Nogomet

Chelsea, Manchester City, Manchester United in Arsenal se ne pustijo motiti

London, 27. 12. 2014 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
33

Prvi pobožični dan ali Boxing Day, ki je v Angliji, razen za trgovce, dela prost dan, je tudi tokrat postregel z obilico nogometnih razburljivosti. 18.krog v Premier ligi je minil v znamenju zmag najboljši moštev, čeprav marsikateri od teh sploh ni imel lahkega dela.

Diego Costa je mojstrsko poskrbel za drugi gol Chelseaja.
Diego Costa je mojstrsko poskrbel za drugi gol Chelseaja. FOTO: Reuters
West Ham se je predstavil kot soliden nasprotnik, toda proti skrajno discipliniranemu in zavzetemu Chelseaju na Stamford Bridgeu ni imel niti malo možnosti. Ekipa Joseja Mourinha je tako asketska in učinkovita, da ima njen napadalni oddelek obilico časa in prostor zrežirati vsaj nekaj zadetkov. Pri tem pa te ne čara, ampak vztrajno in še kako marljivo prideluje. Ob odlični tehnični podlagi pa to niti ni posebej zahtevno. Seveda, če je kaj volje in lakote po zmagi. Te je po videnem v izobilju, Gola za domače sta dosegla kapetan John Terry - po dobrih osmih letih je nekdanji angleški kapetan zabil na dveh zaporednih tekmah - in neumorni Diego Costa, ki je pred strelom na desnem zgornjem robu kazenskega prostora s preprostim driblingom prevaral kar tri gostujoče branilce hkrati.

Vzdušje na Chelseajevem stadionu je tudi sicer zelo veselo in že zdaj v pričakovanju zmagovalnega zaključka sezone. Jose Mourinho nam je zbranim na novinarski konferenci po srečanju povedal, da je bil zelo zadovoljen z diamiko igre svoje ekipe: "V prvem delu smo energično napadali, se veliko gibali in žogo hitro podajali na različne položaje. V drugem pa West Hamu dobro grozili s protinapadi." Na vrpašanje kolega Neila Astona iz redkacije Daily Maila, kaj je tisto, kar njegovo ekipo loči od lanske, pa je Portugalec povedal: "Mislim, da smo letos precej boljši, ko imamo žogo. Lani smo bili zadovoljivo dobri v obrambnem smislu, zato pa nam je malo kreativnosti zmanjkalo v napadu. Prvo odliko smo ohranili, v napadu pa smo zdaj precej boljši. Res pa je, da smo se še na začetku te sezone malo lovili, dolgo časa nismo zmogli ohraniti mreže nedotaknjene. Zdaj pa tudi rezutati kažejo, da smo popravili tudi to."

Na nasprotni strani trener Sam Allardyce v moštvo presenetljivo ni postavil niti Alexa Songa niti Diafraja Sakhoja (oba sta vstopila šele v 59.minuti), svoja ključna moža in nemara najbolj zaslužni par za to, da je bil West Ham do včeraj na 4., zdaj pa ja na 5. mestu premierligaške lestvice. Allardyce nam je po tekmi povedal, da je bil posojenec iz Barcelone še pred dnevi rahlo poškodovan. Vseeno pa je bolj verjetno, da je Allardyce s to potezo napovedal, da se ima namen bolj resno kot proti Chesleaju, v nedeljo doma zoperstaviti Arsenalu.

Olivier Giroud si je zaradi udarca z glavo prislužil rdeči karton in otežil delo Arsenalu.
Olivier Giroud si je zaradi udarca z glavo prislužil rdeči karton in otežil delo Arsenalu. FOTO: Reuters
Strategija Big Sama, kot Allardycea zaradi njegove krepostne postave radi imenujejo Angleži, morebiti sploh ne bo poneserčena. Še posebej zato, ker je bil na drugem petkovem srečanju med dvema londonskima tekmecema, to je na tekmi med Arsenalom in Queens Park Rangers, po nepotrebnem izključen napadalce topničarjev Francoz Olivier Giroud. Namreč, ta je v navalu jeze z glavo namenoma trčil v branilca nasprotnikov Neduma Onuohoja. Arsenal je tekmo sicer dobil z 2:1, a je bil z zadnjih minutah, po tem, ko je iz enajstmetrovke znižal Charlie Austin, močno pod pritiskom. Zadetka Alexisa Sancheza (Čilenec je v na začetku tekme s kilavio izvedbo zapravil celo najstrožjo kazen) in češkega veterana Tomaša Rosickyja (spet po Sanchezevem hitrem prodoru in podaji) sta bila dovolj za pomemno zmago topničarjev, ki v tem času tradicionalno prehajajo v zmagovalno formo. Njihovo prihajajoče gostovanje na Upton Parku bo res zanimivo. Arsenal se bi z nedeljsko zmago že lahko priključil vodilni četverici. To pa se bo zgodilo edino v primeru Southamptonovoega domačega poraza proti vodilnemu Chelseaju.

