Nogomet

Čeferin ob obisku Zagreba še enkrat poudaril: Uefa nikakor ne razmišlja o regionalni ligi

Zagreb, 20. 12. 2016 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je v prostorih hrvaške nogometne zveze v Zagrebu poskrbel za množično udeležbo hrvaških (in drugih) medijev. Na povabilo predsednika HNS Davorja Šukerja je spregovoril o morebitni regionalni nogometni ligi in o težavah hrvaškega nogometa z neposlušnimi navijači.

Čeferinov obisk na Hrvaškem je požel veliko zanimanja tamkajšnjih medijev.
Čeferinov obisk na Hrvaškem je požel veliko zanimanja tamkajšnjih medijev. FOTO: AP

"Regionalna liga? Nek lokalni nogometni funkcionar je samoiniciativno predstavil svojo idejo, najprej hrvaškim medijem, ki so iz tega naredili veliko zgodbo. Pisalo se je tudi o denarju, ki da ga je Uefa predstavila za ta projekt. Ponavljam, kar sem že povedal – nikakršna regionalna liga ni v Uefinih načrtih, niti Uefa nima pripravljenega denarja za takšne stvari. Trdim, da z Uefo to ni povezano. Če si želi to tekmovanje organizirati nekdo drug, potem je to njegova stvar," je obrazložil Čeferin. Ta je v Zagrebu še dodal, da je Hrvaška na nogometnem zemljevidu fenomen, ki dela čudeže na nogometnem terenu, a "na žalost hrvaški nogomet ni poznan zgolj po fenomenalnih igralcih, temveč tudi o težavah izven nogometnih zelenic". "V hrvaškem nogometu obstajata dve težavi. Prva so navijači in incidenti, ki prinašajo drastične sankcije, druga pa je slaba infrastruktura, ki je v primerjavi z drugimi državami ena najslabših v Evropi,'' je bil kritičen Čeferin. 

"Razlika med velikimi in majhnimi je vsako leto večja. Dobili smo več idej o meddržavnih ligah, iz Škotske in Nizozemske, ljudje razmišljajo o tem, toda to ne pomeni, da bo to tudi liga držav nekdanje Jugoslavije. Če se bo kaj v tej smeri delalo, bo pri tem sodelovalo več sosednjih držav in bo to vstopnica za ligo prvakov ali evropsko ligo," je poudaril predsednik Uefe in se ozrl na "novo" ligo prvakov, v kateri imajo najboljše lige zagotovljenih več mest v tekmovanju.

"Obstajali so pritiski velikih klubov, ki si želijo drugačen format lige, a pri tem je vedno treba biti pazljiv. Veliki klubi zahtevajo vse več, a tudi prinesejo večino denarja, ki gre prek solidarnostnih skladov v zvezo. Vsekakor pa zaprte lige prvakov ne bomo dopustili. Kar zadeva Uefo, to zagotovo odpade," je povedal prvi mož Uefe, ki je zadovoljen z razširitvijo Eura, saj je bil tudi zaslužek največji v zgodovini. Obeta se tudi uvedba videotehnologije, a Čeferin pravi, da je Uefa zaenkrat na načrtuje uporabiti, saj je to za zdaj le eksperiment. Za konec se je moral Čeferin dotakniti še fenomena Football Leaks, ki dnevno objavlja "zakulisne" podatke o nogometu in nogometaših. "Veliko smo se pogovarjali o tem, saj je neplačevanje davkov resen problem v nekaterih državah. Če so vpleteni klubi, potem je Uefa dolžna reagirati, če so vpleteni posamezniki, pa je za to odgovorna država. Mi ne moremo kaznovati igralca, če ni plačal davka, vidimo pa, da nekatere države to že počnejo, denimo Španija," je zaključil Čeferin.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rudar
20. 12. 2016 17.59
+3
Pole ne bo penalov v 88 minuti, če bodo sodniki od drugod.
walter2
20. 12. 2016 17.43
-3
Regionalna liga bi bila rešitev za veliko klubov iz te regije,ki sedaj životarijo in le s težavo privabijo 2-4 tisoč obiskovalcev na stadion.Klubi iz bivše yuge bi sigurno privabili lepši obisk na Slo stadione,kjer Olimpija s težavo doseže obisk čez 1000,a Maribor čez 2000 razen ,ko igrata med seboj.In ne mi nabijat o neki ogroženosti in nacionalizmu,ker to omenjajo le še "večni"nacionalisti.Nogomet bi pridobil,kot je košarka,kjer ni bilo nekega omembe vrednega incidenta v vseh teh letih!
macek_garfield
20. 12. 2016 18.05
+3
walter2
20. 12. 2016 19.54
Maček očitno si ti in tebi podobni mladoletni državljani zaslepljeni z nacionalizmom!
macek_garfield
20. 12. 2016 17.04
+3
edino pametno ceferenichi ker ce to uvedejo se bo spet zacelo prelivat kri pa to
rambek
20. 12. 2016 16.28
-3
sandi ta liga mora biti
dajno
20. 12. 2016 16.54
+6
Ricketts
20. 12. 2016 17.09
+7
Zaradi nacionalistov in huliganov, da bodo lahko delali škodo in se ubijali med sabo.