Nogomet

Čeferin ostro o 'čudnih' prijemih Fife: Pogovarjajo se le z izbranci

Nyon, 12. 05. 2018 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jan Krstovski
Komentarji
3

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin se je morda celo najostreje do sedaj v vlogi prvega moža krovne zveze stare celine lotil kolegov z Mednarodne nogometne zveze (Fifa). Čeferin je okrcal načrte Fife za razširitev svetovnega klubskega prvenstva in opisal njihov nevsakadnji način pogajanj za novoustanovljeno Ligo narodov.

Čeferinu nekatere poteze Fife in njenega predsednika Giannija Infantina ne gredo v glavo.
Čeferinu nekatere poteze Fife in njenega predsednika Giannija Infantina ne gredo v glavo. FOTO: AP

Razširitev klubskega svetovnega prvenstva je v minulem tednu polnila otoško časopisje, saj naj bi se predstavniki Manchester Uniteda in Manchester Cityja s predstavniki petih najmočnejših evropskih klubov dobili na sestanku o morebitnih spremembah tekmovanja, na katerem trenutno sodeluje le zmagovalec evropske Lige prvakov in zmagovalci najmočnejših klubskih turnirjev z ostalih celin.

Aleksander Čeferin se je na poročila v medijih odzval z ostro kritiko Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki je po njegovem mnenju povsem spregledala vedno večjo utrujenost med nogometaši, kolege iz Züricha je okrcal tudi zaradi domnevnega favoriziranja peščice največjih klubov.

Fifa bi morala spoštovati vsak posamezen klub
"Glede tako imenovanega svetovnega klubskega prvenstva ... Igralci so meja. Fifa se tudi tukaj obnaša zelo čudno," je nemška revija kicker citirala grosupeljskega pravnika. "Pogovarjajo se le z nekaterimi evropskimi klubi. Povabijo le klube, za katere Fifa misli, da so edini pomembni. ECA (Zveza evropskih klubov, op. a.) je zveza klubov v Evropi, ne le sedmih klubov. Mislite, da so pomembni le en klub v Nemčiji, dva v Španiji in dva v Angliji? Fifa bi morala spoštovati vsak posamezen klub," je nadaljeval.

"Ne morem si predstavljati, da bi Uefa povabila le sedem zvez ali klubov na pogovore o rečeh, ki bi vplivale na prihodnost celotnega evropskega nogometa. Pogovore opravimo z vsemi. Seveda pa so klubi skeptični do predloga Fife. Vem, da se vsaj trije od sedmih klubov, ki so jih povabili, ne strinjajo s Fifinim pristopom."

Želijo prodati našo idejo
Uefina Liga narodov se bo s prvimi tekmami začela septembra, gre za prijateljske tekme, skozi katere si bodo lahko evropske reprezentance priigrale štiri vozovnice za nastop na evropskem prvenstvu leta 2020. Nogometna zveza Severne in Srednje Amerike ter Karibov (CONCACAF) bo zagnala podoben turnir, Fifa pa je prejšnji mesec začela s pogovori o morebitni organizaciji mednarodne Lige narodov.

"Mi na Uefi smo imeli idejo o morebitni globalni Ligi narodov. Najprej smo jo predstavili predsedniku Fife, nato državnim zvezam in klubom. Nenadoma pride Fifa in reče, da so jo pripravljeni prodati, našo idejo, nekemu skladu. Brez kakršnih koli obrazložil! To je res čudna ponudba. Fifa je le rekla, da so jim nekateri ljudje ponudili veliko denarja ..." se je Fife in njenega novega predsednika Giannija Infantina še lotil Čeferin.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Peter Selan 1978
13. 05. 2018 07.12
+1
pa sej vidva nista normalna
Kollerik
12. 05. 2018 18.49
+2
Real Madrid ima tako rad čeferina... le zakaj...
ehjaehja
12. 05. 2018 16.42
-3
Čeferin tesno povezan z Katalonijo :)