Nogomet

Barca proti Athleticu v barvah zastave Katalonije

Barcelona, 11. 09. 2014 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nogometaši Barcelone bodo na tekmi elitne španske lige v soboto nosili rumeno-rdeče drese, ki predstavljajo barve zastave Katalonije. S to potezo bodo v klubu obeležili obletnico padca Barcelone in izgubo suverenosti Katalonije.

V soboto bodo Katalonci na stadionu Camp Nou gostili Athletic Bilbao. Pri Barceloni so glede spremembe običajnih modro-rdečih dresov povedali: "Zahtevali smo spremembo dresov, ki bodo v barvah katalonske zastave. S tem želimo obeležiti spomin na tristoto obletnico padca Barcelone leta 1714." Katalonci so za spremembo barve dresov dobili tudi potrditev s strani španske nogometne lige.

Barcelona Senyera
Barcelona Senyera FOTO: Screenshot

V barvah katalonske zastave - Senyere - so nogometaši Barcelone odigrali eno tekmo v prejšnji sezoni. Na ulicah Barcelone danes sicer pričakujejo ogromno ljudi, ki bodo počastili spomin na dan, ko se je katalonska vojska dokončno predala v vojni za nasledstvo Španije. Katalonija želi med drugim devetega novembra izvesti referendum o neodvisnosti, čemur pa vlada v Madridu ostro nasprotuje.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grozjak
12. 09. 2014 11.49
-4
če že moramo o politiki med športom, potem povem samo tole: ni važno kdo ti vlada, saj je razlika samo v tem, kdo te bo tepel....
Matlet
12. 09. 2014 09.56
-18
Boščki..očitno se preveč bojijo Madrida hehehe
TomažNovak
12. 09. 2014 11.18
+0
lionelmessi10
12. 09. 2014 03.37
+5
Tk da naj kr grozijo,na koncu bojo sami izviseli najbolj,madridski hlapci.
lionelmessi10
12. 09. 2014 03.37
+7
ne samo,da bi španska liga izgubila na popularnosti močno,ampak unim goljufom v vladi v Madridu seveda se bolj gre zato,ker se bi brez Katalonije,ki ima kot pokrajina zelo zgledno urejeno gospodarstvo in nasploh vse zadeve,Španija dokončno spufala,glede na to itak Katalonija verjetno prispeva v državno blagajno več kot vsi drugi skup.
seeker234
12. 09. 2014 16.49
+3
Se strinjam glede urejene pokrajine in gospodarstva, saj to je razlog v Madridu da nasprotujejo. Kar se pa nogometa tiče, pa mislim da bi Barca še naprej igrala v španski ligi.
lulabula
11. 09. 2014 20.01
+35
tole bo malo daljši komenat da boste razumeli zgodovino katalonije:katalonija obstaja od 12 stoletja.takrat se združijo z zaragozo in nastane aragonska krona.Aragonska krona, katere glavno mesto je bila Zaragoza, gospodarski in kulturni središči pa Barcelona in Valencia, je kmalu postala sredozemska velesila: pod Aragonsko krono so tako v času njenega največjega obsega spadale še kraljevina Sicilija, kraljevina Neapelj, kraljevina Sardinija, Korzika, Malta, Provansa, Montpellier ter grški vojvodini Atene in Neopatras. Leta 1469 je nastala dinastična unija med Aragonsko krono in Kastiljo, in sicer s poroko med aragonskim kraljem Ferdinandom II. in kraljico Kastilje Izabelo Kastiljsko. To je bil začetek kraljevine Španije, čeprav sta Aragonija in Kastilja še dolgo časa obdržali vsaka svoj pravni sistem, denarno enoto in jezik.Po španski nasledstveni vojni 1701–1714 pa se je začela Španija centralizirati. Dežele Aragonske krone so postale del kastiljske krone, kastiljščina (španščina) je postala uradni jezik. Raba katalonščine je bila prepovedana v cerkvah, gledališčih, šolah .Katalonci so lažje zadihali šele leta 1931, v času t. i. druge španske republike. Leta 1932 so dosegli avtonomijo znotraj Španije. Ta katalonska pomlad je trajala le nekaj let, saj je Katalonijo leta 1938, med špansko državljansko vojno, zasedel general Franco, ki je ukinil katalonsko notranjo samoupravo. Med Francovo diktaturo, ki je trajala vse do leta 1975, so bili Katalonci spet zatirani. Uporaba katalonščine je bila v množičnih medijih prepovedana, najprej je bila katalonščina prepovedana tudi v gledališču, a je bila v zgodnjih 50. letih prejšnjega stoletja spet dovoljena.Katalonija se je začela industrializirati že v 19. stoletju. Med špansko državljansko vojno je bila opustošena, a si je po drugi svetovni vojni opomogla in spet postala najrazvitejši del Španije. Z novo špansko ustavo leta 1978 je bila katalonska avtonomija spet dovoljena, naslednje leto je bil sprejet statut avtonomne Katalonije, ki je bil popravljen leta 2006. Od leta 1980 so v Kataloniji vladale stranke, ki so se zavzemale za avtonomijo in večjo samostojnost dežele. Še močnejša pa je želja po samostojni državi postala po izbruhu gospodarske krize v Španiji. Katalonci so prepričani, da jih centralna oblast v Madridu samo izkorišča in da so največje žrtve krize. Novembra letos naj bi se tako prebivalci Katalonije na referendumu odločili, ali so za neodvisno državo Katalonijo ali proti njej.
