Nogomet

Brez Lige prvakov in brez dvojne krone: Valencia še zagrenila sezono Barci

Sevilla, 25. 05. 2019 22.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Barcelona po slovesu od izločilnih bojev Lige prvakov ni uspela zmagovito zaključiti sezone in v pokalnem finalu položila orožje pred Valencio (1:2). "Netopirji", ki so tako v tej sezoni proti Kataloncem ostali nepremagani, so v prvem polčasu vodili že z 2:0 po golih Kevina Gameiroja in Rodriga Morena, nato pa so se Katalonci prebudili, a kaj več od zadetka Lionela Messija jim ni uspelo storiti.

Gameiro (desno) proslavlja po vodilnem zadetku v Sevilli.
Gameiro (desno) proslavlja po vodilnem zadetku v Sevilli. FOTO: AP
Valencia je s pokalnim naslovom v slogu proslavila stoto obletnico obstoja, potem ko so "pomaranče" stoto svečko upihnile 18. marca letos. To je bil za nekdanji klub Zlatka Zahovića prvi naslov po letu 2008, ko so na Mestalli prav tako proslavljali pokalni naslov, ki je bil takrat sedmi v klubski vitrini. Na državni naslov Valencia čaka od leta 2004, ko je dvignila tudi pokal Uefa in evropski superpokal.

Barcelona je brez poškodovanih napadalcev Luisa Suareza in Ousmana Dembeleja ter vratarja Marca-Andreja ter Stegna v Sevilli krenila v boj po novo pokalno lovoriko, ki bi bila rekordna 31. v španski klubski konkurenci in rekordna peta zaporedna. Ekipa trenerja Ernesta Valverdeja je želela vsaj deloma zaceliti rane po novem bolečem slovesu v izločilnih bojih Lige prvakov, na stadionu lokalnega prvoligaša Real Betisa pa je Katalonce pričakala razigrana Valencia, ki na nobeni od obeh medsebojnih tekem v tej sezoni ni izgubila. Uvod v obračun na Benitu Villamarinu je povsem pripadel Barceloni, a v peti minuti so imeli "netopirji" izjemno priložnost za vodilni zadetek: po napaki Clementa Lengleta je Rodrigo Moreno že premagal Jasperja Cillessena, a je žogo le nekaj centimetrov pred prečkanjem črte ustavil prisebni Gerard Pique.

TEKMA

Lionel Messi je bil v uvodnih minutah praktično neviden, nato pa se mu je v 18. minuti ponudila lepa priložnost, a je njegov poskus z desnico zadel v blok in končal v kotu. Pet minut kasneje je v napadu do tedaj precej nekonkretna Valencia povedla: po dolgi žogi Gabriela Pauliste je Nelsonu Semedu na desnem boku Barcine obrambe ušel Jose Luis Gaya in v sredini našel Kevina Gameiroja, nekdanji napadalec srdite Betisove mestne tekmice Seville pa je preigral Jordija Albo ter zabil žogo mimo Cillessena. Vse do prvega premora za osvežitev, ki ga je  sodnik Alberto Unidano Mallenco zaukazal po 30 minutah igre, Katalonci niso znali odgovoriti.

Katalonci ušli tretjemu golu v svoji mreži, nato sledila reakcija
Kmalu po tem, ko je igra spet stekla, pa novo slavje na delu stadiona, ki so ga napolnili valencijski navijači: Dani Parejo je z žogo v prostoru zaposlil Carlosa Solerja, ki je prehitel spet povsem nepozornega Albo in v sredini zaposlil osamljenega Rodriga, ta pa z glavo tokrat ni grešil. Kaj lahko bi se Pique in Cillessen v 40. minuti podpisala pod enega najbolj komičnih golov te sezone, a se je Nizozemec po tem, ko mu je Katalonec prepustil žogo, še pravočasno rešil, čeprav mu je okroglo usnje ušlo pod nogo ob pritisku Rodriga. Barca je polčas zaključila veliko bolje in Messi je z močnim strelom z razdalje "pretegnil" Jaumeja Domemecha, ki je bil v naslednjih sekundah na mestu še ob neoviranem poskusu Ivana Rakitića.

