Nogomet

FOTO in VIDEO: Griezmann žvižge spremenil v ovacije, peklenski polčas Francozov razblinil irske sanje

Lyon, 26. 06. 2016 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Irci so šokantno povedli na tekmi osmine finala evropskega prvenstva, toda gostitelji Francozi so se v drugem polčasu pobrali in slavili z dvema zadetkoma Antoina Griezmanna (2:1). Galske peteline so rojaki na tribunah med polčasom izžvižgali, nato pa jih nagradili s toplim aplavzom.

"To ni maščevanje!" so v en glas zatrjevali iz irskega tabora, toda pred obračunom osmine finala evropskega prvenstva navijaškega vzdušja niso uspeli umiriti. Irci so tako kot njihovi otoški kolegi Angleži, Severni Irci in Valižani optimistično pričakovali obračun z gostitelji Francozi v Lyonu in si odkrito želeli, da bi galskim petelinom nekaj manj kot sedem let po eni najbolj bolečih tekem v zgodovini pokvarili račune. Roka, s katero je Thierry Henry zaustavil žogo in omogočil zadetek Willamu Gallasu, je v kvalifikacijah za SP 2010 odmevala še več mesecev, a bila je neprimerljiva z odmevnostjo morebitne zmage Irske in uvrstitve v četrtfinale. Selektor Martin O'Neill po zmagi nad Italijo na zadnji tekmi skupinskega dela moštva ni spreminjal, Didier Deschamps pa je v iskanju izboljšal začel z vsemi napadalnimi silami: Antoinom Griezmannom, Paulom Pogbajem, Olivierjem Giroudom in "odkritjem" Eura Dimitrijem Payetom. Irci so malce negotovo začeli in morali celo ponoviti udarec s sredine in kot da bi to malce zmedlo domačine, ki so si po izteku prve minute tekme privoščili veliko napako. Pogba je nerodno podrl Shana Longa, ki je spretno počakal na dotik in padel, Robbie Brady pa je po italijanski zatresel še francosko mrežo, tokrat z enajstih metrov in s pomočjo vratnice. Irski navijači so bili v deliriju in kot je zanje značilno brez popuščanja podpirali svoje ljubljence. Francozi se niso razigrali in Pogba je v osmi minuti poskušal preigravati po levem boku, nato pa je v sredini našel Griezmanna, ki je z glavo udaril prek vrat. 

Shane Duffy je v 12. minuti visoko žogo prek obrambe izbil z glave Girouda, s tem delom telesa pa je Griezmann še drugič na tekmi pred iztekom prvih 20 minut še enkrat meril preslabo. Irci bi lahko še bolj šokirali domači avditorij, če ne bi po akciji Jeffa Hendricka in strelu Daryla Murphyja dobro posredoval Hugo Lloris in preprečil najhujše. Pogba je v 24. minuti proti vratom Darrena Randolpha poslal nevaren poskus s prostega strela, toda Randolphu se ni bilo potrebno preznojiti z obrambo. Nove slabe novice za francosko reprezentanco so prišle v 27. minuti, ko je N'Golo Kante dobil rumeni karton in odpadel za naslednjo tekmo, tako kot nekaj minut kasneje Jeff Henrdick. Do 41. minute priložnosti ni bilo, takrat je po prostem strelu spet z glavo poskušal zadeti Duffy, a bil glede na lep položaj (pre)daleč od cilja. Francija je z rumenim kartonom v 44. minuti izgubila še branilca Adila Ramija, a na polčas bi kaj lahko odšla z izenačenjem. V štirih minutah sodnikovega podaljška je Payet preigraval po kazenskem prostoru in streljal v blok, tako kot Griezmann in Irci so se ubranili. Francoski navijači so svojim rojakom žvižgali že med prvim polčasom, še posebej glasno pa po koncu prvih 45 minut. Galski petelini so v nadaljevanje tekme krenili bolj odločno, Kanteja je Deschamps zamenjal s Kingsleyjem Comanom in v 48. minuti je po prostem strelu Payeta žogo na drugi vratnici pričakal Laurent Koscielny, ki pa je z nekaj metrov v padcu zgrešil cilj. Vroče je bilo tudi pred vrati Francije in nekdanji član domačega Lyona Lloris je moral prisebno odbiti podajo McCleana čez kazenski prostor, s katero bi verjetno našel neumornega Longa, ki je iz ozadja ušel svojemu čuvaju.

