Nogomet

Katančeva četa doživela poraz v Glasgowu, Slovenija zdrsnila na tretje mesto skupine

Glasgow, 26. 03. 2017 21.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na Hampden Parku sta se v kvalifikacijskem obračunu za svetovno prvenstvo v Rusiji udarili Slovenija in Škotska. Slednja je vse od začetka narekovala ritem na zelenici, slovensko izbrano vrsto sta tako kar dvakrat rešili vratnici, v izdihljajih tekme pa so Škoti vendarle uspeli zatresti mrežo Oblaka (1:0).

Cilj škotske reprezentance pred obračunom s slovensko izbrano vrsto je bil jasen, zmaga bi namreč vlila vnovično upanje na uvrstitev na svetovno prvenstvo v Rusiji. "Tu ni nobenega dvoma, saj nujno potrebujemo zmago. Sprijazniti se moramo z realnostjo. Zmaga je nujna. Včasih izzivi kot je ta zbudijo najboljše v tebi," je bil pred tekmo ne glede na izhodišče optimističen Gordan Strachan, strateg na klopi domačinov. Kljub prednosti domačega terena, ki bi lahko bila po mnenju Srečka Katanca odločilna, pa so se Slovenci lahko pohvalili z nizom odličnih predstav, zmagama nad Slovaško in Malto ter remijema proti favoriziranim Angležem in Litvancem, s katerimi so zasidrali na drugem mestu skupine F. "Trenutno smo drugi. To bomo poskušali zadržati. Dali bomo 100, 120 odstotkov za grb, na koncu tekme pa bomo videli, kaj smo si zaslužili," je pred spopadom povedal Aljaž Struna, ki se je uvrstil v prvo enajsterico.

Slovenska reprezentanca je zapretila le z redkimi priložnostmi, medtem ko so ritem narekovali Škotje.
Slovenska reprezentanca je zapretila le z redkimi priložnostmi, medtem ko so ritem narekovali Škotje. FOTO: AP

Škotje so že v začetku nevarno pritisnili in Jan Oblak je moral posredovati že ob prvem napadu, vendar pa je vratar madridskega Atletica suvereno preprečil vodstvo domačih. Slovenska reprezentanca si je uspela ustvariti priložnost s protinapada, vendar je Josipa Iličića zaustavila škotska obramba. Domači so prevzeli pobudo na zelenici in po priložnosti iz kota premagali slovenskega vratarja, vendar pa je zadetek preprečil sodniški žvižg, ki je oznanil prekršek v napadu. Slovenci so preživeli začetni nalet škotske izbrane enajsterice, vendar pa so so Škoti kmalu ustvarili novo priložnost, po lepi podaji Jamesa Foresta je do strela prišel Leigh Griffiths, vendar je žoga končala za vrati Oblaka. V 19. se je na štiri oči z vratarjem Craigom Gordonom znašel Roman Bezjak, vendar pa je Škot z dobro postavitvijo uspel obraniti strel napadalca hrvaške Rijeke. V nadaljevanju si je rumeni karton zaradi zavlačevanja prislužil Boštjan Cesar, ki bo zaradi kazni izpustil naslednjo reprezentančno tekmo. Škoti so vnovič pritisnili na vrata Slovencev, James Morrison je z močnim strelom skušal zatresti mrežo vendar pa je žoga zletela mimo leve vratnice. Domači so si mimo sredine velikokrat uspeli utreti pot do slovenskega gola in povzročili kar nekaj težav obrambni vrsti. V 35.minuti so si izborili eno izmed lepših priložnosti prvega polčasa, vendar pa je na slovensko srečo strel Griffithsa zadel prečko, tudi nekaj minut za tem je Katančevo srečo spremljala sreča, saj je škotski napad še drugič odbila vratnica. 

Oblak je vse do zadnjih minut obračuna slovensko mrežo uspešno branil pred poskusi Škotov.
Oblak je vse do zadnjih minut obračuna slovensko mrežo uspešno branil pred poskusi Škotov. FOTO: AP

V začetku drugega polčasa so Slovenci vendarle pokazali nekaj več življenja na igrišču, kljub temu pa niso uspeli sestaviti resnejšega napada, ki bi izcimil nevaren zaključni strel. Zato pa so se po desetih minutah uspeli zbrati Škotje, vendar je Aljaž Struna še pravočasno odbil žogo za gol. Zaradi prekrška si je rumeni karton prislužil Bezjak, zato ga je kaj kmalu na igrišču zamenjal Benjamin Verbič. V 61.minuti je porumenel že četrti slovenski reprezentant, Vladimir Birsa je s prekrškom zaustavil protinapad Škotske, zaradi česar se je odpovedal nastopu na tekmi proti Malti. Utrujenost se je poznala tudi v nogah Škotov, saj so nekoliko umirili tempo igre, kljub temu pa je igra ostala na slovenski polovici igrišča. Z nekaj manj kreativnosti so skušali iztržiti zadetek, tako je poskušal tudi Robert Snodgrass, vendar je bil pri strelu nenatančen. Pomembnejša vloga na tekmi je pripadla Oblaku, ki je uspel ubraniti številne poskuse domačih, tako tudi strel Ikechija Anye v sredino gola.

