Nogomet

Chelsea spodnesel upe Tottenhama

London, 03. 05. 2016 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
7

Zaključek 36.kroga v Premier ligi je bil veličasten. Končni izid napetega londonskega derbija (2:2) je prinesel prvi naslov Leicester Cityu, kar je največje presenečenje v zgodovini Premier League, če ne kar vsega 128-letnega angleškega nogometnega ligaškega historijata.

Tekmo na Stamford Bridgeu so že na začetku zaznamovali rokoborski vložki, pa tudi dokaj surovi prekrški. Te so izzvali igralci obeh moštev. Po enakovrednem začetku so vse bolj nevarno pričeli napadati gostje. Prvi zrelo priložnost je po hitrem proti napadu resda zapravil domači vezist Cesc Fabregas. V tistem delu igre je preudarno opominjanje posameznikov, še zlasti Johna Obija Mikela in Branislava Ivanovića na domači ter belgijskih reprezentanov Moussea Dembeleja in Jana Vertonghena na strani Suprsov, sodniku Marku Clattenburgu omogočalo dober nadzor nad položajem na igrišču. Obračun pa je vseeno zavrel po rumenih kartonih za Kylea Walkerja in Vertonghena ter dosegel prvi vrhunec v 35.minuti. Po lepi asistenci Argentinca Erika Lamele je v slogu zadel Harry Kane. Chelsea je deloval vse bolj zmedeno, tako da zadetek Sona Heung-Mina minuto pred odmorom ni bilo posebno presenečenje. Vteklemu Korejcu je lepo podal Danec Christian Eriksen. Pred tem so domači zelo nespametno žogo izgubili že globoko nas svoji polovici.
Tako zatem pa sta se ob robu igrišča na polovici, le korak od  prosotora, ki ga lahko zasedata oba trenerja, v lase skočila Danny Rose in Willian. Prvi, ki je posredoval med igralcem je bil kar gostujoči trener Mauricio Pochettino. Argentinec pred sodnikovim sodnikovim žvižgom za naznanitev prekinitve tekme sploh ne bi smel stopiti na igrišče, kaj šele poseči v ravs obeh nogometašev. Ta dva sta nemudoma prejela rumena opozorila. Razumljivo pa je bilo tudi, da Clattenburg ni opazil nesramnost Dembeleja, ki je v gneči v oko sunil Diega Costo.
Prvi del se je končal z vodstvom gostov, štirimi rumenimi kartoni in obilico moške zabave, ki sta jo ves čas podžigale zbadljivke obeh navijaških taborov.
Eden Hazard je v drugem delu zamenjal Španca Pedra, ki si ga že prej Walker kar dvakrat surovo nabrcal.
Po predložku iz kota v 51.minuti je iz gneče pred Tottenhamovim golom v mrežo zabil Gary Cahill.
Napetost je bila spet v porastu, čeprav so bili poskusi obeh tekmevec v tistem času v zaključkih zelo površni. Walker je po nizkem Hazardovem predložku skoraj zabil avtogol. V 76.minuti je lepo priložnost na drugi strani igrišča zapravil Ryan Mason.
Napadi Chelseaja so potekali bolj po levi strani, kjer je mojstrsko operial Hazard. Takoj po menjavi poškodovanega Rosa pa je ekspresna kombinacija domačinov že uspela. Costa je lepo asistiral prav Hazardu, ki je z roba 16-meterskega prostora neubranljivo sprožil v skrajni levi zgornji kot vrat Huga Llorisa. Francoz ni imel nikakršnih možnosti. Rezultat je bil poravnan, ves Stamford Bridge, na katerem se je zbralo 41.545 navijačev, pa se je začel tresti ob kontraških žaljivka domačih navijačev na račun 5.000 pristašev Tottenhama.
Tottenham v gosteh pri Chelseaju ni zmagal že 26 let, hkrati pa sta Hazard in Fabregas že pred tednom javno naznanila, da si v taboru Chelseaja ne želijo, da bi prvak postal mestni tekmec.
Kmalu zatem je Fabregasovo dlan nalašč pohodil Lamela, Eric Dier pa je brutalno pokosil Hazarda. Ko je že kazalo, da se bo srečanje vsej nervozi in grobosti navkljub zaključilo dostojanstveno, so se pred vhodom v hodnik, ki vodi v garderobe pod vzhodnimi tribunami, strasti spet vnele. Nastala je gneča, prerivanje pa se je pomirilo šele po tem, ko so se med najbolj razgrete pririnili sodniki, pomožni trenerji in še vsi prisebni igralci. Po dva zadetka v vsaki strani je sodnik Clattenburg zabelil še s skupno 12-imi rumenimi kartoni.
Kapetan domačih John Terry je po tekmi povedal, da predaja naslova boli: “Sezono bi morali zaključiti drugače kot pa tako, da je rezultat nocojšnjega derbija naslov prinesel Leicester Cityju. Leicester je nedvomno zasluženo prvak, za to mu gredo čestitke. Naš nekdanji trener Ranierji je z Leicesterjem spisal neverjetno zgodbo, ki je nihče ni pričakoval. Prihodnjo sezono bo Chelsea spet med najboljšimi. Disciplina na nocojšnji tekmi je bila sicer vprašljiva, nikakor pa ne želim, niti igralcem Tottenhama, da bi jih sodniška komisija kaznovala retrogradno. Borili smo se srdito in to imajo gledalci radi”.

