Nogomet

VIDEO: Maribor in Olimpija se bližata Domžalam, derbi začelja Krki

Nova Gorica, 22. 11. 2014 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Nogometaši Maribora in Olimpije so v 18. krogu slovenske prve lige pred svojimi gledalci vknjižili vse tri točke in se tako malce bolj približali vodilnim Domžalam. Prvaki so v Ljudskem vrtu povozili Koprčane (4:0), Olimpija pa je v derbiju ugnala Domžale (2:1).

Derbi tega kroga je pripadel Ljubljančanom, ki so se skupaj z Mariborčani vodilnim Domžalam približali na šest točk zaostanka ob tekmi manj. Hkrati se je prvič po desetih prvenstvenih tekmah teh dveh tekmecev zgodilo, da je zmagal gostitelj. Za deseto zmago Olimpije v sezoni sta zadela Darijan Matić in Marko Vukčević. Domžalčani, ki bodo morali z naslovom jesenskega prvaka še malce počakati, pa so doživele tretji poraz.Ljubljančani so odločno začeli tekmo in že v četrti minuti je nase opozoril mladi napadalec Andraž Šporar. Nik Omladič je lepo podal v kazenski prostor, kjer je Šporar malce z desne strani močno sprožil, vratar gostov Nejc Vidmar pa je s konicami prstov žogo odbil v prečko. Dve minuti pozneje so domači povedli, potem ko je po Omladičevem prostem strelu z leve strani Kenan Horić z glavo žogo odbil do Darijana Matića, ta pa jo je z 20 metrov poslal pod prečko.

Olimpija je bila v derbiju boljša od sosedov iz Domžal.
Olimpija je bila v derbiju boljša od sosedov iz Domžal. FOTO: Damjan Žibert

Zatem so nekaj strelov zaporedoma sprožili gosti, ki pa niso bili natančni, tako kot tudi ne Matić v 35. minuti, ko je z dobrih 20 metrov meril mimo leve vratnice. Štiri minute zatem Aleksander Šeliga ni imel težjega dela po poskusu Thomasa Morela, v 41. minuti pa so gostitelji podvojili prednost, ko je Marko Vukčević po samostojni akciji prišel z leve strani do ugodnega položaja za strel z več kot 20 metrov in žogo, ki je pred vratarjem Nejcem Vidmarjem odskočila, poslal v nasprotni kot domžalskih vrat. Omladič je v uvodu drugega dela zadel le zunanji del mreže, sicer pa so gledalci spremljali precej bolj enakovredno predstavo, v kateri ni bilo prav veliko nevarnih akcij. Dočakali pa so jo v 78. minuti. Prosti strel z desne strani je dobro izvedel Erik Janža, žogo poslal pred ljubljanski gol, kjer jo je Nemanja Maksimović rahlo preusmeril in premagal Aleksandra Šeligo. V 90. minuti je iz obrata poskusil še Slobodan Vuk, a preslabo za Šeligo.

Maribor je vse opravil že v prvem polčasu

Koprčani niso vknjižili treh točk v Ljudskem vrtu že več kot pet let, natančneje od avgusta 2009. Tudi tokrat so bili Primorci daleč od uspeha, saj so že po prvem polčasu zaostajali za tri zadetke. Čeprav so v drugem polčasu pokazali boljšo igro, so na koncu morali vpisati deseti poraz in ostajajo na sedmem mestu. Na drugi strani so se Mariborčani z enajsto zmago obdržali v mestih pri vrhu lestvice. Čeprav so imeli Koprčani svoje priložnosti, so Mariborčani že v prvem polčasu odločili zmagovalca. Mrežo gostov z Obale so zatresli trikrat, na drugi strani koprski napadalci niso bili dovolj zbrani. Že v 11. minuti je državne prvake v vodstvo popeljal Marcos Tavares. Po podaji Dareta Vršiča iz kota je Ivica Guberac izbil žogo do Jean-Philippa Mendyja, ki je z dolgo podajo z glavo vrnil žogo v petmetrski prostor, tam pa jo je Tavares ob Mihi Gregoriču potisnil čez golovo črto. V 28. minuti je Mendy povišal na 2:0. Po Vršičevem prostem strelu in podaji v kazenski prostor je žoga po odbijanju in poskusih izbijanja prišla do Mendyja, ki se je otresel treh branilcev, ob njem so bili Gregorič, Denis Šme in Leo Štulac, in žogo poslal v mrežo. Deset minut pozneje se je med strelce vpisal še Arghus, ki je po podaji iz kota in odbijanju zadel z volejem z desetih metrov.

