Nogomet

Katastrofalen začetek Uniteda, Chelsea in City pokazala zobe

London, 19. 08. 2014 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
16

S tekmo med Burnleyjem in Chelseajem je končan prvi krog v novem prvenstvu Premier League. Zaenkrat sta najboljši igri pokazala prav Chelsea in Manchester City, ki po mnenju večine veljata za prva favorita za osvojitev naslova 23. sezone, od kar je leta 1991 najmočnejša angleška liga dobila naziv Premier League.

Arsenal je v soboto v izdihljajih obračuna komaj zmogel Crystal Palace. Gostje z juga angleške prestolnice so se borili zelo srčno, pri čemer so bili tudi taktično zelo disciplinirani. Razen v dveh trenutkih Arsenalu ni uspelo razviti igre, ki ga je krasil na tekmi pred devetimi dnevi imenovani Community Shield, ko je na Wembleyju osvojil angleški superpokal. So pa Topničarji gostom oba zadetka zabili po njihovih netipično površnih posredovanjih po strelih s kotov. Med tekmo so izjemni navijači Crystal Palacea med drugim vpili tudi "Kdo potrebuje menedžerja!". To je bilo v obdobju, ko je CP na stadionu Emirates povedel. Povod za njihove vzklike je dogajanje v klubu v zadnjih dnevih, trener njihove ekipe, mož, ki je najbolj zaslužen za lanski obstanek Crystal Palacea v Premier ligi, Tony Pulis, je namreč zaradi osebnih zamer in krčenja finančnih sredstev za nakup okrepitev, v četrtek šokantno odstopil. Med kandidati na Pulisovega naslednika je najpogosteje omenjan Malky Mackay, ki je bil spomladi odstavljen z trenerskega položaja pri Cardiffu.

Arsenal je s težavo premagal Crystal Palace.
Arsenal je s težavo premagal Crystal Palace. FOTO: Reuters

Prvak Manchester City se je v nedeljo v Newcastlu ponovno izkazal za neusmiljeno brutalnega nasprotnika. Fizična prevlada in brezhibna tehnika sta sinjemodrim pomagala do sorazmerno lahke zmage. Southampton je bil na gostovanju na Anfieldu v drugem delu tekme boljši nasprotnik, toda nepazljivost v obrambi in spektakularna obramba domačega vratarja Mignoleta sta Liverpoolu prinesla uspeh. Na tekmi se je zelo izkazal novinec pri Southamptonu, srbski napadalni vezist Dušan Tadić, ki je bil lani kot član Twenteja najboljši igralec nizozemskega prvenstva.

Za las je v drugem londonskem derbiju 1. kroga zmagal tudi Tottenham. S slabo igro so Spursi, ki ga zdaj vodi Mauricio Pochettino (lani in drugi del predlanske sezone trener Southamptona), imeli obilo sreče. Že v prvem delu, ko je vselej zanesljivi Mark Noble zgrešil enajstmetrovko za domače, kasneje pa tudi zato, ker West Ham ni izkorisitil debele pol ure igre z igralcem več. Aston Villa je na gostovanju presenetila omahljivi Stoke, pri katerm zdaj nastopa tudi Bojan Krkić, nekdanji Barcelonin up. Zanimivo, Aston Villa je tudi lani ob sezonski otvoritvi zmagala celo na gostovanju pri Arsenalu. Pri Aston Villi so zaenkrat dobro okrepili obrambo, saj sta bila osrednja lika srečanja njihov novi branilec Švicar Philippe Senderos, ki je v Birmingham prišel iz Fulhama, in kapetan Ron Vlaar, ki je bil v vrsti Nizozemske zelo dober tudi na minulem svetovnem prvenstvu v Braziliji. Pomočnik trenerja Aston Ville Paula Lamberta je po novem nekdanji zvezdnik Manchester Uniteda in Celtica Irec Roy Keane.

Hull City je v gosteh z veliko mero sreče premagal povratnike v ligi Queens Park Rangers. Domači so zapravili najstrožjo kazen, še prej pa je usodno napako pri prejetem zadetku storil izkušeni novi steber obrambe zahodnolondonskega moštva Rio Ferdinand. Ne posebej kakovostna, vseeno pa ob koncu najbogatejša z goli je bila tista med West Bromwich Albionom in Sunderlandom. To sta moštvi, ki sta se za obstanek že spomladi najbolj namučili. Predstava obeh namiguje na sklep, da bosta oba tekmeca s podobnimi težavami kot letos soočena tudi čez šest ali sedem mesecev. Leicester City, še en novinec v ligi, si je prigaral remi proti zelo navdahnjenemu Evertonu, od katerega se tudi letos pričakuje vsaj uvrstitev med prvo šesterico. Po prvem vtisu je ekipa Leicesterja zadržala formo in dinamiko igre iz lanske sezone, ko je z naskokom osvojila Championship, drugo angleško ligo.