Prekršek Paula Pogbaja nad Shanom Longom je Robbieju Bradyju odprl pot do že drugega zadetka na zadnjih dveh tekmah.
Prekršek Paula Pogbaja nad Shanom Longom je Robbieju Bradyju odprl pot do že drugega zadetka na zadnjih dveh tekmah. FOTO: AP

Randolph je moral dobro posredovati v 56. minuti, ko je po lepi akciji do strela z roba kazenskega prostora prišel Blaise Matuidi, irski čuvaj mreže pa je njegov poskus pričakal z lepo parado pri bližnji vratnici. Nato pa je začelo "padati" po Ircih. Najprej je podajo Bacaryja Sagnaja v 58. minuti z natančnim strelom z glavo v zadetek spremenil Griezmann. Otočani bi sicer lahko odgovorili, Stephen Ward je z nevarnim strelom, ki je zadel Ramija, zaključil akcijo, italijanski sodniki pa presenetljivo niso dosodili udarca iz kota. Kdo ve, če bi Francozi v 61. minuti ob pravilni odločitvi zadeli, a zgodilo se je prav to. Spet je bil strelec Griezmann, ki ga je z nebeškim skokom po dolgi žogi našel Giroud, soigralec Jana Oblaka pa je hladnokrvno zadel še ob drugo vratnico. A Irci se niso vdali in v 65. minuti je McClean ušel po levem krilu, nato pa preslabo podal z zelo ugodnega položaja. Kazen je bila hitra: takoj po menjavi, Jonathan Walters je zamenjal Murphyja, je po podobni akciji kot pri zadetku za 2:1 obrambi Ircev ušel Griezmann, ki ga je kot zadnji branilec na robu kazenskega prostora s prekrškom za rdeči karton ustavil Duffy. Griezmann ponujene priložnosti ni izkoristil, s prostega strela je v živem zidu zadel celo soigralca Girouda. Ta je za zadnjih 15 minut prepustil svoje mesto Andreju-Pierru Gignacu, ki je najprej po prodoru v kazenski prostor z desne streljal v vratarja Randolpha, ki pa je bil v 77. minuti brez moči ob Gignacovem strelu z druge strani, ki se je "usedel" na prečko.

Matuidijev strel oziroma podajo je Randolph deset minut pred iztekom rednega dela tekme dobro odbil in ohranil svoje moštvo v igri. Gignac je imel v 86. minuti priložnost za zaključni udarec, toda po predložku z leve je napadalec mehiške ekipe Tigres UANL žogo preusmeril mimo vrat. Neprepričljivo je zaključil tudi naslednji napad, ko je osamljen dobil lepo podajo po tleh in močno zamahnil, a je žoga nenevarno končala v golavtu. Irci so precej jalovo pritiskali in Griezmann bi lahko hat-trick dokončal v drugi minuti sodnikovega podaljška, a ga je Randolph uspel ustaviti. Po tem, ko je Coman odšepal z zelenice, je italijanski delivec pravice Nicola Rizzoli končal francoske muke in potrdil irsko slovo, Francozi pa lahko še naprej sanjajo o (še enem) podvigu na domačem turnirju.

Izid:

Francija ‒ Irska 2:1 (0:1)
Griezmann 58., 61.; Brady 2./11-m
RK: Duffy 66./Irska

Postavi:

Francija: Lloris; Sagna, Rami, Koscielny, Evra; Pogba, Kante (od 46. Coman/od 90. Sissoko), Matuidi; Griezmann, Payet, Giroud (od 73. Gignac).

Irska: Randoph, Coleman, Keogh, Duffy, Ward, McCarthy (od 72. Hoolahan), Hendrick, Brady, McClean (od 69. O'Shea), Long, Murphy (od 66. Walters).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
27. 06. 2016 08.41
Francozi se previsoko cenijo in niso pravi favoriti. Kmalu bodo dobili batine od kake boljše reprezentance...
Trend01
26. 06. 2016 18.23
+5
Griezmann pa kar drži formo. Kar drži jo. Odličen. Giroud spet slaba strelska predstava, a nekaj zelo lepih podaj. Payet spet vsakega soigralca videl. A to je vse kar so Francozi danes pokazali. Glede na igralski kader bi jih morali zmleti in izpljuniti. Saj na sredini sta Pogba in Matuidi nekaj poskušala, bolj tako-tako...
selecao
26. 06. 2016 18.09
+5
Škoda, da Irci niso vrnili tiste roke.