Zdaj četrtouvrščeni Southampton je ponovno na zmagovalem pohodu, saj mu je tudi njegovo včerajšnje gostovanje pri Crystal Palace prineslo vse tri točke. Končalo se je z izidom 1:3.  Poleg managerja Crystal Palacea Neila Warnocka je med prvimi kandidati za odstel s trenerskega položaja tudi Škot Alan Irvine - sredi osemdesetih let minulega stoletja, zanimivo, krilni napadalec tudi južnolondonskega kluba - zdaj pa trener birminghamskega West Bromwich Albiona. Slednjega je doma gladko s 3:1 porazil Manchester City, in to spet brez napadalca v postavi. Pri gostih je znova blestel Španec David Silva, tudi strelec tretjega zadetka. To je bila že deveta zaporedna zmaga Manchester Cityja.

Yaya Toure in soigralci so v snežnem metežu ugnali West Bromwich Albion.
Yaya Toure in soigralci so v snežnem metežu ugnali West Bromwich Albion. FOTO: Reuters
Medtem ko je Swansea trepetal za ohranitev prednosti z 1:0 proti Aston Villi, je Manchester United zelo zanesljivo premagal Newcastle. Gostje so se po tekmi sodnikom pritoževali, da zaradi prekrška nad Yoanom Gouffranom pri izidu 0:0 niso bili nagrajeni z enajstmetrovko. Kasneje je na sceno stopil Wayne Rooney, zabil dva lepa gola, za oba je podal oziroma pred-podal Juan Mata, prav tako pa je Rooney klinično asistiral Robinu van Persieju, ki je rdeče vrage povedel v vodstvo s 3:0. Kasneje je z uspešno izvedenim kazenskim strelom znižal Papiss Cisse. Ni skrivnost, da so imeli igralci Manchester Uniteda kratek božični dopust, saj v četrtek niso trenirali. Trenerju Louisu van Gaalu se je preoblikovanje urnika torej izplačalo.

Burnley, ki je med vsemi premierligaši doma dosegel najmanj zadetkov, kljub obetavnemu začetku - vratnici Dannyja Ingsa - Liverpoolu pozneje ni več resno zagrozil. Edini zadetek na tekmi je pol ure pred koncem, po podaji Brazilca Coutinha in hitrem prodoru v kazenski prostor dosegel Raheem Streling. To pa je bila nato dovolj za novo tako željeno zmago Liverpoolčanov. Burnley na vrata nasprtonika ni sprožil niti enega strela, gostje pa so to zmagli trikrat. Ta tekma ni bila posebej dopadljiva.

Njihovi someščani Everton so še drugič zapored izgubili. Doma jih je z golom Bojana Krkića z enajstmetrovke premagal Stoke. Sodnik je enajtmetrovko dosodil po minimalnem oviranju prav Krkića med prodiranjem po levi strani. Everton, ki na treh od zadnjih štirih tekem ni dosegel gola, je imel občutno prednost v odstotku posesti žoge (62:38), a to ni pomagalo.

Hull je v gosteh kar nekako prelahko porazil Sunderland, pa čeprav je ta povedel že po pol minute igre. Kapetan gostov Curtis Davis je prav komično žogo podal ali pa sploh ne svojemu vratarju, tako da je Adam Johnson to z lahkoto prevzel in jo poslal v mrežo. V korist Sunderlanda nista bili dosojeni vsaj dve enajstmetrovki, obe zaradi igranja z roko. Sodnik je ocenil, da sta oba primera sodila v kategorijo "nastreljana roka", čeprav se ne bi nihče čudil, če bi ju med primere "namerno igranje z roko".

Radamel Falcao in Wayne Rooney sta dobro sodelovala v konici napada Manchester Uniteda.
Radamel Falcao in Wayne Rooney sta dobro sodelovala v konici napada Manchester Uniteda. FOTO: Reuters
Tottenham je v Leicestru odigral zrelo, čeprav ne povem prepričljivo. Domače lisice so dvakrat zadele okvir nasprotnikovega gola (Alžirec Riyad Mehrez prečko s prostega strela, Argentinec Leonardo Ulloa pa je vratnico zadel skoraj neoviran s strelom z glavo). Belgijec Jan Vertonghen je v kazenskem prostoru po sodnikovem prepričanju dvakrat posredoval ravno še na robu dovoljenega, v resnici pa bi domačini le z malo več sreče lahko prišli do dveh enjstmetrok. Tako so Spursi že šestič v tem prvenstvu zmagali z rezultatom 2:1 (oziroma 1:2), pri tem pa so dvakrat doma tudi izgubili z 1:2. Vseeno se zdi, da je Tottenham psihično vse bolj stabilno moštvo. Včeraj sta se zelo izkazala vratar Hugo Lloris in centralni branilec Federico Fazio. V srednji liniji se je zelo trudil Erik Lamela, medtem ko sta bila strelca - Harry Kane in Christian Eriksen - ponovno dovolj zbrana v odločilnih trenutkih.

