Nogomet

Čeferin: Nisem rekel, da sem proti tehnologiji VAR, ampak..

Bruselj, 23. 05. 2018 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin se mudi v Bruslju, kamor so ga povabili na svet ministrov iz Evropske unije (EU), pristojnih za šport. Pred tem je znova spregovoril o evropskem prvenstvu 2020 in uporabi videotehnologije kot sodniškem pripomočku (VAR) in prostem pretoku delovne sile v EU, pri kateri si želi v nogometu izjemo.

"Ko sem bil februarja na podpisu sporazuma z evropsko komisijo, se je porajalo to vprašanje, kaj zdaj omejuje konkurenco. Mogoče ravno to, da je vse prosto in da se lahko glede na kapital mladi igralci skoncentrirajo samo v določenih klubih. Lahko gledam iz nogometne perspektive. Ko igralec dopolni 16 let, ga ne morejo več zadržati v Sloveniji, če pač pri tem gledamo Slovenijo. To je škodljivo za slovenski šport," je uvodoma dejal Čeferin.

Aleksander Čeferin v EP 2020 vidi veliko priložnost za povezovanje.
Aleksander Čeferin v EP 2020 vidi veliko priložnost za povezovanje. FOTO: Damjan Žibert
Nisem rekel, da sem proti tehnologiji, ampak proti tehnologiji v tem trenutku. Zaradi tega, ker je popolnoma nejasna. Vsaj polovice teh napak v zadnjem času tehnologija ne bi spremenila. Aleksander Čeferin

"Ne samo to, ta igralec se ne razvije. Na primer, imamo klub v Italiji, ki ima 186 igralcev pod pogodbo, v ekipi pa jih je 25. To pomeni, da bi bil lahko jaz ali vi 186. ali pa 150. igralec. Nikoli se ne bo razvil. Hkrati pa so finančne možnosti pri teh klubih popolnoma drugačne, oni lahko temu igralcu plačajo več kot mu lahko klubi v slovenski ligi. Ampak to je kratkega daha. To traja do 18., mogoče 20. leta. Ko pa se igralec ne more več razviti, pa rečejo konec. Vprašanje, če tudi to ne omejuje konkurence," je dodal Čeferin.

Glede na to, da je prosti pretok delavcev ena temeljnih svoboščin v EU, je sploh možno glede tega v športu uvesti kako izjemo? "Zakaj pa ne? Šport bi lahko bil izjema. V nogometu imamo izjemo tudi pri zaposlovanju. Običajno je tako, da če si dvakrat zaposlen za določen čas, si potem avtomatsko zaposlen za nedoločen čas. Pri nogometaših, ki so redno zaposleni, pa je izjema. Ne more delodajalec enemu dvakrat podpisati pogodbe in ga potem imeti do upokojitve v klubu. Tako da izjeme so možne, vprašanje je le, če je volja," je dejal predsednik Uefe. Pa je volja? "To morate pa njih vprašati. Jaz jo imam."

Čeferin se je znova ozrl tudi na evropsko prvenstvo 2020, ki bo ob 60-letnici prvič v 12 državah oziroma 12 mestih in ki bo po Čeferinovih besedah enkraten dogodek in tega formata ne bodo ponavljali v bližnji prihodnosti. Zaradi vpletenosti toliko držav bo to poseben izziv. Februarja je Uefa podpisala sporazum tudi z evropsko komisijo za pomoč pri EP 2020. "To prvenstvo je priložnost za povezovanje v Evropi, hkrati pa je lahko past. Je zahteven projekt, in če nam ne bo uspelo, bodo učinki negativni," pravi Čeferin in dodaja, da bo Uefa prihodnji teden podpisala sporazum tudi s Svetom Evrope.

Uporaba VAR sistema je torej le še vprašanje časa.
Uporaba VAR sistema je torej le še vprašanje časa. FOTO: AP

Ali bodo na EP 2020 že uporabljali VAR, še ni jasno, je pa Čeferin večkrat izrazil pomisleke glede uporabe te tehnologije: "Nisem rekel, da sem proti tehnologiji, ampak proti tehnologiji v tem trenutku. Zaradi tega, ker je popolnoma nejasna. Vsaj polovice teh napak v zadnjem času tehnologija ne bi spremenila. Ne želim imeti populističnega pristopa. Želim, da to res funkcionira. In to zdaj definitivno še ne. Imeli smo primer v Angliji v pokalu, ko so gledali posnetek 15 minut in jim ni bilo nič jasno. V Nemčiji so igralci ob polčasu šli v garderobo, pa jih je sodnik poklical nazaj, naj pridejo streljat enajstmetrovko. To so komične zgodbe, ki spremenijo šport. Ne pravim, da videotehnologije ne bo, povratka namreč ni več, tako da neke vrste tehnologija v prihodnosti bo."

