Nogomet

Al-Khelaifi postal član izvršnega odbora Uefe: Kaj to pomeni za PSG?

Rim, 07. 02. 2019 19.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

 Predsednik francoskega nogometnega velikana Paris St. Germaina, Katarec Nasser Al-Khelaifi, je bil na kongresu Evropske nogometne zveze (Uefa) v Rimu uradno imenovan v izvršni odbor kot član združenja evropskih klubov (Eca).

Nasser Al-Khelaifi je novi član izvršnega odbora Evropske nogometne zveze. Njegova izvolitev je bila sprejeta z mešanimi občutki, saj je PSG, katerega je lastnik in predsednik, večkrat kršil pravila 'finančnega fair-playja'.
Nasser Al-Khelaifi je novi član izvršnega odbora Evropske nogometne zveze. Njegova izvolitev je bila sprejeta z mešanimi občutki, saj je PSG, katerega je lastnik in predsednik, večkrat kršil pravila 'finančnega fair-playja'. FOTO: AP

Petinštiridesetletnega Nasserja Al-Khelaifija je izvršni odbor Ece, ki pod vodstvom Juventusovega Andree Agnellija ščiti interese velikih evropskih klubov, kot svojega predstavnika v IO Uefe izvolil že konec januarja. A njegovo kandidaturo so morali danes pri Uefi še ratificirati, kar so tudi storili. Odločitev ni nepričakovana. Zavrnitev Al-Kelaifija je bila malo verjetna, saj bi to pomenilo velik poseg v avtonomnost odločanja Ece pri določanju dveh članov IO Uefe in bi to lahko povzročilo nova trenja med Uefo in Eco.

"Rad bi se zahvalil kolegom pri Eci, da so mi zaupali mesto v IO Uefe, kjer jih bom predstavljal. To je velika čast, skupaj z Andreo Agnellijem bova tesno sodelovala z Uefo pri razvoju nogometa. Vesel sem, da sem član te velike nogometne družine," je dejal Katarec, ki je nadomestil Ivana Gazidisa, ki je nekdaj deloval pri londonskem Arsenalu, zdaj pa je pri Milanu.

Katarčeva izvolitev pri Eci pa je že pred kongresom Uefe požela kar nekaj kritik, posebej zaradi tega, ker je PSG še vedno del preiskave glede kršenja finančnega "fair-playa". Najbolj oster je bil predsednik španske lige Javier Tebas.

Aleksander Čeferin je bil na 43. kongresu evropske nogometne zveze, brez protikandidata ponovno izvoljen za predsednika.
Aleksander Čeferin je bil na 43. kongresu evropske nogometne zveze, brez protikandidata ponovno izvoljen za predsednika. FOTO: AP

"Njegovo imenovanje bi morali zavrniti, saj krši pravila dobrega upravljanja," je za francosko tiskovno agencijo AFP prejšnji teden dejal Tebas in dodal: "Tu ne gre le za omenjeni finančni 'fair-play', temveč tudi zato, ker je Al-Kelaifi predsednik mreže beIN Sports, ene glavnih lastnic televizijskih pravic pri Uefi." O Al-Kelaifijevem imenovanju je na novinarski konferenci po koncu kongresa odgovarjal tudi novi-stari predsednik Uefe, Slovenec Aleksander Čeferin, ki pravi, da ne deli zaskrbljenosti nekaterih. "Vsi imamo občasno primere, ko bi lahko bili v konfliktu interesov, a smo podpisali dokument, ki predpisuje, da se v takšnih primerih izločimo iz razprav," je odgovoril na novinarsko vprašanje.

"Glede finančnega fair-playa pa izvršni odbor in predsednik nista seznanjena s tem, kaj se dogaja, dokler preiskava poteka. Zato ne vidim nobenega tveganja," je na novinarski konferenci še dejal Čeferin.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anticripstoned
08. 02. 2019 09.45
+3
kot bi dal volku ovce čuvat
Burt
08. 02. 2019 09.36
+4
Uničevalci športa in sveta
peresni
08. 02. 2019 09.30
+6
Še Putina; Trumpa in Rodeta v odbor....pa boste najjajči. :(
idiu3krasne
07. 02. 2019 19.33
+4
kaj bo to koristilo...PSG je kanta za nabijat.
alien8potnik
07. 02. 2019 16.26
+7
konflikt interesov.
zaj?ek
07. 02. 2019 21.51
+0
Pa konflikt tistih ki se nespznajo na nogoevre