Manchester United je doživel boleč poraz na uvodu prvenstva.
Manchester United je doživel boleč poraz na uvodu prvenstva. FOTO: Reuters
Letošnje prvenstvo se je katastrofalno slabo začelo za Manchester United, ki ga je kot trener prevzel slavni Louis Van Gaal, še na svetovnem prvenstvu v Braziliji strateg nizozemske reprezentance. Eno od načel, ki ga je do sedaj na svoji bogati trenerski poti uresničeval Van Gaal (bil je šef Ajaxa, Barcelone in Bayerna), je tudi tisto, po katerem strogi Holandec nima navade kupovati posebej veliko novih mož. Toda to se je zdaj dokončno obrnilo, oziroma se mora, sicer ga bo nogometna Anglija prav kmalu razglasila za omahljivca. Manchester United je po porazu proti Swanseaju na Old Traffordu zagotovo pred novimi zvenečimi okrepitvami. Toda na trgu ni ravno veliko superzvezdnikov, ki bi v tem obdobju želeli prestopiti v klub, ki to sezono ne bo nastopal v evropskih tekmovanjih. Skoraj bi se lahko reklo, da se z denarjem ne da kupiti vsega. Mimogrede, Swansea je igral odlično.

Zadnja tekma uvodnega kroga med Burnleyjem in Chelseajem je prinesla radost gostujočim navijačem. Moštvo trenerja Joseja Mourinha je igralo zelo kombinatorno in taktično brezhibno, čeprav je prvo prejelo zadetek. Za igralca tekme je bil razglašen Cesc Fabregas, ki se je poleti iz rodne Barcelone spet preselil nazaj v London, toda ne k svojemu skoraj matičnemu Arsenalu, pač pa k njegovemu konkurentu. V vratih Londončanov je prvič v Premier league uspešno nastopil vratar Thibaut Courtois, ki bo po vsej verjetnosti tudi v prihodnje prva Mourinhova izbira. Tako je Petr Čech, Chelseajeva legenda, še bližje odhodu iz kluba, kjer je branil celo deseteltje. Mourinho je po tekmi v slogu izjavil, da "upa, da se za Cecha ne bo zagrel noben drug klub in bi tako lahko v klubu zadržal oba najboljša vratarja na svetu".

Pasica Premier League
Pasica Premier League FOTO:


 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klavdij Volk
20. 08. 2014 08.24
+1
KO SO PREMAGALI LOS ANGELES PET PROTI NIČ,STE GRAJALI MOJ KOMENTAR,DA ENA LASTOVKA NE PRINESE POMLADI IN ISKAZALO SE JE,DA JE RES TAKO..HVALA..
Houdor
19. 08. 2014 17.31
+16
Tale van gaal ma glavo ko en puran
bgdfgfdgdfg
19. 08. 2014 19.42
+3
SAF1
19. 08. 2014 17.24
+0
Rojo prihaja v MUFC, baje je že vse dogovorjeno, samo podpis in zdravniški pregled mu manjkata in naj bi bila njegova želja igrati za MUFC.
kameltrajbar
19. 08. 2014 17.25
+9
..:)))..to vsak reče...ko zamenja klub....:)
SAF1
19. 08. 2014 17.28
+0
Po resnici povedano, mi je čisto vseeno, samo da pride, pa naj je njegova življenska želja igrati za MUFC ali samo za denar.
kameltrajbar
19. 08. 2014 17.30
+3
Bananistan
19. 08. 2014 16.20
+7
Super članek samo rezultati še manjkajjo pa bi blo popolno
HRVATSKAAA
19. 08. 2014 15.14
+11
Pod sliko: "Arsenal je s težavo premagal Crystal Palace." Arsenal je imel 76% posest, v strelih pa je bilo 11-2.
petervodeb
19. 08. 2014 15.43
+17
kameltrajbar
19. 08. 2014 16.12
-1
..pa kompletni niso bili....brez nemcev....:)
Symbolic
19. 08. 2014 18.10
+3
... pa uradno: 69% posesti, pa le 2 strela v okvir...
thereddevil
19. 08. 2014 14.53
+9
Kar se tice nase igre res katastrofa, predvsem zarad tega ker smo odlicno igral na ameriski turneji...kar se tice poraza na previ tekmi sezone to se ne pomei nic ker smo tut 2 sezone nazaj prvo zgubl prot evertonu pa smo nakonc bli prvaki s 10 pik fora je pa res da so takrat druge ekipe niso ble nevem kaj...kar se tice arsenala in liverpoola me z igro nista prepricala sploh southampton bi lahko odneso vsaj piko glede na sanse v drugem polcajtu...tut newcastle je bil prot citiju v zadnji minuti bliz pike ampak niso izkoristl res lepih sans...skratka nc se ni izgubljeno bo pa treba opravt v igri ogromno sploh v obrambi...upam se na neki okerpitev do konca prestop. roka.
?ikitita
19. 08. 2014 14.48
+19
Vceraj je Chelsea igral zelo zelo lepo ter gledljivo predvsem pa dinamicno tekmo. Ce bodo tako igrali celo ali pa vsaj vecino sezone jim naslov ne uide, v LP pa se naj tudi ponovi DiMateo.
Sasda Sadas
19. 08. 2014 14.34
+56
WOW tale novinar me je pa zelo presenetil !!! BRAVO tako se piše članke !!! Objektivno !!! Odlično opravljeno novinar 24ur ( upam da od sedaj naprej samo še ti pises članke )
Lion power
19. 08. 2014 17.28
+2
Popolno nasprotje kot pa Lesjak na RTV. Ki prehvali sebi ljubi Liverpool v nulo, vse ostalo pa ni vredno nič. Članke bo pa težko v drugih ligah pisal ker živi v Londonu in je pač dopisnik. Klikni na povezavo do bloga imaš kaj prebrati.