Pred vrati je finale lige prvakov med Realom Madridom in Liverpoolom in glede tega tekmovanja se je večkrat govorilo o nekakšni super ligi oziroma o zaprtem sistemu. Kot pravi Čeferin, pa je pomembno, "da ohranimo evropski športni model, ki je drugačen kot anglosaksonski oziroma ameriški".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mcmrtfg
24. 05. 2018 16.13
+3
neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee potem bo Real izpadel že v skupini!!!!!!!!
toti mišek
23. 05. 2018 22.33
+1
Če se uvede video tehnologija, se odkrije hinavščina in egoizem tega kao športa!
KavčStrokovnjak
23. 05. 2018 21.09
+1
Lepo je povedal Sandi; ko bo VAR tehnologija brezhibna in operativno delujoča naj se uvede. Prej je brezveze. Tudi v drugih športih, rokometu npr. Se spomnimo kako je bila SLO repka pokradena po videopregledu in koncu tekme. Raje brez kot pa tako neumne napake.
apodgra
25. 05. 2018 07.52
+1
Vsaka nova tehnologija v začetku povzroča oziroma pokaže gotove pomanjkljivosti. Zato pa ne moreš zaradi manjših napak prekiniti z novostjo , ker potem ne boš nikoli imel priložnost jo izboljšati. Vsaka nova stvar mora iti skozi razvojno fazo le tako se je da izboljšati. Čeferin je za uvedbo tehnologije VAR ampak ne ta trenutek. Zakaj čaka in se ne more odločiti ve samo on. Bolje je med tekmo uporabiti VAT tehnologijo in izgubiti kakšno minuto, kot pa pripeljati tekmo s spornimi odločitvami sodnika do konca .
apodgra
25. 05. 2018 07.58
+2
Če bi gradili letala po tem tvojem sistemu in prepričanju , bi se še vedno peš hodili po zemlji. Niti ena stvar na svetu ni brezhibna in iz dneva v dan se brezhibnost kaže v gotovih napaka , ki pa jih le tako lahko odpravljajo.
Herba
06. 06. 2018 11.47
Var tehnologija je res nekaj vesoljskega... Če pri vseh teh kamerah v visoki resoluciji ni mogoče videt kaj se je zgodilo, je res čudež. Var ali po domače ogled posnetka kjer sodnik ni uspel videti kaj se je v resnici zgodilo, bo očitno stopil v uporabo, ko bodo ugotovili kako drugače prirejat tekme. V tenisu deluje to že vrsto let...
ddolores
23. 05. 2018 17.42
+0
Tehnologijo VAR bo UEFA uvedla, ko bo Ronaldek prenehal (upajmo, da čim hmalu), do takrat bo pa tipo s pomočjo sodnikov dajal gole iz ofsajdov, iz izmišljenih 11m, gole v 97. min..itd! Saj smo vsi videli, kako so lani v četrtfinalu pokradli Bayerna, letos pa Juventusa. Gol Cmeralda v Madridu za 1:3 dvakrat ni bil dosežen. Prvič zato, ker bi morala tekma reg. del biti že končana pred 97. min,, drugič pa zato, ker 11m ni bilo!
Hachi
23. 05. 2018 17.44
+3
jah, kaj cmo, saj tudi bozjih rok potem ko bo VAR ne bo vec, pa pljuvanja, itd. marsicesa bo manj, tudi zasluzkov v ozadju bo manj oz. jih bo tezje prikriti.
Janez
23. 05. 2018 18.48
-2
ddolores
23. 05. 2018 20.11
+1
jebalvisvoju
23. 05. 2018 17.06
+3
To vse so izgovori ki skrivajo nogometno politiko zadaj skupaj s stavnicami in sodniki.
Hachi
23. 05. 2018 16.33
+7
dej Ceferin, povej raje koliko spornih zadev je v Italiji letos resila tehnologija VAR? koliko tekem je slo brez problema naprej, pa se niso nogometasi se pet akcij kasneje pritozevali cez sodnike. koliko manj kartonov je bilo, ko se ni bilo potrebno pritozevati in vrsiti pritiska na sodnika. koliko manj so bili nasploh sodniki zaradi VAR! ja, najde se tudi situacija, ko tudi z VAR ni mozno dolociti kako in kaj in takrat obvelja tisto, kar glavni sodnik v prvi vrsti dosodi. simpl kot pasulj. bolj pomembno je to, da si nekateri zelijo se z zadnjimi vzdihljaji nagrabiti, kar je mozno in se zagotoviti se vsaj nekaj casa lepso prihodnost, tako za klube, tako za repke,....
nogometjemrtev
23. 05. 2018 19.59
-2
var ne bi spremenil nič, ker če sodnik noče sprejeti prave odločitve je pač ne bo. lep primer je hokej gledal sem tekmo skupinskega dela sp. gol dosežen v podaljšku sodnik gre preverjat ali je šlo za offside. jas po TV sem lepo videl da zadetka nebi smeli priznat. on je po ogledu posnetka gol priznal
nogometjemrtev
23. 05. 2018 20.00
+1