lulabula
11. 09. 2014 20.09
+26
torej vidite da je katalonija že več kot 300 let zatirana s strani kastilijcev oziroma madrida.se pa dejansko ne želijo odcepiti od španije.želijo samo da jim priznajo pravico do samoodločbe in da se spremeni davčna politika.katalonija je daleč najbolj razvita pokrajina v španiji in plačuje tudi daleč največ davkov.želijo da o del davkov ostane v kataloniji.zato je primerjava s stanjem slovenije v jugoslaviji in odcepitvijo slovenije od juge več kot na mestu.zato je težko razumeti da nekdo v sloveniji obsoja katalonsko politiko.očitno nekateri preslabo poznate zgodovino.
Trend01
11. 09. 2014 22.19
+6
samo to si pozabil povedat, da je leta 1714 prišlo pri nasledstveni vojni, ko je umrl zadnji Habsburški "prvak", je nasledstvo dobil Filip II Bourbonski. Katalonci sov tej vojni stopili na stran Habsburga in bili poraženi. Takrat so nato (1717) izgubili vse pravice kot si prej omenil. Do same centralizacije in delne izgube samostojnosti Katalonije je prišlo pa leta 1704 ko je Aragonski kralj "državo" peljal iz fevdalizma v t.i. moderno državo. Sicer pa - bravo.
lulabula
11. 09. 2014 23.28
+3
že tako sem preveč naložil.v vse detalje nisem mogel it.je še veliko zgodb.ampak to je najkrajše kar sem lahko spesnil
lulabula
11. 09. 2014 23.29
+3
kar sem želel povedati je da ima vsak narod tako kot slovenija pravico do samoodločbe.
Trend01
11. 09. 2014 23.34
+2
Ma, a veš, da je fajn videti, da se da na forumu tudi kakšno pametno debato imeti. Jaz sem hotel še dodati katalonsko gospodarstvo, šolstvo....njihove današnje pereče probleme, a sem se premislil. Super, bova še kdaj kakšno rekla.
Trend01
11. 09. 2014 23.36
+0
Ampak meni osebno je ravno tista zanimiva, da so Katalonci dejansko svojo delno neodvisnost izgubili spet zaradi nekoga tretjega. Takrat Francozov, A prej so bili dejansko pod Habsburgom, še prej Aragonci. No, saj kasneje so Aragonci postali tudi cesarji Svetega cesarstva. Ampak, to je že druga zgodba...