Valverde, ki je že drugo sezono zapored tarča ostrih kritik zaradi (po mnenju nekaterih) ponavljajočih se napak na odločilnih tekmah Lige prvakov, tokrat ni čakal z menjavami in v drugih 45 minut od samega začetka poslal Artura Vidala in Malcoma, ki sta zamenjala Semeda oziroma povsem nevidnega Arthurja Mela. Toda najprej je zapretila Valencia, Goncalo Guedes si je lepo pripravil diagonalen strel, ki le za las ni zadel želenega cilja. Messi je imel v 51. minuti veliko priložnost s prostega strela, s katerimi je v tej sezoni že večkrat zablestel, toda po odboju od živega zidu je žoga nenevarno poletela prek vrat.

Messi poskrbel za napet zaključek
Veliko bolj nevarno je bilo pet minut kasneje, ko je Argentinec po kombinaciji z Malcomom mojstrsko "slalomiral" med branilci in žogo z zunanjim delom stopala poslal v prečko, Vidal pa odbitek, ko se je že zdelo, da rešitve za Valencio tokrat ne bo, prek okvirja vrat med navijače Barcelone. Reči so se naglo še poslabšale za nekdanji klub Zlatka Zahovića, saj je moral trener Marcelino Garcia Toral v 64. minuti zamenjati načetega kapetana Pareja, ki ga je na zelenici nadomestil Geoffrey Kondogbia. Pique je bil v 71. minuti naslednji z zapravljeno zrelo priložnostjo v vrstah Kataloncev, podaje Malcoma namreč v sredini ni uspel spremeniti v zadetek, njegov strel je zgrešil cilj. A finale se je nato povsem razplamtel, saj je Barci le uspelo zadeti, ko je v 74. minuti po kotu do strela prišel Lenglet, a ga je s fantastično obrambo spet ustavil Domenech, Messi pa je brez težav premagal z neposredne bližine.

Zadnji poskus Valverdeja je bil aktiviranje Carlesa Alenaja, ki je zamenjal Rakitića, napadi Kataloncev pa so se nadaljevali, medtem ko je Marcelino povsem zaprl formacijo in iz igre potegnil tudi Morena, namesto katerega je priložnost dobil Mouctar Diakhaby. V petminutnem podaljšku je "Blaugrana" zaman iskala pot skozi obrambo nasprotnikov, Guedes pa bi v enem od protinapadov sam pred Cillessenom lahko odločil finale, a je grdo zgrešil. Tudi zato je bilo napeto do konca, ko je šel pred vrata "netopirjev" tudi Barcin vratar, Guedes pa je poskušal zadeti z ogromne razdalje, a zgrešil prazen gol. Valencia je kljub vsem zapravljenim priložnostim zdržala in s svojimi navijači proslavila težko pričakovano lovoriko.

Španski pokal (Copa del Rey), stadion Benito Villamarin, finale:

Barcelona ‒ Valencia 1:2 (0:2)
Messi 73.; Gameiro 22., Rodrigo 33.

