Nogomet

Švedi premagali Italijane v njihovem slogu in jim sredi Milana zaloputnili vrata svetovnega prvenstva

Milano, 13. 11. 2017 21.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Švedska nogometna reprezentanca je brez upokojenega Zlatana Ibrahimovića spisala eno najlepših poglavij v svoji zgodovini in si v dveh tekmah dodatnih kvalifikacij z Italijo priigrala nastop na svetovnem prvenstvu. Italijani so na domačem San Siru nemočno lovili gol za vsaj podaljšek, po remiju z 0:0 je seveda tudi konec reprezentančne kariere Gigija Buffona.

Ola Toivonen ustavlja Jorginha (desno), ki je po porazu v Solni dobil priložnost od prve minute.
Ola Toivonen ustavlja Jorginha (desno), ki je po porazu v Solni dobil priložnost od prve minute. FOTO: AP
Izkušeni vratar italijanske reprezentance Gianluigi Buffon je, ne prvič v karieri, na žvižge, ki so jih domači navijači namenili švedski himni, odgovoril s ploskanjem. Legendarnemu članu Juventusa se je v Milanu v odgovor na početje neotesancev pridružil tudi del najbolj športnih navijačev.

Svetovno prvenstvo brez ene najbolj "klasičnih" reprezentanc, italijanske, je bilo dolgo časa nekaj nepredstavljivega, toda poraz na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij s Švedsko (0:1) je bil znak za popolno mobilizacijo na Apeninskem polotoku. Svetovno prvenstvo so Italijani nazadnje izpustili leta 1958, nepriljubljeni selektor Gian Piero Ventura pa je tudi za odločilni dvoboj na San Siru v boj poslal postavo s tremi branilci in tremi svežimi obrazi: priložnost so dobili Alessandro Florenzi, Manolo Gabbiadini in naturalizirani Jorginho. Venturov švedski kolega Janne Andersson je v klasični postavitvi 4-4-2 dal prednost Mikaelu Lustigu na desni strani, medtem ko je Jakob Johansson, do ponedeljkovega večera strelec edinega gola v tem paru, dobil prednost pred poškodovanim Albinom Ekdalom. San Siro je grmel že dolgo pred prvim žvižgom španskega sodnika Mateua Lahoza, navijači so v Milanu pripravili vzdušje, vredno najpomembnejših tekem, a tudi spektakularna koreografija Skandinavcev ni zmedla.

Italijani so v prvem delu prvega polčasa bolj jalovo napadali in v zrak še najbolj skočili v osmi minuti, ko je Ludwig Augustinsson nepazljivo štartal na prodirajočega Marca Parola na robu 16-metrskega prostora, a je Lahoz zgolj odkimal. Tudi gostje so kmalu zahtevali najstrožjo kazen zaradi domnevnega igranja z roko pred italijanskim vratarjem Gianluigijem Buffonom (strel Marcusa Berga in posredovanje Mattea Darmiana), razplet v sodnikovi piščalki pa je bil enak kot nekaj minut prej. Razen poskusa Cira Immobileja v 14. minuti, ko je napadalec Lazia s težkega položaja meril v zunanji del mreže, večjih razburjenj ni bilo. Švedi so objokovali zgolj težjo poškodbo Johanssona, ki je brez kontakta s katerim od nasprotnikov obležal blizu sredine igrišča in moral v hudih bolečinah v kolenu z igrišča. V 27. minuti je bil Immobile znova v osrčju akcije, ki bi kmalu privedla do vodilnega zadetka Azzurrov: po akciji Jorginha je njegova nizka podaja z leve prišla na drugo stran kazenskega prostora, kjer je Antonio Candreva z močnim strelom meril čez prečko.

