še naprej in ubogaj mamico
BOSON
27. 02. 2016 10.32
+1
buenos1
27. 02. 2016 11.01
-1
sam sebi daješ pluse..trotek v pravem pomenu besede
BOSON
27. 02. 2016 11.30
+1
Te besede in njenega pomena v slovarju ni, vsaj v slovarju uradnega jezika v naši državi ne
SAKITUMI
26. 02. 2016 13.33
-4
...TELI ZMAJČKI RES ZNAJO NAPISATI TRANSPARENT....SAMO NAPISATI...."ŠE BOG" NAVIJA....KOLIKO JIH PA HODI V CERKEV OD TEH, KI IMAJO BOGA ZA NAVIJAČA, HEHEHEHE.... KERA IRONIJA...
buzerantos
26. 02. 2016 14.02
+2
bovin
26. 02. 2016 15.40
+1
V LJUBLJANI IMAJI PO SESTAVI. PREBIVALSTVA VELIKO BOGOV. AMPAK OBVELJA PA KAKO REČE SRBSKI.
rambek
26. 02. 2016 13.22
+0
Na stajerskem se cuje. Zaho je Jurcica jaho. Ve kdo kaj vec o tem?
probeg
26. 02. 2016 15.24
+2
bovin
26. 02. 2016 15.38
+4
V LJUBLJANI PA DA VAS BO RANKO V DANKO. NA..RISAL , V MAJU MESECU, KO BOSTE 4 . V LIGI.
BožidarMacur
26. 02. 2016 13.14
+3
Olimpija vse bolj črna tako ali drugače.. Na koncu sezone bodo pravzaprav ugotovili kako zelo so še ZELENI.
Jure Anonimen
26. 02. 2016 13.30
+1
BožidarMacur
26. 02. 2016 13.31
+3
User513426
26. 02. 2016 14.54
+0
nimaš samo jamice votle. votlo imaš tudi tisto čudno okroglo stvar na vratu
BožidarMacur
26. 02. 2016 15.43
-1
Votla ti je tudi tvoja ma.mica saj sem bil na njej in šopal v tavotlo lukno
ivan.z Doba
26. 02. 2016 18.53
Votli, saj veš iz lastnih izkušenj, da z mehkim ne moreš!
oxy.elite
26. 02. 2016 12.50
+13
Dejstvo je da bo Krško 2x premagalo Olimpijo ... Zavrč pa Maribor, ker drugače lahko stavnice propadejo.
Jure Anonimen
26. 02. 2016 13.09
+2
eywa
26. 02. 2016 12.47
-2
TRUMPP
26. 02. 2016 12.49
+0
TRUMPP
26. 02. 2016 12.33
+3
Pomlad bo multikulturna,...pa to.
Jure Anonimen
26. 02. 2016 12.31
-1
v vsakem primeru bo zelena sej v mariboru igra več igralcev iz olimpije kot pa je pristnih mariborčanov
BožidarMacur
26. 02. 2016 13.32
-2
So pa zato ponosni da igrajo v bajti prvakov :)
bovin
26. 02. 2016 15.53
+0
PA ŠE KAKO RADI PRIDEJO LJUBLJANČANI IGRAT V NK MARIBOR SAMI HODIJO PROSIT OZIROMA STARŠI OD MLADINCEV , KER VEDO , DA V LJUBLJANI NI ŠPORTNE PRIHODNOSI KLUBI SHIRANI ALI PA MAFIJSKA POSLA TAKO KOT PRI ŠD OLIMPIJA 2005
aki10
26. 02. 2016 12.27
-1
ZELENA!!! FORZA ZMAJI!!
macek_garfield
26. 02. 2016 12.32
+1
forca tvoji dol iz juga ha ha ha se za odojka vam navijacem ni castil novi gazda ha ha ha
natolcevanjenapolno
26. 02. 2016 12.41
-4
glej ovega
26. 02. 2016 13.18
+3
bovin
26. 02. 2016 15.42
-1
TU EDEN KOLIŠČAR ZOPET SANJA O ZMAJIH PA KAJ V LJUBLJANI ŠE VEDNO VERJAMEJO V PRAVLJICE.
probeg
26. 02. 2016 11.57
-3
macek_garfield
26. 02. 2016 12.32
+3
nk bezigrad, nk olimpija je v stecaju kekec saj niti ne ves za kateri klub navijas
probeg
26. 02. 2016 13.14
-1
Hehe, jst navijam za olimpijo.. Lolek, saj niti ne ves kaj blebetas
BožidarMacur
26. 02. 2016 13.50
-1
Zelena lublana propada tam ni vec bežigrada