Nogomet

Angleže je bilo 'na smrt strah' tekme z Islandijo, o strahu spregovoril tudi nekdanji kapetan Gerrard

London, 30. 06. 2016 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Otoku že nekaj dni secirajo nov angleški neuspeh na velikih tekmovanjih. Šokanten poraz z Islandijo v osmini finala evropskega prvenstva je že terjal prve posledice, odšel je selektor Roy Hodgson, a kdaj in predvsem kje se bo potres ustavil?

Jamie Vardy (levo) je bil veliki up angleških navijačev.
Jamie Vardy (levo) je bil veliki up angleških navijačev. FOTO: AP
Eden izmed bolj resnih kandidatov za izpraznjeni selektorski stolček je tudi trener kitajskega prvaka Guangzhou Evergrande Luiz Felipe Scolari. Nekdanji selektor Brazilije in trener londonskega Chelseaja je že izjavil, da je osredotočen na svoj klub, a da ve, kako cenjeno je delo angleškega selektorja. "Angleški nogomet me privlači in zavedam se njihove želje, da bi imeli uspešno reprezentanco," je Scolarija citiral Daily Mail.

Nekaj dni po izpadu Anglije z evropskega prvenstva v nogometu je odhajajoči predsednik Angleške nogometne zveze (FA) Greg Dyke odkrito dejal, da si klopi najbolj znane otoške izbrane vrste želi vedno manj kandidatov. O igralcih, ki so navijače povsem pustili na cedilu in jih močno razočarali z nepričakovanim porazom proti Islandiji (1:2), pa je dejal, da so bili "na smrt prestrašeni". Predstava Anglije v Nici je bila porazna, 68-letni selektor Roy Hodgson je že bivši, odhaja tudi Dyke, ki se mu očitno ne bo treba ukvarjati z iskanjem naslednika izkušenega stratega. A Dyke, ki se je z Anglijo potegoval tudi za sporno dodeljeno SP 2022 (dobil ga je Katar), je presenetil javnost z odkrito oceno, da si službe selektorja treh levov želi vedno manj kandidatov. "Moral bo biti nekdo, ki pozna angleški nogomet. Toda zdaj je veliko takšnih, morda celo več kot Angležev samih," je Dyka citiral The Guardian. "Moraš pripeljati nekoga, ki pozna angleški nogomet. Toda Martin (Glenn, izvršni direktor FA, op. a.) je jasno povedal, da greš po najboljšo osebo. Težje vprašanje je, zakaj bi si kdorkoli želel priti. Z Glennom Hoddlom sem se srečal na letalu na poti nazaj, rekel pa je, da je bilo vse na smrt strah. Ko zaostaneš z 1:2, dlje, kot je trajalo, bolj jih je bilo strah. V igro so poslali (Marcusa) Rashforda, ki ima 19 let, ki nima česa izgubiti, njega pa sploh ni bilo strah. V igri je bil pet minut, trikrat je prišel mimo njih. Enkrat je izgubil žogo, toda dvakrat je prišel skozi. Preprosto jih je bilo strah. Enako je v vseh športih. Zares talentirani športniki lahko preprosto zmrznejo. To se zgodi."

Selektorja Hodgsona je sicer izbral še njegov predhodnik David Bernstein, a Dyke ni želel še dodatno blatiti trenerja, ki je v teh dneh deležen hudih kritik in posmehovanja. Možni nasledniki so nekdanji selektor Glenn Hoddle, nekdanji selektor mlade reprezentance in nekdanji reprezentant Gareth Southgate, ameriški selektor Jürgen Klinsmann, medtem ko je Bernstein v javnost poslal ime trenerja Sunderlanda Sama Allardyca. "Ne pravim, da bi morali imeti angleškega selektorja. A med Angleži bi res izbral Allardyca. Je zelo močen karakter. Mislim, da ima osebnost, moč, je dober tehnično in zelo izkušen, nekdo, ki bi morda lahko prinesel samozavest," je dejal Bernstein. "Jasno je, da je med drugimi težavami tudi težava psihološke vrste pri naših igralcih, pridemo do neke ravni na mednarodni ravni, ko se preprosto ne morejo kosati s tem. To se kaže vedno znova, leto za letom, v individiualnih napakah, ki jih od teh igralcev ne bi pričakoval."

