Nogomet

Cristiano, ploskali so ti, a fantje so vsem pokazali, kaj nas čaka v Nemčiji

Ljubljana, 26. 03. 2024 20.42 | Posodobljeno pred 31 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
16

V Slovenijo je prišel Cristiano Ronaldo. Nekako tako bi lahko na hitro in površno povzeli obračun Slovenije in Portugalske še pred prvim žvižgom v prepolnih Stožicah. A tu so bili tudi slovenski junaki ...

Vse skupaj se je (vsaj na slovenskih tleh) začelo pred natanko enim letom proti San Marinu. Po zmagi na prvi tekmi kvalifikacij za prihajajoči Euro proti Kazahstanu so se slovenski nogometaši vrnili na domača tla in nadaljevali zmagovit začetek. Takrat se je v Stožice spravilo 10.282 ljubiteljev nogometa, marsikdo med njimi pa resnici na ljubo za karto ni plačal 'odškodnine'.

Poleti je sledila izjemno pomembna tekma proti Danski, po nepričakovanem porazu v gosteh pri Fincih. Na ta obračun je v Stožice priromalo 14.382 navijačev, naslednja tekma proti Severni Irski je privabila manjše število obiskovalcev (12.587). Šele predzadnja domača tekma tega ciklusa proti Finski je skoraj zapolnila Stožice (15.823), ki pa so na odločilnem obračunu doma proti Kazahstanu pokale po šivih. Vstopnic za ta spektakel NZS-ju ni bilo treba dobrosrčno deliti, saj je evforija naroda v senci veličastnega Triglava dosegla vrhunec.

Nogometne heroje bomo pospremili na Euro tako, kot se spodobi – in kot še niste videli. Vabljeni v družbo Gregorja Trebušaka in Sanje Modrić vsak ponedeljek zvečer po oddaji MasterChef Slovenija na POP TV in VOYO. Vsi za naše!

No, tako smo vsaj sklepali. Če smo mislili, da bo v Nemčiji še najbolj 'noro', je norost v slovensko prestolnico priletela že prej. Takoj, ko se je v javnosti pojavila informacija, da so se vodilni možje v slovenski reprezentanci dogovorili za prijateljsko tekmo s Portugalci, je bilo jasno, da bo prihod Cristiana Ronalda temperaturo v Ljubljani le še dvignil. Karte za 'zgolj' prijateljski obračun so pošle v pičlih štirih minutah, še hitreje kot za odločilno in najbolj pomembno tekmo slovenske nogometne reprezentance proti Kazahstanu.

To je vendarle bil obračun z reprezentanco, katere del je eden največjih vseh časov, ki je nedavno dosegel že svoj 879. gol v karieri. Za primerjavo, slovenska članska nogometna reprezentanca jih je v vsej svoji zgodovini od prvega obračuna proti leta 1991 dosegla 'zgolj' 366, po sinočnji tekmi je ta številak poskočila na 368. Veličina nogometaša, ki je v svoji karieri osvojil skoraj vse, kar se je osvojiti dalo, je znana slehernemu ljubitelju nogometa. Evforiji po uvrstitvi na Euro navkljub je jasno, da je zanimanje za karte na tem obračunu v veliki meri bilo odvisno predvsem od želje kupcev, da ga vidijo v živo.

Pred začetkom dvoboja v Stožicah je bilo legitimno vprašanje ali navijačem na tribunah Stožic srce poskoči bolj, ko slišijo ime Cristiano Ronaldo, kot imena vseh slovenskih reprezentantov. V zanosu nakupa kart za tekme na Euru in vsesplošne ljubezni do nogometašev, ki so Slovenijo popeljali na prvo veliko tekmovanje po 14 letih, je skoraj greh na to namigovati, a vseeno recimo bobu bob. To domnevo so zbrani navijači potrdili že dobrih 40 minut pred začetkom tekme. Ko so slovenski vratarji in nogometaši stopili na svežo stožensko zelenico, je bil aplavz pričakovano glasen, a popolnoma zanemarljiv v primerjavi s tistim, ki ga je prejela gostujoča reprezentanca in predvsem kdo drug kot Cristiano Ronaldo. Že pred njegovim prihodom so vsi fotoaparati, televizijske kamere in praktično vse oči zbranih v Stožicah bili usmerjeni v hodnik, ki vodi na zelenico. Pogled na tribune je razkril nadpovprečno število transparentov posvečenih zgolj in samo Portugalskemu zvezdniku. Večina s skromno prošnjo: "Mi lahko podariš svoj dres?"

