Nogomet

Kaj se dogaja na Old Traffordu? United zanikal, da je Mourinho podpisal predpogodbo, legende prav nič naklonjene 'izdajalcu'

Manchester, 24. 05. 2016 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Louis van Gaal je že preteklost Manchester Uniteda, a prihodnost je še naprej nejasna. Klub je v torek zanikal, da ima že sklenjeno predpogodbo s Josejem Mourinhom, ki je očitno programirani naslednik Nizozemca. Portugalcu sicer ne napovedujejo preveč dolge avanture na Old Traffordu.

Medtem, ko so mediji v soboto na veliko poročali o njegovem prevzemu Man. Uniteda, je Mourinho spet užival v boksu.
Medtem, ko so mediji v soboto na veliko poročali o njegovem prevzemu Man. Uniteda, je Mourinho spet užival v boksu. FOTO: AP

Manchester United je zanikal, da je trener Jose Mourinho s klubom že podpisal predpogodbo, a do prihoda portugalskega stratega na Old Trafford bojda ni več daleč. Njegov agent Jorge Mendes je torek preživel na pogovorih z "rdečimi vragi" v Londonu, kjer so se pogovarjali o še zadnjih podrobnostih pogodbe, na katero je Mourinho pristal že pred časom. United je v ponedeljek storil prvi korak pred najetjem kontroverznega Mourinha, saj se je v zelo čudnih okoliščinah poslovil trofejni nizozemski strateg Louis van Gaal, ki je osvojil pokal FA, pred tekmo pa si lahko v slogu Davida Moyesa v medijih prebral, da bo kmalu bivši. Daily Mail je poročal, da je United Mourinhu vnaprej plačal dobrih pet milijonov evrov v zameno za to, da ne bi sprejel ponudbe katerega od ostalih snubcev, denimo Paris Saint-Germaina. Predstavnik drugega najtrofejnejšega kluba na Otoku je za The Times vseeno zanikal kakršno koli plačilo in predpogodbo, ki naj bi jo Mourinho z Unitedom že podpisal.

Mourinho je brez službe vse od decembrskega odhoda iz vrst Chelseaja, kamor se je vrnil leta 2014 in osvojil državni naslov ter naslov v angleškem ligaškem pokalu, nato pa se v pravkar končani sezoni podpisal pod morda celo najslabšo serijo rezultatov v karieri. Da bo najverjetnejši prihod Mourinha "pogumna poteza" je že izjavil nekdanji vratar kluba Peter Schmeichel. "To, da se odločiš za Mourinha, ni lahka poteza za lastnike in vodilne v klubu. Če bi bil pravi mož za to službo, potem bi ga izbrali že prej," je prepričan legendarni Danec. "V klubu se je že uspel sporeči s športnim direktorjem, predsednikom, zdravniki, ... Počel je reči, ki niso v skladu z načinom Manchester Uniteda, kjer si želijo, da bi nogometni klub deloval drugače. Vse te težave so gotovo privrele na plan in prepričan sem, da so jih preverili pri Alexu Fergusonu in Bobbyju Charltonu. Brez da bosta onadva rekla 'da', se to ne bi zgodilo. A če bo prišel, bo dobra izbira. Pripravljen bo, toda mora se vrniti k vrednotam tega nogometnega kluba: zelo močna ekipa, ki je sestavljena iz navdušujočih igralcev, ki ustvarjajo priložnosti in zabijajo gole. Vse to je manjkalo. Zdaj imajo tipa, ki naj bi bil največji trener na svetu, nekdo, ki bi lahko res rešil Manchester United. To je bila pomembna odločitev, a tudi odločitev, ki je prišla odločno prepozno."

Od Van Gaala so se pri Unitedu poslovili tako nespretno kot od prvega naslednika Sira Alexa Fergusona, Davida Moyesa.
Od Van Gaala so se pri Unitedu poslovili tako nespretno kot od prvega naslednika Sira Alexa Fergusona, Davida Moyesa. FOTO: Reuters

Nekdanji Schmeichlov soigralec in še večja legenda kluba, francoski napadalec Eric Cantona, si je bolj kot Mourinha želel Josepa Guardiolo, ki pa je že nekaj časa izbranec mestnega tekmeca Manchester Cityja. "Ljubim Joseja Mourinha, toda v smislu vrste nogometa, ki ga igra, ne verjamem, da je on Manchester United," pravi Cantona. "Ljubim njegovo osebnost, ljubim strast, ki jo goji do te igre, njegov humor. Zelo je inteligenten, zahteva sto odstotkov od svojih igralcev. In, seveda, osvaja reči. A ne verjamem, da je tip nogometa, ki ga bodo imeli navijači Manchester Uniteda radi, tudi v primeru, da zmagujejo. Lahko zmaguje z Manchester Unitedom. Toda ali pričakujejo takšen nogomet tudi v primeru zmag? Ne verjamem. Vzeti bi morali Guardiolo. On je duhovni sin Johana Cruyffa. Zelo rad bi videl Guardiolo v Manchestru. Samo on bi lahko spremenil Manchester. Je v Manchestru, a v napačnemu."

