Nogomet

Guardiola v napad: 'Oprostite, fantje ‒ na ta način sem osvojil 21 naslovov v sedmih letih!'

Manchester, 21. 10. 2016 20.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Josep Guardiola se je v Manchester po visokem porazu na tekmi Lige prvakov z Barcelono vrnil z dobro nabrušenim jezikom. Na kritike igre svojega moštva, predvsem ko gre za igro z vratarjem, je odgovoril, da bo prej zapustil sever Anglije kot spremenil slog, s katerim je kot trener katalonskega velikana osvojil rekordno število naslovov.

Visok poraz na "domačem dvorišču" Guardiole ni preveč potrl.
Visok poraz na "domačem dvorišču" Guardiole ni preveč potrl. FOTO: AP

Po štirih tekmah brez zmage je Josep Guardiola prvič po prevzemu poslov pri Manchester Cityju pod resnim pritiskom. Katalonec skozi poletje in nemudoma po začetku nove sezone užival visoko podporo zaradi navdušujočih predstav sinje modrih na vseh frontah, a črni niz je svoje najbolj boleče poglavje dobil ravno pri njemu "doma". V Kataloniji, na stadionu Camp Nou, kjer je Guardiola nekoč navduševal z Barcelono, sta Lionel Messi in Neymar napolnila mrežo njegovega Cityja (4:0). Kritike so bile v otoških medijih neusmiljene, še toliko bolj po veliki napaki vratarja Claudia Brava, ki je bil po igranju z roko izven svojega kazenskega prostora nato izključen. Prav zaradi Brava se je Guardiola namreč odpovedal favoritu manchestrskih navijačev Joeju Hartu, ob tem da je na Camp Nouu tekmo začel tudi brez prvega strelca Sergia Agüera. Pred naslednjo ligaško tekmo je Guardiola vseeno samozavestno branil svoja prepričanja in zavrnil namigovanja, da na Agüera in kapetana Vincenta Kompanyja podobno kot na Yayo Toureja ne računa več. "Ne bom se spremenil. Če ne bo šlo dobro v prihodnje, če naslednjo sezono na ta način ne bo šlo, potem bom šel domov v Španijo," je pred nedeljskim obračunom s Southamptonom povedal Guardiola.

"Saj veste, kaj se zgodi, razmišljam o tem (o alternativah, op. a.), da. A po mojem razmisleku rešitev ni boljša od trenutnih, zato menim, da se ni moč spreminjati. Veste tudi zakaj? Ker sem v sedmih letih osvojil 21 naslovov. Oprostite, fantje (smeh). Osvojil sem 21 naslovov v sedmih letih. To so torej trije naslovi na leto z igranjem na ta način. A če verjamete, da sem prišel sem in da bo v treh mesecih vse šlo kot po maslu, da bom na Camp Nouu slavil s 4:0, da bom dominiral proti Messiju, Luisu Suarezu in Neymarju, ki naj ne bi ustvarili nič, da (Andres) Iniesta ne bo igral dobro. Ne. Dober sem, a ne dovolj," je nadaljeval Katalonec. Branil je tudi vratarja Brava: "Že od začetka vem, da bo Claudio, ko bo storil napako, takoj na prvi strani. Vsak vratar, vsak branilec na svetu, vsak napadalec zgreši enajstmetrovko, naredi napake, toda Claudio se mora s tem boriti."  Guardiola vztraja, da Agüero in večkrat poškodovani kapetan Kompany nista izpadla iz njegovih načrtov, potem ko niti Belgijca in niti Argentinca ni uvrstil v prvo postavo za gostovanje v Barceloni.