Angleška Premier liga se z 19. krogom nadaljuje že jutri in v ponedeljek, 20. krog pa bo na sporedu v četrtek 1.januarja.
Pasica Premier League
Pasica Premier League FOTO:

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BlackTiger88
28. 12. 2014 12.20
Tisti incident Girouda sploh ni bil tako gro. Olivier se ga je sicer dotaknil z glavo ampak ga pa ni tako močno udaril, da bi moral pasti. Pa penali... Groza tistega penala za QPR sploh ne bi smelo biti, medtem ko pa bi Arsenal moral imet še vsaj enega. Solidna zmaga, super obramba. In upam da se danes v ekipo vrne Koscielny in Poldi #COYG
{file_deleted}
28. 12. 2014 12.51
sicer nisem videl prekrška ampak nameren udarec z glavo je nameren udarec z glavo, če sodnik vidi je to rdeč in Giroud to dobro ve.
BlackTiger88
28. 12. 2014 20.55
Mislim da ga sploh ni hotel udariti. Itak se pa Giroud vedno takole z glavo petelini, tako da je
krostola
28. 12. 2014 01.22
+1
diego costa trenutno najboljsa špica na svetu! no.1
THE BEST 1234
28. 12. 2014 09.33
-2
Hachi
28. 12. 2014 10.16
+4
kje si ti zdej Rooneya najdu, ki ze nekaj casa ne igra v spici.
toPAresNIres
27. 12. 2014 23.54
+1
ko ni druga, pa se posvetite PL? ne vem kaj je z vami narobe.
EnSam
27. 12. 2014 19.14
+2
Navdušen nad Premier League članki. A kdo igra fantasy ligo?
LeonidasPapadopoulos
27. 12. 2014 20.19
+2
EnSam
28. 12. 2014 16.17
+1
900km
27. 12. 2014 18.30
+1
hahaha kdo je ta članek napisal? :D
SAF1
27. 12. 2014 22.22
+4
LeonidasPapadopoulos
27. 12. 2014 14.48
+4
Kaj je z Evertonom zadnjih par tekem čisto zabluzili.
Salamandros
27. 12. 2014 14.21
+11
Hvala 24ur za kvaliteten članek o PL.
Tiko9
27. 12. 2014 14.15
+15
mislim, da če naslednji 2 tekmi chelsea (soton, spursi) zmaga bodo imeli veliko lažjo pot do naslova kot city, saj so vse derbije razen z arsenalom odigrali v gosteh medtem, ko ima city v drugem delu še izjemno težka gostovanja kot so ainfield, old trafford, stamford...
KakovostenSmeh
27. 12. 2014 14.19
+6
svetnike je zelo tezko premagat na domacem igriscu, spursi so pa itak spursi... nic nemores napovedat pri njih
Tiko9
27. 12. 2014 14.24
+2
ja saj te 2 tekmi bosta veliko odločale o naslovu ampak mislim da lahko chelsea prinese domov 6 pik :)
gregec13
27. 12. 2014 13.39
+29
Me veselijo takšni Premier league članki!
thereddevil
27. 12. 2014 13.28
+1
Igra kot v najboljših časih pod Fergusonom,Young končno odkar je v Unitedu daje uporabne predložke,Rooney trpa iz veze,Mata asistira fenomenalno, Falcao se po poškodbi dober znajde, upam da kmal zabije, praktično vsi so igral dobro. Škoda prvih 5 krogov ko smo s klubi s spodnje polovice lestvice zgubil tolk točk da bi lahko bli sedaj skup z Chelsijem in Citijem...
SAF1
27. 12. 2014 22.28
-1
Videl si kaj se je zgodilo ko je Chelsea remiziral in izgubil eno tekmo, približali smo se jim na skoraj 6 točk. Zdaj bo Chelsea pod ogromnim pritiskom ker lahko kiksne samo enkrat, če bo Chelsea 2x kiksnil potem tesno za ovratnikom jim bo City dihal. Zdaj pa si predstavljaj kakšen pritisk je to na Chelsea. Murinjo si lahko privošči 2 remija, ali eno zgubljeno tekmo, nič več.
Hachi
28. 12. 2014 10.21
+1