POSTAVI

PARI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sisli288
27. 05. 2019 17.18
+0
Ko ti je največji uspeh v sezoni poraz največjega rivala, potem veš da navijaš za povprečen klub oz. tvoj klub postaja povprečen. pa pozdrav belim na aparatih, ki so v zadnjem mesecu dobili malo volje do življenja ob porazih barce
apodgra
27. 05. 2019 10.23
+1
Najbolj me motijo komentarji , ko neka ekipa uspe , potem se vse te zasluge za uspeh lepijo samo na trenerja . Kaj pa , če ne bi uspela , kdo bi bil potem krivec za takšno stanje ali povedano drugače, potem bi se morala uspešna sezona nadaljevati v kolikor isto ekipo vodi stari trener. Nova sezona je pa lahko prava katastrofa , torej je ta trener čez noč izgubil vsa trenerska znanja . Odgovor je podoben vprašanju , kaj je bilo prej jajce ali kura .
grozjak
27. 05. 2019 09.40
-8
zapirač in kompanija, zapomnite si, pa naj bo še tako tako slaba, barcelona je še vedno boljša od reala!!!!!
KavčStrokovnjak
28. 05. 2019 09.24
JP krepko boljša. In to v plačah. Najbolj preplačana ekipa v EU. Zdaj je pa trener kriv, ne? Kako pa saj imajo Lea. Messy je sam sposoben odločit tekmo in sam pobirat vse zasluge. Če ne naredi nič je pa trener kriv. Butnskala
ehjaehja
27. 05. 2019 08.30
+3
Kaj se pritožujete da ni bilo prenosa? vtipkajte na YOUTUBE: Valencia-Barca pa se nasmejte od srca pravi užitek je videti prva dva gola:)
grozjak
27. 05. 2019 09.34
-2
hmmm, kje si bil od sredine aprila pa do sedaj???? a si na yutube gledal epohalne aprilske zmage Reala?????
šumar
27. 05. 2019 08.09
-1
barca je letos osvojila glih tolko lovorik kot vaš vsemogocni juventus haha stem da ima se najboljsega strelca evrope in zato je barca sedaj najslabsi klub haha premagala je tudi finalista totenhem pa na eni tekmi tudi liverpool n najbolj glasni so realovci ki so letos bli res odlicni haha polfinale al pa osmina finala je razlika ane realovci
ehjaehja
27. 05. 2019 08.27
+0
hahahaha kje pa je biu tvoj vsemogočni Messi v polfinalu pa finalu? Zakaj ni naredil božjega čudeža?hahahahahahaha
šumar
27. 05. 2019 08.37
-2
messi je naredu velik oziroma vse samo ti odnjega zahtevas da da vsako tekmo 10 golov hehe pomojem zacni tenis gledat tam ni ekipe je sam eden igralec
grozjak
27. 05. 2019 09.35
-3
KavčStrokovnjak
28. 05. 2019 09.25
ehjaehja
27. 05. 2019 07.44
+5
hahahaahah vsakič se nasmejem od srca tej novici ko se spomnem da si Katalonci mislili da je barca superiorna in nepremagljiva😂😂😂😂
šumar
27. 05. 2019 08.49
-3
barca je superiorna skor vsako tekmo ni pa nepremagljivo nihce ni ampak to mislite ti in tebi podobni
ledr
27. 05. 2019 10.24
-1
Nekam veliko imaš ti čez Barco za povedat čeprav ti je tukaj veliko ljudi že povedalo, kaj si misli o tebi... Samo ti tega pač ne razumeš. (tipično za Realovca..) Ampak še nekaj, da ne pozabiš: V lanski sezoni je Real zaostal za Barco doslej rekordnih 17 točk! A se še spomniš tega??? No, letos, ko je Barca očitno slaba, po tvoje zelo slaba ali celo ZANIČ, pa je tvoj "najboljši" in vsemogoči Real ponovno postavil rekord in zaostal 19 točk! A so ti sedaj zadeve kaj bolj jasne??? Se pa res strinjam s tem, da je Barca letos slabša kot prejšnja leta.
