Nogomet

FOTO: Rdeči vragi napovedali velik boj waleškim rdečim zmajem in z najvišjo zmago EP razbili Madžare

Toulouse, 26. 06. 2016 20.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Madžarskega vstajenja je konec. V osmini finala so vzhodni sosedje naleteli na razigrane Belgijce, ki so jih ugnali z najvišjo zmago celotnega prvenstva in napovedali spektakularen dvoboj z Walesom v četrtfinalu (4:0). Zmago je v 78. minuti potrdil rezervist Michy Batshuayi, nato so Belgijci le še dodajali zadetke.

Poraz proti Italiji je v uvodu v letošnje evropsko prvenstvo sestrelil Belgijo z vseh sezamov tihih in bolj glasnih favoritov za končno zmago. A rdeči vragi so nato z dvema zmagama hitro prebudili optimizem v domovini, kjer iz tekme v tekmo prihajajo novice o novih aretacijah v povezavah s terorizmom, ki želi udariti tam, kjer najbolj boli - med navijači, ki želijo le gledati tekmo. Proti Madžarski so želeli videti dominantno moštvo, ki bi pred morebitno tekmo z Walesom v četrtfinalu in (morda) Portugalsko v polfinalu končno uresničila visoka pričakovanja. Kritizirani selektor Marc Wilmots je Driesa Mertensa v svojem slogu presenetljivo poslal v ogenj od prve minute namesto na prvih tekmah veliko boljšega Yannicka Ferreire Carrascoja, medtem ko so Madžari od prve minute računali na Tamasa Kadarja in Adama Nagya, manjkal je eden najboljših posameznikov skupinskega dela Laszlo Kleinheisler. Belgijci so začeli podjetno in Kevin De Bruyne je v četrti minuti z mesta meril prek vrat, na drugi strani pa je Thibauta Courtoisa preizkusil tudi Gergö Lovrencsics. De Bruyne je še v isti minuti z visoko žogo iskal Romeluja Lukakuja, ki je prišel do žoge med dvema branilcema, nato pa iz obrata s težkega položaja streljal v Gaborja Kiralya, ki mu je zaprl bližnji kot. Izkušeni čuvaj mreže, spet oblečen v prepoznavno sivo trenirko, je ulovil tudi poskus De Bruyna, ki je še nadgradil vedno bolj resen pritisk Belgije. Tega so rdeči vragi kronali že v deset minuti, ko je bil pri žogi spet De Bruyne in s prostega strela na daljši vratnici idealno našel povsem sama Lukakuja in Tobyja Alderweirelda, slednji je bil višji od soigralca in žogo zabil v mrežo.

Belgijci so Madžare imeli tam, kjer so jih želeli, pretili so ob vsaki izgubljeni žogi na sredini igrišča in po eni takšnih je De Bruyne v 15. minuti potegnil po dolgi podaji, toda Kiraly je bil uspešnejši. Courtois bi si na drugi strani kmalu privoščil veliko napako, ko je po podaji enega izmed svojih branilcev zdrsnil in padel čez žogo, a je imel srečo, da v bližini ni bilo nikogar od nasprotnikov in da ni stal pred črto vrat. Madžari so rasli iz minute v minuto in njihov prvi igralec Balazs Dzsudzsak je prišel do ostrela z razdalje, a je Courtois brez težav ustavil žogo. Mertens je bil "kriv" za kar nekaj zapravljenih priložnosti, v 25. minuti je ostal povsem sam po dolgi žogi na desni bok, nato pa izbral najtežjo podajo od vseh možnih proti Hazardu in podal le v roke Kiralyu. Še posebej razigran je bil Hazard, za katerim je grozna sezona pri Chelseaju, a s kapetanskim trakom Belgije deluje kot prerojen. V 28. minuti bi stekel sam proti vratom, če bi mu Lukaku zgolj podal pravočasno, toda nerazpoloženi napadalec je preveč mencal blizu sredine igrišča. De Bruyne je Kiralya preizkusil še z glavo, Lukaku je po še eni hitri transformaciji iz obrambe v napad skupaj s Hazardom stekel v protinapad, nato pa sebično zaključil po prodoru v kazenski prostor.