Član slovite "generacije 92", ki je leta 1999 prav na stadionu Guardiolove Barcelone dvignila naslov v Ligi prvakov, Phil Neville, se je pridružil vse večji skupini skeptikov in dejal, da lahko Mourinho klub dvigne, a da ne bo dolgo zdržal. Še en Unitedov velikan Ryan Giggs je bil ves čas Van Gaalovega službovanja Nizozemčev pomočnik, zdaj pa mu v klubu iščejo novo funkcijo. Odzivi na najverjetnejši prihod Mourinha prihajajo tudi iz tabora Chelseaja, nekdanji nogometaš modrih Frank Leboeuf je Portugalca označil za izdajalca. "To je izdaja! Sem nekdanji nogometaš Chelseaja in navijam za ta klub, Jose bi lahko odšel kamorkoli, le v United ne!" je za Goal v šali povedal Leboeuf. "Njegov odhod k Unitedu me malce moti, a ob istem času razumem njegove načrte. Lahko dela kar hoče in želim mu vso srečo. To je pomembna reč za Manchester United, saj se mora klub dvigniti kljub zmagi v pokalu FA. To že tri leta ni United, kakršnega poznamo. Če je kdo, ki ga lahko spravi v red, je to Jose. Ko pa ga vidim, mu bom rekl, da mu ne bom nikoli oprostil, ker je šel tja. Vseeno pa mu želim vso srečo."

Ob vseh kritikah omenimo še pohvalne izjave Carla Ancelottija. Italijan, ki je Mourinha nasledil pri Real Madridu in v svoji prvi sezoni osvojil Ligo prvakov, meni, da United "potrebuje" portugalskega stratega. "To je fantastičen izziv za oba (za klub in trenerja, op. a.). Mourinho je med najboljšimi trenerji na svetu, nekdo, ki ima ogromno izkušenj v Premier League. Manchester United pa potrebuje takšnega trenerja," je za Sky Sports povedal nekdanji strateg Parme, Juventusa, Milana, Chelseaja in Paris Saint-Germaina, ki bo v Münchnu že poleti nasledil Guardiolo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Trend01
25. 05. 2016 13.56
Zadeva je načeloma dogovorjena. Problem je "le" še v pogodbi med Mourinhom in Chealsijem o pravici uporabe njegovega imena za trženje. Pogodba velja baje do 2025?!? Ko to rešijo, bo zadeva urejena.
grozjak
25. 05. 2016 11.21
VSAK DAN NEKAJ NOVEGA.....IN NERESNIČNEGA....SAMO NA 24UR.COM
big247
25. 05. 2016 09.40
+2
Morinho Morinho rekel si da je za tebe samo en klub v Angliji in tega se ne držiš! Navijači Chelsea ti bomo zamerili za vedno in nikoli več ne boš spoštovan!
mali1983
25. 05. 2016 09.24
+1
Giggsa naj postavijo za trenerja bo boljsi od vseh
logite?než
24. 05. 2016 22.49
+7
raje se vprašajte kaj se dogaja z vašimi novinarji in vašimi špekulacijami....mogoče pa je vse skupaj namišljena sfera od vsega začetka za pisanje vaših zgodbic
bohinj je zakon
24. 05. 2016 21.48
+6
iz te moke ne bo kruha..............Muri je izpadel
Debely
24. 05. 2016 21.36
+8
Muri sploh ni trener. On je kr neki.
hrvat_Ante
24. 05. 2016 20.56
+3
Kdo bo pa naslednji trener Uniteda cez 2 leti?
Pop92
24. 05. 2016 19.47
+9
zataknite si ga nekam...vsak dan ga omenjate...men zelo antii trener ...
MaunelNeuer
24. 05. 2016 20.47
+9
ka te briga če je anti važno je da klub prpelje do naslova
Symbolic
24. 05. 2016 20.55
+0
Pa si prepričan, da ga bo? A ni malo prezgodaj za takšne napovedi? To je podobno kot tista narodna: "Zajec v gozdu, pladenj na ognju..."
mutant 1
24. 05. 2016 21.40
mutant 1
24. 05. 2016 21.40
Pop92
24. 05. 2016 22.10
+2
bo ja...optimist :), prvo ka bo naredo bo zapravo malo morje denarja...pol pa, ko neno nič oscojil bi šl papa