Nogomet

Hrvaška v pričakovanju 'slovenskega derbija', Kek poklical Pušnika le zaradi rojstnodnevne čestitke

Split, Reka, 04. 11. 2016 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Privržence nogometa na Hrvaškem že nekaj dni "trese" mrzlica tako imenovanega jadranskega derbija. Splitski Hajduk, ki ga vodi Marijan Pušnik, prihaja v goste Rijeki in Matjažu Keku. Stara znanca in prijatelja se bosta udarila še drugič, prvi dvoboj je na stadionu Poljud pripadel Mariborčanu Keku.

Pušnik (na fotografiji) se zaenkrat še ni najedel zarečenega kruha. Ob prihodu v Split je namreč dejal, da ima s seboj tudi dolge rokave, ki mu bodo v pozni jeseni prišli še kako prav ...
Pušnik (na fotografiji) se zaenkrat še ni najedel zarečenega kruha. Ob prihodu v Split je namreč dejal, da ima s seboj tudi dolge rokave, ki mu bodo v pozni jeseni prišli še kako prav ... FOTO: Damjan Žibert

Toda Hajduk tokrat na Rujevico prihaja veliko zrelejši, svari Marijan Pušnik, ki je bil tudi zaradi visokega poraza z Rijeko (2:4) konec avgusta že pod hudim pritiskom v vroči Dalmaciji. Domači polom je sledil še bolj bolečemu porazu z Dinamom, prav tako pred domačimi navijači (0:4), Hajduk pa je vmes izpadel še iz evropskih tekmovanj. Toda Pušnik, ki so ga navijači zaradi odkritih izjav in novinarskih konferenc hitro vzeli za svojega, se je obdržal na klopi "bilih", ki se v sobotni popoldanski derbi podajajo s tretjega mesta na lestvici. V prejšnjem krogu so dobili obračun z odkritjem sezone Osijekom (1:0), toda Matjaž Kek bi lahko z Rijeko splitskim tekmecem v soboto ob morebitni novi zmagi pobegnil že na morda neulovljivih 13 točk prednosti. Dodatne motivacije Dalmatinci na vedno vročih obračunih z obalnimi rivali nikoli ne potrebujejo, Pušnik pa pravi, da večjih presenečenj Slovenca na obeh klopeh moreta pripraviti. "Vem, da za širše občinstvo potrebujete nekaj odmevnega, nekakšen udaren naslov ... Ne morem ga presenetiti (Keka, op. a.), lahko pa me presenetijo moji igralci, kot lahko presenetijo tudi njega. Midva sva kot trenerja svoje naredila, včasih pripraviva neko kombinacijo, taktično zanko, toda na koncu je vse na igralcih," je tekmo napovedal Pušnik.

Hajduk je nepremagan vse od omenjene tekme z Rečani, ko se je dvakrat med strelce vpisal tudi zdaj že bivši član reških belih Roman Bezjak. Slovenski kontingent zdaj v Kvarnerju poleg Keka predstavlja nekdanji član Domžal Matic Črnic, ki je ob zadnji zmagi Rijeke nad Zagrebom (2:0) sicer obsedel na klopi. Hrvaški mediji so se tudi tokrat podrobneje posvetili prijateljskemu rivalstvu slovenskih trenerjev na klopeh obalnih velikanov in Pušnik jim je razkril, da se pred derbiji sicer ne slišita, a je Kek tokrat naredil izjemo. "Včasih se slišiva, toda nikoli pred derbijem. Pred nekaj dnevi mi je čestital za rojstni dan, toda profesionalca sva in eden drugega ne vznemirjava pred derbijem," je dejal Korošec in izpostavil izjemen dosežek svojega kolega, ki že več let pluje skozi nemirne vode hrvaškega nogometa in je na do sedaj najboljši poti, da na Reko pripelje celo državni naslov. "Kek je uspešen, on je hrvaški rekorder po številu neprekinjenih dni na klopi enega kluba in vsaka čast mu za to. Meni je to uspelo v Celju, želel bi si, da bi bilo tako tudi v Hajduku," je nadaljeval Pušnik. "Mislim, da teh prvih štiri ali pet mesecev delamo solidno, včerajšnji trening je bil pravi, ekipa gre navzgor. Matjaž je v času bivanja na Reki zamenjal 53-54 igralcev, veliko jih je pripeljal, počistil in nadgradil. Želel bi si, da bi lahko s klubom temeljito delal tri ali štiri leta, če pa ne jaz, potem naj to omogočijo komu drugemu. Stalne spremembe ne bodo prinesle nič dobrega Hajduku. A daj Bog, da bi to bil jaz!"

Matjaž Kek (na fotografiji) je morda celo najbolj spoštovan slovenski trener v zgodovini hrvaškega nogometa.
Matjaž Kek (na fotografiji) je morda celo najbolj spoštovan slovenski trener v zgodovini hrvaškega nogometa. FOTO: Reuters

Misli na avgustovski poraz Pušnika ne preganjajo, vseeno pa je dodal, da bo moral Hajduk za zmago odigrati najboljšo tekmo. Prav tako se ni želel ujeti v zanko napovedovanja zmage, a jasno povedal, da kaj drugega za klub, kakršen je Hajduk, nikoli ne pride v poštev. "Tisto tekmo smo zanesljivo izgubili. Hajduk je zdaj veliko bolj resno moštvo, a to nič ne pomeni. Če si želimo zmagati na Reki, potem moramo odigrati najboljšo tekmo do sedaj," je dodal Pušnik. "Da bi se zadovoljil s točko? To je stara zgodba: če bom rekel, da bom zadovoljen, potem bodo sledili komentarji, da nisem ambiciozen ali pa da se bojim Rijeke. Če pa bom rekel, da bomo vzeli tri točke, potem bodo sledili komentarji v slogu: 'Kaj ti veliko govoriš, a nič ne narediš ...' Ponovil bom enkrat za vselej: Hajduk gre vsako tekmo na zmago. Bahavo pa bi bilo reči, da smo mi favoriti na Reki, vseeno pa to ne pomeni, da mi kot športniki nimamo pravice upati. Zato gremo tam na zmago."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.