Nogomet

Nesramno bogati Kitajci snubijo (tudi) Rooneyja

Peking, 16. 06. 2017 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Profesionalna kitajska liga iz leta v leto postaja vse bolj zanimiva za nogometaše s stare celine. Bogati kitajski lastniki tekmujejo v tem, kdo bo v svojo ekipo privabil najbolj zveneče ime. Med tistimi, ki so si prislužili povabilo, je tudi nekdanji kapetan angleške reprezentance Wayne Rooney, ki še ni razkril svojih načrtov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gary Cahill in Wayne Rooney
Gary Cahill in Wayne Rooney FOTO: AP
Kitajska elitna poklicna nogometna liga je v minulih sezonah podrla nekaj mejnikov z izplačilom odškodnin, ki so dosegle astronomske višave, a naj bi se vse že kmalu spremenilo, saj se obetajo stoodstotne dajatve na odškodnine pri prestopih.
Med kitajskimi klubi, ki naj bi pokazali zanimanje, so na Otoku največkrat omenjali Guangzhou Evergrande, Beijing Guoan, Jiangsu Suning in Tianjin Quanjian. Plača pa naj bi po ugibanjih otoških medijev znašala kar milijon dolarjev na teden.

Za te se je odločila kitajska nogometna federacija (CFA), da bi tako zajezila pretirano trošenje, ki je pahnilo klube v astronomske dolgove. Pobrane dajatve naj bi se stekale v poseben sklad pod državnim skrbništvom. Prav tako pa želijo klube prisiliti, da dajo priložnost tudi mladim kitajskim nogometašem in da je med novimi okrepitvami v klubih polovica obetavnih kitajskih igralcev do 23 let. Med tistimi, ki so postali letošnja tarča ali plen kitajskih nogometnih tajkunov za selitev v kitajsko super ligo, so ob Wayneu Rooneyju še Diego Costa in Pierre-Emerick Aubameyang. "Vesel sem in počaščen, da se drugi klubi zanimajo zame," je v kratki izjavi za javnost britanskim medijem sporočil 31-letni dolgoletni kapetan rdečih vragov Rooney.

Kar 60 milijonov evrov je stal prestop Brazilca Oscarja v Šanghaj, ki je sicer v zimskem prestopnem roku porabil neverjetnih 388 milijonov evrov samo za prestope. Za bajno letno plačo, ki mu na sezono prinese 38 milijonov evrov, se je na Kitajsko odpravil tudi argentinski napadalec Carlos Tevez. Prestopni rok se bo na Kitajskem odprl v ponedeljek.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krnekilojz
17. 06. 2017 12.54
Niso dajatve, ampak morajo toliko kot plačajo za tujega igralca, nameniti za mladinski program. Lahko pa imam napačne informacije.
idiu3krasne
16. 06. 2017 20.43
Za pest riža.
CURVANORD Zanetti
16. 06. 2017 18.07
+1
Tevez je ko je igral za evropske klube imel domotozje itd,a ko so kitajci potrkali na vrata z ponudbo je domotozje izginilo,lepo da mu ni vec hudo po domaci vasici:-D