Ena izmed lepših priložnosti Slovenije v drugem polčasu je bil prodor Kevina Kampla, ki pa ga je še pravočasno ustavila obrambna vrsta Škotske, na drugi strani pa je pomembno posredoval Cesar in s tem preprečil vodstvo domače reprezentance. Škoti bi za miren spanec potrebovali zmago, zato so v zadnjih minutah polčasa še bolj pritisnili na vrata Oblaka. Slovenska obrambna vrsta je imela zato veliko dela, domači pa so preko Foresta prihajalo do atraktivnih priložnosti na slovenski strani. V 88.minuti pa se je trud Škotov vendarle izplačal, vratarja Oblaka je premagal Chris Martin, čigar strel se je od vratnice odbil naravnost v slovensko mrežo. S tem se je globoko oddahnil Strachan, ki se mu je po slabih predstavah v zadnjem času dodobra zamajal trenerski stolček, Slovenija pa je po porazu zdrsnila na tretje mesto v skupini F.

Srečko Katanec, selektor Slovenije: "Zaslužena zmaga Škotske. Čestitke domači ekipi za zelo dobro igro. Mi nismo pokazali tistega, kar bi morali. V alibije ne bom šel. Mi smo odigrali daleč od tega, da bi lahko bili zadovoljni. Predvsem v prvem polčasu nismo pokazali nobene samozavesti, agresije, nobenega poguma. Slaba predstava. Za rezultat sem odgovoren jaz, prav tako za izbor igralcev." Gordon Strachan, selektor Škotske: "Kot trener sem užival v predstavi, v vseh segmentih, tudi tehničnem, fizičnem. Vse je šlo v redu. Prenesli smo moč na igrišče in to proti dobri ekipi. Kar zadeva tekme, na katerih moraš zmagati - te pač igraš večkrat v življenju. Mislim, da so vsi navijači, ki so bili danes na tekmi, domov odšli z dobrim občutkom. Seveda so vabljeni tudi drugi, da nas podprejo na naslednjih tekmah."