 

Kljub temu se je v prepolnih Stožicah na začetku bolj redko, potem zgolj občasno pelo slovenske pesmi in spodbujalo slovenske nogometaše. Najprej so se prepolne tribune zahvalile dolgoletnemu slovenskemu reprezentantu, ki je svojo športno pot zaključil z veličastnimi stotimi nastopi v dresu slovenske reprezentance Bojanu Jokiću. Tako je seveda prav in vseeno je kaj je množice privleklo na prijateljsko tekmo nogometne reprezentance, pomembna je zgolj podpora, ki so jo nogometaši na zelenici zagotovo začutili, čeprav lahko upamo, da bo na Euru vseeno bolj bučna. Do začetka Eura jih čaka še 12 tednov in pozitivna energija, ki so jo po novi zmagi v Stožicah znova začutili, bo zagotovo le še dodatna spodbuda za trdo delo v njihovih klubih pred naslednjimi še kako pomembnimi reprezentančnimi obveznostmi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kostorog
27. 03. 2024 16.16
+1
Narcisoidni kalimero, ko mu gre se smeje in skače v zrak, ko igra zašepa pa užaljeno išče krivca v vseh drugih, Bogi, Bogi jokajoči kalimero.
oberkreiner
27. 03. 2024 15.36
-1
Ne pomagajo mu milijoni, zame je najbolj antipatičen in primitiven karakter med nogometaši...
Začni Živeti
27. 03. 2024 14.31
+3
CR7 nima nobenga spoštovanja.... nula 0
Apostol1
27. 03. 2024 12.34
+6
Svoj čas sem Ronalda spoštoval zaradi tega ker je vse to dosegel z res z garanjem. Obnašanje , da ni mogel nekako pozdravit na nek način navijačev sploh pa otrok . je pa milo rečeno dokaj odbijajoče . Ima do tega pravico . Toda vseeno ni lepo po naj se obrača kakor komu ustreza.
brezcasni
27. 03. 2024 11.47
+1
napaka tekme in to edina je da so dali za glavnega sodnika Bosanca ki se vsaj malo pocuti kot doma ,zaradi zgodovine oziroma bivse skupne drzave in je bil tudi malo pristranski......moral bi biti skandinavec ali nemec ker nima nobenih emocij do katerekoli reprezentance ki sta igrali.....vseeno pa lepa igra Slovenije in dokaj počasna in nezainteresirana igra Portugalske......da Ronaldo ni dal gola pa so krivi njegovi vezisti ki so izgubljali zoge in bili brez ideje in motivacije
mptour
27. 03. 2024 10.34
+2
Res, vsaka čast takim na(v)(b)ijačem.
LILIputput80
27. 03. 2024 10.27
+5
Za nasprotnike lahko igra sam Jezus Kristus pa ne moreš navijat zanj... Navija se za Slovenijo, če igra Slovenija. Butasto...
Sickk 2
27. 03. 2024 11.17
+1
Anion6anion
27. 03. 2024 09.33
+9
Ronaldo je ponovno pokazal da je še vedno nezrel. Ko zmaga je poln sebe, ko izgubi pa se joče in obnaša kot užaljeni otrok , ki mu je nekdo vzel njegovo najljubšo igračo.
oježeš
27. 03. 2024 09.17
+13
Precenjena nogometna ikona. Saj je dober nogometaš, ampak taka evforija okoli enega človeka, presega vse normalne meje. Vsekakor pa čestitke našim nogometašem, naj tako nadaljujejo tudi naprej.
Sloga
27. 03. 2024 08.43
+2
Spet moram povedati isto, clanej govori o nogometu, komentatorjev pa to očitno sploh ne zanima, plehko je ze vse skupaj
LILIputput80
27. 03. 2024 10.38
+1
fotografije so same zgovorne, zato moj komentar
Buči Buči
26. 03. 2024 21.56
+0
O M G špektakel