Nogomet

Bolgarski nogometaš Petrov po boju z levkemijo že na zelenici, rad bi spet zaigral in pomagal Aston Villi

Birmingham, 27. 04. 2016 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji kapetan Aston Ville Stilijan Petrov trenira z mlado ekipo Aston Villo in načrtuje, da bi se lahko pri 36 letih vrnil v pogon, potem ko so mu pred leti povsem naključno odkrili zahrbtno bolezen, njegov boj pa je povezal otoški, bolgarski in svetovni nogomet.

Petrov je bil standarden član bolgarske reprezentance in tudi njen kapetan.
Petrov je bil standarden član bolgarske reprezentance in tudi njen kapetan. FOTO: Reuters

Aston Villa preživlja težke trenutke. Ponosni birminghamski klub in eden izmed ustanovitvenih članov prvega otoškega nogometnega tekmovanja je že pred koncem tekoče sezone izpadel v drugo ligo. Toda navijači imajo vsaj nekaj razlogov za veselje ob poslušanju zgodbe njihovega nekdanjega kapetana Stilijana Petrova. 36-letni bolgarski vezist spet trenira, potem ko je štiri leta prisilno počival zaradi levkemije. To so mu odkrili povsem naključno, saj se je slabo počutil po tekmi z Arsenalom v Londonu, diagnoza pa je šokirala otoško in bolgarsko javnost. A zdaj želi Petrov vrniti navijačem za izkazano podporo, zelo velikodušni so bili tudi pri njegovem nekdanjem klubu Celticu, Birminghamčanom pa želi na vsak način pomagati pri boju za povratek v Premier League. Petrov je nazadnje pred dvema letoma igral za nižjeligaša Wychall Wanderers v prvenstvu West Midlands Central League.

"Odločil sem se, da spet poskusim igrati nogomet na višji ravni,"
je povedal Petrov, ki trenira z ekipo Ville do 21 let. Petrov je po marčevski diagnozi leta 2012 opravil s štirimi meseci kemoterapij, avgusta istega leta pa je izvedel, da se njegovo stanje izboljšuje. Z glasgowskim Celticom je osvojil deset naslovov, od tega je bil štirikrat državni prvak, kljub pomanjkanju naslovov na Villa Parku pa je izjemno priljubljen tudi v Birminghamu. "Zelo sem navdušen," je še povedal nekdanji kapetan bolgarske reprezentance, ki je pri Villi lani pomagal tudi kot član trenerskega štaba. "Ljudje so mi postavljali veliko vprašanj in porajali se bodo nekateri dvomi. Moj pripravljenost se bliža tisti iz časov, ko sem se upokojil, zato bomo videli, kam bom prišel. Aston Villa ostaja moja prioriteta," je o klubu, za katerega je nastopil na 218 tekmah, še povedal Petrov. Birminghamčane prvič po letu 1987 čaka nastopanje v Championshipu. Petrov je bil aktiven član kluba vse od svojega prestopa iz Celtica leta 2006, zdaj pa že vodi fundacijo za pomoč ljudem, ki trpijo za levkemijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROBERTO16300
28. 04. 2016 09.45
+2
zelo lepa zgodba, čim več takih in upam, da se mu želja izpolni in ponovno zaigra za Aston Villo.........