Izid:
Škotska - Slovenija 1:0 (0:0)
Martin 88.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (287)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bigbadjohn
28. 03. 2017 08.17
Eh..... k da so jajca doma pozabil...((
lev10
27. 03. 2017 20.54
+1
Kampl pa ker neki.. :((
dipe
27. 03. 2017 19.06
najram
27. 03. 2017 18.11
+2
z volejem katanca nogirat...
laycan
27. 03. 2017 17.25
+3
in to so slovenski elitni nogometaši,in ta naša slovita 1.liga.hehehe.
Uporabnik113089
27. 03. 2017 17.03
+4
Še kadeti NK Britof bi odigrali boljšo tekmo proti Škotom. Pri naših ni nihče prav posebej izstopal. Pogoreli smo na vseh frontah. Le pri številu rumenih kartonov smo "zmagali" 5 : 1. Tudi Oblak je le človek. Škoti so le štirikrat streljali na gol. Obramba Oblaka, prečka, vratnica in zadetek.
bobiv
27. 03. 2017 16.15
+6
Kaj pa naj pričakujemo od reprezentance, ki jo Katanec kritizira že pred tekmo, pa še sam jo je izbral!
ROMELS
27. 03. 2017 16.10
+7
Naši so bili vso tekmo korak do dva za škoti. In to v vsaki situaciji.V obrambi in sredini pa sploh katastrofa. Takoj, ko ni bil škot pokrit v kazenskem prostoru sem vedel, da bo prečka ali pa gol.
zavednoSLO
27. 03. 2017 14.15
+10
Prišel je čas ko je nujno da Katanec odstopi. Tole od včeraj bi premagala vsaka vaška liga.Poklon Oblaku da je preprečil poraz z najmanj 6-0.
poserjemsenavas
27. 03. 2017 17.13
+2
Chaparral M
27. 03. 2017 14.14
+7
Saj boljše ne more bit, če večina v klubih sploh ne igra, oz. imajo stranske vloge. Kampl zvezdnik??? Ni primerjave z nobenim pravim zvezdnikom, pa tudi v Bayerju ne blesti .....
Shyni
27. 03. 2017 14.10
+8
To je to ko greš na zmago, upaš na vsaj remi, dobiš pa nič točk...v prvem polčasu hvala vratnicama in sreči v drugem pa se jim je nekak moralo vrnit...je pa res da bi pri golu branilci in pa predvsem oblak morali/lahko odreagirali bolje...v bistvu me prav veseli da na naslednji tekmi ne bodo smeli nastopili cesar, birsa in samardžić saj bomo potem videli kako kvalitetna je prihodnost reprezentance...danes dejansko ni bilo efekta kampl, birsa, iličić, krhin je imel zaradi neigranja krče, jokić je zamujal v obrambi, dejansko naj se še tako smešno sliši zame je bil danes najboljši kurtić, ki je sicer izgubil dosti žog ampak pokazal veliko lepih akcij in podaj, ter bil eden redkih naših, ki je uspel priti v kazenski prostor...genaralno gledano je na tekmi manjkala kakovost slovenske lige; rabli bi zahovića jr, ki bi prišel zelo prav saj bi lahko zbežal obrambi, potrebovali bi igralca ala kronaveter, pihler, zajc, ki si upajo sprožit na gol (v tem pogledu sta birsa in iličić danes kar zatajila), čudi pa me da katanec tistih zadnjih minut ni dal v igro novakovića in vsaj po mojem mnenju je bila to velikanska napaka...
?rnogled
27. 03. 2017 13.37
+10
Katančevo četo,bi premagala vsaka vaška ekipa jagrov,sodeč po videnem.
tankopiš
27. 03. 2017 14.08
+8
Tako slabe reprezentance in slabih igralcev nisem še videl.Pravica je zmagala na koncu,in sem zadovoljen.
0zverina0
27. 03. 2017 13.05
+16
ma važno, da vsak mesec kapne na tekoči račun, pa da so dnevnice plačane, to je smisel današnjega športa, kakšna reprezentanca neki, se je treba šparat, da ne bodo delodajalci po klubih jezni, če se vrnejo slučajno utrujeni
Kahuna
27. 03. 2017 14.43
+5
Kahuna
27. 03. 2017 14.45
+6
Tud prou... Pol pa loh taki, ki se mislijo šparat ostanejo doma v reprezentanco pa vpoklicat mlajše brez nekih velikih klubov pa naj se oni izkažejo na takih tekmah pa vrjamem, da bodo hitro prišli na kake radarje kakih skavtov...
Mungos2
27. 03. 2017 13.03
+13
In kaj bo sedaj ukrepal predsednik NZS s svojo čudno slovenščino ??
bigdick19
27. 03. 2017 12.58
-14
igra slovenije k bi maribor gledal, igra 10 let za časom
mallonge
27. 03. 2017 18.35
-1
Mirhollio
27. 03. 2017 12.57
+16
Pustimo zdaj zmerjanja na relaciji Maribor - Olimpija... katanec se drzi zamer s starim Zahovičem, ker bi vsak polapismen trener vedel da je treba vpoklicat Luko Zahovica. Pubec ima nos za gol in predvsem minutazo igre. Pa to se zdalec ni edina skrb. Katanca treba odstavitv skoda samo da bomo spet izpadli iz SP ka preden se bo to udejstvovalo. Igra pa drgac... cisti podn. Niti 3% zelje na nasi strani. Samo oblak igra. Trener jih ne motivira in to je dejstvo. Nasi so se sposobni uvrstit naprej ceprav nekateri pisete da ni res. Remint reprezentance in menjava trenerja nas edino resi
Mirhollio
27. 03. 2017 12.58
+4
tankopiš
27. 03. 2017 14.10
+1
tankopiš
27. 03. 2017 14.11
+1
murinar
27. 03. 2017 12.50
+9
Srečko-Felix --spokaj ti in tvoji južni z vrha !
AS1983
27. 03. 2017 12.48
+2
zadnje minute sem gledal, naši so se skuz branili, domačini Škoti so si bolj želeli zmage od naših in na koncu jo tudi dobili, naši so me razočarali, drgač pa tudi nasplošno dajo malo golov, to je dejstvo
tankopiš
27. 03. 2017 14.13
+1
pa še to,razlika med igralcih v kvaliteti je velika,so za klaso boljši od naših.
pgdpgd
27. 03. 2017 12.46
+10
Dejstvo je , da tak človek ,ki ne more prebavit starih zamir, nima kaj iskat na čelu reprezentance. Sorry , ne moreš uničevat mladih perspektivnih ljudi in jim ne nudit priložnosti...istočasno pa svoj kader nesposoben tiščat na vsak račun naprej. Jasno je bilo kot beli dan, da bo po Kamplovem odhodu padel gol...pa kaj se temu Katancu fatamorgana prikazuje.
juresmax1
27. 03. 2017 12.43
+9
Nisem noben strokovnjak in ne gledam veliko nogometa ampak meni so naši izgledali tehnično prošolsko, pa brez vsake volje in borbenosti, da ni bilo za gledat!