Marcos Tavares
Marcos Tavares FOTO: Reuters

V drugem polčasu je prvi resneje zagrozil Matej Pučko, ko je v 51. minuti po kotu streljal z glavo, izkazal pa se je Jasmin Handanović. Sedem minut zatem je Jaka Štromajer preusmeril žogo po podaji Pučka, izkazal pa se je mariborski vratar. V 66. minuti je v igro vstopil Agim Ibraimi, ki je okreval po bolezni in se dvakrat znašel v vlogi podajalca, streljala sta Mendy in Aleš Mejač, Ermin Hasić pa je bil obakrat na mestu. Mariborčani so še naprej prihajali do zaključnih strelov, med drugimi tudi Ibraimi v 80. minuti, ko je žogo poslal mimo leve vratnice. Tik pred koncem tekme pa je zmago domačih potrdil David Biton, ko je dobro stekel v prazen prostor za obrambno vrsto gostov, prišel do žoge po Ibraimijevi podaji in rutinirano premagal Hasića. Zadnjo priložnost na temi je na drugi strani zapravil Štromajer, ko je z desne strani zadel vratnico.

Goričani do tesne zmage

Tekma v novogoriškem športnem parku, kjer je domačo ekipo prvič vodil novi trener Iztok Kavčič, se je začela z rahlo pobudo domačih nogometašev, prvo priložnost pa so si v peti minuti priigrali gosti, ko se je pred vratarjem Vasjem Simčičem osamljen znašel Dino Kresinger, žoga pa je po njegovem lob strelu končala prek vrat. Le štiri minute kasneje so si nogometaši iz mesta vrtnic skočili v objem, po podaji Amadeja Vetriha se je v gostujočem kazenskem prostoru v pravem trenutku na pravem mestu znašel Marshal Mfon Johnson ter po strelu z glavo ukanil Marka Ranilovića. Do konca prvega polčasa je bila za odtenek boljša domača zasedba, medtem ko je gostujoča prav tako izpeljala dve akciji, ki sta zadišali po golu, strela Kresingerja in Tonija Datkovića pa nista bila dovolj natančna. Drugo polovico dvoboja so bolje pričeli Zavrčani, že v 54. minuti pa Boris Sambolec po strelu z glavo zatresel okvir novogoriških vrat. Gosti so še naprej izvajali pritisk, domačini pa so svoje priložnosti iskali v nasprotnih napadih. Zavrčani so do konca tekme dvakrat neuspešno zapretili prek Ivana Antoleka, gostitelji pa so obetavni akciji izpeljali prek Sandija Marčona, a je bil obakrat nenatančen in ostalo je pri domači zmagi z 1:0.

Sosedski derbi brez zmagovalca

Luka Majcen
Luka Majcen FOTO: Damjan Žibert

Petinšestdeseti savinjsko-šaleški derbi je prinesel spopad ekip, ki imata za seboj najdaljši niz neporaženosti v prvenstvu. Velenjčani do te tekme niso izgubili šestkrat zapovrstjo, Celjani pa kar devetnajstkrat. Obe moštvi tudi po današnjih 90 minutah nadaljujeta ta niz, saj se je obračun, ki se je zaradi izpada elektrike, tega je v Velenju povzročil požar, začela z zamudo, končal brez zmagovalca. Celjani so z zgolj remijem na lestvici predse spustili trenutno drugouvrščene Mariborčane, Velenjčani pa ostajajo šesti. Celjani so tekmo bolje začeli in si že v uvodnih minutah priigrali nekaj priložnosti, trikrat pa je dobro posredoval domači vratar Matjaž Rozman. V 25. minuti so si v živahni predstavi prvo lepšo priložnost priigrali tudi domači, ko je Matic Kotnik s pravočasnim tekom iz vrat preprečil nevarnejši poskus Milana Kocića iz bližine. V 29. minuti je poskusil še Ivan Firer, vendar meril le malce mimo leve vratnice celjskega gola. To je bila tudi zadnja večja priložnost prvega dela.