lulabula
11. 09. 2014 23.40
+1
ja amapk vse to ti pove da če žeilš razumet sedanjost in predvidevat prihodnost , da moraš poznat zgodovino.zato jaz vedno trdim da sta tako real kot barcelona tudi v službi politike,vzroki pa so zgoraj našteti
Trend01
11. 09. 2014 23.51
+1
Je tako. Vedno je zgodovina v ozadju. Hočeš ali nočeš. Nekako se vedno vrine nehote naprej. Ajd. Si tipkava naslednjič
superfly7
12. 09. 2014 02.28
+0
Lulabula - Tvoji podatki glede razvitosti Katalonije so napačni. Po BDP na prebivalca so mislim komaj da na četrtem mestu. (po končem BDP so sicer na prvem mestu, ampak le 10miljonov pred Madridom z okolico ki pa ima manjše število ljudi).Drugače kar se tiče zgodovine imaš vse prav, je pa kataloncem čist prav, izbrali so napačno stran v vojni, ko podpiraš končnega poraženca si pač potem deležen takih ukrepov kot so jih bili oni. Tako kot avstrija v 2.sv. Sicer pa katalonci niso niti približno tako zapostavljeni kot so to baski na severu države. Njim je šele hudo, sam oni nimajo take sreče kot (glede velikosti) Katalonija in so relativno mali in dejansko nimajo šans za odcepitev (saj jih tudi Katalonija nima). S katalonijo se bo zgodilo isto kot z Kosovim (priznale jo bodo samo tiste države ki na svojem ozemlju nimajo avtonomne pokrajine, teh držav pa je na svetu malo (povečini so to države ki so nekdaj same bile avtonomna pokrajina in so se osamosvojile).
superfly7
12. 09. 2014 02.49
+0
Na dolgi rok bi katalonska osamosvojitev njim prinesla več škode kot koristi. Katalonsko lahko že zdaj govorijo, izgubijo članstvo v EU (kar je gospodarsko velik korak nazaj), barcelona kot klub bi se selila v svojo ligo, kar bi pomenilo upad gledanosti, manj denarja, itd... Nevem no, poznam dobro razmere po celi evropi glede gospodarstva in krize in ekonomskih stvari, in enostavno ne vidim niti par dobrih razlogov osamosvojitve katalonije, postali bi izolirana država na sredini zahodne Evrope, tako kot je Kosovo na balkanu. (pa kosova španija ni priznala iz istega razloga kot ne bo nikoli priznala Katalonije).
TomažNovak
12. 09. 2014 09.39
+0
Superfly - nimaš pravih podatkov. Baski so manj zapostavljeni od Kataloncev, ker imajo več avtonomije. Zadržijo lahko večino davkov (plačujejo samo VAT oz. DDV po naše), s Španijo imajo skupno bolj malega (valuto, vojsko, zunanjo politiko). Šolski sistem imajo po svoje, njihovo gospodarstvo je v precej boljšem stanju kot katalonsko. Ni res, da EU ne bi priznala samostojnosti Katalonije - kdo ti je to naplozal? EU podpira skupnost regij in bo morala priznati tako Škotsko kot Katalonijo.
superfly7
13. 09. 2014 02.43
Hamurabbi, EU ni država in kot taka ne more priznat Katalonije in Škotske kot države. To lahko storijo samo države članice rekel sem samo da nikoli ne bodo članica EU, ker jih pač Španija pod nobenim pogojem ne bo spustila noter (lahko je 27 članic za in 1 proti in ostaneš zunaj). isto je v primeru Kosova, lahko se bodo priključili evropskim območjem kjer za vstop v državo ne potrebuješ vize, ampak v EU pa dokler jih 5 držav ne bo priznavalo ne bodo mogli vstopit, tu pa postanejo mehanizmi unije ki združujejo evropo na področju prometa, gospodarstva, monetarizma nedosegljiv cilj, tako je za kosovo in tako bo za Katalonijo in tudi škotsko, ki se bo v primeru osamosvojitve morala najti pot v EU, ki bo tudi težka, glede na to da je Španija zagotovo ne bo priznala, pa verjetno tudi ne ostale 4 države ki ne priznavajo Kosova.
darkangel31
11. 09. 2014 19.44
-24
pa naj se odcepi in spila z vaskimi klubam kamor tud spada
krnekilojz
11. 09. 2014 20.21
+9
sej tvoji tut visijo v kočevskem rogu, so tam kamor spadajo
+0
+8
psg monaco lyon marseille niso neki vaški klubi...pa resno misliš da bi španija sebi naredila škodo...brez barcelone nebi bilo rivalstva z realom...posledično gledanosti lalige in s tem upad prihodkov...
superfly7
12. 09. 2014 02.39
+1
PSG in Monaco? Kaj imata ta dva kluba z samostojnostjo katalonije?
TomažNovak
12. 09. 2014 09.40
+2
V francoski ligi bo igrala Barcelona, če ne bo v španski.
superfly7
13. 09. 2014 02.51
Če bo Barcelona želela igrati v Francoski ligi, bo morala začeti svojo pot v najnižjem rangu tekmovanja. Kar pa mislim da ni opcija za njih.
