Nogomet

Diši po novem škandalu: Infantina obtožujejo korupcije v povezavi s turško zvezo

Pariz, 15. 12. 2017 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Ginanni Infantino je kljub napovedanemu boju proti korupciji, ki naj bi se po Fifi razpasla pod mandatom Seppa Blatterja, tudi sam pod drobnogledom. Razlog so dokumenti, ki ga bremenijo resnih nečednosti.

Francoski dnevnik Le Monde je z vsemi topovi napadel predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa), Giannija Infantina, ki naj bi v času, ko je bil še sekretar Evropske nogometne zveze (Uefa), sodeloval pri reševanju turškega nogometnega škandala. Leta 2011 je v Turčiji izbruhnila vest, da je v prirejanju rezultatov sodelovalo več najmočnejših klubov, med njimi tudi carigrajski Fenerbahče, Bešiktaš in Galatasaray. Naslov je osvojil Fenerbahče, a so 36 oseb, med katerimi so bili tudi uradniki in igralci, kasneje obtožili prirejanja rezultatov. Predsednik Fenerja Aziz Yildirim je bil obsojen na več kot šest let zaporne kazni, medtem ko je Uefa carigrajskega velikana za dve sezoni suspendirala iz evropskih tekmovanj.

Infantino (levo) med žrebom SP 2018 v Moskvi ob predsedniku Ruske federacije Vladimirjem Putinom.
Infantino (levo) med žrebom SP 2018 v Moskvi ob predsedniku Ruske federacije Vladimirjem Putinom. FOTO: AP

Infantino je pod drobnogledom zaradi dovoljenja, ki ga je kot sekretar Uefe leta 2012 dal Turški nogometni zvezi (TFF). TFF je lahko izrekla blažje kazni, čeprav so njeni statuti predvidevali veliko ostrejše. Fenerbahče se je tako rešil izpada v drugo ligo, Le Monde pa navaja pismo generalnega sekretarja TFF Ebruja Koksala, ki se je pri Uefi pozanimal, če je moč ublažiti kazen. TFF je predlagal odvzem naslova Fenerbahčeju in odvzem 12 točk skupaj z denarno in tekmovalno kaznijo prepovedi nastopa v evropskih tekmovanjih. 

"V imenu Uefe lahko rečemo, da se glede na vse okoliščine vaš predlog zdi razumen in primeren," je Infantino odgovoril TFF. Takratni predsednik TFF Mehmet Ali Aydinlar je že javno povedal, da so z Uefo dosegli dogovor s "pogajanji", ki so najmočnejše turške klube rešili pred izgubi ogromnih količin prihodkov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113089
16. 12. 2017 08.15
+1
Besedi makaronar in poštenost ne sodita v istem stavku...
ehjaehja
15. 12. 2017 16.04
+2
Nič skrbet bodo tudi Čeferinu kdaj našli nepravilnosti
neosnaplanetu
15. 12. 2017 16.50
-1
Ja. Doma na primer. Zaracunavanje storitev brez racunov ipd. FURS pa gleda mimo...
Rolesx
16. 12. 2017 10.48
+2
on brani Zidarje da kradejo majhnim otrokom :- to je Čeferin ki varuje majhne klube in ljudi
macek_garfield
15. 12. 2017 14.05
+4
izgleda, da je ceferenichi se edini posten, ceprav ima ogromno masla na glavi pa to