V uvodu drugega dela sta si obe ekipi priigrali po dve (pol)priložnosti, a se tudi po njih izid ni spremenil. Tudi v nadaljevanju so gledalci videli kar nekaj obetavnih akcij, dotlej najboljšo pa v 67. minuti, ko je Mislav Oršić lepo podal do Benjamina Verbiča, ta se je znašel sam pred vratarjem Rozmanom, a zgrešil cilj. V zadnjem delu igre sta ekipi sprožili še nekaj strelov, v 80. minuti je moral posredovati Kotnik po Firerjevem poskusu z roba kazenskega prostora. V 90. minuti so imeli Velenjčani priložnost za zmagoviti zadetek, ko je po podaji Denisa Klinarja sprožil Dragan Jelić, toda Kotnik je odlično posredoval.

Derbi začelja Novomeščanom

Krka je po zmagi na derbiju dna prvenstvene tabele Radomljam točkovno močno pobegnila.
Krka je po zmagi na derbiju dna prvenstvene tabele Radomljam točkovno močno pobegnila. FOTO: Miro Majcen

Nogometaši Krke doslej na osmih gostovanjih niso osvojili niti točke, a na črno serijo bodo hitro pozabili, saj so točke vpisali tam, kjer je bilo najbolj potrebno. Dobili so derbi začelja, se od tekmeca za izpad na prvenstveni odlepili za šest točk, tako da lahko nadaljevanje prvenstva pričakujejo mnogo bolj mirni. Njihova zmaga je povsem zaslužena, pokazali so več od neučinkovitih Radomljanov, ki so še sedmič zapored ostali brez osvojene točke, s petimi jih čaka izredno težko delo, če želijo ostati v elitni konkurenci. Radomljani so tekmo začeli s kar nekaj spremembami v začetni enajsterici, a te trenerju Dejanu Đuranoviću niso prinesle želenih sadov. Krka je namreč takoj prevzela pobudo in si že v prvih desetih minutah priigrala nekaj polpriložnosti, domači vratar Vjekoslav Andrić je imel največ ob poskusu Antuna Palića. Domači so svoje priložnosti iskali v protinapadih, kar nekaj bi jih lahko zaključili bolje, kot so jih. Najlepšo priložnost so si priigrali v 29. minuti, ko je Goran Vuk streljal, vratar je žogo odbil na glavo Luki Cerarju, toda veselje domačim je preprečila prečka.

Za zgrešeno priložnost so bili kaznovani v 41. minuti. Po prodoru Marina Perića je ob neodločnosti domače obrambe do žoge prišel Ganec v dolenjski vrsti Nana Addo Welbeck in z močnim ter natančnim strelom z roba kazenskega prostora premagal Andrića. Nadaljevanje je bilo manj zanimivo. Krka se je očitno zadovoljila z minimalnim vodstvom, napadi domačih pa so bili jalovi. Vseeno sta imeli obe ekipi priložnost za gol, pri gostih jo je po podaji razpoloženega Josipa Fučka zamudil Marin Perić, pri domačih pa Jure Balkovec. Radomlje so od 85. minute igrale z igralcem manj na igrišču in tudi brez pravega vratarja, saj je Andrić izven kazenskega prostora poskušal preigravati, toda neuspešno, zato je moral storiti prekršek. Namesto njega je v vrata stopil branilec Aleksander Zukić, kajti gostitelji so dotlej že opravili vse menjave. In kmalu je Zukić tudi prejel gol. Krka je namreč izvedla hiter protinapad, ki ga je zaključil Perić.

