Nogomet

Gruzija, Poljska in Ukrajina zadnje z vozovnicami za Euro

Tbilisi, 26. 03. 2024 20.59 | Posodobljeno pred 31 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zadnje tri udeleženke evropskega nogometnega prvenstva v Nemčiji so Gruzija, Ukrajina in Poljska. Gruzijci in Poljaki so v dodatnih kvalifikacijah proti Grčiji oziroma Walesu napredovali po streljanju enajstmetrovk, Ukrajinci pa so Islandijo ugnali že v rednem delu z 2:1. Prijateljski tekmi sta danes odigrali tudi dve reprezentanci, s katerima se bodo nogometaši Slovenije pomerila na junijskem evropskem prvenstvu.

Gruzija, ki se je prvič v zgodovini uvrstili na evropsko prvenstvo, je hkrati prvič na desetih obračunih premagala Grčijo, ki prav letos praznuje 20. obletnico senzacionalnega naslova na evropskem prvenstvu 2004 na Portugalskem.

Tekma v Tbilisiju se je po rednem delu in dodatnih 30 minutah igre končala brez zadetkov, pri strelih z bele točke pa so bili Gruzijci boljši s 4:2.

Gruzija bo na evropskem prvenstvu igrala v skupini F s Turčijo, Portugalsko in Češko.

Tudi v Cardiffu gledalci v 120 minutah niso videli zadetka, tako da je zadnjem udeležencu EP odločala loterija z bele točke. Uspešnejši so bili Poljaki, ki bodo petič zapored igrali na evropskem prvenstvu.

V zadnji seriji je vratar Wojciech Szczesny ubranil strel Daniela Jamesa.

Poljsko v Nemčiji čaka skupina z Nizozemsko, Avstrijo in Francijo.

Ukrajina je svojo nalogo opravila že v rednem delu in bo četrtič zapored udeleženka Eura. Zanimivo, da so bile to šele njene druge uspešne dodatne kvalifikacije za SP ali EP. Na prejšnjih sedmih je napredovala le 2016, ko je na poti do EP izločila Slovenijo.

Islandijo je v Vroclavu nadigrala v drugem polčasu. Gostje so namreč prvega dobili z zadetkom Alberta Gudmundssona (30.), v nadaljevanju pa sta bila z roba kazenskega prostora natančna Viktor Cigankov (54.) in Mihajlo Mudrik (84.).

Ukrajina bo na EP, ki je na sporedu od 14. junija do 14. julija, nastopila v skupini E z Belgijo, Slovaško in Romunijo.

V skupini A so Nemčija, Škotska, Madžarska in Švica, v skupini B Španija, Hrvaška, Italija in Albanija, v skupini C pa Slovenija, Danska, Srbija in Anglija.

Veselje Gruzijcev
Veselje Gruzijcev FOTO: AP

Danci uspešni, Angleži ne povsem

Prijateljski tekmi sta danes odigrali dve reprezentanci, s katerima se bodo nogometaši Slovenije pomerila na junijskem evropskem prvenstvu. Danska ni imela pretirano težkega tekmeca, Ferske otoke je premagala z 2:0, nekaj manj uspešni pa so bili Angleži, ki so doma z Belgijo remizirali.

Izid v Londonu je bil 2:2, potem ko je v peti minuti sodnikovega podaljška domačim izenačenje zagotovil Jude Bellingham. Po prvem polčasu so z 2:1 vodili Belgijci, za Belgijce je oba dosegel Youri Tielemans, za Angleže je bil z enajstmetrovke natančen Ivan Toney.

Za Dance, ki tekme niso začeli v najmočnejši postavi, sta gola dosegla Pierre-Emile Hoejbjerg v prvem in Mohamed Daramy v drugem polčasu.

Dejavni so bili tudi tekmeci Slovencev v ligi narodov. Od teh so najbolj navdušili Avstrijci, ki so doma Turke premagali kar s 6:1, dva gola je dosegel Michael Gregoritsch.

Norveška je doma remizirala s Slovaško, gol za njeno vodstvo je dosegel Alexander Soerloth, pri izidu 1:0 je zvezdnik Erling Haaland zapravil najstrožjo kazen, za kar je sledila kazen. Kazahstan je na gostovanju z 1:2 izgubil proti Luksemburgu.

Armenci, ki bodo tekmeci Slovenije na prijateljski, so z 1:2 izgubili na Češkem.

Na sporedu je bilo tudi nekaj tradicionalnih dvobojev tekmecev svetovnega vrha. Tako je Nemčija po preobratu z 2:1 ugnala Nizozemsko, Francija pa je s 3:2 premagala Čile.

Izidi:

Finali lige narodov:

Tbilisi: *Gruzija - Grčija 4:2 (0:0, 0:0)

Cardiff: Wales - *Poljska  4:5 (0:0, 0:0)

Vroclav: *Ukrajina - Islandija 2:1 (0:1)

kvalifikacije za ligo narodov C, povratna tekma:

1. tekma*Litva - Gibraltar 1:0 (0:0)         1:0

opomba: ekipe označene z zvezdico * so se uvrstile na EP oz. obstale v skupini C lige narodov

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.