Danny Rose je bil po končanem dvoboju povsem na tleh.
Danny Rose je bil po končanem dvoboju povsem na tleh. FOTO: AP

Domači strateg Guus Hiddink je pohvalil rekacijo svoje ekipe v drugem delu ter dodal: “To je bil londonski derbi, obračun dvreh velikih klubov. Ni torej naključje, da je bila tekma napeta, na trenutke celo preveč. Celo sam sem se znašel v gneči, kjer sem moral meddrugimi miriti celo svojega pomočnika Stevea Hollanda. Toda dokler si igralci le grozijo, je še vse v redu. Glavno je, da nihče ni nikogar udaril. Ker razumem tudi špansko, si lahko mislite kaj vse sem slišal v kritičnih trenutkih. A je zdaj vse to že za pozabo. Takoj po tekmi me je poklical strateg Leicesterja Claudio Ranieri in se mi zahvali za to, kar smo storili. Njegov glas je bil zelo trsoč, kar je razumljivo. Kolegu sem čestital tako kot še enkrat iskreno čestitam igralcem in celotnemu taboru Leicester Cityja. Skozi sezono so bili dominantni, naslov so si zaslužili.
Zelo zbran in ne posebej potrt je bil tudi Mauricio Pochettino. “Leicester je naposeld prvak, zasluženo so prvi. Njihova sezona je res fantastična. Nič slabša pa ni tudi naša, saj je Tottenhamovo moštvo najmlajše v Premier ligi. Vse, kar smo doživeli nocoj in v minulih mesecih je za nas izjemno dragocena lekcija. Razumljivo, da smo nocoj razočarani, toda tudi razočaranje je šola za prihodnje. Tekma je bila moška, tako z naše kot tudi z njihove strani. Kluba sta rivala, a se obenem vzajemno spoštujeta”, je bil diplomatski Pochettino.

Tottenham ima zdaj 70 točk, na urniku pa še nedeljsko srečanje doma proti Southamptonu in na zadnji dan prvenstva gostovanje pri ogroženem pred izpadom iz lige Newcastleu. Zanimivo je, da je Tottenham rekordno število točk (72) osvojil v sezoni 2012-2013, ko je klub vodil trener Andres Villas-Boas. Toda tedaj je prvenstvo zaključil kot komaj 5., tako da se ni uspel uvrstiti v Ligo prvakov.
Tudi ta podatek dokazuje, da so se točkovne razlike med ekipami v Premier League v tej iztekajoči se sezoni zelo zmanjšale. Zelo verjetno je, da bodo tudi v prihodnjem tekmovalnem ciklu odločilen prav vsaj rezultat. Angleška prva liga dejansko vstopa na višjo raven.
Po novem nekdanji prvak Chelsea je na lestvici sicer napredoval za mesto, a je zdaj še vedno na zelo skromnem 9. V soboto londonski modri gostujejo v Sunderlandu, ki za obstanek nujno potrebuje ugoden izid, prihodnjo sredo je na vrsti zaostali derbi v gosteh proti Liverpoolu. V nedeljo 15.maja pa sledi še zadnje prvenstveno dejanje na Stamford Bridgeu, kamor se bo prvič v svoji tridesetletni trenerski karieri kot prvak s svojim Leicester Cityjem po dvanajstih letih vrnil Claudio Ranieri.
Pasica Matjaž Ambrožič
Pasica Matjaž Ambrožič FOTO:

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BayernGomez
03. 05. 2016 15.21
Tottenham tudi če bi zmagal ne bi imel možnosti ker bi Leicester na naslednjih tekmah zmagal. Sicer pa upam da na koncu Tottenham osvoji drugo mesto. Se pa sprašujem kdaj bo Arsenal z Wengerrjem prvak.
mcHudurra
03. 05. 2016 14.58
+1
Bravo, Leicester City iskrene čestitke - zasluženo. Denar in zvezdniki ni vse važno je srce.
HouseBeatz
03. 05. 2016 11.22
+4
Bravo Chelsea, Bravo Leicester!!! Sem pa presenečen, da se včeraj ni resneje poškodoval kak igralec Chelsea.
Tiko9
03. 05. 2016 09.55
+23
Naj se igralci Spursov naučijo obnašati, tole včeraj je bila katastrofa...
motorist_mb
03. 05. 2016 09.11
+16
Bravo lisice...kapa dol tud Ranieriju!
Symbolic
03. 05. 2016 08.39
+25
Črstitke LEICESTERU - zaskuženo! Kako dober je občutek, ko tudi manjši (beri: bolj revni) klubi pomešajo "štrene" velikim... Bravo, bravissimo!
fihner
03. 05. 2016 09.03
+9