Izidi, 18. krog:
Gorica
- Zavrč 1:0 (1:0)
Maribor - Luka Koper 4:0 (3:0)
Rudar Velenje - Celje 0:0
Olimpija - Domžale 2:1 (2:0)
Kalcer Radomlje - Krka 0:2 (0:1)

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wearebarcelona
23. 11. 2014 15.33
-6
ENKRAT ZA CELE, VEDNO ZA CELE !!!!!
texranger
23. 11. 2014 17.14
+6
Viejo cabron
23. 11. 2014 15.12
+4
Kot Štajerc si ne želim, da bi Maribor "povozil" vse nasprotnike ampak, da bi bilo prvenstvo do konca zanimivo. Sicer pa bo Maribor zadevo rešil takrat "ko vijolice cvetijo"! Želim, pa si da Katanec takoj zamenja polovico državne reprezentance in v prvo ekipo uvrsti: Omladiča, Boharja, Šporarja, Filipoviča, Rotman... in še koga. Zahvali pa naj se: Kirmu, Brečku, Birsi, Jokiču,.....Fantje so svoje odigrali in čas je za svežo kri.
Tiko9
23. 11. 2014 18.21
+3
Stajerci007
23. 11. 2014 13.03
+17
Ne zgodi se ravno dosti krat da štajerci za olimpijo navijamo... včeraj smo... Da Domžale ne zbežijo.. spomladi tak vete kaj sledi... sej pa to zgodbo gledamo že zadnjih 5 let... Me pa veseli ta upor vseh kubov.. kar je dolgoročno sigurno pozitivno za celotno ligo... te pa gremo jutri na pir v Lizbono.. EN KLUB ENA ČAST.. Lep pozdrav
fghfhfhfhf
23. 11. 2014 11.05
-1
bravooo Olimpijaaa!!!!!
glej ovega
23. 11. 2014 10.41
+18
Cebo Mb igral od zdaj naprej tak kot je proti Kopru imamo brez tezav naslov in pokal..lp
aki10
23. 11. 2014 17.56
-3
nets372
24. 11. 2014 15.19
-2
štajerc55
23. 11. 2014 07.46
+18
MB prihaja v pravo formo škod a,da gre prvenstvo proti koncu tega dela ! zdej pa LP gremo pubeci !!! MARIBOR ŠAMPIJON !!!
pogan
23. 11. 2014 06.51
+25
Nič nimam proti olimpiji 2005, ampak kako njivo pa imate to na igrišču?
šmajser1
23. 11. 2014 07.41
+6
AjdeMiPopuši
23. 11. 2014 01.39
-3
BRAVO OLIMPIJAAAAAAAA!!! Zaprla vsem gobcačem, ki so lajali, da bodo domžalčani gladko premagali olimpijce
rambek
22. 11. 2014 23.44
-14
Mod Maribora se to pričakuje. jaz pričakujem vsaj 4 mesto v skupini in kasneje še evropska pomlad z kakpno okrepitvijo več, da bodo nevarnejši posebej v napadu.
Rolo956
23. 11. 2014 00.31
+20
mogoce ne ves ampak prva dva v skupini napredujeta v ligi prvakov, tretji v skupini gre v ligo evropa, cetrti pa gre domu. Tak da nevem al si hotu napisat da pricakujes vsaj tretje in ne cetrto mesto al pa se enostavno delas butla.
pridnaov?ka
23. 11. 2014 05.53
-8
..teška bo za četrto mesto,vendar držim pesti...
texranger
23. 11. 2014 08.48
+11
aki10
22. 11. 2014 22.37
+6
šmajser1
22. 11. 2014 23.06
+5
aki10
23. 11. 2014 00.49
-3
veter2012
22. 11. 2014 21.58
+13
rad imam domžale, že od leta 1984, ko je helios košarkarski klub opozoril nase v mladinski konkurenci bivše države-košarkaško zelo močne. fuzbal pa kot fuzbal...premalo ljudi hodi na tekme. benti, včasih nas je šlo 70.000 na križaja v kranjsko goro, zakaj nas ne gre 10.000 na fuzbal-domače lige????