Nimasmisla
27. 05. 2019 07.34
+5
barca je vedela kaj se jim bo zgodilo pa niso dovolili prenosa
JOSEPH HAYDN
26. 05. 2019 21.05
+15
Sramota,da imamo 10 športnih programov in ni bilo prenosa...
grozjak
27. 05. 2019 08.07
-2
Po drugi strani pa, bolje tako. Bi znal povsem nov tv razbiti....:)
graf
27. 05. 2019 08.28
+2
se globoko strinjam ! Za povrh pa naša nacionalka kani še zvišati naročnino ...
Đorđe Božović Giška
26. 05. 2019 20.39
-4
ni problem če niso osvojili LP in KP.., mislim kot Barcelona. To mi ni žal. Žalosti me to da NAJBOLJŠI VSEH ČASOV zapravlja leta z nekimi titotim, valverdeji in podobbnimi. Da o nakupih ne govorimo. Vsemu temu je kriv Bartedrek! In ko bo VELIKI MESSI enkrat nehal igrati, a to se bo zgodilo, bo una p-l-a-č-i-p-i-č-k-a bla kao boljši! Ker je osvojil 5 LP, ker je dal 16 golov več v LP.. (z 11m in poločjo sodnikov DA)!!! Upam da se bodo spametovali in zamenjali upravo, ter da nova uprava uredi od nakupov, trenirja itda da se to postavi tako kot treba!!!!
igyyp
26. 05. 2019 21.10
+9
KanAr3: To da mečeš v koš dva najboljša nogometaša po statistikah, v eni vlogi Lea, in v drugi Cr_ja. Oba sta vrhunska, in spoštovanja vredna, kakor koli sta zabijala, eden iz prostih, drugi iz 11m vse je treba zaslužit. In po tvoje Messi ne zapravlja svojega časa, njegovi soigralci zapravljajo njegovega, in tudi Valverde ni preveč kriv, ko pride do ključnih tekem se nekako pokakajo. Ne meči v koš vseh na en kup.
Gago
26. 05. 2019 20.22
+2
Očitno je kdo v ekipi dobil trojčke, mogoče smo jih narobe razumeli
jowiki72
26. 05. 2019 18.58
+13
Če pa pri Barceloni v tej fazi ne bodo ukrepali potem so pa res slepi. Ni energije, ni igre, ki jih je krasila nekoč, ni nič kar bi moglo bit.
ehjaehja
26. 05. 2019 16.51
+8
HAHAHAHAHA en mesec nazaj:trojna krona nam ne uide:D 😂😂😂😂😂😂😂😂
mitja999
26. 05. 2019 11.33
+30
Superiorna barca? Se je ze proti unitedu vidlo da niso na visokem nivoju kak sele superiorna, kot so bili visoko nekateri navijaci. Da o njihovem ponizevanju drugih navijacev ne govorimo. Vse kar so osvojili je letos zelo slaba liga. Zal
Kollerik
26. 05. 2019 13.15
-16
Prišli so do polfinala in v polfinalu tudi prvič nabrisali Liverpool doma s tri proti nič. prišli so tudi v finale za kraljevi pokal. In spet so osvojili Špansko prvenstvo. Pa res imajo "slabo igro"....
Simoni?
26. 05. 2019 11.24
+5
V dveh finalnih evro - obračunov štirje predstavniki angleškega nogometa... Za podatek dovolj zgovorno priča o španski kanti....
saturnsky23 saturnsky23
26. 05. 2019 10.37
+2
Barcelona je institucija, velikan. Kar počenja vodstvo zadnja leta od nabave igralcev, do trenerja, je popolno rušenje. Ta velikan nogometa, si zasluži imeti kar nekaj igralcev kvalitete Messija, ne pa da se ga zlorablja, izkorišča, zmanjšuje njegovo dobro ime. Kar se tiče Valverdeja, kaj takega, je težko kje najti. Trener, ki se mu ne dviga pritisk, ali vsaj ne pokaže, Trener, ki sploh ne vstaja iz klopi, ali redko, Trener ki nikoli ne pozdravi igralca ob menjavi, takemu ni mesta v velikem klubu.
fafajonka
26. 05. 2019 10.22
+16
