Pique odkrito o vsem: Neymar je odšel v Pariz, da bi lažje osvojil zlato žogo

Gerard Pique, osrednji branilec Barcelone, v očeh mnogih velja za kontroverzno osebnost. Za britanski časnik The Telegraph je 30-letni Katalonec odprl dušo in odkrito spregovoril o številnih (ne)perečih temah. Med drugim tudi o prijatelju Neymarju, Pepu Guardioli, trenutnem političnem stanju v Kataloniji ... In znova ni razočaral.

Osrednji branilec Gerard Pique že dobro desetletje nosi dres katalonskega ponosa. V tem času je osvojil vse, kar se v vrhunskem klubskem nogometu da osvojiti. Zaradi lastnih političnih in drugih prepričanj 30-letni Katalonec v očeh mnogih velja za kontroverzno osebnost.

Ko spregovori Gerard Pique, nikogar ne pusti ravnodušnega. Je pronicljiv, neposreden in vselej hvaležen sogovornik, ki se ne zadržuje pri izražanju lastnih političnih in drugih prepričanj.

Tudi tokrat je za britanski časnik The Telegraph spregovoril o številnih aktualnih temah, med drugim o izjemnem obdobju pod vodstvom nekdanjega trenerja blaugrane Pepa Guardiole, prijatelju Neymarju, za katerega pravi, da je zapustil Camp Nou, da bi lažje osvojil zlato žogo ...

Gerard Pique

Za Gerardom Piquejem je zelo težavno obdobje v oktobru, ko se je javno izpostavil glede katalonske odcepitve.

Politika? Zelo občutljiva tema, o kateri ima vsak svoj pogled

Čeprav zase pravi, da je apolitična oseba, si ni mogel kaj, da se ne bi vmešal v trenutkih, ko je njegovo Katalonijo ob vprašanju o odcepitvi tresla ena od največjih političnih kriz v zgodovini pokrajine. "Mnogi so oktobrsko dogajanje v Barceloni in okolici izkoristili oziroma zlorabili z namenom napada name. Politika je vselej zelo komplicirana stvar. Nekaj podobnega kot pri nogometu, pogledi na določene zadeve so si diametralno različni. S čimer, jasno, ni nič narobe. Največjo težavo vidim v dejstvu, da ima večina ljudi, ki živi zunaj meja naše države, povsem napačno predstavo o dogajanju v Kataloniji in širše. Hvala bogu, da na koncu dneva ni spopadov ali katere koli druge oblike nasilja. Stanje je mirno, kar je ne nazadnje najpomembneje," je 30-letni osrednji branilec Barcelone britanskemu kolegu predstavil aktualno politično stanje na Iberskem polotoku.

Odcepitev Katalonije? Ni večine, zato vlada 'status quo'   

Da je turobno oktobrsko dogajanje na ulicah Barcelone in drugod povzročilo veliko nelagodja, se zaveda tudi Pique, ki priznava, da v tem trenutku soglasja glede odcepitve Katalonije ni. "Polovica Kataloncev si želi odcepitve, druga polovica pa ne. In tu je srž vseh težav. Je pa tako, da vas na ulicah nihče ne bo napadel, če boste svoje mnenje podali na civiliziran način. Zato se še toliko bolj čudim številnim 'kvazi poročevalcem', ki z dezinformacijami dogajanje v naši državi predstavljajo na zelo subjektiven način."  

Gerard Pique in Neymar

Gerard Pique spoštuje Neymarjevo odločitev o odhodu v Pariz. (Foto: AP)

Življenje pod hudim pritiskom - to sem jaz in ne želim se spremeniti

Pique je eden redkih, če ne celo edini profesionalni nogometaš na svetu, ki brez dlake na jeziku pove tisto, kar misli. In, kot pravi, se ne želi spremeniti. "Pod takšnim in drugačnim pritiskom živim od najmlajših dni. Danes štejem 30 let, dobro tretjino življenja sem del izjemne Barcelonine zgodbe, kar s seboj prinaša številne pasti. V takšnih in drugačnih diskusijah skušam ostati takten, izbiram besede, da koga ne bi užalil ali prizadel. Vendar ko sem prepričan v svoj prav, tedaj ne odneham. Ne želim se spremeniti na ljubo drugih, sem, kakršen sem. Resnica je moje edino vodilo v življenju," pravi Gerard.

Neymar je odšel zaradi zlate žoge, Guardiola eden od najboljših trenerjev

Ko sta se z britanskim kolegom dotaknila nogometnih tem, se vprašanju o odhodu Neymarja, za katerega Pique pravi, da sta velika prijatelja, ni mogel izogniti. "Priznam, da sem bil poleti v velikem precepu. Morda največjem, odkar zastopam barve moje Barcelone. Na eni strani imaš prijatelja, ki se zaveda, da bo nekje drugje lažje zvezda št. 1 kot na Camp Nouu, na drugi pa klub, ki ti pomeni vse v življenju. Neymar ima brez kančka dvoma zelo rad Barcelono in na splošno španski nogomet, toda vedel je, da mora zamenjati sredino, če želi biti glavna zvezda in posledično nekega dne bližje osvojitvi zlate žoge. Veliko ljudi mu je takrat obrnilo hrbet, kar po svoje moramo razumeti. Ko na koncu potegnem črto, je že prav, da je odšel v Pariz. Če bo nadaljeval v podobnem slogu in bil vse do konca sezone v igri za zmagoslavje v Ligi prvakov, potem je možno prav vse."   

Pep Guardiola

O Josepu Guardioli Pique govori z izbranimi besedami. (Foto: AP)

Z Josepom Pepom Guardiolo je Gerard Pique preživel štiri morda najuspešnejša leta v zgodovini kluba. V njegovih očeh je 46-letni rojak eden od najboljših nogometnih strategov, zato verjame, da lahko nekaj podobno magičnega, kot je pred leti na Camp Nouu, ponovi tudi na Otoku. "Brez dvoma govorimo o izjemnem strokovnjaku, ki v vsakem trenutku živi za to igro. Vesel sem, da je utišal mnoge skeptike, ki so zadnja leta vztrajno ponavljali, da je imel srečo, ker je dobil v roke morda najboljšo generacijo v zgodovini Barcelone. A to ne drži, saj je že v Münchnu, še posebej pa v tej drugi sezoni v Angliji, dokazal oziroma dokazuje, da je vreden vsakega centa. Prepričan sem, da mu lahko uspe veliki met - osvojiti obe domači tekmovanji in Ligo prvakov. Naj se srečamo v finalu LP, to bi bila šele veselica," je zaključil Pique.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 55
HordeZla 16.12.2017 20:02:59
Svetovni prvaki....spet...sanje vseh farsičev obraniti Lp, in naslov svetovnega prvaka
Več komentarjev