Nogomet

VIDEO: Začetek žalovanja na Camp Nouu: med tisočimi obiskovalci tudi Realov predsednik Perez

Barcelona, 26. 03. 2016 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
J.K./M.G.
Komentarji
3

Stadion Barcelone Camp Nou je ob 10. uri odprl svoja vrata vsem obiskovalcem, ki se želijo posloviti od pokojnega Johana Cruyffa. Več tisoč ljudi se je v posebnem prostoru poklonilo spominu na mitskega Nizozemca, nekdanjega predsednika kluba Joana Laporto premagale solze.

Johan Cruyff je v Barceloni zapustil veliko praznino. Klubske zastave vse od četrtkove smrti legendarnega Nizozemca v toplem sredozemskem ozračju plapolajo na polovici drogov. Predsednik kluba Josep Maria Bartomeu je ob 10. uri zjutraj odprl prostor pod glavno tribuno stadiona Camp Nou, kjer se je najprej skupaj s sodelavci sam poklonil pokojnemu Nizozemcu, sledilo pa mu je še na tisoče obiskovalcev, navijačev in mimoidočih, ki so se pridružili znanim obrazom, med katerimi so bili vidni predstavniki katalonskega parlamenta, nekdanji nogometaši in delavci nogometnega kluba Barcelona. 

Pred fotografijo pokojnega Nizozemca se je od 10. ure zvrstilo že več tisoč ljudi.
Pred fotografijo pokojnega Nizozemca se je od 10. ure zvrstilo že več tisoč ljudi. FOTO: AP

"To so žalostni dnevi za navijače Barcelone. Poslavljamo se od maestra in naše misli gredo njegovi družini, do katere smo poskusili poslati vso našo ljubezen. Cruyff je zapustil spektakularen pečat. Bil je moderen igralec, ki se ni uklonil nikomur, kot trener pa je nato naredil revolucijo v nogometnem svetu. Uspehi Barcelone ne bi bili mogoči brez njega v vlogi trenerja," je po opravljenih formalnostih povedal Bartomeu, ki je dodal, da je skupaj z družino klub dosegel dogovor o odprtju posebnega žalnega prostora, ki bo na voljo do torka. Camp Nou je obiskal tudi nekdanji predsednik kluba Joan Laporta, pod katerim je Cruyff prevzel mesto častnega predsednika Barcelone. Kasnejša garnitura, del katere je bil tudi trenutni predsednik Bartomeu, je Cruyffu naziv odvzela in se oddaljila od njegovega izročila, Laporta pa je kot dober prijatelj Nizozemca skupaj s svojimi nekdanjimi sodelavci deloval vidno pretresen in se "El Flaca" spominjal kot "genialne osebnosti, ki ji moramo biti zelo hvaležni". Dodal je, da so imeli navijači Barcelone "privilegij", ker je bil z njimi. "Ostaja nam le, da ga imamo še naprej radi in da spoštujemo njegovo zapuščino," je povedal Laporta.

Okoli 12.30 je Camp Nou obiskala tudi delegacija velikega barcelonskega rivala Real Madrida na čelu s predsednikom Florentinom Perezom. Družbo sta prvemu možu belega baleta delala legendarna nogometaša in zdaj direktorja kluba Amancio Amaro in Emilio Butragueno. Vse omenjene je sprejel Bartomeu, po nekaj trenutkih skupne tišine pred ogromno Cruyffovo fotografijo pa je Perez izjavil, da je Cruyffovi karieri sledil celo življenje. Oba sta bila namreč rojena leta 1947. "Danes je zelo žalosten dan. So osebe, ki ne bi smele nikoli umreti, ena takšnih pa je Johan Cruyff," je povedal Perez. "Rojena sva bila isto leto in zato sem mu sledil celo življenje in skozi celotno kariero. Nekateri pravijo, da je spremenil Barcelono, a spremenil je tudi španski nogomet in nogomet po svetu. S strani Real Madrida želim izraziti našo popolno podporo in ljubezen njegovi družini, kot tudi navijačem Barce, a jih hkrati želim opomniti, da so zapuščine, kakršna je tudi Cruyffova, ki ostanejo za vedno."

Proti Camp Nouu se je po poročanju televizije TV3 podal tudi nekdanji vezist Barcelone Xavi Hernandez,  ki sicer od začetka sezone igra v Katarju. Po petkovi prijateljski tekmi v Amsterdamu med Nizozemsko in Francijo (2:3) se Cruyffa še naprej spominjajo tudi v njegovi domovini. Na Ajaxovi Areni so odprli žalno knjigo, na zelenici Cruyffovega nekdanjega kluba pa reprezentanca Nizozemske včeraj ni uspela razveseliti navijačev z zmago nad Francozi. Kljub vsemu so tako kot je bilo napovedano tekmo ustavili v 14. minuti, ko so v spomin na enega največjih nogometašev vseh časov skupaj zaploskali tako gledalci kot nogometaši na igrišču.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grevid
27. 03. 2016 08.49
+4
te oglase vam bom nekam.....
idiu3krasne
26. 03. 2016 17.24
+6
Cruyff je bil car....sicer se je nogomet spremenil iz počasnega v turbo čeprav barca goji tisti nogomet na izi....ampak treba imet rutino in znanje pa Messija...hehe.
KiNgKoNg
26. 03. 2016 16.58
+16
Lepo je tole vse skupaj, ni kaj.