Nogomet

Euro 2016 se po napadih v Bruslju sooča s 'povišano stopnjo' nevarnosti, prihajajo novi ukrepi

Pariz, Bruselj, 22. 03. 2016 18.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medtem, ko Evropa premleva posledice novega terorističnega napada, se v Franciji spet pojavljajo skrbi pred prihajajočim evropskim prvenstvom v nogometu. Francoski notranji minister Bernard Cazanueve priznava, da je raven nevarnosti pred enim izmed športnih dogodkov leta zdaj še višja.

Izredno stanje v Bruslju traja že nekaj mesecev. Od torka naprej je stanje v francoski soseščini še hujše.
Izredno stanje v Bruslju traja že nekaj mesecev. Od torka naprej je stanje v francoski soseščini še hujše. FOTO: AP

Smrtonosni bombni napadi, ki so zjutraj pretresli Bruselj, odmevajo tudi v svetu športa. Prijateljska tekma reprezentance Belgije in Portugalske je pod velikim vprašajem, domači rdeči vragi so odpovedali torkov trening, potem ko so novembra po terorističnem napadu v Parizu eni izmed favoritov Eura 2016 že ostali brez zvezdniškega zmenka s Španijo. In prav turnir, ki ga bo poleti gostila Francija, je zdaj spet pod drobnogledom. Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je priznal, da je raven nevarnosti po novih napadih v sosednji državi zdaj še višja. Že pred časom so se pojavljala namigovanja, da bi lahko zaradi teroristične grožnje tekme v Franciji potekale celo pred praznimi tribunami, toda Evropska nogometna zveza (Uefa) na to še ni pristala.

"Ti dogodki so nas tragično spomnili na povišano stopnjo groženj, s katerimi se soočamo pred Eurom. Ne moremo vedno znova višati ravni stopnje pripravljenosti, ki je visoka vse od napadov lanskega januarja,"
je povedal Cazeneuve, ki se je udeležil sestanka nadzornega odbora za varnost na Euru 2016, kjer so bili še minister za šport Patrick Kanner, predsednik organizacijskega komiteja Jacques Lambert in predstavnik mest gostiteljev, bordojski župan Alain Juppe. Zatrdili so, da se je že po novembrskih napadih v Parizu začela zaostritev varnostnih ukrepov za EP: med njimi bo poostren nadzor v navijaških središčih (t. i. "fan zones"), možnost prepovedi vseh kovinskih predmetov in videonadzor.

Juppe je povedal, da bo varovanje navijaških središč stalo okoli 17 milijonov evrov, Uefa pa bo s kar 10.000 pripadniki zasebne varnostne službe pomagala pri varovanju na stadionih, v bazah reprezentanc, uradnih hotelih in medijskih središčih. Pred novembrskimi dogodki v francoski prestolnici so sicer načrtovali za sedem odstotkov manj številčno varovanje, ki ga bo ob odsotnosti slovenske reprezentance deležna tudi slovenska sodniška ekipa na čelu z Damirjem Skomino. Med več deset mrtvimi bi se lahko znašlo tudi nekaj športnikov. Napadalec španskega Villarreala Cedric Bakambu se je želel vkrcati na letalo za Kongo, njegov rojak Dieumerci Mbokani, član Norwich Cityja, pa je tik pred eksplozijami na letališču Zaventem objavil svojo fotografijo, nato pa ostal med prizemljenimi v prestolnici Evropske unije. Med poškodovanimi je tudi nekdanji košarkar belgijskega Oostendeja Sebastien Bellin, bivšemu reprezentantu so iz kluba že poslali najboljše želje za čim hitrejše okrevanje. Cazanueve je pred mediji v Franciji zatrdil, da bodo pred Eurom 2016, potekal bo od 10. junija do 10. julija, oblasti storile vse, da bi zagotovile "kolektivno varnost". Dva milijona evrov bodo Francozi namenili za vzpostavitev videonadzora, medtem ko so z Uefe sporočili, da bodo sprejeli "vse potrebne ukrepe", da bi bil turnir varen za vse, ki se ga bodo tako ali drugače udeležili.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Barbarezo
22. 03. 2016 20.13
+1
edina resitev je,da se EP prestavi v Rusijo in koza cela volk sit a kako že,pa bo Rusija gostila in EP in SP :)