SAF1, mislim, da bo kmalu bolj skripalo Cityju, ko bo Yaya odsel na afrisko prvenstvo. Vsa leta je to najbolj prizadelo Chelsea, letos se to ne bo poznalo. je pa res, da je tudi za pricakovati, da bo tudi City ali United kiksal, glede na to, da United ravno ne blesti v obrambi. Chelsea ima pa se ogromno rezerve v realizaciji, glede na to, da imajo prakticno vsako tekmo vratarji proti Chelseaju skoraj, da ne recem, zivljenjsko tekmo. ce bi bilo nekaj srece, bi samo Hazard lahko imel trenutno 10+ golov na kontu, pa mu vedno zmanjka tisti kancek srece ali koncentracije v zakljucku. ce se to malce porihta, mislim, da ne bi smelo biti problema v tem, da bi Chelsea premagoval na papirju tiste tekmece, kjer so v prejsnjih letih izgubljali naslove.
Hachi
28. 12. 2014 10.27
+1
po drugi strani pa je tudi za City velik pritisk, ker tudi oni si ne smejo privosciti kiksa, ker ob prvem kiksu Chelsea pobegne na dokaj varnih 6 točk.da ne govorim o pritisku na United, ki bi ob samo enem porazu padel med 4 hude tekmece, kajti do 7. mesta je samo 5 tock razlike in si predstavljas kaj bi bilo, da se jim tudi letos ne bi uspelo uvrstiti med prve stiri?
SAF1
28. 12. 2014 11.02
+1
Hachi, nisem nič rekel proti Chelseaju ampak ČE bi se zgodilo in da je Chelsea pod večjim pritiskom kot si mislimo, to je vse. Za City ne vem, za MUFC pa sem že napisal, da bomo še tako zgubljal, da bo glava pekla in danes proti Spursom je mogoče ta zgubljena tekma katero sem napovedoval, ker LG ne bo poslal vseh igralcev ki so igrali in Spursi niso nek peteroligaš in so zelo dobra ekipa, da še ne omenjam to je EPL in vsak lahko vsakega premaga.
Hachi
28. 12. 2014 11.17
SAF1, se strinjam. najvecji magnet EPL je ravno nepredvidljivost. Tudi Chelsea ima danes Southampton, ki upam, da vsaj danes se ne bo nasel stare forme, ki jih je krasila na zacetku sezone.
Hachi
28. 12. 2014 15.17
Hachi
28. 12. 2014 17.00
in tudi kiks Chelsea, to pa izkorisca City!
lovesosa
27. 12. 2014 13.27
+2
nismo igrali dobro, golmana imamo tako na psu z samozavestjo, da je že prav smešno. naživce mi gredo nepotrebne podaje v obrambo in do golmana. v drugem polčasu smo igrali z 2branilcema 8vezisti in 0pravih napadlcev. sterling je storil to kar se je od njega pričakovalo po lepi podaji coutinha. Če ne pripeljemo kakšnega pametnega branilca pa dobrega napadalca....
Trend01
27. 12. 2014 13.17
+2
Čestitke vsem zmagovalnim ekipam. Le L'pool spet nekaj bluzi, žal. Drugače pa vsa čast vsem ekipam, ki so igrale na poplavljenih igriščih. Sploh WBA in City sta imela "štalo" od igrišča. V spominu bosta pa ostala predsvem dva dogodka v režiji Arsenala. Zgrešen penal Sancheza in potem njegova nepopustljivost do doseženega gola ter traparija na kvadrat Girouda. Sodeč po nekaterih analizan naj bi včeraj Southampton odigral partijo dneva. Bo treba pogledati.
Platinum
27. 12. 2014 13.04
+5
Po mojem mnenju najboljša tekma Uniteda to sezono. Kombinacija Rooney-RVP-Mata-Falcaco deluje odlično. Falcao je včeraj pokazal kakšen borec je. Tudi Young je iz tekmo v tekmo boljši. GGMU
jurci275
27. 12. 2014 16.45
+5
young je rojeni padalec pa nič drugega(nimam nič proti unitedu) sam young-a pa ne morem gledat
SAF1
27. 12. 2014 22.30
+1
Jah pač kaj čmo zdaj. Nisem si ogledal tekme, če res Young igra tako dobro, samo vseeno sem za to da Young odide, ker Youngova forma ni zanesljiva. Drugače pa upam da so bile samo neumnosti o prodaji Mate. Upam da je LVG pameten in pove da Mata ni naprodaj. Ker je meni igralec pa pol.
MaunelNeuer
27. 12. 2014 13.02
+3
united666
27. 12. 2014 12.50
+1
united spet na pohodu juhej