Nogomet

Katanec pohvalil varovance za remi na Poljskem, kritiziral pa razpored: 'Ne vem, kdo to dela, a za nas je težko'

Ljubljana, 15. 11. 2016 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pet tekem brez poraza je spet narisalo nasmeh na obraz selektorja slovenske nogometne reprezentance, ki se je z varovanci tudi z gostovanja na Poljskem (1:1) vrnil zadovoljen. Med najbolj obleganimi je bil v Vroclavu branilec Boban Jović, ki se je izkazal tudi z znanjem poljščine.

Katanec opozarja na preveliko luknjo, ki bo med njim in njegovimi varovanci zazevala do naslednje reprezentančne akcije.
Katanec opozarja na preveliko luknjo, ki bo med njim in njegovimi varovanci zazevala do naslednje reprezentančne akcije. FOTO: Damjan Žibert

Premierni zadetek Mihe Mevlje za slovensko reprezentanco je napovedal celo velik podvig na ponedeljkovi prijateljski tekmi v Vroclavu, kjer pa so Poljaki pred nabito polnimi, a "zaledenelimi" tribunami na koncu uspeli izvleči neodločen izid. Selektor Srečko Katanec je priložnost namenil številnim debitantom in bil zadovoljen s prikazanim v letu 2016, v katerem je Slovenija doživela dva poraza na osmih obračunih in, kar je najpomembneje, resno napovedala boj za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Rusiji. Na uradnih tekmah, ki štejejo za kvalifikacijske točke, je Slovenija neporažena od nesrečne tekme dodatnih kvalifikacij za Euro 2016 v Ukrajini (0:2). "Delovali smo dobro, kompaktno, imeli smo red. Tudi po tem, ko je šel Jojo (Josip Iličić, op. a.) ven, tudi ni bilo slabo," je bil v izjavi slovenskim novinarjem po prijateljskem obračunu s Poljaki zadovoljen selektor Katanec, ki lahko s polno mero optimizma pričakuje leto 2017 in nove reprezentančne akcije na poti proti naslednjemu mundialu. Katančevo zasedbo čakajo štirje meseci počitka, nato pa sledi 26. marca eno pomembnejših gostovanj na poti proti Rusiji v Glasgowu proti Škotski. Desetega junija je na sporedu domača tekma proti Malti, naslednja akcija v sklopu kvalifikacij za svetovno prvenstvo pa slovenski kolektiv čaka 1. septembra na Slovaškem. Slovenija bo leto končala z osvojenimi osmimi točkami kot drugouvrščena ekipa v razvrstitvi skupine F, le dve točki manj od vodilne Anglije.

"Odigrali smo zelo solidno tekmo, kljub temu, da je fantom zelo težko, kako najti igro, saj smo bili prisiljeni igrati brez enega pravega treninga, pokažejo inteligenco, kompatibilnost, kako se znajti v določenih situacijah. Reprezentančne tekme so takšne: v ponedeljek se zberemo, če imaš termine v četrtek in nedeljo, moraš praktično brez treninga odigrati tekme. Mi je zelo pomembno, da se fantje znajdejo tudi brez treningov," je svoje varovance pohvalil glavni slovenski strateg, ki je nekoliko pograjal le spored tekmovanj s prevelikimi časovnimi luknjami med posameznimi obračuni. "Za nas vse takšen koledar predstavlja preveliko luknjo. Praktično je luknja do naslednjega septembra, medtem se lahko spremeni toliko stvari. Ne vem, kdo to dela, ne vem zakaj, za nas je težko. Če se pa malo pošalim, smo na plači do septembra meseca, pred tem bomo imeli le dve tekmi. Seveda bi si vsi mi želeli, da jih imamo vsak mesec skupaj, ampak tako je in se moramo znati prilagoditi," je ocenil selektor, ki je prepričan, da imajo fantje še rezerve v telesni pripravljenosti in da morajo biti še boljši, ko bodo igrali ključne tekme. Poljski junak slovenske reprezentance je bil Mevlja, ki ga je v 24. minuti zaposlil dirigent slovenske igre in kapetan Iličić. Kranjčan, ki je v 53. minuti zapustil igrišče in kapetanski trak predal Reneju Krhinu, je iz prostega strela izvedel natančno podajo na prvo vratnico v nebranjen prostor, kamor je vtekel osrednji branilec Mevlja in z nogo žogo poslal v mrežo za vodstvo gostov.

