Nogomet

Blatter: Poskrbeli bomo, da vpleteni več ne bodo 'v igri'

New York, 27. 05. 2015 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Predsednik Mednarodne nogometne zveze Joseph Blatter je današnje aretacije v Zürichu zaradi domnevne korupcije pokomentiral z besedami, da gre za "težke čase v nogometu", obljublja pa nadaljnji boj proti korupciji v organizaciji, ki jo vodi.

Več videovsebin
  • Hotel v Zürichu, kjer so zjutraj aretirali več članov Fife
    01:10
    Hotel v Zürichu, kjer so zjutraj aretirali več članov Fife
  • Oster odziv predstavnikov Fife
    03:14
    Oster odziv predstavnikov Fife
  • Aretacije pred hotelom v vrhu Fife
    00:18
    Aretacije pred hotelom v vrhu Fife
  • Švicarska policija zaradi suma korupcije aretirala uradnike Fife
    01:34
    Švicarska policija zaradi suma korupcije aretirala uradnike Fife
  • Iz SVETA: Nogomet je velik in donosen posel
    02:06
    Iz SVETA: Nogomet je velik in donosen posel
  • Iz 24UR: 'Akcija ameriških organov pričakovana'
    01:06
    Iz 24UR: 'Akcija ameriških organov pričakovana'
  • Iz 24UR: Aretacije vodilnih v Fifi
    02:24
    Iz 24UR: Aretacije vodilnih v Fifi
  • Iz 24UR: Nogometni posel
    02:29
    Iz 24UR: Nogometni posel
Sepp Blatter
Sepp Blatter FOTO: Reuters
"To je težek čas za nogomet, navijače in Fifo kot organizacijo. Razumemo razočaranje, ki so ga mnogi izrazili. Vem, da bodo današnji dogodki vplivali na številne ljudi," je v izjavi povedal Sepp Blatter, ki je eden od dveh kandidatov za predsednika Fife na petkovem kongresu. Drugi je jordanski princ Ali bin al Hussein.

"Čeprav so ti dogodki še tako nesrečni, mora biti jasno, da pozdravljamo takšne ukrepe in preiskave ameriških in švicarskih avtoritet. Verjamemo, da bodo pomagali pri boju Fife in izkoreninjanju nepravilnosti v nogometu. Naj bom jasen: takšni prekrški nimajo prostora v nogometu in storili bomo vse, da tisti, ki so vpleteni, ne bodo več v igri. Še naprej bomo delali z relevantnimi organi, delali bomo znotraj Fife, da izkoreninimo nepravilnosti, vzpostavimo zaupanje in zagotovimo, da v svetovnem nogometu ne bo več nepravilnosti," je še dodal Švicar, ki pa o sedmih aretiranih osebah ni govoril.

Loretta Lynch
Loretta Lynch FOTO: Reuters

'Zaradi svojih interesov so pokvarili nogomet po vsem svetu!'

Ameriška državna tožilka Loretta Lynch je razkrila sadove večletne kompleksne mednarodne preiskave, po kateri so na ameriško zahtevo švicarski policisti aretirali sedem uradnikov Fife. Obtožbe zadevajo sicer skupno 14 nogometnih uradnikov in marketinških direktorjev, očitajo jim hudodelsko združevanje, goljufanje in pranje denarja in to od leta 1991 naprej. Skupno naj bi s podkupninami in nečednimi posli zaslužili 140 milijonov evrov.

"Zaradi lastnih interesov so pokvarili nogometni posel po vsem svetu," je Lyncheva povedala na novinarski konferenci v New Yorku in poudarila: "Naše pravosodno ministrstvo je odločeno, da konča tovrstne prakse, da izkorenini podkupovanje in pred roko pravice pripelje tiste, ki so to počeli."

Na vprašanja o predsedniku Fife Seppu Blatterju na druženju z novinarji niso želeli odgovarjati. "To je pomemben korak naprej, ampak moram biti zelo jasna. To je začetek našega truda, ne konec. Veselim se nadaljnjega dela z našimi mednarodnimi partnerji, da skupaj počistimo korupcijo iz nogometa," pa je dejala tožilka Kelly Currie.