Za Buffona, ki ga je v Milanu toplo pozdravil tudi glavni sodnik dvoboja, je bila to najbrž zadnja uradna tekma za Italijo.
Za Buffona, ki ga je v Milanu toplo pozdravil tudi glavni sodnik dvoboja, je bila to najbrž zadnja uradna tekma za Italijo. FOTO: AP

Po članu Interja je bil v središču pozornosti nato hitro še en zvezdnik domačega prvoligaša AC Milana, Leonardo Bonucci, ki je obležal z bolečinami v kolenu, a delno šepajoč vseeno zdržal na zelenici. Tam je bilo še kako vroče, Emil Forsberg je v 29. minuti glasno zahteval že drugo enajstmetrovko, potem ko je njegovo podajo z roko ustavil Andrea Barzagli, Lahoz pa je iz žepa izvlekel le še en rumeni karton zaradi ugovarjanja. Immobile bi lahko vsaj malce omilil muke italijanskih privržencev nogometa, ko je v 40. minuti po lepi globinski podaji Jorginha prišel pred vratarja Robina Olsena in ga uspel premagati, toda še pred črto je žogo v zadnjem hipu izbil kapetan Andreas Granqvist. Parolo je v nadaljevanju akcije z okoli 16 metrov meril preko gola. Domači so Švede povsem stisnili na svojo polovico in blizu zadetku je bil v zaključku polčasa po samostojnem prodoru z levega krila še Florenzi, a ga je Olsen kakovostno zaprl.

Švedi so Italijanom pobudo morda še občutneje prepustili v drugem polčasu, ki bi ga z izjemnim zadetkom kmalu odprl Florenzi, a je njegov "leteči volej" po predložku z leve strani za las zgrešil oddaljenejšo vratnico. Rezervist Isaac Kiese Thelin je s pobegom, ki so ga še pravočasno ukrotili italijanski branilci, izpeljal eno redkih nevarnejših skandinavskih akcij, sicer so po uri igre igrali le domači. Od daleč je nenevarno poskusil Giorgio Chiellini, veliko bolj je srce vratarja Olsena zatrepetalo ob poskusu Candreve, ki je od bloka zletel le za las mimo gola. Da je vrag Italijanom res odnesel šalo, je bilo jasno v 63. minuti, ko je Ventura v ogenj s klopi poslal kar dva napadalca: nekdanjega "milanista" Stephana El Shaarawyja in Belottija, ki je z Venturo tako uspešno sodeloval v vrstah Torina. Hitro se je zatresla švedska prečka, spet je v kazenski prostor žoga priletela z levega boka, eden od gostujočih branilcev pa bi skorajda ukanil lastnega vratarja, ki je imel tokrat tudi nekaj sreče, da je na semaforju ostalo začetnih 0:0. Buffon je iz svojih vrat zgolj nemočno spremljal stihijske napade soigralcev, ki so za zaključni desant proti švedskemu golu dobili tudi pomoč zadnjega rezervista, Juventusovega Federica Bernardeschija.

Olsen je brez večjih težav ustavljal vse poskuse domačih, najprej Parola in nato še El Shaarawyja, Parolo je v 88. minuti dobil še skok sredi kazenskega prostora, toda vnovič zgrešil cilj. Španski sodniki so se odločili za kar pet minut podaljšane igre, ko so s tribune že deževale številne psovke na račun nogometašev in (predvsem) Venture. Italijani so iz napada v napad pritiskali za kakšen prosti strel ali enajstmetrovko, toda Lahoz s pomočniki jih ni uslišal niti takrat, ko bi jih morda lahko (z roko je v kazenskem prostoru igral še Granqvist. Švedi so zdržali in po zadnjem kotu Italijanov, ki so ga ubranili, je Lahoz zapiskal. Buffon, ki je prišel na več skokov v zadnjih minutah, za razliko od mnogih soigralcev ni padel na zelenico, temveč športno čestital nasprotnikom in se pozdravil s kolegi. To je najverjetneje njegova zadnja uradna tekma v dresu z državnim grbom, saj je že napovedal, da bo po koncu sezone končal klubsko kariero. Jasno je že, da je Ventura zdaj že bivši selektor po neuspehu, ki se je na Apeninskem polotoku zaradi številnih "grehov" iz preteklosti sicer napovedoval že dolgo pred njegovim prihodom. Italija tako prvič po letu 1958 ne bo igrala na svetovnem prvenstvu, ki ga je takrat, kakšno naključje, gostila ravno Švedska. 

