Nogomet

Eden tistih dni, ko favoritom ne gre

London, 01. 09. 2014 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
10

Tretji krog v Premier ligi je bil res pravi - najboljši so bili res dobri, slabši so se levje borili, in to ne zaman; nekaj favoritov je nerodno zapravilo dragocene točke; med temi najbolj vpadljivo Manchester City, ki je doživel enega od tisti dveh ali treh nepričakovanih porazov, ki bodo na koncu prvenstva morebiti celo odločilni.

Yaya Toure in soigralci so klonili proti Stoke Cityju.
Yaya Toure in soigralci so klonili proti Stoke Cityju. FOTO: Reuters
Lanski prvaki so se v dvoboj s Stoke namenili obotavljivo in premalo energično. Stoke je bil discipliniran in vztrajen. Njihova gosto postavljena obramba je živcirala favorite, medtem ko so protinapadi gostov tudi pred edinim zadetkom na tekmi nakazovali, da njihov borbeni načrt še kako vključuje tudi tega. Senegalski reprezentant Mame Biram Diouf si je na začetku drugega dela malo nad svojim kazenskem prostorom priboril žogo in nato v 70-metrskem sprintu za sabo pustil oba Cityjeva centralna branilca ter na koncu matiral še Joea Harta. Stoke se tudi do konca tekme ni povsem zaprl. Na tekmi bi bili lahko dosojeni tudi dve enajstmetrovki, prva od teh v korist Stokea.

Leicester in Burnley, ki sta doma remizirala z velikanoma -prvi z Arsenalom in drugi z Manchester Unitedoma -, sta igrala še precej bolj ofenzivno. Novinca v ligi sta pridelala občutno več izrazitejših priložnosti kot njuna nasprotnika. Te so bile kot po pravilu posledica agresivne igre obrambne in bliskovite kombinatorike vezne vrste obeh lanskih drugoligašev. Njihovi napadalci bi morali biti le malo bolj zbrani ali pa izkušeni, pa bi obračunu tretjega kroga lahko dodal še dve presenečenji več.

Chelsea je na festivalu zadetkov na Goodison Parku domači Everton premagal s kar 3:6. Napada obeh ekip sta delovala izvrstno, obrambi - prav tako obeh - pa porazno. Zmago je Chelseaju prineslo zelo zgodnje vodstvo. Že v tretji minuti je bil rezultat 0:2.

Mario Balotelli
Mario Balotelli FOTO: Reuters
Najbolj zvenečo zmago si je na gostovanju na White Hart Lane v severnem Londonu zagotovil Liverpool, ki je spet visoko premagal domači Tottenham. Lani decembra se je to srečanje končalo z zmago Redsev s 0:5, po tem porazu pa je klub moral zapustit trener Andre Villas-Boas. Pri gostih je v prvi postavi zelo zadovoljivo debitiral Mario Balotelli. Italijanski superzvezdnik je igral dobro. Njegov povratek v Premier ligo je bil sprejet zelo pozitivno. Že v prvem delu Balotelli zapravil dve čudoviti priložnosti. A nič zato. Liverpool je z golom Raheema Sterlinga povedel v osmi minuti. Emmanuel Adebayor in Nacer Chadli sta nato oba sama pred vratarjem Simonom Mignoletom zapravila ne le izenačenje, pač pa vodstvo za Spurse. Na sredi polja sta že proti koncu prvega polčasa pešala Erik Lamela in Christian Eriksen, istočasno pa je tam popolnoma zagospodoval Jordan Henderson. "Mehko" dosojena enajstmetrovka takoj po odmoru, ki jo je uspešno izvedel Steven Gerrard, je že nakazovala zmago gostov. To je z izjemnim solističnim prodorom po levem boku in natančnim zaključkom potrdil Alberto Moreno.

Branilski dvojec Moreno in Dejan Lovren, ki sta usodno grešila slab teden prej ob porazu na Etihadu, sta bila tokrat bolj zbrana. Tudi trener Brendan Rodgers je po tekmi povedal, da zelo verjame v Hrvata, ki ga v prihodnje vidi kot glavnega komandanta Liverpoolove obrambe. Še to. Rodgers je potrdil tudi, da bo enajstmetrovke pri Liverpoolu še naprej izvajal kapetan Gerrard, čeprav ga je Balotelli nagovoril s prošnjo, da bi bil prvi izvajalec on. Strateg Liverpoola se je strinjal, da je bila prošnja Super Maria - glede na Italijanovo statistiko pri izvajanju najstrožjih kazni - upravičena, vseeno pa se v tem obziru ne namerava premisliti. Gerrard je včeraj iz najstrožje kazni zabil že 43. gol za Liverpool, kar je klubski rekord.

Vzdušje na tekmi je bilo sijajno, domačini pa po porazu niti niso bili posebej potrti. Mauricio Pochettino je bil po tekmi razočaran le nad rezultatom.

Steven Gerrard
Steven Gerrard FOTO: Reuters
V soboto sem obiskal tekmo na Upton Parku, kjer je bil, še posebej v drugem delu, domači West Ham povsem ležeren in mlečen. Gostujoči Southampton je malodane počel, kar se mu je zahotelo. To je bil že letošnji tretji poraz West Hama pred domačo publiko. Med tednom so Hammerji izpadli tudi iz Ligaškega pokala. Dva gola za goste je zabil francoski reprezentant Morgan Scheniderlin, ki naj bi, kot je potrdil menedžer Southamtpona Ronald Koeman, kljub interesu Tottenhama in Liverpoola, v klubu ostal tudi še to sezono.

Dramatično tekmo so videli tudi v Newcastle. Tam je gol Wilfreda Zahaja v 5.minuti sodnikovega podaljška moštvu Crystal Palacea zagotovil točko. Bilo je 3:3. Zaha se je kot posojen iz Manchester Uniteda le nekaj dni prej vrnil v svoj matični klub, ki ga je minuli teden prevzel trener Neil Warnock.
Tekmovanje v Premier ligi se nadaljuje čez dva tedna, ko bo na londonskem Stamford Bridgeu tudi derbi vodilnih. Po gladki zmagi v soboto doma proti West Bromwichu ima popoln izkupiček, to pomeni tri zmage iz treh srečanj, poleg Chelseaja le še Swansea.
Pasica Premier League
Pasica Premier League FOTO:

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miniminter
01. 09. 2014 17.16
+1
Mislim, da sta Chelsea in City le premočna za nas, tk da če končamo na 3. al 4. mestu bom zadovoljen, če Uniteda na bo med top 4, bom še toliko bolj :D
AS1983
01. 09. 2014 16.49
+4
Manchester United je v katastrofalni formi, težko bojo letos med top4 v ligi.
Melita Mavsar
01. 09. 2014 12.59
+15
golijada med chelseajem in evertonom, vi pa napišete 2 stavka..... amaterji
lovesosa
01. 09. 2014 14.50
-5
al pa da so to že v prejšnem članku napisali
wearebarcelona
01. 09. 2014 19.44
wearebarcelona
01. 09. 2014 19.46
sej ti pise na koncu : vstopite v zakulisje z matjazom ambrozicem in seveda je ta clanek napisal ravno matjaz ambrozic kot pise
macek_garfield
01. 09. 2014 12.34
+13
... he he he ... to je bil eden tistih dni ... ko so stavnice v indoneziji ... zasluzile ...
KOPITES
01. 09. 2014 11.56
+11
Redsi bodo dobri,Balloteli se uigra in pride Lallana in to bo to.
KOPITES
01. 09. 2014 11.56
+4
williamwallace
01. 09. 2014 13.05
+7