Nogomet

FOTO: Nemčija z Draxlerjem in Gomezom spet tista prava, Slovaki padli brez izstreljenega naboja

Lille, 26. 06. 2016 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Wolfsburgov zvezdnik Julian Draxler je dobil prednost pred Mariem Götzejem in Nemčija je po zaslugi njegove podaje in zadetka opravila s Slovaki v osmini finala EP (3:0). Med strelci spet Mario Gomez in prvič v karieri tudi Jerome Boateng. Mesut Özil za Nemčijo zapravil prvo enajstmetrovko v zgodovini prvenstev.

Nemci slavijo kot izjemni izvajalci najstrožjih kazni in o tem priča tudi podatek, da je Mesut Özil prvi nemški nogometni reprezentant, ki je zapravil strel z bele točke na evropskih prvenstvih. Odmevno je leta 1982 na svetovnem prvenstvu v "loteriji" enajstmetrovk zgrešil tudi Uli Stielike, do danes pa Nemci na svetovnih prvenstvih niso več grešili.

Dolgo časa je bil njegov podpornik, toda tudi selektor Joachim Löw je pred prvo odločilno tekmo svetovnih prvakov Nemcev na tem evropskem prvenstvu obrnil hrbet Mariu Götzeju. Po neučinkovitih predstavah v skupinskem delu je Löw člana Bayerna posedel na klop in priložnost je proti Slovakom v Lillu od prve minute dobil Julian Draxler, sicer pa nemški selektor ni spreminjal postave, ki je v zadnjem krogu skupinskega dela z zadetkom Maria Gomeza ugnala Severno Irsko. Veliko bolj osveženi so šli v tekmo Slovaki, saj so tekmo začeli kar štirje "novinci" - zaradi poškodbe ni bilo Roberta Maka, na klopi so ostali tudi Ondrej Duda, Tomaš Hubočan in Viktor Pečovsky. A Nemci so bili od prve minute veliko bolj poletni in Sami Khedira je po prostem strelu Tonija Kroosa z glavo silovito meril pod prečko, kjer pa je njegov strel pričakal vratar Matuš Kozačik. A že čez nekaj sekund je bil Kozačik nemočen - po kotu, ki je sledil, je Jerome Boateng s polvolejem z roba kazenskega prostora močno udaril po tleh, mimo Kozačika pa je žogo ravno toliko preusmeril novi obraz v slovaški postavi Milan Škriniar, da je bila za njegovega soigralca v vratih neulovljiva. Pet minut kasneje so imeli Nemci novo izjemno priložnost, potem ko je kapetan Martin Škrtel nespametno odrinil Gomeza v merjenju za žogo in zakrivil najstrožjo kazen. Mesut Özil je samozavestno stekel na žogo, a mu je Kozačik njegov natančen strel ob poletu proti svoji levi vratnici ustavil. Ob Janu Durici je skakal Gomez, žoga pa se je lepo ustavila za strel Özilu, ki je s slabšo desnico "na prvo" za las zgrešil daljšo vratnico. Draxler je že do tedaj povsem upravičil Löwovo zaupanje in z dobro predstavo nadaljeval v 39. minuti, ko si je lepo ustavil dolgo podajo Özila, kombinacijo dveh nekdanjih članov Schalkeja 04 pa je Draxler zaključil s strelom mimo daljše vratnice.

Kdo ve, v katero smer bi šla tekma, če bi podajo Petra Pekarika v 41. minuti v zadetek spremenil Juraj Kucka, ki je bil najvišji po predložku z desne, Manuel Neuer pa je s praktično edinim posredovanjem polčasa izvrstno ustavil njegov poskus pod svojo prečko. Nemci so delo končali še pred koncem prvih 45 minut, ko je razpoloženi Draxler prodrl po levi mimo Kucke in zaposlil Gomeza, ki je le podstavil nogo in zatresel mrežo. V drugem polčasu so se Slovaki (v igro je vstopil Jan Greguš) poskusili postaviti malce višje, a razen poskusa Kucke, ki je v 49. minuti z roba 16-metrskega prostora meril točno v Neuerja, si česa posebnega niso pripravili. Za miren drugi polčas je v 63. minuti po kotu Kroosa in skoku Hummelsa poskrbel Draxler, ki je pričakal visoko žogo na robu vratarjevega prostora in brezhibno zadel z volejem. Löw si je lahko do konca privoščil številne rošade, strelcu Boatengu je po njegovem šele prvem zadetku za reprezentanco namenil stoječe ovacije navijačev, iz igre pa sta odšla tudi Draxler in Khedira. Nemci so si do zadnjega sodnikovega žvižga pripravili še nekaj priložnosti, najizrazitejšo je imel Kroos v prvi minuti sodnikovega podaljška, a v sredini kazenskega prostora po podaji s strani ni uspel ukaniti Kozačika, ki je svoje moštvo rešil že prave male katastrofe.

Izid:

Nemčija ‒ Slovaška 3:0 (2:0)
Boateng 8., Gomez 43., Draxler 63.
Mesut Özil (Nemčija) je v 13. minuti zapravil enajstmetrovko. 

Postavi:

Nemčija: Neuer, Hector, Hummels, Boateng (od 71. Höwedes), Kimmich; Khedira (od 76. Schweinsteiger), Draxler (od 72. Podolski), Özil, Müller, Kroos; Gomez.

Slovaška: Kozačik, Pekarik, Škrtel, Durica, Gyömber (od 84. Salata), Weiss (od 46. Greguš), Hrošovsky, Skriniar, Hamšik, Kucka, Duriš (od 64. Šestak).

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BayernGomez
27. 06. 2016 12.06
+1
Pričakovana zmaga Nemčije. V prvem polčasu videli napadalno igro v drugem pa niso več tako napadali. Pravilna odločitev Löwa saj jih v četrtifinalu čaka ali Španija ali Italija. Igralec tekme pa Draxler. Že v skupinskem delu je dobro igral sedaj pa še boljši. Trenutno najboljši igralec Nemčije na tem prvenstvu pa zagotovo Kroos. Spet odlična predstava. Kimmich spet odličen. Mogoče bi lahko dobil priložnost tudi Sane. Čestitke tudi Boatengu za lep prvenec. Müller pa Özil v slabi formi.
vectron
26. 06. 2016 21.58
+6
To je to, gremo do konca NEMCI
gost20
26. 06. 2016 20.07
-12
fuj nemci pa tako močno sem si želel, da zmagajo Slovaki itak, če smo slovani!
Barbarezo
27. 06. 2016 12.31
+2
zelja se ti ni uresnicila in na koncu bodo nemci evropski prvaki !