"Da nista v mojih načrtih? Mislim, da sem sprejel odločitev, moji načrti pa so takšni, da sta prihodnosti Vincenta in Sergia pri Manchester Cityju," je pristavil Guardiola. "Vincent ni bil povsem pripravljen. Zato smo se odločili, da izberemo Pabla Maffea. Zelo ga cenimo. Običajno pa bi bil Vincent Kompany na klopi. A ni bil pripravljen. Glede Sergia Agüera pa sem po tekmi rekel, da je bila odločitev taktična. Želel sem si enega vezista več na sredini s (Kevinom) De Bruynom, ima več kvalitet, da lahko drži linijo za obrambno vrsto in se giba za hrbtom bočnih branilcev. Poskušal sem, čeprav vem, da je težko, zadržati žogo na Camp Nouu. Kajti, ko imaš žogo, takrat Messi, Neymar, Suarez in tako naprej žoge nimajo. V tistih trenutkih so še naprej nevarni, toda manj kot takrat, ko žogo imajo," pravi trofejni trener, ki odločitev o odhodu iz Cityja postavlja povsem v roke Agüera, saj ga ima sam še vedno za del svojega moštva: "Govoril sem s Sergiem, govorila sva o tem, tako zelo razumevajoč je bil in zelo nam je pomagal s klopi. Mislil sem, da bi nam lahko v zadnjih 30 ali 35 minutah, če bi bila tekma izenačena, njihovi branilci pa utrujeni, Sergio zelo pomagal. Toda, žal mi je, ko se bo Sergio odločil zapustiti Manchester City, bo odločitev njegova. Cenim ga kot nogometaša in cenim ga kot moža, ki je tukaj nekaj storil. Naslednjič, ko podate svoje mnenje in se odločite, da ni več v mojih načrtih, me lahko prej pokličete preden to napišete, da vam povem, če je ali ni v mojih načrtih. No, pokličite Simona (Cityjevega predstavnika za stike z javnostjo, op. a.), moje številke nimate, on pa vam lahko pojasni, kaj je res."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Whos
25. 10. 2016 16.59
Dober, slab, umeten, napihnjen, genij, nula. Rečmo in pišmo kar hočemo, kakor je dec rekel 7let, 21lovorik, 3lovorike/leto. Kdo ima še tako statistiko med trenerji? Aha, nihče. Case cloased!
le?o
24. 10. 2016 21.03
+1
Osvojil bi ti k..v sedmih letih z Atleticom,Portom,Leicestrom...nateg od trenerja
prava resni.ca
24. 10. 2016 21.55
-1
le?o
25. 10. 2016 13.21
Kun_Aguero
24. 10. 2016 10.50
logično če nemorejo pod pepom igrat kukr je treba sploh nebojo igral nikol dober, pep je zakon trener naredi nekaj napak tako kot usak ampak to niso usodne napake napake delajo igralci ki se nedržijo navodil.
bullitt
24. 10. 2016 15.27
+1
ma v Anglijo ne more prit kar vsak in zmagovat
JbmTiMt
23. 10. 2016 18.37
+2
lahko je bilo v barci in baywrnu
JbmTiMt
23. 10. 2016 18.31
+1
city ze1 mesec ni zmagal
TvojPrijatelj
23. 10. 2016 11.52
-2
Upam da bo kmalu zapustil City in šel v naš Man United... Nepremagljivi Guardiola je meni najboljši trener na svetu in zasluži si da njegov morebitni prihod na Old Trafford pozdravijo z diamanti posuto rdečo preprogo! Tisti, ki vsaj malo spremljate nogomet, boste vedeli da Guardioli, razen mogoče Low-a in Simeone-ja, nihče ne seže niti do pet.
giovanni2
23. 10. 2016 11.45
+5
Guardiolka ne more spremeniti sloga, ker nič drugega ne pozna. Ko je prišel v Bayern je zamenjal pol ekipe, ki je pred tem bila zmagovalec Lige prvakov, in pripeljal igralce, ki se lahko prilagodijo njemu. On se ne more prilagoditi igralcem, načinu igre, nasprotiniku, ....