Lyncheva je pojasnila, da je ameriška preiskava spornih poslov ločena, a vzporedna s švicarsko preiskavo o korupciji pri dodeljevanju svetovnih prvenstev 2018 in 2022 Rusiji in Katarju. "Dve generaciji nogometnih uradnikov sta svoje položaje izkoristili za sprejemanje podkupnin od marketinških sodelavcev, ki so dobili komercialne pravice za nogometne turnirje. To so počeli znova in znova, iz turnirja v turnir," je dejala Lyncheva.

Na desetine milijonov dolarjev so odkrili na "offshore" računih v Hongkongu, na Kajmanskih otokih in v Švici, je razkril Richard Weber, šef preiskovalne skupine pri ameriški davčni agenciji. "To je bilo svetovno prvenstvo goljufije. Danes jim kažemo rdeči karton. To je izjemen dan za globalni boj proti korupciji, pranju denarja in utaji davkov," je povedal Weber.

Lyncheva je kot primer navedla, da je Fifa prejemala podkupnine v izboru gostitelja SP 2010, ki ga je kot prva afriška država gostila Južnoafriška republika. "Celo za takšen zgodovinski dogodek so uradniki Fife in drugi pokvarili proces izbora gostitelja s podkupovanjem," je dejala Lyncheva. Ni pa želela komentirati izbora gostiteljev SP 2018 in SP 2022.

Zato pa je navedla še, da so bile podkupnine tudi del Fifinih predsedniških volitev leta 2011 in da je bilo v pripravah na ameriško prvenstvo 2016 (sodelovale bodo ekipe iz Severne Srednje in Južne Amerike), ki ga bodo gostile ZDA, za podkupnine izplačanih 110 milijonov dolarjev. Ameriške oblasti so dodale, da so štirje posamezniki in dve korporaciji priznali krivdo, med njimi je ameriški državljan in 71-letni Brazilec, ki deluje v športnem marketingu.

Loretta Lynch
Loretta Lynch FOTO: Reuters
Agenti so začeli tudi preiskavo na sedežu nogometne zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov v Miamiju. Lyncheva je ob tem dodala, da so aretirani v Švici zlorabili ameriški finančni sistem in kršili ameriške zakone, zato zahteva njihovo izročitev. "Dobili bodo pošteno sojenje, če jih pripeljejo v ZDA," pravi Lyncheva.

Sicer pa so se popoldne oglasile tudi oblasti v Moskvi, ki menijo, da so današnje aretacije v Zürichu le še en primer nelegalne uporabe ameriške pravne moči na tujem. Rusko zunanje ministrstvo je v izjavi za javnost pozvalo Washington, naj to ustavi. Bolj pa je bil z aretacijami zadovoljen argentinski zvezdnik Diego Maradona, sicer znan kritik zdajšnjega predsednika Fife Seppa Blatterja. Maradona je pozdravil te aretacije in opozoril, da bi bil Blatter kaj lahko naslednji, ki bo moral v New York. "Sledijo mu že deset let," je Maradona povedal na radijski postaji La Red v Buenos Airesu

Uradnike Fife so aretirali v hotelu v Zürichu.
Uradnike Fife so aretirali v hotelu v Zürichu. FOTO: Reuters
Šesterica Fifinih uradnikov nasprotuje izročitvi ZDA

Šest od skupaj sedmih aretiranih uradnikov Mednarodne nogometne zveze, ki jih je policija v Zürichu zjutraj priprla in zaslišala zaradi podkupovalne afere, nasprotuje izročitvi ameriškim oblastem, je sporočilo švicarsko ministrstvo za pravosodje. "Za tiste, ki nasprotujejo izročitvi, bodo ZDA morale v 40 dneh poslati uradne zahteve za izročitev. Izročitveni postopki se bodo začeli takoj, ko bodo prispele te zahteve," so zapisali pri švicarskem pravosodnem ministrstvu.

Eden izmed uradnikov pa je pristal na poenostavljeno izročitev, tako da ga bodo lahko nemudoma izročili ameriškim organom.