Izid povratne tekme dodatnih kvalifikacij za SP 2018:

Italija ‒ *Švedska 0:0 /0:1/

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dipe
14. 11. 2017 19.33
+0
He eš Talijančke. Škoda jw naših Kurtiča, Murtiča
TomažNovak
14. 11. 2017 08.35
+4
CIGU MIGU
14. 11. 2017 08.35
+2
gianluigija poznam osebno in lahko trdim da je to oseba ki si zaslužu športnega oskarja za mir med športniki,,srečno gigi
Die einemaister
14. 11. 2017 09.39
-1
hahahahhaha ambrus boy dej pejdi se spočit
pako-san
16. 11. 2017 19.18
natolcevanjenapolno
14. 11. 2017 07.51
+0
spet isto...članek o nogometu, nepismeni se javljajo...
grevid
14. 11. 2017 05.40
+16
Škoda je Buffona.
Uporabnik981904
14. 11. 2017 08.14
+4
Še vedno je in pokazal je dober športni in kulturni zgled na svoji zadnji tekmi.
Kollerik
14. 11. 2017 14.33
+1
ChampionsLeague17
13. 11. 2017 23.59
-7
navečja smola je pa v riti slovenske reprezentace ko so riti nastavljal vsakmu
ChampionsLeague17
13. 11. 2017 23.56
-15
švedi upokojili dedija Gunlidžija Bufona ko je predolg bil zaposlen pred penzijo
ehjaehja
13. 11. 2017 23.24
+10
no to pa je prava mala sramota oziroma katastrofa,pa tako močno sem navijal za njih zgplj zaradi giggija ostali pa so mo vsi antipatični
JApajaDAja
13. 11. 2017 22.58
+21
Buffon, car....vso srečo kjerkoli že !
Die einemaister
14. 11. 2017 09.38
+1
mackon08
13. 11. 2017 22.56
+15
Italijani so preveč igrali z visokimi žogami, se vidi da nimajo igralca s kakšno pravo idejo.
apodgraj
14. 11. 2017 08.35
+2
Po zemlji se v tako zgoščenem kazenskem prostru preprosto ni dalo igrati , kaj šele zabiti kakšni gol . Visoke žoge pred kazenskim prostorom , pa so tako in tako plen obrambe . Taktika dosledne obrambe in igrati izključno tako, da ne prejmeš gola ,ubija igro nogometa . Kaj ti pomaga posest žoge , in če se igra enosmerni promet ? Zato vedno ne zmagujejo najboljše ekipe . Žal tako je moderen nogomet.
Symbolic
14. 11. 2017 17.03
+0
Kaj reč: ni nastradala Italija, ni nastradala Grčija... nastradal je nogomet... Rezime pod črto: cilj je dosežen, o kvaliteti pa ne bi zdaj...
Žac
14. 11. 2017 17.53
Ja, sigurno. Kvaliteta je padla zaradi izpada Grčije? Njihov atraktivni nogomet je svetovni znan. Ne nabijaj brez veze. Enostavno napiši da ti je žal da so tam Hrvati. ne filozofiri brez veze.
Symbolic
14. 11. 2017 22.05
Žac, totalno ne razumeš kaj sem hotel povedat! Zaato, preden kaj zineš - pretresi v glavi! Glej, Švedi gredo naprej z igro za pozabo , Hrvati pa tudi, ali pa še hujše: s "kukavičkim" nastopom na povratni tekmi... Torej, ni posredi Grčija ali Italija... narobe je to, da smo gledali igro na en gol in to NI NOGOMET ... Kar zadeva tvoje plitkosti (da mi je žal, da so Hrvati šli naprej): SPET SI DEBELO FALIL! Med svopjim študijem v Zagrebu, sem bil stalni "inventar" na Maksimiru in gledal skoraj vse elitne tekme in zvezdnike s pedigrejem, kot so Zebec, Čajkovskega, Mitića, Ivico Horvata, Bobeka, Šekija, Đajića, Milutinovića, Skoblarja... in še in še... ti si takrat bil enokomponenten, ali še to ne... smrkavec, ti boš z mano o fuzbalu!
Žac
14. 11. 2017 22.17
Ha,ha študij v Zagrebu? Ti študija nisi videl. A te igralce katere naštevaš ti je ata googl pomagal. Pet počivat,stari ata,če že se delaš da si. In še ti povem,od prej sam prebral tvoje komentarje kje izjavljaš veliko ljubezen do Hrvaške. Zato slovenceljn tih bodi.
Symbolic
15. 11. 2017 09.47