Kunar
11. 09. 2014 18.32
+21
Samo kak zaimivo, da ravno Baskovski in Katalonski/Valencijski del Španije sta najbolj bogata predela te države. Lahko povežemo marsikatero paralelko z Jugoslavijo.
_LuMp_
11. 09. 2014 19.24
+7
Katalonske 4 pokrajine prispevajo okoli 30% BDP Španije. Za predstavo Španija je sestavljena iz 50 pokrajin oz. 15 avtonomnih skupnosti.
superfly7
12. 09. 2014 02.40
-1
Dejansko nimaš prav. Po BDP so Katalonci prvi, Madrid drugi, Baski pa na 4 ali 5 mestu.
geoid
12. 09. 2014 09.17
+3
in da je madrid drugi, veliko pripomore to, da so prvi pri koritu.
superfly7
13. 09. 2014 02.57
K temu da je Madrid drugi pripomore to, da so se specializirali v terciarnem in kvartarnem sektorju gospodarstva ki prinaša največje zaslužke, ker pač nimajo regionalnih lepot Katalonije (turizem).
dr21
11. 09. 2014 18.30
+5
Pa te barve majo že nekaj let
CevNorc
11. 09. 2014 18.44
+9
doma bodo v teh dresih igral, tega pa še ni bilo, vsaj odkar jaz spremljam barco
jack1992
11. 09. 2014 18.24
+26
Če Katalonija postane država zase, to pomeni, da se položaj preostale Španije sesuje kot hišica iz kart. Lahko ste podporniki Madrida in nasprotujete Barci in Kataloniji, ampak številke govorijo zase in sicer, da kar 2/3 vsega denarja v državno blagajno v Madridu prispeva Katalonija. Tako da ni potrebno biti ekonomist, da ugotoviš kakšne bodo posledice v kolikor se Katalonija res odcepi.
Kunar
11. 09. 2014 18.34
+4
Baskija in Katalonija data največ denarja v španski proračun, za baske je to še najhujše, ker oni so čist XY narod, njihov jezik je namreč jezikovni izolat, kar pomeni da ni v sorodstvu z nobeno znano jezikovno skupino, Katalonci vsaj spadajo v isto jezikovno skupino kot Kastilci(španci).
superfly7
12. 09. 2014 02.43
+0
Premalo poznaš stanje v Evropskem prostoru če misliš da je položaj Španije odvisen od Katalonije, saj prispevajo le 10miljonov več od Madrida v končni BDP države (katalonija ima 15% več prebivalstva kot madrid z okolico). Katalonija bolj potrebuje španijo kot obratno. Brez tega da bi katalonci bili člani EU, se lahko poslovijo od svojega gospodarstva, oz bi cene postale toliko višje zaradi carin na uvozne izdelke da enostavno ne bi imela osamosvojitev nobenega učinka.
TomažNovak
12. 09. 2014 09.42
+1
Ha, ha, ha... Zakaj primerjaš Katalonijo in MAdrid? Primerjaj Katalonijo in preostanek Španije. Katalonija zlahko preživi brez Španije - ima industrijo, kmetijstvo in turizem
superfly7
13. 09. 2014 03.07
Če je za tebe kmetijstvo to da večinoma hrane uvozijo iz ostale Španije in ostalih držav Evrope, sami pa pridelujejo kvečjemu ogromne količine agrumov, to ne pomeni da imajo razvito kmetijstvo. Turizem imajo nadpovprečno dober, industrij
Sumate al cambio
11. 09. 2014 17.56
-50
Vsak španski govoreči nogometaš v Barceloni, se lahko sramuje svojega igranja v takšnem klubu. FC Barcelona je antišpanski katalonarski nacionalističen klub. Sramota, izključiti bi jih bilo treba iz španske lige.
Perrun
11. 09. 2014 18.19
+29
?? Kaj pa govoriš?? Katalonci samo želijo pač svojo državo, tako kot jo je Slovenija leta 1991. Če bi malo poznal zgodovine, bi vedel koliko gorja je fašistična Španija povzročila Kataloncem. Res to tvojo izjavo lahko pripešemo res samo gromozanski nevednosti. Isto kot da bi dejal da smo bili Slovenici antijugoslovanski nacionalisti?!? Jaz samo res upam, da se bodo tudi Katalonci osamsvojili. Španije še vedno misli, da so kolonialna sila, in da se jim morajo vsi podrejati. Katalonci res nimajo ničesar skupnega s Španci.