Walter di Gregorio
Walter di Gregorio FOTO: Reuters
Prvi odziv Fife: Volitve po načrtih, brez sprememb pri gostiteljih SP

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je v prvem odzivu na priprtje šestih njenih članov v Zürichu v Švici zatrdila, da bodo petkove volitve predsednika potekale po predvidenem načrtu, ter da Rusija in Katar ostajata gostitelja svetovnih prvenstev leta 2018 in 2022. To je na novinarski konferenci sporočil vodja komunikacij Fife Walter de Gregorio. "Nikoli nismo razmišljali, da ne bi izvedli kongresa in volitev. Obe zadevi nista povezani," je dejal de Gregorio. Povedal je, da sedanji predsednik Fife Sepp Blatter, ki se poteguje za peti zaporedni štiriletni mandat, njegov edini tekmec pa bo jordanski prince Ali Bin Al Hussein, sproščen in da ni med preiskovanci. "Seveda ne pleše od veselja. Danes pa smo videli posledice tistega, kar je on sprožil. Fifa je namreč 18. novembra lani sprožila obširno preiskavo. To je dobro. Seveda ni dobro za ugled in podobo organizacije, toda dobro za očiščenje," je menil De Gregorio. Ali Bin Al Hussein je v prvem odzivu pa priprtja dejal, "da je to žalosten dan za nogomet".

Švicarska policija je davi v Zürichu aretirala šest predstavnikov nogometnih organizacij zaradi suma korupcije, so potrdile švicarske oblasti, med priprtimi je tudi podpredsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Jeffrey Webb iz Kajmanskih otokov. Slednji vodi zvezo severne in srednje Amerike ter Karibov (CONCACAF), med priprtimi pa naj bi bili tudi član izvršnega odbora Fife Urugvajec Eugenio Figueredo, predsednik brazilske zveze Jose Maria Main in Eduardo Li iz Kostarike. Grozi jim izročitev v ZDA, kjer devet članov Fife in pet drugih nogometnih uradnikov tožilstvo v New Yorku sumi podkupovanja, izsiljevanja in pranja denarja v vrednosti več kot 100 milijonov dolarjev.

"Osumljenci podkupovanja so bili udeleženi v shemi plačevanja nogometnim funkcionarjem, delegatom in drugim predstavnikom Fife v vrednosti več kot 100 milijonov dolarjev. V zameno naj bi dobili medijske, marketinške in sponzorske pravice za nogometne dogodke v Latinski Ameriki," so sporočili iz švicarskega ministrstva za pravosodje. Za aretacije so zaprosile oblasti iz ZDA, saj naj bi del plačil potekal prek računov v ameriških bankah.

Gianni Infantino
Gianni Infantino FOTO: Reuters

Uefa: Volilni kongres Fife je potrebno prestaviti

 

"IO Uefe verjame, da mora Fifa volilni kongres prestaviti in ga imeti čez pol leta," je povedal Gianni Infantino. "Današnji dogodki so katastrofa za Fifo in so uničili podobo nogometa kot celote. Uefa je globoko šokirana in razočarana. Dogodki kažejo, da je korupcija globoko zakoreninjena v Fifino kulturo. Celotna Fifa mora biti 'resetirana', da se lahko izpeljejo prave reforme. Prihajajoči kongres je tveganje, ki se lahko spremeni v farso, zato morajo evropske zveze skrbno premisliti, ali se ga bodo udeležile, s tem pa opozoriti sistem, da ubija nogomet," so uvodoma zapisali na spletni strani Uefe.