selecao
22. 10. 2016 14.52
-2
Angleži imajo z nogometom skupnega samo to, da so ga oni začeli igrati. Imajo 1. naslov svetovnega prvaka, katerega nebi nikoli in nikdar osvojili, če nebi bili domačini in če jih nebi sodniki in FIFA pripeljala do tja. Realno pogledamo pa so imeli njihovi ig
selecao
22. 10. 2016 15.02
-3
Njihovi najboljši igralci so imeli srečo, da so se rodili v Angliji, ker če bi se v Braziliji ali Argentini bi lahko igrali kvečemu v kakšni vaški ligi. Njihovi trenerji so pa pred do nedavnega nogomet dojemali kot atletiko bolje rečeno kot tek. In taki strokovnjaki bodo dr. nogometa Guardioli solili pamet! !!
hoilongmai
23. 10. 2016 11.04
drugače so nogomet začeli igrati kitajci angleži majo najstarejšo nogometno tekmovanje
SAF1
22. 10. 2016 14.06
+0
Kaj pa je Guradiola, težko v LP brez sodnikov, a?
Hachi
22. 10. 2016 09.50
+16
res je Pep. pa vendar ti je to uspelo z Baco, kjer si imel v ekipi poleg Busquetsa, Messija in Inieste, se Xavija! danes vidimo, da nic slabsi od tebe ni Enrique, ki je bil prej nula z Romo in Celto. pa tudi zal pokojni Tito Vilanova ni bil nic slabsi. Kaj ti torej to pove. ni prav tezko biti alfa in omega z Barco, kjer sta na sredini verjetno poleg Zidana, najboljsa kreatorja vseh casov, za namecek pa se eden parih fenomenov, Messi. aja, v Nemciji biti uspesen z Bayernom tudi ni ravno uspeh, ki ga drugim ni uspelo doseci. s polno ritjo srat, znajo tudi drugi. Pojdi v slabso ekipo, z manj cvenka, pa pokazi kaj znas. ne pa da pokupis 3/4 sveta, potem pa zelis biti glavni. pa da ne bo pomote, ne pravim, da je slab trener. Pep je odlicen trener. se vedno moras vse zvezde povezati v neko celoto, ohraniti mir v slacilnici, itd., pa vendar s takimi v ekipi, uspe marsikomu domov nositi lovorike.
VaSi4658
22. 10. 2016 10.15
-2
Hachi
22. 10. 2016 10.49
+10
ne razumem, kaj zelis s Contejem povedati. a je Conte trener Barce? Conte mi osebno ni vse, ker marsicesa pri njem ne razumem. sploh to, da ni nabavil pred sezono nobenega kreativnega vezista, ampak igra na sredini istocasno s Kantejem in Maticem. poleg tega, pa ko izgublja Chelsea, on naredi prvo menjavo v 84. minuti! kr neki. je pa res, da ce bi na sredini imel Iniesto, Xavija in Messija, mu verjetno prav tezko ne bi bilo, se strinjava?!
prava resni.ca
24. 10. 2016 15.22
Luis Enrique nula z Celto? Kaj? Nevem zakaj je bila zadnja leta pod Rijkaardom (slava mu) Barca tako zanic? Zakaj je sploh trener LE, ce bi to moralo bit lahko ze Titu (naj pociva v miru), Rouri in Martinu? Ni lih tko k pravs. Govoris kot da je Bayern bil prvak vsako leto samo pod Pepom ne. Govoris kot da je Heynckesu ratalo vsako leto, ceprav je bil 3x trener Bayerna. LE je super vodil Barco B, super je vodil Celto, z Romo mu pa ni ratalo sploh po napaki ki jo je storil z Tottijem. Pepu tud ni blo lahko, leta 2008 sm si prej zelel Murija kot Pepa, ki je bil neuveljavljen, moje besede takrat sta potrdila poraza proti mislm da Wisli v kvalifikacijah (ja kvalifikacijah) za LP in novopecenemu prvoligasu Numancii, sploh ker je odpikal tud Ronaldinha in Deca pa se Etooja si ni tolk zelel. Valjda me je potem demantiral. Ni lih lahko, tko k ti pravs.