Nogomet

Ekvatorialna Gvineja in DR Kongo prva polfinalista afriškega prvenstva

Malabo, 31. 01. 2015 19.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na afriškem nogometnem prvenstvu sta že znana dva polfinalista. Prvi so si nastop med četverico priigrali nogometaši DR Konga, ki so s 4:2 premagali sosede iz Konga, presenetljivo pa še domačini iz Ekvatorialne Gvineje, ki so po podaljšku z 2:1 premagali Tunizijo.

Na prvi tekmi je, potem ko se je prvi polčas končal brez golov, začetek drugega prinesel veselje Kongu. Ferebory Dore v 55. in Thievy Bifouma v 62. minuti sta poskrbela za na videz trdno vodstvo. Toda uvrstitev v polfinale se je hitro začela oddaljevati. DR Kongo je namreč znižal že v 66. minuti, zadel je Dieumerci Mbokani, nato pa so nogometaši te države poskrbeli še za preobrat. Jeremy Bokila je namreč izenačil v 75. minuti, že šest minut pozneje pa je bilo 3:2 po golu Joela Kimwakija. Za piko na i je nato v sodnikovem dodatku še drugič na tekmi zadel Mbokani.

Joel Kimwaki je DR Kongo popeljal v vodstvo.
Joel Kimwaki je DR Kongo popeljal v vodstvo. FOTO: Reuters

V večerni tekmi je domača reprezentanca dolgo "visela". Tunizija je namreč povedla v 70. minuti, zadel je Ahmed Akaichi, ter vodstvo zadržala do konca. Oziroma skoraj do konca, saj je že v sodnikovem dodatku v kazenskem prostoru padel Ivan Bolado, sodnik je kljub protestom Tunizijcev pokazal na belo točko, Javier Balboa pa je imel dovolj mirne živce, da je žogo poslal v mrežo za izenačenje in ohranitev upov na preboj gostiteljice v nadaljevanje prvenstva. V 102. minuti so navijači na stadionu začeli slaviti, kajti po mojstrsko izvedenem prostem strelu domačega junaka Balboe je domača zasedba vodila z 2:1. Ob koncu so Tunizijci pritisnili in skušali na vsak način izsiliti enajstmetrovke, toda domače moštvo je zdržalo vse nalete in se veselilo velikega in nepričakovanega uspeha, saj je Tunizija na lestvici Fife uvrščena kar 96 mest višje.

V nedeljo se bodo v preostalih četrtfinalnih tekmah merile še Gana in Gvineja ter Slonokoščena obala in Alžirija. V polfinalu bodo tekmeci DR Konga zmagovalci druge tekme, prireditelji pa se bodo za vstop v finale merili z boljšim iz tekme Gana - Gvineja.

Izida, četrtfinale:
Kongo - DR Kongo 2:4 (0:0)
Tunizija - Ekvatorialna Gvineja 1:2 (0:0, 1:1)

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LeonidasPapadopoulos
02. 02. 2015 00.27
-1
Navijam za ekvatorialno Gvinejo idemoooo hahaha