Nogomet

Bo po nogometni 'pisal' še politično zgodovino svoje domovine? Pri 'Mistru Georgeu' je možno prav vse

Monrovia, 26. 12. 2017 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

George Weah je bil sploh prvi nogometaš z afriške celine, ki mu je uspelo nekaj edinstvenega v bogati in z lovorikami prežeti karieri poklicnega nogometaša. Danes 51-letni Liberijec ima lepo priložnost, da ob nogometni spiše tudi politično zgodovino svoje domovine, saj je po mnenju mnogih rojakov glavni favorit za zmago na prihajajočih predsedniških volitvah.

Nekoč eden najboljših vezistov na svetu, legendarni hrvaški nogometni reprezentant in nogometaš AC Milana Zvonimir Boban, je v enem od mnogih intervjujev brez dlake na jeziku dejal, da bi lahko muhasti Mario Balotelli, ki trenutno brani barve francoskega prvoligaša Nice, zgolj nosil torbe velemojstrom okroglega usnja, kot so bili Marco van Basten, George Weah in Andrej Ševčenko.

Med prebiranjem zgornjih vrstic ste verjetno že ugotovili, da je omenjena trojica pisala bogato zgodovino nekdanjega velikana evropskega in svetovnega klubskega nogometa iz lombardijske prestolnice. Vsak je na svoj način in v svojem obdobju zaznamoval oziroma prispeval pomemben delež k uspehom AC Milana v eri kontroverznega predsednika Silvia Berlusconija

Legendarni liberijski nogometaš George Weah med mladimi v svoji domovini uživa veliko zaupanje.
Legendarni liberijski nogometaš George Weah med mladimi v svoji domovini uživa veliko zaupanje. FOTO: AP
Prvi afriški nogometaš z najpomembnejšima lovorikama
Nekdanji zvezdnik francoskih klubov Monaka in Paris Saint Germaina ter že omenjenega AC Milana George Weah je prav posebna zgodba o uspehu. Pri 23 letih se je danes 51-letni Liberijec odpravil 's trebuhom za kruhom' poiskati srečo na staro celino, kjer je nemudoma opozoril nase s svojo nadarjenostjo in predvsem atipično afriško držo, ki je sicer značilna za nogometaše s črne celine. Niti najmanj muhasti Weah se je zelo hitro spoprijel z zahtevnim evropskim izzivom in se skozi 14 let trajajočo kariero (1989-2003) z velikimi črkami vpisal v svetovno nogometno zgodovino. Zadetki so 'padali' kot po tekočem traku ter s tem tudi številne klubske in posamične lovorike, kar je izjemnega napadalca izstrelilo v sam svetovni vrh.

Kot prvi afriški nogometaš je z osvojenima najpomembnejšima posamičnima lovorikama (najboljši nogometaš na svetu po izboru Fife in zlata žoga) oral ledino številnim rojakom, zdaj pa je pred edinstveno prelomnico v življenju, ko lahko postane predsednik svoje domovine.

George Weah med oddajanjem glasovnice 10. oktobra letos v liberijski prestolnici Monrovii.
George Weah med oddajanjem glasovnice 10. oktobra letos v liberijski prestolnici Monrovii. FOTO: AP

Zadnjih 12 let nabiral dragocene politične izkušnje
"V življenju sem dobil veliko pomembnih bitk na zelo zahtevnih športnih terenih, zato sem prepričan, da me Joseph Boakai tokrat ne more premagati," optimizem kar vre iz Georgea Weaha, ki je bil že pred 12 leti še na začetku svojega političnega udejstvovanja v boju za predsedniški položaj, a je moral priznati premoč precej izkušenejšemu tedanjemu prvemu možu te zahodne afriške države Ellenu Johnsonu Sirleafu"Imam neprimerno več izkušenj kot tedaj, ob tem pa za menoj stojijo ljudje, ki si želijo pozitivnih sprememb in napredka v naši domovini."

Mladina na njegovi strani
Letos 10. oktobra je Weah zmagal v prvem krogu predsedniških volitev, prejel je za slabih 10 odstotkov več glasov kot njegov protikandidat, sicer aktualni podpredsednik države Boakai, toda kmalu ga čaka še pomembnejša bitka. Ni skrivnost, da je mlajša populacija močno na strani priljubljenega 'Mistra Georgea', ki z nestrpnostjo pričakuje drugi krog volitev. Mnogi so prepričani, da bi z izvolitvijo Weaha največ pridobila ravno Liberija, saj že 'celo večnost' tava v temi med siromašno preteklostjo in želeno, precej lepšo prihodnostjo ...

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dinho8O
26. 12. 2017 11.04
+3