Nogomet

Trenerski kolegi in nekdanji varovanci čustveno o Wengerju: 'Bil mi je kot oče ...'

London, 21. 04. 2018 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Arsene Wenger se po skoraj 22 letih neprekinjenega službovanja v vrstah londonskega Arsenala poleti poslavlja od klopi topničarjev. Novica je v petek odmevala po vseh koncih sveta, legendarnemu Francozu pa so se poklonili številni kolegi, celo Jose Mourinho, s katerim je imel zelo buren odnos.

Arsene Wenger (na fotografiji) ob nedavnem gostovanju v Moskvi pri CSKA v četrtfinalu Lige Evropa.
Arsene Wenger (na fotografiji) ob nedavnem gostovanju v Moskvi pri CSKA v četrtfinalu Lige Evropa. FOTO: AP
Kako se bodo na Wengerjevo slovo odzvali navijači Arsenala? To si boste lahko v živo ogledali že ta četrtek, ko bomo ob 20.55 na Kanalu A in VOYO prenašali prvo tekmo topničarjev v polfinalu Lige Evropa z madridskim Atleticom Jana Oblaka!

Med lepimi besedami, ki na račun Arsena Wengerja prihajajo z vseh strani, velja izpostaviti tiste, ki mu jih je namenil stari rival Sir Alex Ferguson. Škot je imel z Wengerjevim Arsenalom na klopi Manchester Uniteda legendarne bitke, Ferguson pa je Francoza označil za "brez dvoma enega največjih trenerjev v zgodovini Premier League", potem ko so topničarji v petek potrdili, da jih Wenger po koncu aktualne sezone zapušča.

68-letni Strasbouržan je v severnem Londonu osvojil deset trofej, med njimi so najpomembnejše tri za končno zmago v Premier League. S Fergusonom, ta je bil pri Unitedu od leta 1986 do 2013, se je vse od prihoda na Otok potegoval za največje naslove in se nemalokrat zapletel v besedne vojne, a sta trenerska lisjaka drug drugega vedno spoštovala.

Ponosen sem, da sem lahko bil rival, kolega in prijatelj
"Res sem vesel za Arsena Wengerja. Veliko spoštovanje gojim do njega in do dela, ki ga je opravil pri Arsenalu," je Fergusonove besede prenesla uradna spletna stran Manchester Uniteda. "To je velik dokaz njegovega talenta, profesionalizma in odločnosti, da je lahko 22 let svojega življenja posvetil službi, ki jo ima rad," je nadaljeval Sir Alex. 

Na klopi stadiona Emirates, ki je bil eden njegovih največjih projektov.
Na klopi stadiona Emirates, ki je bil eden njegovih največjih projektov. FOTO: AP

"V obdobju, ko nogometni trenerji obstanejo le eno ali dve sezoni, to kaže na to, kakšen dosežek je, da tako dolgo služiš velikemu klubu, kakršen je Arsenal. Vesel sem, da je novico o svojem odhodu sporočil v tem trenutku sezone, ker se bodo zdaj od njega lahko poslovili tako, kot si zasluži. Brez dvoma je eden največjih trenerjev v Premier League in ponosen sem, da sem lahko bil rival, kolega in prijatelj tako velikemu človeku."

Mourinho: Upam, da se ne bo upokojil
Še več iskric kot med Fergusonom in Wengerjem je v zadnjih sezonah poletelo med Francozom in Josejem Mourinhom, trenutnim strategom Manchester Uniteda. Portugalec je Wengerja med drugim označil za "specialista v polomih" in "voajerja", vseeno pa se je na svoji novinarski konferenci pred tekmo polfinala pokala FA tudi sam poklonil zapuščini dolgoletnega trenerja topničarjev.

"Če je on srečen, sem jaz srečen, če je žalosten, sem tudi jaz žalosten. Vedno želim vse najboljše mojim tekmecem," je na londonskem Wembleyju medijem povedal Mourinho. "Ne veste, kako drug drugega spoštujemo, čeprav se včasih zdi, da se ne. Na koncu koncev gre za ljudi iz našega posla in spoštujemo kariere drug drugega," dodaja portugalski strateg.

"Vem, kaj pomeni trikrat osvojiti Premier League in sedemkrat osvojiti pokal FA, vem, kaj mu je uspelo na Japonskem in v Franciji, kaj je prinesel francoskemu nogometu in Arsenalu v obdobju, ko ni osvojil Premier League. Tranzicija s stadiona na stadion, vemo, kaj mu je uspelo. Če je zadovoljen s to odločitvijo, sem tudi sam res vesel, upam pa, da se ne bo upokojil."

Arsenal je v zadnjih letih zaostal za najboljšimi, Wenger je bil večkrat tarča glasnih protestov in pozivov k umiku s klopi.
Arsenal je v zadnjih letih zaostal za najboljšimi, Wenger je bil večkrat tarča glasnih protestov in pozivov k umiku s klopi. FOTO: AP

Arsene je spremenil Arsenal
Vse petkove novinarske konference trenerjev klubov v otoškem nogometu so minile v znamenju vprašanj o Wengerju, ki sta se mu poklonila tudi Josep Guardiola, trener prvaka Manchester Cityja, in Antonio Conte iz Chelseaja. Morda najbolj odmeven dosežek je Francozu uspel v sezoni 2003/04, ko je njegov Arsenal ligaško sezono sklenil brez poraza, takratna ekipa pa bo za vedno znana kot "The Invincibles" ali Nepremagljivi. 

"Njegova zapuščina je nedotakljiva. Trenerji, navijači drugih ekip ... Vsi govorijo o tem, kako je Arsene spremenil Arsenal," je za Sky Sports povedal prvi strelec tiste nepozabne sezone, francoski napadalec Thierry Henry. Njegov nekdanji soigralec in kapetan topničarjev Tony Adams je na Instagramu zapisal: "Hvala za vse, Arsene. Umakni se, Herbert (Chapman), Arsene Wenger je največji trener Arsenala."

Fabregas: Bil mi je kot oče
Chelseajev vezist Cesc Fabregas je na spletu Wengerja opisal z besedami, da mu je bil Francoz "kot oče", potem ko se je kot golobradi mladenič preselil iz Barcelone v London in tam storil prve nogometne korake na najvišji ravni. "Gotovo je bil eden najboljših vseh časov!" je bivšega stratega opisal napadalec Feyenoorda Robin van Persie.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Poshten
22. 04. 2018 09.38
+9
Nogomet vedno prinese srečo, žalost, veselje. V zadnjih 50 letih se je del svetovne kulture močno usmeril tudi v nogomet. S svojim obnašanjem so bili nogometaši recimo zgled za obnašanje ulice, novih generacij. Nekateri so dobro vplivali na svet in bodo za vedno ostali v spominu kot naravna dobrota, ki je vedno plodno obrodila. Nedvomno je bil profesor Wenger eden od njih. Hvala Wengerju za vse, kar je dal današnji kulturi.