Symbolic
11. 09. 2014 18.27
+14
Ti bi se trebal/a sramovati svojega komentarja...
plešivec
11. 09. 2014 19.10
+8
Sumate, hitr v dežurno ambulanto, jutr je lahk že prepozno!
_LuMp_
11. 09. 2014 19.22
+7
Zakaj si pameten, če pojma nimaš o čem govoriš POJMA NIMAŠ!!!!! Španija brez katalonije pade na raven vzhodno evropskih držav!!!
mmmmmmmnnnnnnmmm
11. 09. 2014 17.39
+15
lepši so toti dresi kot pa oni pedrasti pinki ...ampak kaki klub taki dres...hahahahaha
piuski
11. 09. 2014 17.45
-8
mmmmmmmnnnnnnmmm
11. 09. 2014 17.53
+16
3791..me veseli-..obleči se v roza pa idi na ulico
piuski
11. 09. 2014 18.02
-11
NE RAZUMEM,KAJ POMENI-IDI?PO SLOVENSKO PROSIM!
mmmmmmmnnnnnnmmm
11. 09. 2014 18.07
+21
to pomeni da skoči z 10 nadstropja..pa pomožnosti na glavo...hahahah
Crazy13
11. 09. 2014 18.16
+4
ti m x342 raje pojdi na ulico, ker ti dresi so res odlični za komunalne delavce :D
plešivec
11. 09. 2014 19.18
+4
Bravo6
11. 09. 2014 21.19
-4
sori mmmmmmmmm sam zgleda ne veš zakaj majo "pinki" drese to je zato ker svarijo
štajerc55
11. 09. 2014 17.31
+13
NE DAJTE KATALONCI SAMOSTOJNOST JE VAŠA PRAVICA !!!!!!!!!!!!!!
Trend01
11. 09. 2014 17.35
+3
Ka pa mislis
11. 09. 2014 17.44
+11
Ka pa mislis
11. 09. 2014 17.44
+0
ECantona
11. 09. 2014 17.49
-11
Sama Katalonija nima dovolj DBPja, da bi si lahko privoščila samostojnost.
Perrun
11. 09. 2014 18.19
+13
Katalonija je ena bogatejših regij, sam škoda jim tako kot včasih Beograd Sloveniji vse pobere.
wdwwolf
11. 09. 2014 23.57
+3
kdo nam pa zdej pobira k smo samostojni, smo pač pridni pa neumni očitno
marjaneeeee
11. 09. 2014 17.28
+6
Hmmm... Dres Fabregas-a al samo narobe vidm
barca.
11. 09. 2014 17.36
+6
Ka pa mislis
11. 09. 2014 17.26
-1
E viva espana.
AntiCule01
11. 09. 2014 17.17
-7
piuski
11. 09. 2014 17.29
+15
MesOjediPinGvin
11. 09. 2014 20.43
+4
blackwizard
11. 09. 2014 17.11
+7
bilbao bi pa moral igrat v barvah baskovske zastave,bi dali gas celi španiji,predvsem madridu
darkangel31
11. 09. 2014 17.10
-15
koga zanima vaski klub razen kahloglavcev :)
Cules5
11. 09. 2014 18.46
+13
Ocitno tebe ce ves cas komentiras pod clanki Barcelone.
jackjernej
11. 09. 2014 16.43
+9
Seveda Madrid nasprotuje, kajti ce bi se Katalonija odcepla, bi to pomenilo, skoraj da ne propad spanije, oziroma bi se socialni polozaj Spanije drasticno spremenil.
TellingTheTruth
11. 09. 2014 17.10
-7
Tut Katalonija sama trenutno ni sposobna preziveti gospodarskih posledic k bi sledile. Tko pac je.
jackjernej
11. 09. 2014 17.28
+9
Je pa po mojem mnenju bl zdrava kot pa bi bla spanija brez nje
Trend01
11. 09. 2014 17.36
-5
Katalonija ima okoli 22-23% brezposlenost.
jackjernej
11. 09. 2014 18.28
+3
rekapaka
11. 09. 2014 16.41
+8
Prvič privoščim Barceloni uspeh. Vivió Cataluña !
TomažNovak
12. 09. 2014 09.42
+1
kristiijana
11. 09. 2014 16.29
-3
piuski
11. 09. 2014 16.35
+2
Trend01
11. 09. 2014 17.37
-3