"Članice Uefe se bodo jutri sestale pred Fifinim kongresom. Evropske zveze bodo odločile, kakšne korake je treba izvesti, da zaščitimo nogomet. Hkrati pa so člani IO prepričani, da je nujno potrebna sprememba vodstva Fife. Verjamejo, da moramo kongres ustaviti, nove volitve pa organizirati v roku šestih mesecev," še pravijo pri Uefi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgaj
29. 05. 2015 08.00
Novica dneva -sam proti sebi , se namerava boriti proti korupciji . .
bimboooo
28. 05. 2015 22.39
kaj ste neumni...a ne vidte d ga hoče mafija vn dat? kwa bo blatrju dnar. kwa bo tak star fotr delov z 200 miljoni povejte? prdev v Đakuziju? toj sam iluzija da bi ga vn dal zato d bi lohka mafija naprej delvala.. no sej bote sami pogruntal čez čas k vam kapne. :) lp
aristotel
28. 05. 2015 12.59
pravi se je oglasil,riba smrdi pri glavi in on je že vrsto mandatov glavni...
EnKandidatDosmrtniMandat
28. 05. 2015 10.25
+1
Pa kaj temu Blatterju ni jasno. Od kar je predsednik FIFE je samo sranj... Največja skrb vseh mora biti, da ON ni več v igri.
big247
28. 05. 2015 09.41
+1
same starudije kradejo denar z tem načelu ki je vse vedel in sam bog ve kok denarja je on pospravil v žep in zej bo on poskrbel za to ma dej Blatter komu ti bučke prodajaš.
apodgaj
29. 05. 2015 08.10
+1
Ne vem in ne morem razumeti , kaj žene pohlep po denarju te senilne starostnike , da pograbjo in pospravijo v svoje žepe , vse kar se jim ponudbi Iz velikega kupa denarja ni umetnost nezakonito odtujiti kupček denarja ( še vedno so miljoni ) , ne da bi se kaj poznalo . Po tem principu delajo vsi , ki imajo to možnost nadzora nad denarnimi tokovi .
Kovidani
28. 05. 2015 09.15
+1
Taprav se oglaša!
sportko47
28. 05. 2015 08.43
+1
Seveda pa kljub objektivni odgovornosti ne misl odstopt , kje smo ze tega navajeni...?
Nick Suhar 1
28. 05. 2015 08.41
samo so pa tuji bedaki..5let po pokali se to komaj razve, pa mamo kao neko zascito..
sportko47
28. 05. 2015 08.41
+1
Upajmo da je Blater vpleten, sigurno je in upam da to uspejo razkrit pol bo pa sam poskrbel da ne bo vec v igri!
Demirel
28. 05. 2015 07.56
+2
tega blaterja je treba skinit dol
lovesosa
28. 05. 2015 07.39
+3
se pravi bo dal odpoved
PIKAPOLONICA1994
28. 05. 2015 06.29
+6
Ko sem omenil, da so te in te igre nameščene so i rekli, da si izmišljam in da to ni mogoče, ker ego ali timski g+duh moštva tega ne dopušča........................no pa so se motili, ker tam je res vse in dobesedno vse možno podkupiti. BLATTER pa se dela neumnega boj kot zgleda....
lulabula
28. 05. 2015 00.21
+4
blatter je časti član real madrida.a je potrebno še kaj povedati?
MA007
28. 05. 2015 07.12
+4
mormnekipisat
28. 05. 2015 09.48
+3
lulabula
28. 05. 2015 00.10
+8
hahahhaha.kašno sprenevedanje.zaprli so 8 podrejenih blatterju a on kar lapa.obstajata samo dve možnosti: 1: blater je varovana priča FBI-ja in bo potunkal vse zato da se izvleče.. 2: blater je pošten....druga možnost je znastvena fantastika......v naslednjih nekaj dneh se bo zgodba razpletla.pričakujem ognjemet in veličasten finale.glave bodo letele.pravo razkritje šele prihaja....
A4`
27. 05. 2015 23.55
+3
Blattera odstavit... če ni bil tu zraven je pa bil slep skozi celoten njegov mandat!
Našvasan_zob
27. 05. 2015 22.50
+6
bla bla bla bla bla sepp blatter...
FrancRodeVKristusu
27. 05. 2015 22.43
+4
Ronaldo tudi ne bo več v igri?.... Vsi vemo, da je plačal 7 milijonov za penal....
el_salvador
28. 05. 2015 07.51
+1
mormnekipisat
28. 05. 2015 09.49
MaunelNeuer
28. 05. 2015 18.52
franca tud messi bi znal odpast, vsi vemo da je plačal da ga nasprotniki niti primejo ne zato pa dribla s tako lahkoto
Smeljo
27. 05. 2015 22.19
+15
A najvecji lopov je blatter
Felipao
27. 05. 2015 21.56
+12
Blatter bi moral biti že zdavnaj "izven igre"!!!!!
Našvasan_zob
27. 05. 2015 22.50
+2
Novorazodetje
27. 05. 2015 21.49
+2
Vsi so sami mafijaši....pranje denarja, korupcija, goljufije, in davkoplačevalci vse to financirajo...........