Žac, ti si pa skrajno nevzgojen! A si kdaj slišal za prof. Bazjanca (Statika, Kinematika, Dinamika, Oscilacije, Mehanizmi), za prof. Horvata (Hidromehanika 1 in 2, Hidravlični stroji in tudi diploma), za prof. Justinijanovića (Opisna geometrija 1 in 2), prof. Devidea (Matematika 1,2 in 3)... GLUPANE, a ti jih še naštejem? Teh ni na Googlu, a veš, teleban? Tvoj nespoštljiv odgovor neznancu je slika tvoje zabitosti... S takšnimi se nimam kaj pogovarjat..."ajde oladi"!
Symbolic
15. 11. 2017 17.38
Še nekaj za nevzgojenca Žaca: svojo "ljubezen" do Hrvaške izražam na ta način, da že 10 let zapovrstjo grem na dopust samo in edino na Grške otoke! Ti pa, verjetno, si "kuhan in pečen" na Jadranu, a ne? Eeee... moj debilko... spet si se zaletel v zid!
Žac
15. 11. 2017 18.42
Glej človek. Očitno ti mene dober znaš glede da navajaš da se tako obnašam do neznanca. Tvoja pisava ni tudi pisava dobrega okusa. Meni pišeš kod"nespoštljivi odgovor neznancu". Glavno da je tvoj odgovor spoštljiv glede mene. Po tvoji pisavi sklepam da si neki višji šolani človek. Če pogledam drugo plat sklepam da si nula od človeka. Glede kam ti hodiš mi je vse eno. Niti sam te vprašal kam greš niti me zanima. Glede mene kje sam jaz in kam jaz grem ti samo povem da sam bil na hrvaški par krat v življenju. Hrvaško slabo poznam,ali ne bom sigurno tiho da bodo žalili njene prebivalce in vse ostalo v zvezi nje takšni modeli kakor ti. A pri tebi je kod vse naj naj. In za konec še neki,ne veš kdo sam in od kod sam. V tvojo vednost,tam od kod sam jaz je zate neki nestvarnega. Ne mislim več z teboj tu se žaliti. tebi je to v krvi(čudno za visoko šolanega človeka),meni ni. Zmagal si. Uživi v zmagi naprej.
Symbolic
15. 11. 2017 20.59
Ti si se prvi javil z obtožbo in imperativom kaj naj raje napišem, z "ljubeznijo" do Hrvaške (preberi si svoje komentarje, če ne veš kaj pišeš)! Ne se zdaj vadit, raje:"ajde oladi"!
dipe
13. 11. 2017 22.55
+29
Holanda, Italija, Slovenija, 3 velesili brez SP. Katastrofa.
CURVANORD Zanetti
13. 11. 2017 22.55
+12
CURVANORD Zanetti
13. 11. 2017 22.54
+17
Tak je to ko niso zeleli da igra Mario,zato ker je crn. Pa edini pravi napadalec in lansko in letosnjo sezono zelo priden
GlavniModerator
13. 11. 2017 22.53
+14
italijani ze desetletja ne igrajo vec takih bunkerjev, kvecjemu lahko recete da igra tako inter ali pa chelsea. Drgac pa ce ne das neki bedni svedski gola v 180 minutah, pac nimas kej pocet na svetovnem, mi bo zal da jih ne bo, ampak realno bi precej hitr izpadl, dalec od tega da bi igral briljanten nogomet. Italijani pocas padajo v reprezentancno krizo...
CURVANORD Zanetti
13. 11. 2017 22.55
-3
23345
14. 11. 2017 08.55
+2
super, PREPOTENTNI Italijani,živim cca 500 m zračne linije od meje, zmeraj so bili za mene Italijane USRANE RITI. Buffonu pa čestitke, edini kateri zasluži vso podporo, ostala raja pa ??? Prepotentneži do konca. Ko se spomnim kako so se obnašali pred leti z nami Slovenci, ko smo hodili kupovat v Staro Gorico, me prime samo bes. Ko vidiš makaronarje v naših trgovinah, kateri prodajalci morajo znati italijansko , me prime spet močan bes. Ko pa me kateri nagovori v trgovini italijansko, ker ne razume kaj piše na artiklih, mu lepo v slovenščini povem, da govorim samo slovensko. Tako bi morali vsi. Oni so se pred leti, ko so živeli od nas , morali tudi naučiti slovensko, ma se niso hoteli, zakaj bi se moralo sedaj pa pri nas govoriti italijansko ???