Bernstein se je dotaknil tudi napake nekdanjega kapetana Stevena Gerrarda z zadnjega svetovnega prvenstva. Dolgoletni vezist Liverpoola je v kolumni za Daily Telegraph tudi sam priznal, da se angleški nogometaši nezavedno bolj kot z lastnimi predstavami ukvarjajo s kritikami, ki so v ostrih otoških medijih in javnosti neizbežne, ko ne gre po načrtih. "Začne se panika. Frustracija te prevzame. Zmrzneš in prenehaš delati tiste reči, za katere veš, da bi jih moral," je v kolumni miselnost angleškega reprezentanta orisal Gerrard. "Začneš siliti igro, sprejemaš napačne odločitve v podajah, streljaš z napačnih položajev in dovoliš, da ti tesnoba prepreči, da bi počel preproste reči. Slišim, da ljudje pravijo, da je to znak krhke miselnosti. Morda je, toda to se je v moštvu Anglije ustvarilo v 50 letih brez zmage na velikem turnirju. To se zgodi. Okoli reprezentance ni mirnosti. Tega nikoli ni bilo. Vedno je histerija. Znotraj obstaja kultura strahu, in s tem se nismo spopadli. Vse lepo in prav, da mediji zmajujejo z glavami in pravijo, da bi morali biti močnejši in bolj umirjeni v tistih okoliščinah, toda treba se je meriti tudi s težo zgodovine. To se je spremenilo v ogromno breme. Ko smo na zelenici potrebovali hladne glave, so vsi gledali drug drugega in upali, da bo kdo nekaj potegnil iz klobuka. Zelo redki so bili sposobni prevzeti odgovornost. To je drugačna raven kot klubski nogomet, kjer imaš, če izgubiš veliko tekmo, po navadi hitro priložnost, da greš spet na zelenico in se odkupiš. Hitro se lahko spet osredotočiš. A v primeru Anglije veš, da je tvoja priložnost mimo in da bodo kritike še dve leti okrutne. Veš, da te gleda ves svet. Pritisk je ogromen." 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olafur
30. 06. 2016 12.29
+0
Še bolj kot ob odhodu iz EP v nogometu jim bo žal in hudo ob odhodu iz EU, to je tako, če folk vprašaš o stvareh o katerih nimajo pojma in jih lahko vsak politikant nategne.
UltrasOL
30. 06. 2016 11.22
+4
Pri Anglezih ni problem selektor, ampak igralci. Hitri in fizicno sposobni igralci so povsem brez tehnike. Dobri, tehnicno sposobni igralci, so pa pocasni in okorni. Za eno Slovenijo je to dovolj, ko pa nasproti stoji organizirana ekipa, se pa vse konca.
catman
30. 06. 2016 11.10
+18
Jih je bilo upravičeno strah. Ajde, Angleži, glavo gor, bodite ponosni, izgubili ste proti letošnjemu evropskemu prvaku.
tedoVV1CHmedo
30. 06. 2016 10.48
+11
Pred tekmo se govori: "Kako smo močni, vsakogar lahko premagamo!", po porazu je pa čisto drugačen govor .
290ktober
30. 06. 2016 10.40
+1
Trend01
30. 06. 2016 10.35
+10
Ziher. Najbrž. Tipična angleška aroganca. Ma, sem ziher, da so že razmišljali kako bodo po Islandiji razbili še Francijo......
kameltrajbar
30. 06. 2016 11.45
+3
..drži....samo pomisliš na podcenjevanje in si skadu....pa tudi trener...po 20 min se je videlo da je zvezna vrsta aut..nevem kaj je čakal....)
MM?
30. 06. 2016 17.33
+1
Pa kako bi lahko Angleži koga podcenjevali, če razen tistega svetovnega naslova iz leta 66, niso osvojili nič več. Sploh na evropskem še finala menda niso videli.