Nekateri tukaj hitreje menjajo nicke,.......kot se menjajo gosti v javni hiši.
cripstoned
26. 05. 2019 10.18
+18
in spet je krivec valverde...hahahah nisem vedel da je na igriscu 11 valverdejev ki so vredni 650milijonov....bravo valencia...
Kollerik
26. 05. 2019 10.26
-13
bububu123
26. 05. 2019 11.16
-13
igralci igrajo tako kot to reče trener! Prva motivacija je na treneru!
okorok4
26. 05. 2019 11.47
+11
Ne, je pa Valverde kriv, ker dela napačne menjave. Vedno imaš igralce, ki imajo slabo tekmo in igralce, ki imajo dobro/solidno tekmo. Ti moraš iz igre potegniti katerega igralca? Tistega, ki ima slabo tekmo. On dela ravno nasprotno. Malcom, ki je edini pravi krilni igralec je na klopi, medtem pa Roberto, ki je vezist, igra na krilu???? In kljub katastrofalni tekmi, ki jo je imel, je Roberto ostal v igri, ven pa je šel Semedo, ki je bil sicer tudi slab, ampak ne tako zelo slab. Rakitić, Busquets tudi katastrofalna tekma, Valverde iz igre potegne Arthurja, oba staroselca ostaneta v igri. Nima "jajc", da bi dal staroselce iz igre, to je problem. Ti moraš menjave delati na podlagi dnevne forme, ne na podlagi imena.. Ok ne rečem, da si Messi ali Ronaldo ali Maradona, potem ostaneš v igri. Ampak če pa si Rakitić ali Roberto in imaš katastrofalno tekmo - greš ven!
okorok4
26. 05. 2019 11.50
+6
Prav tako ima trener ogromno vlogo, čeprav se ti ne sanja. Koliko so igralci borbeni, je velika zasluga trenerja. Ker jih zmotivira. Zakaj so Liverpoolovi igralci tako borbeni? Zaradi sebe ali zaradi Kloppa, ki je iz njih to iztisnil? Zakaj pa Liverpool pred Kloppom ni bil tako borben in tekaški? Tako da ja, ogromno pomeni trener. Po tvoje so krivi igralci. Torej če trener ni nič kriv, zakaj potem sploh obstaja funkcija trenerja?
Dany75
26. 05. 2019 12.13
+11
kollerik res si otrocji da se tolazis s temi -19 ... to pa je vse s cim se lahko pohvalis v zadnjih letih... nabije vam bayern 7 komadov, pol roma 3, in na koncu se liverpool 4 .... od lovorik pa tema.... ti se kar tolazi, mogoce nasl leto pridete celo v finale lp... pa tako opevani ste bli kaj vse boste letos osvojili... boscek...vsaj eno tolazbo imas,teh -19, pa sploh ne ves da se real pozvizga na to tvojo prednost v pikah.... bogi si....res
razor9999
26. 05. 2019 12.23
+10
Crips k govoris da ni trener kriv, dej povej zakaj je pol real zamenjov ze 3 trenerje letos.
pako-san
26. 05. 2019 12.38
+10
Kollerrik,saj drugo ne ves kot -19. Pa se napisi:33,13
Kollerik
26. 05. 2019 13.11
-5
sam250
26. 05. 2019 10.03
+5
video, bi blo tešk prlimat,no se je youtbe
cripstoned
26. 05. 2019 09.48
-1
Hvala za var...brez vara bi atletiko bil prvak spanije...12tock samo da spomnim hahhahaha
dark horse
26. 05. 2019 10.03
+8
Res je in Real kakšnih 15 lalig in 5 lp z varom manj
cripstoned
26. 05. 2019 10.17
-19
okorok4
26. 05. 2019 11.51
+6
2016 - Ramos offside gol proti Atleticu v finalu (za 1:1) 1998 - Mijatović offside gol proti Juvetu v finalu (za 1:0) Časi generala Franka? Ne rabim pisat
tedoVV2HCmedo
26. 05. 2019 09.22
+14
Sem gledal tekmo. Vesel sem, da je bogataš spet zgubil.
dark horse
26. 05. 2019 10.03
-7
zibertmi
26. 05. 2019 21.11