Nogomet

'Gledalci, ki ste bili na tribunah, a ste molčali, ste sostorilci'

Udine, 21. 01. 2024 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Milan je z zmago proti Udineseju (3:2) ohranil stik z vrhom lestvice italijanske Serie A. Po tekmi pa v ospredju ni bil preobrat rdeče-črnih, ampak domači navijači, ki so vratarja gostiteljev obsuli z rasističnimi žaljivkami. Mike Maignan se je dan pozneje odzval na neljubi dogodek.

Obračun Udineseja in Milana so uspešneje odprli gosti in v 31. minuti povedli z golom Rubena Loftus-Cheeka, v 42. pa je izid poravnal Lazar Samrdžić. Florian Thauvin je v 62. minuti Videmčane popeljal v vodstvo, v 83. pa je izid spet poravnal Luka Jović. Zmagoviti gol za goste je dosegel Noah Okafor v 93. minuti. Sandi Lovrić je pri domačih igral celo tekmo, Jake Bijola pa ni bilo zaradi poškodbe.

Tekma v Vidmu pa je bila nekaj časa tudi prekinjena, saj so domači navijači z rasističnimi žaljivkami obsuli vratarja Milana Mika Maignana, ki je po vodilnem golu Milana tudi jezno odšel z igrišča, nakar so ga soigralci poskušali umiriti. Francoz je sicer že v uvodu tekme sodnike opozarjal na neprimerne vzklike, kljub odhodu z igrišča, pa se je pozneje vrnil in tekmo odigral do konca. 

Mike Maignan v pogovoru z glavnim sodnikom tekme proti Udineseju Fabiom Maresco
Mike Maignan v pogovoru z glavnim sodnikom tekme proti Udineseju Fabiom Maresco FOTO: AP

Dan pozneje se je oglasil na družbenih omrežjih. "Napaden ni bil le igralec. Napaden je bil moški. Oče družine. To se mi ni zgodilo prvič in nisem prva oseba, ki se ji je to zgodilo," je začel. Nato se je lotil izpostavljanja krivcev: "Bila so sporočila za javnost, oglaševalske kampanje, protokoli in nič se ni spremenilo. Danes mora odgovornost prevzeti celoten sistem: Storilci, saj se je v anonimnosti tribun enostavno skriti v množici. Gledalci, ki ste bili na tribuni, ki ste vse videli, vse slišali, a ste se odločili molčati, ste sostorilci. Klub Udinese, ki je govoril le o prekinitvi tekme, kot da se ni nič zgodilo, je sostorilec. Oblasti in državni tožilec. Če ne boste storili ničesar ob vsem, kar se dogaja, boste tudi vi sokrivci." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Povedal sem vam že in še enkrat moram ponoviti: nisem žrtev. Rad bi se zahvalil svojemu klubu AC Milanu, svojim soigralcem, sodniku, igralcem Udineseja in vsem, ki so mi poslali sporočila, me poklicali, me zasebno in javno podprli. Vsem ne morem odgovoriti, vendar vas vidim in v tem smo skupaj. To je težka bitka, za katero bosta potrebna čas in pogum. Toda v tem boju bomo zmagali," je zaključil pričakovano jezni Francoz. Oglasil se je tudi njegov reprezentančni soigralec Kylian Mbappe, ki je na družbenih omrežjih zapisal: "Nikakor nisi sam. Vsi smo s teboj. Dovolj je. Vedno iste težave in vedno znova brez rešitve. Ne rasizmu."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po Maignanovi objavi se je oglasil tudi Udinese. "Nogometni klub Udinese globoko obžaluje in obsoja vsakršna rasistična in nasilna dejanja. Ponovno poudarjamo naš odpor do vseh oblik diskriminacije in izražamo našo iskreno solidarnost z igralcem Milana Mikom Maignanom. Udinese bo sodeloval z vsemi preiskovalnimi organi, da bi zagotovil takojšnjo razjasnitev incidenta in izvedel vse potrebne ukrepe za kaznovanje odgovornih," so zapisali v klubu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kor22
22. 01. 2024 09.32
+0
Pol pa iz evrope ce si uzaljen, al pa bodi moski pa pojej zaljivke. Nas tudi zalijo vase barve ljudje
orkan Golan
21. 01. 2024 18.11
+4
Še težje je razumeti , kako individualen , subjektiven , je pristop do "ocene" primernosti / neprimernosti vsebine komentarjev . Pravila komentiranja ? Lepo vas prosim !
Kimberley Echo
21. 01. 2024 20.05
+1
Se iskreno in globoko strinjam z vami! Pravila komentiranja, kaj je že to? Ni za verjeti kako zelo nesposobni ljudje so to, politično priverženi, nesposobni obvladanja zgodovine in geografije, ni da ni. Zgrožen sem!
Panter 63
21. 01. 2024 17.01
+0
Kje so zdaj oni hlapci(rozice ne cvetijo....) kateri so imeli ogromno kaj za napisati po tekmi Hrv-Fra na EP v Nemciji? Ne bodo se zdaj tisti rovtarji oglasili?
V SHESHELJ
21. 01. 2024 16.58
-6
Isto kot Slovenci bosancem...kultura naroda pac...