Madžari so zaman lovili poletna De Bruyna (v sredini) in Hazarda.
Madžari so zaman lovili poletna De Bruyna (v sredini) in Hazarda. FOTO: AP

Po tem, ko je Kadar na robu kazenskega prostora podrl Mertensa in dobil rumeni karton, zaradi katerega ne bo smel zaigrati na naslednji reprezentančni tekmi, bi lahko bila kazen za Madžare v tisti akciji še hujša. De Bruyne je namreč v 36. minuti pod prečko poslal lep poskus s prostega strela, ki pa ga je Kiraly dobesedno s konicami prstov preusmeril v prečko in golavt. Po seriji belgijskih priložnosti so imeli svoje minute nato tudi Madžari. Lovrencsics je nenadoma močno udaril s precejšnje razdalje in na srečo Courtoisa zadel le kovinsko palico, ki drži mrežo. Dzsudzsak je bil še bolj nevaren in z roba kazenskega prostora po tleh zgrešil vratnico belgijskega vratarja le za nekaj centimetrov, Courtois bi bil verjetno celo prekratek. Polčas se je končal s kar dvema velikima priložnostma Mertensa, a član Napolija ni imel sreče. Razigrani Hazard mu je pripravil vse za neoviran strel pred Kiralyem, rahlo z desne, ki ga je legendarni Madžar fantastično ustavil, Adam Lang pa je Mertensov drugi poskus preusmeril še v kot. Izkušeni Zoltan Gera je bil ob polčasu prva selektorjeva žrtev, toda razmerje moči se ni spremenilo. Hazard si je ob Langu pripravil strel že v prvem napadu in Kiraly je pod prečko odbil močen poskus belgijskega zvezdnika, a nato so se Madžari prebudili in bili večkrat blizu izenačenju. Adam Szalai je v 51. minuti osvojil nekaj prostora na desni strani kazenskega prostora in streljal mimo prve vratnice in visoko prek gola, tri minute kasneje pa je Dzsudzsak iskal Szalaija, ki je skočil ob Thomasu Vermaelnu, ta pa je žogo morda tudi z roko preusmeril za kakšen meter mimo vrat nemočnega Courtoisa. Vsega bi bilo verjetno konec z drugim belgijskim zadetkom, ki bi ga v 59. minuti praktično moral zabiti Mertens, toda po podaji s strani ga je morda malce zmedel Lukaku, nekdanji soigralec Tima Matavža pri PSV Eindhovnu pa je z nekaj metrov grdo zgrešil.

Lang je imel kar nekaj sreče v 59. minuti, ko bi iz žepa srbskega sodnika Milorada Mažića kaj lahko dobil še en rumeni karton za štart nad De Bruynom, a se ga je Srb usmilil. Naslednji nevarni poskus je bil v 66. minuti delo Adama Pinterja, ki se je od Alderweirelda v loku odbil pod prečko Courtoisa, ta pa je moral prisebno posredovati. Dve minuti kasneje je imel izenačenje na nogi Roland Juhasz in lepo meril z zunanjim delom stopala, a zgrešil, prekratek je bil na drugi vratnici tudi Szalai. To je bil ključni trenutek tekme, saj je rezervist Michy Batshuayi dve minuti po prihodu na zelenico v 78. minuti odločil obračun, potem ko je pred vrati ostal povsem sam in izkoristil podajo z levega boka za svoj prvi zadetek na velikih tekmovanjih. Madžari so bili v šoku in tega so Belgijci neusmiljeno izkoristili: po izgubljeni žogi na robu njihovega kazenskega prostora so vragi krenili v bliskovit protinapad, ki ga je s prodorom in natančnim strelom z roba 16-metrskega prostora zaključil Hazard. Madžari bi si zaslužili vsaj zadetek, toda Szalai v 83. minuti z okoli enajstih metrov po obratu ni uspel spraviti žoge pod prečko Courtoisa. Zato pa je na drugi strani še četrti žebelj v krsto naših vzhodnih sosedov zabil Ferreira Carrasco. Soigralec Jana Oblaka pri Altetico Madridu je po še enem izvrstnem posredovanju Courtoisa (streljal je Elek) in napaki Madžarov na sredini igrišča pobegnil po podaji Radje Nainggolana v globino in mirno zadel ob Kiralyevi prvi vratnici za svoj prvi reprezentančni zadetek.

Izid:

Madžarska ‒ Belgija 0:4 (0:1)
Alderweireld 10., Batshuayi 78., Hazard 80., Ferreira Carrasco 90.

Postavi:

Madžarska: Kiraly; Lang, Juhasz (od 79. Bode), Guzmics, Kadar; Gera (od 46. Elek), Lovrencsics, Pinter (od 75. Nikolić), Nagy; Dzsudzsak, Szalai.

Belgija: Courtois; Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen; Witsel, Nainggolan, De Bruyne, Mertens (od 70. Ferreira Carrasco), Hazard (od 81. Fellaini); R. Lukaku (od 76. Batshuayi).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kemuri
27. 06. 2016 09.54
-4
Hrvate čaka le težko delo na poti do finala, v četrtfinalu jim bo nasproti stala Belgija ;) .
fihner
27. 06. 2016 14.31