petervodeb
22. 11. 2014 21.57
+0
To Olimpija.. Zelo pomembna zmaga nad Domzalam. Mi je pa zanimivo,da Celje ni izgubil ze 20 tekem zapored. OLIMPIJA LJUBLJANA!!!!!
crni veter
22. 11. 2014 21.01
+25
takšna travnata površina kot je v stožicah... adijo pamet... že na reprezentančni tekmi je bila totalen poden.... Pri nas ima lokalni klub veliko veliko boljšo travnato površino pa čeprav je bilo igrišče pred 10 dnevi še 3m pod poplavnimi vodami...
glej ovega
22. 11. 2014 22.00
+15
pred golom se mi zdi da majo žagovino.. :D
aki10
23. 11. 2014 00.52
-1
glej ovega
23. 11. 2014 09.30
+12
pozabo si da je še enkrat toliko tekem tak da..s5 bomo prvaki ;)
fghfhfhfhf
23. 11. 2014 11.06
+0
upam da bo gospod jankovic prisel k svoji pameti in dopustil Jocu da zgradi na novo Bežigrad...ki je bil srce nogometa!!!! OLIMPIJA!!!!!!
mateey
22. 11. 2014 20.52
+16
Maribor v pravem času prihaja v formo... mislim da v evropi še ni reku tazadne :) ajde zdej sporting razbit!
veter2012
22. 11. 2014 21.59
+13
ok, pa da maš prav...naj nabije Šalke in Sportnig, jaz sem za!!!!
Mariborrrrrrrrr
22. 11. 2014 20.14
+7
Sampioniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii bravo maribor
CriminalMind
22. 11. 2014 19.50
+7
Bravo vijolice, tako se igra! Lepo je bilo videti veliko zagnanost in željo po zmagi, igrali so super. Še veliko takih tekem.
soba666
22. 11. 2014 19.44
-17
dajmo Domžale izenačite
veter2012
22. 11. 2014 22.01
-1
tako, kar navijat za domžale, nas je že več. pa za Mengeš tudi, sam niso glih v prvi ligi, ampak brcnejo te pa lahko tako, da ti nogo zlomijo, pač lokalni drvarji, ampak simpatični...mislim ortopedski kirurgi
glej ovega
22. 11. 2014 19.10
+11
zakaj v Stožicah ni trave na igrišču? :D ***MARIBOR***
veter2012
22. 11. 2014 22.02
+14
he, he dobra... po moje jo je župankovič popasel, ker nima gnara za v mercator, da bi si žemljico kupil
KOPITES
22. 11. 2014 22.33
-5
petervodeb
22. 11. 2014 22.40
-5
aki10
23. 11. 2014 00.53
+2
štajerci niso mel slovenščine v OŠ zgleda... xD
pogan
23. 11. 2014 06.53
+1
kje pa si videl xD v slovenskem jeziku? zgleda a nje sinček?
štajerc55
23. 11. 2014 07.44
+1
Kaj je koliščarji vi pojma nimate kaj je Slovenski jezik !!
petervodeb
23. 11. 2014 18.18
-2
hahaha taprav se oglasa.. gnar?? knjizno slovensko je DENAR!!!!
ThePikzibner .
23. 11. 2014 21.55
+2
PVSK
22. 11. 2014 19.02
+27
Maribor je nakazal da se vrača v boj za naslov prvaka. Vesel sem predvsem za vse napadalce ki so se danes razigrali (Tavares, Mendy in Biton). Tudi Arghus pa je še enkrat dokazal kako se bori za svoj grb in svojo barvo. En klub ena čast!
šmajser1
22. 11. 2014 18.31
+30
LEPSO TRAVO MAMO MI ZA KURE,KOT STOZICE...