Boban Jović (levo) na spomladanskem obračunu s Turčijo.
Boban Jović (levo) na spomladanskem obračunu s Turčijo. FOTO: AP

"Na treningu smo dosti delali prav prekinitve, Jojo je dal žogo in bil sem na pravem mestu ter dal sem ta gol. So pa druge stvari, ki me še bolj veselijo, smo igrali nogomet kot ekipa, in proti Malti in danes, in mislim, da smo zares vsi napredovali," je dejal Mevlja. Za fanatične poljske navijače pa je bil najbolj zanimiv Boban Jović, ki ga je lahko poljska športna javnost dodobra spoznala kot branilca Visle iz Krakova. Zato je izjavo za slovenske novinarje začel v poljščini in nadaljeval: "Do nas so pokazali dosti spoštovanja, so nas tudi analizirali, ni bilo tako, da so bili z mislimi nekje drugje, da nas bodo z lahkoto premagali. Mi smo tudi igrali, pokazali smo se z dobre strani, izkoristili priložnost, in to je to. Dobra tekma." Slovenska ekipa se je jeseni pokazala v povsem drugi in zlasti všečni luči: "Gotovo imamo zelo dobro in jasno komunikacijo že na treningih, zdaj smo določeni igralci že nekaj časa zraven, točno razumemo navodila, se vidi dobra slika, ne le na tej tekmi, ampak tudi na prejšnjih." 

Slovenci so presenetili eno od najboljših evropskih reprezentanc. Oba selektorja sta sicer preizkusila nove igralce, pri Poljakih pa so manjkali največji zvezdniki. Tekma je bila zelo dobro obiskana. Zanimanje je bilo takšno, da je bil stadion, zgrajen za evropsko prvenstvo leta 2012, z več kot 40.000 sedeži povsem napolnjen. Slovenci pa so poželi aplavz domačih navijačev že ob predvajanju slovenske himne. "Tu smo dobro sprejeti. Pred tekmo so nas pozdravili, sem vedel, kaj se bo zgodilo, vidimo, da imajo zelo radi svojo reprezentanco, so ponosni nanjo, je bilo zelo lepo igrati," Jovića do Slovencev prijazno in prijateljsko vzdušje ni presenetilo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brsankovi 1
15. 11. 2016 16.54
+3
Srečko, Upam da si videl vse te novince kaj delajo z žogo in kako hitri so. Krhin zelo dober na žogi ampak tekaško preslab da bi bil tisti ki razigrava soigralce
Chelsea1991
15. 11. 2016 15.44
-6
a dalejlama mlinar je plačal da igra, odkar je prišel v igro so poljaki vsak drugi napad prišli do priložnosti
drimtim
15. 11. 2016 15.54
+4
zase se brigaj in ne pljuvaj poštenih ljudi
degenos
15. 11. 2016 17.12
+5
iztokkrneki
15. 11. 2016 17.39
+3
Odlicno DelaMeja,,,super vsi fantje,se je videlo,da ste uzivali,,,Krhin rabi klub v katerem bo igral sicer je nesmiselno,da je zraven.
degenos
15. 11. 2016 17.55
+1
toteki spet pametni ....nism jst kriv da ni nobenga iz maribora šampiona ??? razn slabga novakovića pa neopaznega pichlerja
macek_garfield
15. 11. 2016 14.52
-9
cmerati srecko razpored tekem delajo svetovne stavnice ce ti se ni jasno pa to