Nogomet

Čeferin potegnil črto pod prvo polno leto na Uefi: Bodite prepričani, nogomet bo vedno na prvem mestu

Nyon, 31. 12. 2017 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin se je zadovoljno ozrl na minulo leto, glede prihajajočega pa z navdušenjem napovedal več izzivov, ki čakajo na krovno nogometno organizacijo stare celine. "Moramo ščititi in ceniti to lepo igro, ki nam vsem pomeni tako veliko," je Čeferin zapisal v novoletnem voščilu.

Leto 2017 je bilo leto, ki ga je Aleksander Čeferin prvič od začetka do konca preživel v vlogi predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa). Čeferin je ob prevzemu funkcije napovedal, da bo pod njegovo taktirko nogomet vedno na prvem mestu, to obljubo pa je ponovil tudi v novoletnem voščilu, ki ga je prenesla spletna stran Uefe.

Aleksander Čeferin.
Aleksander Čeferin. FOTO: Damjan Žibert

"Zaključek mojega prvega leta v vlogi Uefinega predsednika ponuja perfektno priložnost, da se ozrem na 12 mesecev, v katerih se je Uefa pomaknila naprej z namenom in samozavestjo v službi evropskega nogometa," je z nagovorom začel 50-letni grosupeljski pravnik. 

"Skozi vse leto 2017 smo neomajno ostali zvesti naši ključni nalogi ščitenja, promoviranja in razvijanja igre na vseh ravneh na tej celini. Z vidika vodenja smo postavili smer za jutri. Predlogi reform, ki so bile potrjene na kongresu Uefe v Helsinkih aprila, še krepijo temelje Uefe in ustvarjajo potreben mir ter stabilnost za nas, da lahko izvršimo svoje funkcije."

Nogomet je igra za vse
Čeferin je dodal, da je Uefa "okrepila dialog in odnose" s ključnimi igralci, klubi in ligaškimi tekmovanji, ki imajo zdaj več besede pri pomembnejših odločitvah. Omenil je tudi boj proti zlorabi nedovoljenih poživil in prirejanju tekem, popoln izbris pojava nameščanja tekem pa je označil za "ključnega", če želi Uefa obvarovati nogomet pred "boleznijo, ki grozi njeni duši", pozabil pa ni niti na rasizem in ostale oblike diskriminacije, ki blatijo ime nogometa.

Stanković (na fotografiji) je skupaj s stanovskim kolegom in nekdanjim soigralcem Luisom Figom okrepil glas nogometašev na Uefi.
Stanković (na fotografiji) je skupaj s stanovskim kolegom in nekdanjim soigralcem Luisom Figom okrepil glas nogometašev na Uefi. FOTO: AP

"Nogomet mora še naprej uporabljati svojo moč in priljubljenost kot družbeno koristna sila, Uefino družbeno srce pa je leta 2017 bilo močneje kot kadarkoli," še piše Čeferin. "Nogomet je igra za vse, ne glede na to, kdo so, kaj so in od kod prihajajo."

Čas v nogometu nikoli ne stoji, pogumni bomo, odločni in gledali bomo naprej v spopadanju z izzivi ter krepitvi naše kredibilnosti. Bodite prepričani, da bo nogomet vedno na prvem mestu v vseh naših dejanjih. Moramo ščititi in ceniti to lepo igro, ki nam vsem pomeni tako veliko. Aleksander Čeferin, predsednik Uefe

Z več kampanjami so pri Uefi poskusili privabiti še več nogometašic, Čeferin pa pravi, da ima ženski nogomet "precejšen potencial", da pa morajo vodilni narediti še veliko, da bi spremenili percepcijo javnosti. Nedavno evropsko prvenstvo za ženske na Nizozemskem je po njegovem mnenju ženski nogomet popeljalo na novo raven in pokazalo, da so vsi vpleteni v zadnjih letih opravili veliko delo. Z zadovoljstvom je vnovič pozdravil tudi upokojene nogometne zvezdnike, ki so se mu pridružili na Uefi: Luisa Figa, Dejana Stankovića in Nadine Kessler.

Z nestrpnostjo pričakujemo Ligo narodov
"V tem letu so se trije nekdaj vrhunski igralci pridružili naši organizaciji – Nadine Kessler in Dejan Stanković marca, oktobra pa Luis Figo. Čutim, da je to za Uefo zelo pomembno. Naši novi kolegi so v idealnem položaju, da s svojim znanjem in izkušnjami odigrajo ključno vlogo pri sprejemanju odločitev z nami," je iz Švice še sporočil Čeferin.

"Veliko reči moramo postoriti in se jih lahko veselimo naslednje leto. Začelo se bo novo reprezentančno tekmovanje, Uefa Liga narodov. Z nestrpnostjo pričakujemo začetni udarec tekmovanja, ki bo okrepilo status evropskega reprezentančnega nogometa, ki je tako ključen vir državnega ponosa in nogometne identitete. Čas v nogometu nikoli ne stoji, pogumni bomo, odločni in gledali bomo naprej v spopadanju z izzivi ter krepitvi naše kredibilnosti. Bodite prepričani, da bo nogomet vedno na prvem mestu v vseh naših dejanjih. Moramo ščititi in ceniti to lepo igro, ki nam vsem pomeni tako veliko. S tem v mislih bi rad zaključil in zaželel lepe praznike vam in vašim družinam ter srečno in uspešno novo leto."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
01. 01. 2018 12.32
VAR, VAR, VAR, VAR, VAR, VAR, VAR, VAR, VAR, VAR, VAR..........................